×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Банки блокират сметки, ако от тях не се теглят пари 12 месеца


11 Март 2024, Понеделник, 13:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Това е за доброто на клиента, уверяват от "Уникредит Булбанк"

Притежателите на разплащателни сметки неочаквано могат да се окажат без достъп до парите си точно в моменти, когато имат най-много нужда от тях. При това причината не са неактуализирани лични данни, заради което периодично банките блокират сметки на своите клиенти. Оказва се, че една от най-големите банки у нас - "Уникредит Булбанк", блокира без предупреждение всяка разплащателна сметка, от която в продължение на 12 месеца титулярът не е теглил пари.

Банката приема, че по тази сметка има нещо съмнително, независимо че собственикът може през това време да е внасял суми в нея. Читател на "Сега" сигнализира, че като клиент на "Уникредит Булбанк" наскоро е бил неприятно изненадан да получи съобщение, че разплащателната му сметка е "затворена", когато се опитал да нареди онлайн плащане от нея. При посещение в офис на банката е получил обяснение, че е редовна практика да се блокират сметки, по които за по-дълъг период няма тегления на пари, въпреки че има постъпления.

Мярката била "за доброто на клиентите", защото така се предотвратявало евентуално източване на пари. Разплащателната сметка уж била разблокирана при посещението на банковия офис, но при следващ опит за онлайн превод отново се оказало, че е затворена. Последвало ново посещение на банковия клон, този път служителката посъветвала клиента да изтегли някаква символична сума и така да се регистрира движение по сметката. Куриозното е, че банковите служители не са били наясно след колко месеца се блокира сметка, от която не се теглят пари - в единия случай са твърдели за 6 месеца, в другия - за 3 месеца.

Друг читател алармира, че заради блокирана сметка е изпаднал в изключително неудобно положение около Коледа, докато е на екскурзия във Великобритания. Разплащателната си сметка той използвал като спестовна ("Уникредит Булбанк" преди две години преустанови стандартните депозити на своите клиенти и ги превърна в разплащателни сметки) и решил да прехвърли от нея пари в дебитната си карта, за да може да се разплаща спокойно в чужбина.

"Оказа се, че не мога, сметката беше замразена. Каква е причината, разбрах, 'du когато се върнах в страната - липса на тегления за продължителен период", обясни нашият читател. Медията отправи запитване към "Уникредит Булбанк" при какви условия се блокират сметки и ако това се прави, когато няма тегления на суми за определен период, какъв точно е той. А също и защо клиентите не се предупреждават предварително.

От банката обясниха, че всичко е разписано в Общите условия за откриване, обслужване и закриване на банкови сметки на физически лица. С тези условия клиентите се запознавали при откриване на сметка, те били публикувани и на официалната страница на банката. "В точка 96 от общите условия е упоменато, че при липса на дебитни (разходни) операции по банкова сметка в продължение на повече от 12 (дванадесет) месеца, Банката има право да обездвижи (ограничи) сметката за извършване на дебитни операции. Това се прави изцяло с цел защита на нашите клиенти", обясниха от "Уникредит Булбанк".

"Банката предоставя на разположение на влогодателя информация за обездвижването на сметката за извършване на дебитни операции чрез електронните канали на Банката или след поискване от страна клиента чрез центъра за контакт с клиенти или филиал, когато влогодателят не ползва услугите за електронно банкиране. Сметката се реактивира за извършване на дебитни операции след потвърждение пред Банката от влогодателя, извършено във филиал на Банката или чрез обаждане в обслужващ филиал на Банката. Потвърждението може да бъде дадено и от надлежно упълномощен пълномощник на влогодателя, извършено във филиал на Банката", уточниха още от "Уникредит Булбанк".

Проверка показа, че подобна практика на блокиране на разплащателни сметки, само заради това, че от тях не са теглени пари в продължение на 12 месеца, няма при другите големи банки. От контактния център на ОББ обясниха, че нямат подобни рестрикции.

От Банка ДСК посочиха единствено практиката да блокират дебитни карти, когато те не са използвани повече от 12 месеца. Масово разплащателните сметки в трите големи български банки са на практика спестовни сметки. Това са старите депозити, които след изтичане на падежите им бяха закрити в последните две-три години. Затова е напълно очаквано по тези сметки да няма тегления на средства, а притежателите им само да внасят спестяванията си. И с движение, и без движение на средства по тези сметки, банките всеки месец събират такса обслужване, която в момента е между 4 и 5 лева.


В категории: Животът


5
Коментара
Флагман.БГ Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители 29/04/2024, Понеделник 12:01 2
5
Коментара по темата
5.
RE-1
11.03.2024 14:01:34
0
3
При обединението на Рбб и ОББ някой беше пропуснал да извърши плащанията към EVN. Следва спиране на ел.тока, разправии, глоба към Бг поща. И всичко това посред зима.
Никакво извинение или компенсация за това.
4.
Това
11.03.2024 13:41:17
0
8
е недопустимо. Очевидно ще се наложи хората да си прехвърлят сметките в други банки. Можеха поне да направят разблокирането да става онлайн.
3.
УНК мафия банк .
11.03.2024 13:34:44
0
9
Уникредит Булбанк е най-мафиотската банка, постоянно рекет с увеличаването на таксите, рекет със събирането на лични и фирмени документи за информация, абе изнесена финансово-разузнавателна структура на ДАНС и НАП. Недай си боже да участваш в ръководните органи на политическа партия. Постоянно ти искат да подписваш декларации за произхода на парите ти в сметката и преводите. Уж това било европейско изискване.
2.
ха ха
11.03.2024 13:22:53
1
10
На уникредит глупостите. Колкото и алабалаизми да изпишат тази работа си е точно за защита на потребителите. Независимо, че абсурдите им са си ги вписали в общите условия. Тази банка не за пълви път е глобявана от защита на потребителите и за други абсурди.
1.
За един прЕАтел питам
11.03.2024 13:06:23
0
25
А спират ли да събират такси след блокирането?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да Прогнозата на Флагман.бг е, че оттук може да изпратим трима министри и двама зам.-министри Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Нашенецът я пази в тайна Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Доц. Кунчев: Бременните да се консултират с лекарите си Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители Кабинетът сменя управителите на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, област София и Софийска област Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Момиченцето получило охлузване на лявото коляно Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Не им се полагало след като ползвали и помощта "личен асистент" Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Изненадващото решение е на ръководството на „Да, България“ Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Не е нужно министърът на туризма да обикаля със слънчевите очила студията и да обяснява как прогнозата за времето трябвало да е хубава, каза Пламен Дотов Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Атанас Русев звънна на баща ми ядосан да му каже да махна Пашата от списъка с 19-те души за разследване от прокуратурата, твърди съпредседателят на ПП И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа Новият  дует на Десита и Галин е с над милион гледания за седмица
Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години 
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори