×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В Дни на отворените врати в КОЦ-Бургас се информирайте за най-новите методи на лечение на онкоболни


В Дни на отворените врати в КОЦ-Бургас се информирайте за най-новите методи на лечение на онкоболни
Началникът на Отделението по медицинска онкология д-р Иван Биволарски обясни какви са методите, по които работят той и екипът му
01 Април 2024, Понеделник, 17:50 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Клинични проучвания и поддържаща лекарствена терапия дават шанс за живот на пациентите

Екипът на Отделението по медицинска онкология в КОЦ-Бургас работи с най-новото от най-новото, което може да излезе в областта на лекарственото лечение. Информацията за него, както и отговор на всеки въпрос, може да бъде получена от страна на пациентите в дните на отворените врати – всяка сряда и всеки петък, от 15 часа в Медицински център „Вяра и надежда“ към КОЦ-Бургас.

Началникът на Отделението по медицинска онкология в Комплексния онкологичен център (КОЦ) д-р Иван Биволарски обясни пред Флагман.бг методите, по които работят той и екипът му, както и новите възможности за поддържаща терапия за онкоболни, когато се изчерпи лечението в България.

Обикновено в последния случай пациентите започват да търсят възможности в Израел, Турция, Германия, започват мащабни кампании, набират се средства и лекарствата струват хиляди. В КОЦ-Бургас предоставят това лечение безплатно, а то е същото, което ще предложат в САЩ, Израел, Турция или пък в Западна Европа.

Имаме възможност дори да предложим още по-напреднало лечение за вече съществуващи лекарства да предоставим още по-нови такива, обясни д-р Биволарски.

„В самото лечение повечето случаи се е чрез с хирургия, лъчетерапия и лекарствено лечение. При нас лекарственото лечение не е само класическа химиотерапия, която повечето пациенти, като чуят, започват много да се плашат. Тук става въпрос за най-новото от най-новото – таргетна терапия, имунотерапия, надявам се до няколко години да навлезе и генната терапия“, обясни началникът на Отделение медицинска онкология.

 Той е екипът му работят с таргетни терапии, които са прецизирани спрямо пациента. „Те се правят по генетични анализи, с които работим, както и имунотерапия, която е много плодотворна при лечението, тъй като е предпоследна стъпка към генната терапия, която се надяваме да навлезе до няколко години и ние ще имаме възможност да я използваме. Тя се прилага в САЩ активно. Например лечението „CRISP“, за което наскоро създателите му взеха Нобелова награда. То дава възможност да се изрязват определени гени, които да дават индикация за дадено лечение. По този начин пациентът е лекуван с неговото лекарство”, обясни д-р Биволарски.

В КОЦ-Бургас работят с всички солидни тумори – на белия дроб, на гърдата, на простатата и всички останали, поради това пациентите имат различни оплаквания.

Те винаги могат да дойдат в КОЦ-Бургас и да зададат своите въпроси, без значение от тяхното естество. Всяка сряда и всеки петък се провежда Ден на отворените врати от 15 часа в Медицински център „Вяра и надежда“.

Д-р Биволарски даде и насоки към тези, които имат притеснения. „Няма нормално състояние в човешкия организъм, в което един пациент да има гадене и повръщане повече от два дни. Няма нормално състояние, при което да има продължително силно главоболие, няма нормално състояние, при което да има кръвотечение – каквото и да е то, откъдето и да било, с изключение на месечния цикъл при младите жени. Няма нормално състояние, при което да има болка и задух във физиологично отношение. Всички тези оплаквания, които пациентите имат, трябва да бъдат съобщени на специалист.  След това ние ги насочваме към лекар, който да ги изследва. В нашето отделение пациентите идват вече изследвани и нашата роля е да назначим лекарственото лечение“, обясни д-р Иван Биволарски.

Специалистът по медицинска онкология даде и повече подробности за клиничните проучвания, до които имат достъп пациентите на КОЦ-Бургас. „Това е следващата стъпка към най-новото, което можем да предложим като лечение на ракови заболявания. Работим по клинични проучвания за над 10 вида различни ракови заболявания. Това са пациенти, които могат да бъдат включени в тези проучвания и да използват лекарствените лечения в най-развитите страни“, каза д-р Биволарски.

В КОЦ-Бургас се прилагат лекарства, които са пред регистрация за навлизане на пазара – най-новите лекарства. „В КОЦ-Бургас можем да го предложим като още една стъпка. Впоследствие дори лекарството да не се одобри в България, ние не прекъсваме лечението на пациентите и те остават на него. Проследяваме ефекта на даденото лекарство при минимум 10 вида рак и в момента работим по разширяване на техния обем. Това са рак на белия дроб, рак на простатата, рак на яйчниците, рак на гърдата и други“, каза специалистът.

Той даде и пример за пациент с хепатоцелуларен карцином – много специфичен вид карцином на черния дроб, който се среща рядко и е много агресивен. „Тези пациенти или носят някаква мутация, която ги е довела до това заболяване, или са били във вредна среда, която е провокирала болестта. Това е много агресивен вид рак и в световен мащаб не е от най-застъпените в развития свят. Най-често се среща в Югоизточна Азия. Този вид рак е един от най-смъртоносните след рака на панкреаса. Нашият пациент, който в момента поддържаме, е в много добро клинично състояние, благодарение на това лекарство. Този човек дойде в много напреднала фаза на своето заболяване и с изчерпани възможности за лекарствено лечение. Дойде и с много клинични оплаквания, които за обикновения човек изглеждат много плашещи.

Мъжът е малко над 60-годишен и вече с няколко линии на имунолечение, при неговото състояние химиотерапия не върши работа. В един момент той стига до етапа, в който науката не може да му предложи нищо друго освен проучване. Този човек вече достига една година на поддържаща терапия при нас и се надявам да продължи в същия дух“, пожела си д-р Иван Биволарски.

Той обясни, че новите лекарства, които навлизат на пазара, дават възможност на заболяванията да хронифицират. „Да, това не става толкова бързо, както при заболявания на ендокринологичната система – да кажем диабет, не са толкова бързи, както при заболявания на сърдечно-съдовата система. Раковите заболявания, благодарение на примера, който дадох, хронифицират във времето и тези пациенти живеят по-дълго и лекарствата облекчават тяхното състояние и им дават повече време със семейството“, каза д-р Иван Биволарски и продължи с примерите: „Пациент с рак на простатата в метастазирал стадий беше повече от три години на такова поддържаща терапия. Имаме пациент, който изкара повече от година с рак на бял дроб. Повечето хора едва ли осъзнават, че това са много агресивни заболявания и когато чуят една година, за тях това не е нещо велико. Повярвайте ми – това е много голяма стъпка напред, защото сега е една година, а когато аз започвах работа преди 10 годни в онкологията, беше 2 месеца.“

„В КОЦ-Бургас се стараем да внедрим колкото се може повече клинични проучвания. Случва се и при пациенти с много тежко състояние да предприемем клинично проучване в по-ниска фаза – втора фаза“, каза още д-р Биволарски.

През неговото отделение годишно минават над 5 хиляди пациенти, но той е убеден, че много повече са хората, които се нуждаят от тяхната помощ. Тук обаче ключова роля играят скринингът и профилактичните прегледи.

„Не сме пример за перфектна държава по отношение на скрининга, което означава, че може би още повече хора имат нужда от лечение. Не сме перфектна държава при профилактиката… Това означава, че може още повече пациенти да бъдат обхванати. Ето затова ние правим Дни на отворените врати, за да могат хората да дойдат и да си поговорят с нас“, каза д-р Биволарски.

Той се надява да бъдат въведени и повече профилактични прегледи например в областта на гинекологията и хирургията, където да имаме и видимите резултати.  Д-р Биволарски и тук даде пример: В България, например, още се среща рак на маточната шийка, което в нормалните държави е изключителен случай. Това е инвалидизиращо заболяване, което може да бъде избегнато чрез ваксина, която е въведена от 1991 г.

„Обществото ни не е ангажирано с това, дори минава за конспирация. А ако в Осло, например, видят жена с карцином на маточната шийка, се събират лекари от 15 области в страната, за да я видят. А тук имаме десетки метастазирали пациентки“, каза д-р Биволарски. 

Той посочи и плашеща статистика – средно в Бургаска и Ямболска област имаме годишно около 290 души, регистрирани с карцином на белия дроб. „Най-вероятно статистиката е по-голяма, но е скрита и хората, които го носят, няма как да знаят за това. За това се прави скрининг със специален скенер, но това в България е много трудно – да съберем 100 души и да ги изследваме на скенер, при това и изследването не се поема от НЗОК“, каза специалистът.

Д-р Иван Биволарски разкри още, че в КОЦ-Бургас правят постъпления да развият две огромни направления. Едното е свързано с пациентите, които да имат достъп до телемедицината и да използват специалистите в цял свят, а второто е в областта на изкуствения интелект, за което се надяваме скоро да имаме добри новини.


В категории: Здраве , Бургас


70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 3
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 4
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 4
България Всички новини
Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори