×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами


Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами
Великият Приор на Ордена на тамплиерите в България акад. Румен Ралчев даде ексклузивно интервю за Флагман в навечерието на висшия форум, който ще се проведе в събота
23 Април 2024, Вторник, 18:57 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА, снимки: Иван КОЛЕВ

Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол"

- Ваше Превъзходителство, в конферансната зала на хотел "България" предстои голямо събитие на Ордена на българските тамплиери тази събота. Бихте ли разкрили какво представлява 34-ият Конвент за Велик Приорат – България, както и защо Бургас е избран за домакин?

- Великият Приорат на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим у нас провежда два пъти в годината Конвенти, на които отчита своята дейност. По-важен е пролетният Конвент, който отчита дейността през цялата предходна година. Сега в Бургас ще отчетем 2023 г. Данни от този висш форум на Велик Приорат – България отиват в Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим в ООН, тъй като като асоциирана организация сме длъжни да даваме отчет за нашата работа.

Велик Приорат – България направи своя избор да проведе Конвента в Бургас по няколко причини. Преди 6 години в Бургаския регион се проведе Конвент, за който още се говори сред представителите, които присъстваха. Ние сме длъжници да го проведем отново в Бургас, не само заради добрата база за организиране на подобни събития, с която разполагате в града, но и за да проверим дали нашата Командерия "Св.Димитър" тук може да проведе все още тази блестяща организация. Резултатите, които дава Командерията в Бургас, пораждат респект в другите Командерии в България и това е награда, с оглед на постиженията на бургазлии през предишните години. Не е тайна, че по време на ковид пандемията всички граждански организации по един или друг повод понесоха щети в своите редици, но в Бургас Командерията запази своята структура и активността си. Това е един прекрасен реверанс от всички нас да бъдем посрещнати от нашите братя и сестри на територията на град Бургас.

- Какъв е дневният ред?

- Започването на Конвента се предшества от провеждането на Велик съвет, на който се събират всички командери и велики офицери. Така се провеждат отчетът за 2023 г., финансовият отчет от Великия приор, приемането му, както и на проектобюджет за 2024 г. Приема се и отчет от командерите на Командерии за свършеното през цялата 2023 г. Това е възлов момент в развитието на Великия Приорат, защото всяка година се отчитаме на пролетния Конвент и след това подреждаме дейността занапред.

Избираме и Командерия на годината за 2023 г. Всички проявили се през 2023 г. рицари и дами, които са вложили повече усилия и повече изобретателност в своите изяви, ще бъдат наградени. С оглед на голямата ни активност през миналата година ще бъдат наградени над 80 рицари и дами. Това е радостно, защото показва непрекъснат растеж и надграждане в нашето малко тамплиерско общество. Рутината, която са придобили голяма част от рицарите и дамите, благодарение на дългите години членуване във Велик Приорат-България, вече си казва думата.

Говорят на пресконференция Великите Приори на България, Сърбия и Русия, 2018 г., Свети Влас, Бургаска област 

- Колко рицари и дами предстои да бъдат посветени в тайнството на тамплиерите?

- Основен действащ елемент на всеки Конвент е приемът на рицари и дами, като този път ще бъдат приети 21 души. Това дава свежа струя в нашия състав и възможност за постепенно обновяване и усилване на кръвт, за по-голяма иновативност. Щастлив съм да споделя, че за разлика от другите Велики Приорати, където средната възраст е над 65 години, при нас е около 42-44 години. Това ни прави и най-младият Велик Приорат в света. Ние намерихме начини да привличаме млади хора в полза на християнството и подпомагането му по нашите земи.

На нашия Велик съвет ще разгледаме и инициативата, която поехме от ООН „Жена за жените“ – за изолиране и намаляване на насилието в обществото и в семейство. В тази област ние също се придвижваме много напред, тъй като точно преди седмица имахме Национална кръгла маса. В нея се включиха повече от 60 представители на държавни институции, ведомства и неправителствени организации от цялата страна, както и представители на Ордена на рицарите тамплиери в Република Сърбия и Република С. Македония, а така също и на мисията на ордена в ООН. Кръглата маса прие декларация и получи подкрепителни адреси от: 

– Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България;

– Мария Павлова, министър на правосъдието;

– Проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката;

– Янка Такева, председател на „Синдикат на българските учители“;

– Ваня Кастрева, директор на Столичното РУО;

– Красимир Мартинов, Велик Майстор на Великата ложа на старите свободни и приети зидари в България

– Великият Командер на OSMTH Джордж Маклийн

– Великите Приори на Великите Приорати Австрия, Аржентина, Нидерландия, Сърбия, Северна Македония и Румъния.

Присъстващите в залата и всички лектори приеха декларация в подкрепа на „Стратегия на Европейската Комисия за равенство между половете за периода 2020 - 2025 г.“ и глобалните цели за устойчиво развитие, формулирани от ООН в посока превенция и защита от насилие във всичките му форми и изразиха своята готовност и ангажимент за предприемане на активни действия за предотвратяване на насилието, основано на пола и борбата с такова насилие в подкрепа и защита на жертвите и търсене на отговорност на извършителите; превенция на всички форми на насилие и агресия сред подрастващите; подкрепа на пострадалите от насилие, чрез разясняване на правата им и предоставяне на правна и психологическа подкрепа; работа в посока запазване ценностите на християнското семейство, културните ценности и традиции в нашата страна; работа в посока издигане авторитета на българското образование.

В името на обществения интерес чрез декларацията, 

ПРИЗОВАВАМЕ

Компетентните държавни органи и ведомства (Президентство, Народно събрание, Министерски съвет и всички министерства), както и заинтересованите неправителствени граждански организации да обединим и с насочени усилия, заедно да работим за даване на отпор и справяне с тези недъзи в обществото.

Нека взаимното уважение и зачитане на личността се превърне в еталон за поведение в нашата страна.

Международната програма „Жена за жените“ е с координатор от OSMTH Анна Попова, член на нашия Орден. 

Анна Попова е велик офицер и велик арбитър на Ордена, ерудирана дама, която е отдадена както на тамплиерството, така и на своята професия като адвокат. Координатор за България е проф. д-р Юлия Николова - велик офицер от Ордена, която работи в екип с командерите Милена Цанкарска и Мариела Павлова. 

- Сред резервациите виждаме много пловдивчани, каква е причината?

- Освен награждаването и приемът на нови рицари и дами, венецът на нашата работа на Конвента ще бъде създаването на нова Командерия в Пловдив – „Филипопол“. По този начин в Пловдив вече ще имаме 2 командерии. Това означава, че Орденът се разширява, а Пловдив заслужаваше да има втора командерия не само защото е голям град, а защото командерията „Улпия“ досега работеше самостоятелно много добре и на база на това взехме решение да разширим дейността със създаването на втора.

- Кои са по-значимите събития, организирани от Великия Приорат - България?

- Приключва тадиционният конкурс за детска рисунка "Рицарят в мен", който от 3 години е разширен и е международен. Тази година освен български деца, в него участват още от Австрия, Испания и Дания. Ние сме много щастливи, че инициативата, която поехме преди години, се пое и от други Велики Приорати и комисията, която заседаваше преди няколко дни, взе своите решения. Днес (вторник) ще издам Указ с имената на победителите в международния конкурс.

В Стара Загора проведохме Духовен събор, който е ежегоден и беше 15-и по ред. На него беше представена книгата на проф. Христо Иванов „Мистерията тамплиери и тамплиерство“ – една изключителна книга, свързана с историята на Ордена. Това беше на практика премиерата на книгата.

Април месец проведохме нашата научна конференция, на която имаше лектори от Ордена и гостуващи такива. Присъстваха трима академици, множество професори и беше на много високо ниво. След всяка една от тези конференции и събори впоследствие излиза книга с материалите и научните съобщения, които се оповестяват.

Така повдигаме нивото на запознаване на рицарите и дамите в Ордена по естествен начин, както и запознаваме обществото с нашите достижения.

Миналата година беше под знака на конвергенция между Велик Приорат – България и обществото. Конвергенцията е прехвърляне на информация от една група към друга, без да има сливане. Ние считаме, че 7-те рицарски добродетели, които са описани от Рамон Лул в далечната 1179 г. в неговата "Книга за Рицарския орден" - вяра, надежда, любов, справедливост, мъдрост, мъжество и въздържаност, са живи в езика на всички народи. Това показва, че са залегнали в основата на доброто и в съзнанието на всяка една нация. Затова трябва да използваме всичко, което Орденът е създал преди повече от 900 години, за да можем да правим обществото по-добро.


В категории: Бургас


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
България Всички новини
Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България бе за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България бе за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русков Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори