×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

36 загинали и 12 спасени, от потомците им няма следа. Типично по български


36 загинали и 12 спасени, от потомците им няма следа. Типично по български
Областният управител Константин Гребенаров отдаде чест на водолазите Георги Дармонаров (вляво), Тодор Батилов и проф.Серафим Серафимов, бе дошла и внучката на Батилов
Тема в развитие
виж още
скрий
29 Юли 2012, Неделя, 15:21 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА Снимки автора

40 години след най-голямата катастрофа у нас, на поклонението при Китенската река дойдоха само живите спасители

Вчера привечер, над новия широколентов мост между Китен и Царево се събраха няколко мъже, които заслужават поклонение приживе. Това са все още останалите живи спасители и водолази, представители на МВР, които са успели да изтръгнат от лапите на смъртта 12 деца и жени, а другите 36 тела са вадили близо месец от дълбокото корито на Черната река.

Да видиш отново тези достойни и героични мъже, които преди 40 години са били просто млади момчета, си струва поне заради историята. Затова и екип на Бесове.бг бе вчера вечерта на мястото на трагедията. 40 години след една от най-страшните катастрофи по тоталитарно време, когато бе немислимо подобна новина да попадне в пресата.

Факт бе, че между 30-ината дошли да се поклонят пред паметта на загиналите вчера нямаше нито един потомък на спасените, нито пък на загиналите. Разпитвахме всички, които носеха цветя и свещи, за да разкажем на своите читатели как е продължил животът след тази ужасна трагедия, но открихме само тези, които без да мислят, че може и да не им стигнат силите да се върнат обратно, са се хвърляли многократно към дъното. Та, именно те склониха глави над загиналите, близките и оцелелите отсъстваха.

 

Милиционерът Атанас Николов (вляво) и спасителят Евтим Милев се виждат отново след 40 години, за да разкажат пред Бесове.бг какво точно се е случило


„Най-страшният момент, който си спомняме бе, когато успяхме от преобърналия се с тавана надолу автобус да извадим един мъж, който като се опомни на брега почна да се дърпа и да крещи, че трябва да се върне на дъното заради момиченцето си. Него едва го укротихме, не знаем как се е развил животът му по-нататък, момиченцето му извадихме едва 6-7 дни след катастрофата“, разказват двамата спасители Евтим Милев и Иван Янев. И двамата вече с побелели коси. С тях при спасителните акции действали още водолазът Георги Дармонаров, Атанас Николов от КАТ, както Тодор Батилов – следовател и водолаз. С тези героични мъже бе и старче на 93 години, което ни бе представено като професора Серафим Серафимов, създал през 1949 г. в Царево ботаническата градина, той също бил свидетел и участник в драмата. Всеки от тях бе довел син, дъщеря, внуче – да им разкаже за миналото:

На 28 юли 1972 г., малко след 19,30 часа, четирима спасители от ММЦ-Приморско се стягат за забавата, която се подготвя край брега в близкия Културен център, по алеите на ММЦ-то и към Китен „ври“ от красиви полякини, чехкини, все готини мацета за свалка. Нашите спасители са момчета, изкарали казармата, на по 20-25 години. Издокарани за вечерта те правят тегели напред-назад и чакат оркестърът да засвири... Вечерта обаче се превръща в нечовешки кошмар. Точно в 19,20 часа от моста на пълноводната Китенска река, известна повече като Караагач – Черната река, автобус с 48 пътници пада с покрива надолу. Пътниците са предимно майки с деца от София, прибиращи се от ведомствената почивна база на ДСО „Автопром“ край Ахтопол.


Екскметът на Царево Петко Арнаудов бе довел сина си Янко, който живее в София, за да му разкаже историята 

„Чавдар“-ът стига до моста малко преди Китен, но сгорещеният асфалт образувал гърбица, шофьорът решил да я избегне. Автобусът отскочил леко и водачът вероятно е загубил за миг контрол. Предната и задна ляви гуми затънали в пешеходната зона, плочата под нея пропаднала, а рейсът се превърнал в ковчег, преобръщайки се във въздуха и падайки във водата по таван. Свидетели на трагедията са станали именно четиримата спасители от Царево, които случайно са се движили след автобуса, издокарани за  купона. Младежите скочили в мътните води на Караагач и започнали да чупят стъклата, през тях вадели пътниците. Късмет да оживеят са имали едва 12 от общо 48. Дошлите по-късно леководолази и военни се натъквали само на трупове, 14 от които на деца.

Съобщенията за трагедията през онези години на социализма са подминати от официалния печат и години тя е забулена в мистерия. За първи път през 2008 година беше почетена паметта на загиналите, по инициатива на депутата от Атака и пряк участник Тодор Батилов. И вчера, въпреки че се лекува от тежко злокачествено заболяване, Тодор Батилов дойде на моста, за да запали свещ и да се види с останалите живи другари от злополучните дни между юли и август 1972 г.

На поклонението бяха забелязани скромно да стоят и областният управител на Бургас Константин Гребенаров, бившият кмет на община Царево Петко Арнаудов, както и говорителят на ОД на МВР Цветелина Рандева. Представители на други официални институции нямаше. Кметът на Приморско д-р Димитър Германов изпрати венец, но кметът на Царево Георги Лапчев не счете за нужно да направи дори и това.


В категории: Приморско


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
6
Коментара по темата
6.
до 5
05.08.2012 18:00:40
0
5
Чак пък ритници!
5.
До Желязко Вълчев и "очевидеца+
02.08.2012 19:19:13
1
0
Желязко Вълчев,
спасителите са вадили живите от потъналият автобус, а водолазите телата. Заслугите на Бай Васил - рибарят са безспорни, затова е награден с орден. За 40 години никой не е оспорил другите наградени - Иван, Евтим, Атанас, Дърномаров. Да ги охули, може само деградант и помияр. Къде си бил ти по това време форумна гъско, с този фалшиф ганьовски "очевидец" Защо не си отишъл на чествуването и там да изревеш написаното, пък да си получиш полагащите се ритници.
В живота си направил ли си нещо полезно за хората, лапачо?
4.
До Желязко
31.07.2012 11:43:37
0
2
Поклон пред дядо ти, сега разбираме, че той е бил рибарят и всъщност е извадил живите, подавал ги е донякъде и пак се е връщал с лодката. Как се казва дядо ти?
3.
до Желязко от очевидец
30.07.2012 19:51:07
0
7
Така беше!
2.
Желязко Вълчев
30.07.2012 09:24:34
2
9
Много сълзи много мъка... Само дето историята е малко по-различна. Герой на спасяването е един рибар, който с лодката си спасява повечето хора. За късмет е бил на близо и ловял риба. Ама друго си е политици да се пъчат... Да са живи и здрави "политягите" от мъката на хората да правят дивидент и да променят историята в своя угода... Успех...
1.
Георги
29.07.2012 20:04:28
0
3
Уважаеми колеги от Бесове, проверете и голямата катастрофа на 09.08.1970 година на гара Българово, когато влак блъска автобус. Там също има доста загинали
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори