×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Длъжник с милиони дългове към НАП и банки от Варна завъртя бизнес авантюра с Карфур


15 Април 2024, Понеделник, 14:55 ч.
Автор: Флагман.бг

Варненският бизнесмен Добромир Андонов има амбицията да направи рестарт в България на мултинационалната корпорация за търговия на дребно чрез гръцкия посредник "Ритейл енд Мор"

Длъжник с милиони дългове към НАП и банки завъртя бизнес авантюра с френската верига „Карфур“. Варненският бизнесмен Добромир Андонов има амбицията да направи рестарт в България на мултинационалната корпорация за търговия на дребно чрез гръцкия посредник "Ритейл енд Мор", пише "Марица".

При това на фона на досегашните ​​му неуспешни проекти с хранителните вериги „Паркмарт“ и „Алдо“, както и с други негови начинания, за които говори фрапиращото му фирмено му досие. 

От него лъсват безброй еквилибристики, извършени напълно законно. Андонов е имал участие в 71 дружества, 23 от които вече нямат дейност. За повечето от тях, които имат различни по размер задължения, е обявен банкрут, търговецът е заличен или няма участие. Някои от фирмите са преобразувани и регистрирани във Великобритания, както и в офшорни страни с данъчен рай, като Кипър и Маршаловите острови. 

Локацията, която Андонов е избрал за "Карфур" в Пловдив, е бившата десета палата в Панаира, в която преди няколко години се канеше да настани „Паркмарт“. От близо година в изложбената зала, за която има договор от 2021 г., тече ремонт, а по план френският маркет трябва да се открие до края на тази година.

Добромир Андонов не пожела да коментира пред „Марица“ фирмената си биография. Относно милионите му борчове към НАП чакаме отговор от приходната агенция.

Тази информация, огласена от медията през 2021 г., е в пълна сила и към днешна дата.  На фона на компрометираното ​си фирмено досие и печалната слава на веригите си „Паркмарт“ и „Алдо“, сега Андонов се хвърля в нова бизнес авантюра. 

Чрез "Паркмарт холдинг" ЕАД, регистриран през януари 2023 г., той ще оперира с френския бранд "Карфур" у нас. Правата като подфранчайзинг са му предоставени чрез гръцкия посредник Retail&More ("Ритейл енд Мор"), част от групата AVE на Никос Вардиноянис, която основно държи франчайз правата на "Карфур".

Наскоро се откриха два от френските магазини в София - единият е в ЦУМ (нает от Георги Гергов), на мястото на бившия „Паркмарт“, а вторият - в „Младост 4". В Пловдив локацията ще е в бившата 10-а палата на Панаира.

Андонов е наел имота през 2021 г. чрез фирмата си "Глобал ритейл холдинг", регистрирана във Варна и в активите на  "Паркмарт холдинг". От няколко месеца изложбената зала с площ от близо 3000 кв. метра е изтърбушена, но ремонтът върви мудно.  По план магазинът трябва да заработи до края на 2024 г. Преди време Андонов имаше намерение точно там да отваря магазин „Паркмарт“, но идеята не се реализира. 

Корпоративното досие на Добромир Андонов е изключително богато, а фирмените му еквилибристики са впечатляващи. С действията си той може да е достоен конкурент на героя  на Джордан Белфорт от „Вълкът от Уолстрийт“.

Справка в ДАКСИ показва, че през годините варненецът е имал участие като собственик или съдружник в 71 компании с различен предмет на дейност - от търговия на дребно с хранителни стоки, таксиметрови услуги, недвижими имоти до хотелиерска и търговия с брикети, както и изграждане на соларни паркове. Към днешна дата той е излязъл от 23 фирми, под формата или на банкрут и спряно производство,  заличаване на търговеца, или вече няма участие.

„Алдо фреш“ ЕООД, едно от дружествата, чрез които се управляваха фалиралите супермаркети по Черноморието от веригата „Алдо“, е сред длъжниците на НАП със 182 204.76 лв. Фирмата с капитал от 100 лв. е заличена като търговец през 2023 г.

Предишната година е минала през процедурите спряно производство,  постановена обща възбрана и запор върху имуществото на длъжника, обявяване в несъстоятелност и прекратяване на търговската дейност. Заради борчове през 2016 г. данъчните във Варна проведоха безпрецедентна акция, като затвориха едновременно 15 магазина от веригата - 11 в курорта Златни пясъци и четири - в Албена.

„Алдо Златни пясъци“, което е под шапката на „Алдо холдинг“ (заличен като търговец през 2017 г.), е с публични задължения в размер на 334 692.91 лв. „Алдо холдинг“ се е преименувало два пъти от „Алдо груп“ - веднъж като ООД, а след това като ЕООД.

Запознати с фирмените гимнастики коментират, че у нас съществува порочна, но законово уредена практика длъжниците да прехвърлят фирми на новорегистрирани дружества, без борчове, но с едни и същи собственици, както и да продават дяловете си на други лица, добили популярност като "бушони".

Конците в „Алдо холдинг“ е дърпал собственикът на "Транскомерс S.A.", а Добромир Андонов е бил пълномощник, сочат фирмените регистри.  "Транскомерс S.A." е на територията на Маршаловите острови, които са популярна офшорна зона.

Тамошната фирма, основана през 2012 г., става собственик на „Алдо холдинг“, който преди това изкупува своите дялове в „Алдо Албена“ ЕООД, „Алдо Златни пясъци“ ЕООД, „Алдо Маркет“ ЕООД и „Алдо Лозенец“ ЕООД, става ясно от решение от 2015 г. на едноличния собственик на капитала Добромир Андонов.  

Припомняме, че варненският предприемач е бил част от борда на директорите на неуспешно приватизираната емблематична в миналото фабрика „Дунавска коприна“ в Русе, с пререгистрация във Варна. Дълговете на фалиралото предприятие са 1 810 397.01 лв.

Заради нищожен капитал от 2 лева, може би щеше да е смешно, ако не е жалко, как се активира и изразходва държавен фин​ансов и административен ресурс, но да се подходи законно, в случая към фирмата „Ню фууд ритейл“ ООД, в която съдружник на Андонов е Йордан Стефанов.

Същата дължи на НАП 1 038 145.29 лв., както и кредит към Инвестбанк. По съдебен път двете институции са направили запор на дяловете от 2 лв., като всяка е държала по лев, а след това пак по съдебен път запорите са вдигнати. Тези действия са по-оправдани, ако капиталът е за доста по-голяма сума. 

Първенец по данъчни задължения е едноличното дружество на Андонов „Алдо деливъри“, с капитал от 100 лв. При предишната справка в ДАКСИ, към ноември 2021 г., борчът към НАП бе в размер на 1 163 318 лв. Към днешна дата сумата е набъбнала с лихвите до 1 210 254.44 лв.

„Паркмарт ​холдинг“ ЕАД, което ще управлява „Карфур“ в България, е с адресна регистрация във Варна. Дружеството е с внушителен уставен капитал в размер на 18 581 425 лева. Негов собственик е "Паркмарт ​холдинг ЛТД" -Великобритания.

То е наследник на „Паркмарт холдинг“ ЕООД, което е сред заличените търговци. В документ от 30 декември 2022 г., удостоверяващ списъка на лицата, записали акции при учредяването, единственият посочен акционер със 100 процента участие, е Добромир Андонов. Седалището и адресът на управление на преобразуваната фирма е в Лондон. 

Колкото и да е странно, оказа се, че Андонов не фигурира в списъка на издирваните от НАП лица. При зададени параметри в сайта на приходната агенция - по ЕГН или юридическо лице, търсачката дава информация, че „лицето не се търси от НАП“.

Изданието задава пет въпроса към НАП 
Във връзка с фирменото досие на Добромир Андонов изпратихме до приходната агенция следните въпроси, а отговорите ще публикуваме веднага след получаване. 

1. Предприети ли са и какви законови действия от страна на НАП срещу посочения длъжник?

2. Защо същият не фигурира - нито като физическо, нито като юридическо лице, в списъка на НАП с длъжници за над 5 млн. лв., както и в публичния бюлетин или в списъка с издирвани лица? 

3. Какви полезни ходове има НАП, за да събере вземанията си от Добромир Андонов? Възможно ли е в неговия случай дълговете му или част от тях да бъдат опростени?

4. Принципно как се процедира при невъзможност да се приберат вземанията под каквато и да е форма от който и да е длъжник?

5. На какво законово основание се дава възможност на длъжник с компрометирана финансова биография да регистрира нова фирма или да прехвърли задлъжнялата фирма на друго лице (добило популярност като "бушон")? Това не е ли начин за "замитане на следи" на истинския длъжник?

Относно задълженията на фирми на Добромир Андонов го попитахме по Вайбър каква комуникация има с НАП и други органи​. Също - дали срещу него са предприети действия за принудително или под друга форма събиране на задълженията. Той обаче не отговори. Иначе преди това даде контакти на своя човек, на когото да се изпратят въпроси по имейл, но касаещи „Карфур“ в Пловдив.

Любопитно е как човек със задължения за милиони левове има милиони, за да ги вложи като уставен капитал във фирма, която ще дирижира „Карфур“ в България? Според запознати Андонов е подставено лице, а този, който дава парите, е скрит в сянка. 


В категории: Разследване


70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 2
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 3
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 3
4
Коментара по темата
4.
До Иван
16.04.2024 08:15:00
0
4
Защото е бизсмислена лодкостоянката. Има си кей в Сарафово. Тук просто наши фирми наляха бетон и преправиха брега за пореден път. Без смисъл. Ааа и ще правим синя зона до бункера.....
3.
*********
16.04.2024 06:46:49
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2.
Иван
15.04.2024 18:09:48
0
7
Защо в статията за прословутата лодкостоянка няма коментари? Някой пак е "захлебил" от слънчевите лъчи (8(Слънцето)
1.
*********
15.04.2024 15:30:13
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори