×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ЕК започна наказателна процедура заради блокираните вложения в КТБ


ЕК започна наказателна процедура заради блокираните вложения в КТБ
Голяма част от засегнатите заляха европейските институции с жалби заради бездействието на българските власти по случая и неспазване на европейското законодателство
25 Септември 2014, Четвъртък, 17:20 ч.
Източник: mediapool.bg

Брюксел настоява за незабавен достъп на хората до гарантираните депозити и чака отговор до 15 октомври


Европейската комисия (ЕК) откри наказателна процедура срещу България заради Корпоративна търговска банка (КТБ) и банка "Виктория". Брюксел настоява за незабавно изплащане на гарантираните депозити до 100 000 евро и очаква отговор от българските власти до 15 октомври. Това става ясно от съобщение на ЕК, разпространено в четвъртък.

Причината за наказателното дело е неправилното въвеждане на европейска директива от 2009 г., която изисква изплащането на гарантираните депозити да стане в рамките на 20 дни, след като дадена банка видимо е изпаднала в несъстоятелност. Вложителите на КТБ и дъщерната й банка "Виктория" нямат достъп до парите си от 20 юни, когато банката беше поставена под специален надзор от БНБ.

Представители на ЕК бяха на посещение у нас преди около месец и настояха да бъде осигурен частичен достъп на вложителите до средствата им, което БНБ не направи. Голяма част от засегнатите заляха европейските институции с жалби заради бездействието на българските власти по случая и неспазване на европейското законодателство.

За опасността от наказателна процедура преди седмица предупреди финансовият министър в служебното правителство Румен Порожанов.


Процедурата


Европейската комисия открива процедура за нарушение срещу България за неправилното транспониране на член 1, параграф 3 и член 10, параграф 1 от Директива 94/19/ЕО (Директивата относно схемите за гарантиране на депозити), както и за неспазване на принципа за свободно движение на капитали съгласно член 63 от ДФЕС, се казва в съобщението на ЕК.

Така ЕК изпълнява задължението си да следи за спазването на правото на ЕС от страна на държавите членки. "Комисията очаква да се предостави незабавен достъп на вложителите до сумата от банковия им депозит, на която имат право", е посочено в съобщението.

ЕК изпраща официално уведомително писмо до България, което е първият официален етап на процедурите за нарушение. Крайният срок за отговор от българска страна е 15 октомври.


Три стъпки за изплащане на депозитите до 100 000 евро


Еврокомисията не е съгласна с трактовката на българските власти, че няма начин как хората да получат гарантираните им вложения до 100 000 евро.

Според ЕК при неправилно въвеждане на евродирективата относно схемите за гарантиране на депозити, е предвидена процедура от три стъпки, която гарантира, че хората могат да си получат тези пари до 20 дни.

Първата стъпка е компетентният орган да се увери, че депозит, който е дължим и платим, не е бил изплатен от кредитна институция. Втората е в срок от пет работни дни след това заключение, компетентният орган да определи дали съответната кредитна институция изглежда неспособна за момента, по причини, които са пряко свързани с нейното финансово състояние, да изплати депозити, които са дължими и платими и че не съществува близка перспектива тя да бъде в състояние да го направи. Съгласно последната стъпка, схемата за гарантиране на депозити трябва да е в състояние да изплати надлежно доказаните вземания на вложителите в рамките на 20 работни дни, след като компетентният орган е взел решение.

Съгласно българското законодателство на схемата за гарантиране на депозити се разрешава да изплати вземанията на вложителите към кредитна институция само ако Централната банка е отнела банковия лиценз на съответната институция. Директивата относно схемите за гарантиране на депозити не съдържа такова изискване, посочва ЕК.

"Неналичността на депозитите е достатъчна, за да се задейства схемата за гарантиране на депозити. В разглеждания случай депозитите са неналични от три месеца. Съгласно общите принципи на правото на ЕС, националните органи са длъжни да прилагат Директивата дори при наличието на противоречащи разпоредби в националното право", смята ЕК.

Що се отнася до заложения в Договора принцип за свободно движение на капитали, наложеният от българските органи специален надзор над съответните банки изглежда представлява неоправдано и непропорционално ограничение на свободното движение на капитали, смята ЕК.

Брюксел отбелязва по-специално, че двете банки – КТБ и "Виктория" са били поставени под специален надзор с пълно преустановяване на плащанията и банковите дейности, въпреки че националното право позволява мерки с по-ниска степен на намеса, т.е. избор между пълно и частично преустановяване на плащанията и ограничаване на дейностите.

В допълнение Еврокомисията припомня, че правото на ЕС има преимущество пред националното право. Съответните разпоредби на Директивата относно схемите за гарантиране на депозити, които са безусловни, достатъчно ясни и прецизни, могат при определени условия да предоставят права на физически лица и предприятия.

За правоприлагането на тези права е възможно да бъдат предявени искове срещу съответните органи пред национален съд с цел да се получат плащания по отношение на неналичните депозити съгласно член 10, параграф 1 от Директивата относно схемите за гарантиране на депозити, смята ЕК.


Европейският банков орган също е започнал разследване


Европейският банков орган (European Banking Authority – EBA) също е започнал разследване за евентуално нарушаване на европейските разпоредби от компетентните органи в България, се посочва в съобщение на страницата на регулатора. Разследването ще провери дали мерките, взети при надзора над КТБ, не нарушават изискванията на директивата на ЕС за схемата за гарантиране на депозитите, според която притежателите на влогове трябва да бъдат компенсирани не по-късно от 25 работни дни след прекратяването на достъпа до депозитите.


Откривайки тази процедура, EBA изпълнява своята отговорност да разследва предполагаемо нарушаване или неприлагане на правото на ЕС от страните членки. Органът може след това да направи препоръки до съответните компетентни власти, като определи какви са необходимите мерки за съблюдаване на европейските разпоредби, се посочва в съобщението.


БНБ без решение до края на ноември


КТБ и банка "Виктория" бяха поставени под специален надзор съответно на 20 и 22 юни. От тогава вложителите на двете банки нямат достъп до парите си.

В същото време БНБ непрекъснато отлага взимането на решение по случая очевидно изчаквайки парламентарните избори и формирането на ново правителство, защото без държавна намеса КТБ не може да бъде спасена, както обясни управителят на БНБ Иван Искров. На 16 септември ръководството на БНБ реши да удължи срока за специален надзор на двете банки до края на ноември.

"Като се имат предвид тежките последици за домакинствата и дружествата, службите на ЕК поддържаха тесен контакт с българските власти през последните няколко седмици, за да помогнат за намирането на подходящо решение. Настоящото положение може да подкопае общественото доверие в схемата за гарантиране на депозити в България" и по тази причина Брюксел се намесва, е посочено в съобщението на ЕК.

В него се припомня, че целта на евродирективата относно схемите за гарантиране на депозитите е да бъдат защитени всички до гарантирания минимум от 100 000 евро независимо от това на кое място и в коя страна на ЕС се намират.

В категории: Политика


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
сашко
25.09.2014 14:42:07
0
1
ЕК да погледне и договорите за ипотечни заеми на булбанк там е по интересно и от КТБ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Любен Дилов с интересна инициатива: Книги на ротация! Любен Дилов с интересна инициатива: Книги на ротация! Ротираме книги, вместо министри, призова той Успех за Приморско! Държавата прехвърли 14 дка на Общината, ще се изгради градски парк Успех за Приморско! Държавата прехвърли 14 дка на Общината, ще се изгради градски парк Това е сред най-значимите събития за развитието на община Приморско като туристическа дестинация, каза кметът Иван Гайков Бургаският знахар Камен цери Румен Радев Бургаският знахар Камен цери Румен Радев Почти няма човек от бг-звездите, който да не знае за лечителя и ефективността на неговите методи Българинът предпочита да живее в собствено жилище Българинът предпочита да живее в собствено жилище Собствено жилище обитава най-голяма част от населението на Румъния Ивайло Вълчев, ИТН: Зелената сделка ще убие индустрията на Европа, ще превърне континента в магнитче за хладилник Ивайло Вълчев, ИТН: Зелената сделка ще убие индустрията на Европа, ще превърне континента в магнитче за хладилник Ще станем една туристическа дестинация, която не произвежда нищо и е зависима от всички, обяви водачът на евролистата на ИТН Вече ще взимат на работа в МВР и хора със затлъстяване Вече ще взимат на работа в МВР и хора със затлъстяване Максималният индекс на телесна маса за кандидатите ще е 34,9 По-вкусна и от пица: Тази хайдушка пърленка ще ви остави без думи! По-вкусна и от пица: Тази хайдушка пърленка ще ви остави без думи! Става за 15 минути и си е като за вечеря Става ясно колко кожи ще ни свалят с новата цена на тока Става ясно колко кожи ще ни свалят с новата цена на тока "Булгаргаз" ще претендира неустойка в размер на 400 млн. евро към "Газпром „Булгаргаз” ще съди „Газпром” за 400 млн. евро претърпени вреди „Булгаргаз” ще съди „Газпром” за 400 млн. евро претърпени вреди Това заяви на брифинг служебният министър на енергетиката Владимир Малинов Президентът Радев с нова критика към партиите - заради бюджета за образование Президентът Радев с нова критика към партиите - заради бюджета за образование Това е поредна критика на държавния глава към организациите, които промениха Конституцията
Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори