×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За втори шанс: Слагат такса матура


27 Април 2024, Събота, 20:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно

Зрелостниците, които решат да се явят втори път на изпит по предмет, по който вече са се явили, ще плащат такса от 35 лева, предвиждат промени в Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование, качена за обществено обсъждане, съобщи pariteni.bg.

Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно. По този начин ще се осигурят средства за дейностите по организиране на изпита, който не е свързан с придобиване на средно образование, но се полага при условията и по реда на държавните зрелостни изпити, пише в мотивите към проекта.

Вече може по свое желание еднократно в рамките на учебната година на завършването си или на следващата да, учениците да положат нов изпит по учебен предмет, по който вече са положили успешно държавен зрелостен изпит. С посочените изменения в ЗПУО, приети от Народното събрание, се предвиди за полагане на този изпит да бъде събирана такса в размер, определен с тарифа на Министерския съвет.

Заедно с това с Постановлението се актуализират и таксите в системата на предучилищното и училищното образование, които не са променяни от 2017 г.  Така например за разглеждане на заявление за издаване на разрешение за вписване или промяна в частна детска градина сега се събира такса от 150 лв., като се предлага тя да стане 210 лева.
 
Предлага се увеличение и на таксите за издаване на разрешение за вписване на частно училище, като за начално, основно училище, гимназия, профилирана гимназия и средно училище тя става 365 лева при 260 лв. сега. За професионална гимназия, обединено училище, спортно училище, училище по културата и училище по изкуствата таксата става 530 лева при 375 лв. сега. За провеждане на изпит за валидиране на компетентности, придобити чрез неформално обучение, с изключение на необходимите компетентности за придобиване на професионална квалификация, се събира такса 40 лв. за един учебен предмет при 30 лева сега.

Вдигат се и таксите за обучение на граждани на трети държави над задължителната училищна възраст. За обучение в дневна форма на обучение за учебна година в неспециализирано училище, с изключение на професионалните гимназии – сега таксата е 1650 лв., а се предлага да стане 2320 лева. В професионална гимназия таксата е различна за различните специалности, като увеличението е с от 800 до 1000 лева. Най-много ще плащат в професионално направление „Музикални и сценични изкуства“ – 5225 лева.
 


В категории: Просвета


6
Коментара по темата
6.
Бургас
28.04.2024 12:12:20
0
1
До коментар #4
Имате право!
Нали все се препуска по учебния материал, все се преструктурира, обновява и накрая:
цели фамилии учат с един, двама ученика и се виждат в чудо от новите правила за едно и също нещо. А, оценяването е спрямо възприет учебен материал по новата методика.
И доброзорно - ученикът се записва и на частни уроци.
Тя системата е така сметната, бе хора!
Иначе, пряк учител не може да дава частни уроци на дете от класа, но колегата му, от другото училище, може.........
5.
Лакомия
28.04.2024 10:38:27
0
1
до шия! Отврат!
4.
Hahaha
27.04.2024 23:21:26
0
6
Смятай колко е оглозгана тази държава. До дъно е оглозгана щом да карат да се заплаща 35 лв. за една повторна матура. Щяло да отнеме допълнително време за учителите и трябва ли да им се заплати. А колко учители дават частни уроци в Бургас по Български и Математика? Ами в Пловдив, София, Варна, Стара Загора, Русе, Плевен и други градове? Ало НАП спите ли? Колко пари смилат Учителите покрай тези частни уроци изпитите след 7-ми и 12-ти клас, и получават пари за тези частни уроци, а НАП спите! А НАП мълчи за парите (приходите) получени от частни уроци. Всички занаят кои дават частни уроци в Бургас, сигурно и деца на служителите от НАП ходят на частни уроци, а НАП спи. Ето един вид Сива икономика в България! Ето от къде могат да дойдат част от парите за заплащане от държавата за повторна Матура!
3.
!!!
27.04.2024 22:27:33
0
1
Омбудсманът Диана Ковачева изрази мнение, че въвеждането няа такса за явяване на матура за повишаване на оценката е незаконно.
Според Диана Ковачева подзаконовият нормативен акт е в разрез със Закона за държавните такси от държавни такси, съгласно който всички документи за получаване на основно и средно образование, издавани от учебните заведения и от МОН са освободени от такси.
2.
!?!
27.04.2024 22:24:33
0
4
Освен това и в закона.
ЗАКОН за предучилищното и училищното образование
Чл. 9
(4) Правото на безплатно образование се упражнява, като не се заплащат такси за обучението, осигурявано със средства от държавния бюджет, и се ползва безплатно материалната база за обучение и за развитие на интересите и способностите на децата и учениците. Не се заплащат такси и за явяване на държавни зрелостни изпити и на държавни изпити за придобиване на професионална квалификация – по теория и практика на професията с цел придобиване на средно образование
1.
Въобще не е Престъпление, ама хич, изобщо
27.04.2024 22:11:13
1
5
А в Конституцията какво пише?
Чл. 53. (1) Всеки има право на образование
3) Основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно. При определени от закона условия образованието във висшите държавни училища е безплатно.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори