×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да кандидатстваме успешно медицина и фармация


16 Април 2024, Вторник, 12:07 ч.
Автор: Флагман.Бг

Innovation Center предлага специализирани курсове по химия и биология, ориентирани към ученици и кандидат-студенти за специалностите медицина, фармация и дентална медици

В началото на всяка мечта за кариера в медицината стои едно важно предизвикателство - успешното кандидатстване в университет по медицина. Изисква се не само страст и отдаденост, но и задълбочена подготовка. Ако сте решили да тръгнете по този път, в тази статия ще намерите информация за учебното заведение,  формата на кандидатстудентските изпити, както и оптималния за Вас начин на подготовка чрез курсове.

Кандидатстването в университетите за медицински специалности включва успешно полагане на кандидатстудентски изпити по химия и биология (резултати, различни от 2.00). Всеки университет в България има свои критерии и собствени изпити по химия и биология, които се различават от тези на другите университети. За Медицински университет в София са нужни оценките от изпита по химия и от изпита по биология, както и оценката от ДЗИ към момента. Но това предстои да бъде променено - след една година (2024/2025) ще влезе в сила нова реформа за следващите два випуска, която ще включва оценките от изпитите по химия и по биология отново, както и годишните оценки от 10 клас, но няма да бъде необходим резултат от ДЗИ по БЕЛ. А за кандидатстване в  Софийски университет  са необходими двете оценки от изпитите по химия и по биология и годишните оценки по химия и по биология от профилите (оценка от ДЗИ по химия или по биология не е нужна).

Формат на кандидатстудентския изпит за Софийски Университет

Кандидатстудентски изпит: Медицина
Изпитът по химия се състои от кратък тест, четири логически задачи (две от раздел органична химия и две от раздел неорганична химия), както и пет отворени въпроса, избрани на лотариен принцип, на които кандидат-студентът трябва да има оценка ДА.
Изпитът по биология представлява тест от 60 въпроса на материала от 8-ми до 10-ти клас, като са необходими кратки, точни и изчерпателни отговори на четири въпроса от учебния материал, които могат да съдържат освен отворен отговор и означаване на схема, попълване на таблица и др.
При оценка 2.00 на който и да е от двата изпита, кандидат-студентът не участва в класиранията за прием. Балът се образува по следната формула:
3 х химия (изпит) + 3 х биология (изпит) + ДЗИ по БЕЛ = максимален бал 42

Кандидатстудентски изпит: Фармация
Изпитът по химия се състои от тест на материала до 10-ти клас и четири логически задачи. Изпитът по биология се състои от тест на материала до 10-ти клас. Балът се изчислява по същата формула.
При явяване на предваритена сесия и на редовна сесия се взима по-високата оценка при балообразуването.

Документи, нужни за участие в класирането:
При възможност от страна на кандидат-студента, той/тя следва да си направи онлайн регистрация в портала на университета, където да бъдат подадени следните документи. Участие в класирането е възможно единствено с успешна регистрация (при невъзможност да бъдат подадени документите по електронен път, се свържете с Ректората или отидете в сектор “Прием на студенти”)
1.   Документ за самоличност;
2.  Оригинал и копие на дипломата за завършено средно образование;
3.  Квитанция за платена такса за участие в класирането;
Участници на национални кръгове от олимпиади следва да се обърнат към МОН или Декана на съответния факултет за прием във висшето учебно заведение.

Ако се чудите дали извънкласните дейности носят бонус точки при кандидатстването, отговорът е Не. Те започват да имат значение едва когато започнеш следването си и имаш желание да участваш в самите извънкласни дейности на университета, които изискват кандидатстване, а не тестват знанията по медицина. Тогава трябва да приложите CV и съответно колкото по-добро е CV-то, толкова по-голям е шансът да ви одобрят, финансират и спонсорират.  

Попитахме Никол Големанова, студент в Медицински университет в София, колко време изисква подготовката за кандидатстудентските изпити и дали един кандидат-студент би могъл да се справи сам с подготовката без да посещава частни уроци. Нейният отговор гласи: „Оптималната подготовка и ако ученикът има желание да се справи още от предварителната сесия (която протича от началото до средата на април) и да усвои качествено материала без да има никакви притеснения – 2 години, т.е. 11. и 12. клас. Разбира се има и едногодишна интензивна подготовка, която изисква много повече усилия. По-малко от една година според мен няма шанс за успех. Двугодишното обучение е подходящо за ученици, докато едногодишната интензивна подготовка е предназначена по-скоро за вече завършили, за хора, които нямат друг много сериозен ангажимент като училище или работа и могат да се посветят изцяло на подготовката. А без да се посещават частни уроци – категорично не. Аз съм на мнение, че няма как да кандидатстваш само с подготовка от училище или лични знания по темата. Всеки университет – не само Софийски и Медицински, а и тези в другите градове, си има строго определени критерии за изпита, начини за описване на задачите и учебници, с които се работи, което единствено се коментира в частните центрове, специализирани за кандидат-студенти по медицина. Особено по химия, тъй като задачите се теглят от определен сборник, който е издаден от Медицински университет, всяка задача има определен начин за решение, описание и тип уравнение. По биология също се използват конкретни учебници на конкретни издателства с определен тип съдържание и информация, която университетите искат да проверят, че знаеш.“

А на въпросът „Какво те мотивира да следваш медицина?“ Никол отговаря, че още от дълбока древност медицината преди да бъде наука, която се базира изцяло на доказателства, медицината е изкуство. В античните книги пише, че това е най-висшата форма на изкуство. Има девет музи, които покровителстват различните видове изкуства, а десетото изкуство е медицината и неин покровител е богът на медицината Аполон, в който всички се заклеват, когато полагат Хипократовата клетва. Медицината е комбинация между наука и изкуство, което го има в много малко професии. Мислеща професия, в която, имайки определен набор научни знания, измисляш лечение, което е строго индивидуално за всеки човек, което е висша форма на креативност. За мен това е една от най-благородните професии, защото в нея има страшно много мислене. Също е една от най-високоуважаваните професии сред обществото и това не е от 21. век, а така е било и винаги ще бъде, защото здравето е най-важно за хората.

Защо Innovation Center е Вашият Най-Добър Избор?
Innovation Center предлага специализирани курсове по химия и биология, ориентирани към ученици и кандидат-студенти за специалностите медицина, фармация и дентална медицина. Работим с малки групи, курсистът има възможност да присъства на нашите занятия и електронно, когато това се налага. Официалното записване става след първия урок в нашите курсове, без предварително заплащане и обвързване. Ние ви подготвяме не само за успешно представяне на изпитите, но и за предстоящите академични предизвикателства.

 


В категории: Просвета


Коментари
70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 1
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 3
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 2
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори