×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте от кого и как е зависим Иван Искров


Вижте от кого и как е зависим Иван Искров
Управителят на БНБ Иван Искров и депутатът от ДПС Йордан Цонев на бюджетна комисия на 11 юли след представяне на одита за КТБ Фотограф: Анелия Николова
14 Юли 2014, Понеделник, 15:20 ч.
Източник: Дневник.бг

БНБ извървя пътя от това да защитава КТБ като системна и перфектно работеща банка до определението "каца без дъно" - за да угоди на Делян Пеевски, на ДПС, на ГЕРБ и БСП



Когато затвори КТБ, БНБ някак по инерция каза, че на 21 юли, когато банката отвори отново, ще се платят всички депозити. Тогава БНБ твърдеше, че прокуратурата не е права, че няма капиталова дупка, няма да се пипа Фонда за гарантиране на влоговете, а че има само медийна атака и ликвиден проблем. Съответно след отварянето на банката и с малка ликвидна подкрепа нещата ще се оправят сами. В доказателство на това само два месеца преди затварянето БНБ беше разрешила на КТБ да придобие "Креди агрикол България". Процедурата по издаване на такова разрешение предполага пълна оценка на риска и на двете банки и стрес тест дали придобиващата банка има нужната капиталова база, за да извърши придобиването и да подкрепи и новата банка в случайна нужда. На 30 април 2014 г.  БНБ очевидно е казала, "Да, КТБ има такъв потенциал"?!

В петък, 11 юли, под натиска на фактите БНБ призна за голяма свързаност с мажоритарния акционер Цветан Василев на огромната част от кредитите (68% по признанието на БНБ, над 75% по данни на вестник "Капитал"). Призна съответно за крупна капиталова дупка, но не каза колко е тя с мъглявата формулировка за изчезналите кредитни досиета за 3.5 млрд. лева, което е нелепо.

БНБ предложи и изцяло нов план за действие с "добра" - "лоша" банка, но отново за изплащане на всички депозити в "кацата без дъно".

Точно тук е  уловката, с която БНБ третира данъкоплатците

в България като шарани. Българското законодателство не предвижда компенсиране от данъкоплатците/бюджета на депозити над 100 000 евро и би било незаконно това да се направи.

Законодателството на България за банкова несъстоятелност и банков надзор като логика и принципи е едно от най-модерните в Европа и изцяло съответства на принципите, залегнали в Банковия съюз. Писано е от МВФ при въвеждането на валутния борд след 1997 и е много прогресивно.

След кризата в Кипър и свръхзадлъжняването на правителствата в ЕС беше наложена същата нова доктрина и там, че от 2015 г. няма да има пълно спасяване от страна на данъкоплатците, а акционерите, големите институционални кредитори и големите вложители също носят риск и ще поемат част от евентуалните загуби при банкови фалити.

За да замаже личната си отговорност за източването на КТБ пред вложителите

в нея, ръководството на БНБ предлага тотална ревизия на всички основни принципи на банковата несъстоятелност и другите банкови закони с т.нар. закон за преструктуриране на КТБ.

От такъв закон няма нужда. Сумата от гарантирани депозити до 100 000 евро е 3.6 млрд. лева. Там и в момента има ясен законов ред, по който да се действа.

Проблемни са депозитите над 100 000 евро - 1.5 млрд. лева депозити на фирми и физически лица и около 500-600 млн. лева от институционални инвеститори - бондхолдъри, междубанкови депозити, пенсионни фондове и др. и дали те ще носят риск от загуби в КТБ.

Има няколко групи видими и невидими причини, които обуславят поведението на централната банка и страховете на нейният управител и подуправители.

1. Част от списъка на персоналните вложители в КТБ вероятно е като витрина на корупцията в България - магистрати, политици (включително бивши премиери), кметове, висши администратори, регулатори, одитори. Все хора, които са били отговорни да контролират и да не допускат подобни крупни схеми на източване да се случват. Лобито на тези хора явно е силно, представено е във всички политически сили и те искат държавата да им плати депозитите в КТБ.

2. Независимо от всички правила, наредби и т.н. към момента на затварянето в КТБ е имало 440 млн. лева депозити на държавни фирми, общини и различни учреждения. Политиците искат това да се прикрие, защото при загуба на такива суми много кметове и шефове на държавни фирми ще са лично отговорни.

3. Мафията иска да запази контрол върху тайните в КТБ и върху кредитния портфейл на банката. Ако се намеси Фондът за гарантиране (който е на търговските банки, а не на държавата), той би трябвало да има контрол в процеса по несъстоятелност. БНБ и МФ с извънредните закони искат да му отнемат този контрол и да възложат процеса еднолично на финансовия министър, като се надяват, че и следващите министри на финансите ще са част от същата мафиотска група.

По отношение на активите на КТБ е видимо, че има сценарий на Делян Пеевски, който вероятно се кани да изкупи всичко на ниска цена в процеса по несъстоятелност. Първоначалният му план е бил през Българската банка за развитие (ББР), затова там бяха извършени промени в ръководството, като там водеща роля зае личен приятел на Пеевски. Дупката в КТБ обаче се оказала толкова голяма, че е щяла да повлече и ББР и този план е пропаднал.

Затова сега се прекрояват всички банкови закони и всички права върху КТБ се концентрират в министъра на финансите, който Пеевски смята, че винаги ще контролира.

4. Системен риск заради верижни фалити, или с други думи, кредиторите на КТБ са системно важни и това ще предизвика верижни проблеми, ако не си вземат парите. Това фактически не е вярно. Още първия ден БНБ обяви, че няма обвързаност на КТБ с другите банки от системата. По отношение на фирмите - ако държавата иска да даде държавна помощ, може да го направи директно към затруднената фирма или община.

5. Системен риск заради недоверие. Това е валиден аргумент. Въпросът е какво биха направили големите вложители в другите проблемни банки?

Затова трябва да се направи симулация и стрес тест. Тук трябва да се изследва внимателно колко от тези депозити са свързани със собствениците на банките, колко са държавни и могат да се контролират и колко са чисто пазарни. Пазарните депозити вероятно отдавна са намерили надеждни убежища при предишната банкова суматоха. Всъщност статуквото с нищо не се променя.

Ако тези аргументи се изчерпат внимателно, темата за извънредно законодателство и пълно плащане на депозити би следвало да отпадне и да се върви по законовия ред за банкова несъстоятелност в момента.

Редно е

управителят и подуправителите на БНБ и ръководството на КФН да подадат оставки веднага

защото доверието в тях рухна и те не могат да бъдат част от никакво решение. Те са част от проблема КТБ. По тази причина досега поведението им е неадекватно. Вместо да действат уверено, по закон, те създават психоза и предлагат извънредни действия и приемане на извънредни закони. Тяхна беше идеята за "банковата ваканция" и тотална цензура на медиите, а сега искат закон за КТБ, който отменя цялото банково законодателство. Това е абсурдно. То показва, че ръководството на БНБ е лично отговорно за източването на КТБ и търси начин с извънредни закони да прикрие личната си вина. Другата причина е, че Иван Искров и заместниците му явно са напълно зависими и искат да угодят отново на

Делян Пеевски и ДПС, които с помощта на ГЕРБ и БСП допуснаха "Кражбата на века КТБ"

Амбицията на Пеевски и ДПС сега е да се откраднат каквото е останало от активите на КТБ.

Управителят на БНБ Иван Искров публично намекна, че след два месеца ще поеме отговорност и ще се оттегли от БНБ. Ако се потвърди информацията, че ще се кандидатира като депутат от ДПС, всичко ще си дойде на мястото...



0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Първите туристи у нас пристигнаха на 2 май и са от Великобритания Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката
Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори