×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще сподели ли Радев отговорността за правителството „Главчев“, ключови са двама министри


Ще сподели ли Радев отговорността за правителството „Главчев“, ключови са двама министри
Димитър Главчев остана силно лоялен на Борисов дори и след като лидерът на ГЕРБ го притисна да подаде оставка като председател на парламента
30 Март 2024, Събота, 11:23 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Зад избрания за служебен премиер тегне сянката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

Кои ще бъдат министрите на вътрешните работи и на електронното управление е една от първоначалните интриги за следващия служебен кабинет. Президентът вчера обяви, че ще назначи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за служебен министър-председател.

Първите политически реакции дойдоха от „Продължаваме промяната“ (ПП), БСП и ГЕРБ.

“ГЕРБ все пак ще има министър-председател. Поздравления.” Така коментира зам.-председателят на парламента и на БСП Кристиан Вигенин пред БНТ новината, че президентът Румен Радев е избрал Главчев за служебен премиер.

„Чакам с нетърпение да видя кой ще е министърът на вътрешните работи, който трябва да осигури заслона за купуването на гласове. Това е резултатът от конституционната реформа на „Продължаваме промяната“ и на ГЕРБ и ДПС“, добави Вигенин.

Деница Сачева от ГЕРБ коментира от своя страна: „Внушенията, че Димитър Главчев е кандидат на ГЕРБ са абсолютно нерелевантни, защото от момента, в който той беше избран за председател на Сметната палата, той няма политически ангажименти.“

Сачева също акцентира върху предстоящия избор на министри от страна на Главчев.

Коментари направиха тази сутрин и Кирил Петков и Николай Денков от ПП. Днес партията събра в София най-висшия си форум – Общото събрание. Петков и Денков определиха Димитър Главчев като ярка политическа фигура на ГЕРБ. Главчев бе депутат от ГЕРБ и дори председател на 44-ото Народно събрание.

Главната задача на служебния кабинет е да имаме честни избори, посочи Кирил Петков.

„Така че следващите двама министъра на МВР и на електронното управление ще покажат в каква посока ще се движат – ще има ли много купен вот, дали пак ще бъдат изгорени 400 хиляди гласа на българските граждани. Така че следим внимателно. Изборът беше на президента“, каза Петков.

Той заяви, че ПП няма излъчва министри, ако бъдат поканени в служебното правителство.

Днес в 14.00 часа държавният глава ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

Любопитно е дали Румен Радев ще прехвърли цялата отговорност за състава на кабинета на Главчев. Другият вариант е отговорността да е споделена.

Указът за назначението на министрите формално е на президента и той би могъл да заяви претенции към състава на правителството. Процедурата за назначение на служебен кабинет този път е по-различна заради приетите през декември конституционни промени. 

Важен освен вътрешният министър е и този на електронното управление, тъй като при него е отговорността за организирането на машинното гласуване. Припомняме, че то бе отменено на първия тур на местните избори през 2023 г. със спорни аргументи. 

Димитър Главчев подаде оставка преждевременно като председател на 44-ото Народното събрание през ноември 2017 г. след скандал с водачката на БСП Корнелия Нинова и след натиск на тогавашния премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Въпреки това Главчев остана силно лоялен на Борисов в месеците и годините след това. Неслучайно той бе издигнат и избран за председател на Сметната палата през 2023 г. по предложение на ГЕРБ.

 


В категории: Политика


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
7
Коментара по темата
7.
Дани
30.03.2024 19:16:01
0
1
Малоумни ли са тези? От президента нищо не зависи след като му промениха конституцията.
Нали всички от списъка с възможните са гербаджии. Имаше само една непартийна- знам.омбудсманка, и тя подаде оставка.
6.
До Киро Простото и компания гадове
30.03.2024 17:08:53
3
9
Сега ревете от служебния кабинет и обвинявате президента Радев, че е избрал шефа на Сметната палата, Димитър Главчев, за служебен премиер. Ами нали вие, Кириле, дадохте списък от десетина човека, всичките свързани с ГЕРБ на президента? Нали с гласовете на ППДБ, Димитър Главчев зае този пост преди няколко месеца? Защо сега ревеш? Като теглим една черта, излиза простия факт, че ти, Кириле, ти направи най-много през цялата история за Бойко Борисов. Ти не само го изпра, не само го върна във властта, но и промени конституцията така, че сега ГЕРБ да имат служебен кабинет.
5.
Изненада
30.03.2024 14:06:32
14
13
Колко къса памет имат хората!!!!
Колко бързо забравиха защо Главчев се принуди да подаде оставка като председател на Народното събрание и напусна позорно парламента.
Сега на същият този човек се възлага да спаси държавата.
Фанатичен бойковист Главчев ще защитава само тяснопартийни интереси. Нищо, че Борисов твърди, че не го е виждал от 10 години, което е очевидна лъжа. Главчев подаде оставка в края на 2017 г след дълъг разговор с Борисов. То ще си проличи от състава на правителството.
4.
Няма да има проблеми
30.03.2024 12:44:43
9
30
Ако се премахнат машините за гласуване!
Ала бал флашки кодове и всичките мушенгии на ПП-ДБ падат в канала, заедно с ненаситните променкаджии!
Ристю Йориста без юридически стаж ще си набута огромния нос в задния си двор :))))
3.
GABIMAN
30.03.2024 12:38:09
10
30
тия прости мисирки ПП-ДБ хак да им е, нагли и алчни до безобразие, сега искам поне 2 години да се управлява през служебни правителства и да изчезват
2.
XX
30.03.2024 12:18:09
10
20
БСП ПАК неадекватни.
1.
Дърт Гербераст
30.03.2024 12:09:54
19
31
“Деница Сачева от ГЕРБ коментира от своя страна: „Внушенията, че Димитър Главчев е кандидат на ГЕРБ са абсолютно нерелевантни, защото от момента, в който той беше избран за председател на Сметната палата, той няма политически ангажименти.“
——————————————
Главунчев не е ли целувал пръстена на цар Тиква, г-жо Пачаврова? Какво е това внушение което искаш да направиш?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори