×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В градове като Бургас местният елит приема само медиите-ласкатели


В градове като Бургас местният елит приема само медиите-ласкатели
Александър Кашъмов
08 Януари 2012, Неделя, 13:13 ч.
Автор: Фани Чоджумова

Осъдителната присъда на съдия Деница Петкова срещу журналистката Катя Касабова противоречеше на свободата на словото

Александър Кашъмов е ръководител на правния екип на програма "Достъп до информация". Той бе избран за адвокат на 2008 година. Кашъмов е бил защитник на журналистката от Бургас Катя Касабова, срещу която скочиха четирима инспектори от Бургаския инспекторат по образование – Румен Евстатиев, Генчо Далев, Антония Месерджиева и Тотка Казакова, уличени от нея в това, че са престъпили закона, след като са позволили на десетки здрави деца да влязат без изпит в елитните гимназии от квотата на ученици с увреждания. Докладчик по делото е Деница Петкова, която през 2002 г. е осъдила в Бургаския окръжен съд Касабова за клевета. В началото на 2011 г. Съдът за  правата на човека в Страсбург осъди България заради тази присъда.  Петкова бе назначена от премиера Бойко Борисов за зам.-министър на правосъдието на 21 декември м.г., след което журналистката Касабова го помоли да преосмисли това свое решение. На 4 януари премиерът обяви, че Деница Петкова е много добър съдия и заслужава поста. Интервюто е дадено за в.Новинар.

- Адвокат Кашъмов, изненадан ли сте от избора на съдия Деница Петкова за заместник-министър на правосъдието?

- Нямам представа коя е тази жена. Аз не я познавам много. Един-единствен път съм я виждал по повод делото на журналистката Катя Касабова пред Бургаския окръжен съд. В този смисъл защо се е стигнало точно до този избор нямам представа.

- Какъв беше казусът с Катя Касабова?

- През 2001 година се появи скандал в Бургас, който включваше една наредба, според която деца с увреждания могат да бъдат приети без конкурс в елитни езикови гимназии. Комисията, която е извършила този прием, бе сътворила множество нарушения. Така деца на местни големци са били приети по този начин. Имаше и вътрешна проверка на Министерството на образованието. Публичност на всичко това даде всъщност първа журналистката Катя Касабова със статия в тогавашния местен вестник „Компас”. Статията излезе буквално дни преди 15 септември с ясния зов към обществото, към засегнатите деца, които не са били приети, да бъде преразгледан целият прием на децата и да бъде възстановена справедливостта.

- Това, струва ми се, беше един от първите големи корупционни скандали. Така ли е всъщност?

- Може би е един от първите. Той със сигурност е корупционен, поне в смисъла, в който става въпрос за множество нарушения, установени от проверка на Министерството на образованието, която обаче не е била оповестена. Четирима души от засегнатите от Инспектората на министерството завеждат дела, за изненада на обществото и на здравомислещите, и журналистката бива осъдена на първа инстанция, след което съдия Петкова от Окръжния съд в Бургас потвърди присъдата на втора инстанция.

- Бихте ли казали на какво се е позовала съдия Петкова, за да издаде тази присъда?

- Всъщност по това време в съдийския състав фигурира името Деница Вълкова, която е и докладчик по делото. Основните й мотиви са, че журналистката не е провела надлежно разследване и съдът е приел, че действително публикацията е в защита на обществения интерес, но това не премахва наказателната отговорност. Поради това санкцията срещу журналистката бе потвърдена. Другото, което приема съдът и което също е недопустимо и е коментирано от съда в Страсбург, е изискването към журналистката да е в състояние да докаже твърденията си в степен, в която би издържала една осъдителна присъда.

- Това какво ще рече?

- Това означава, че ако се приеме подобна теза,
журналистите няма да могат да изразяват никакви съмнения за нередности и престъпления,
защото трябва да чакат първо прокуратурата евентуално да благоволи да започне наказателно преследване, а след това ще трябва да чакат години наред, за да може да влезе в сила една осъдителна присъда. Подобна теза е абсурдна и тя точно така е възприета от Европейския съд по правата на човека. Този съд коментира, че това решение пряко противоречи на Европейската конвенция за защита правата на човека, на широтата и на смисъла на свободата на словото.

- Кога взехте решението да обжалвате в Страсбург?

- Трябва да се каже, че на първо място Окръжният съд в Бургас бе много добре запознат с практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. От една страна, защото аз специално бях подготвил заедно с моя колега адвокат Терзийски изложение на практиката на Европейския съд по правата на човека и освен това ние носехме и едно специално изготвено становище на Международната организация за защита на свободата на словото, която се намира в Лондон. Това
становище бе специално подготвено и преведено на български за улеснение на съда, той обаче го отхвърли.
Не пожела дори да се запознае с него. Беше заявено, че няма процесуален ред за представяне на такова становище.

- Колко години ви отне, докато обжалвахте решението на българския съд?

- Решението на Окръжния съд в Бургас, което бе всъщност и окончателно, бе взето на 17 януари 2003 година, а решението на Европейския съд по правата на човека бе взето на 21 април миналата година. Става дума за 8 години. Това наистина е голям период, но за съжаление Европейският съд по правата на човека е претоварен с дела и тогава, когато националните съдилища нямат възможност да гледат достатъчно задълбочено своите казуси, за съжаление се достига до такова пренатоварване на Европейския съд.

- Вие лично как реагирахте, когато разбрахте, че Катя е оправдана?

- Разбира се, с удовлетворение. Това беше една голяма битка, бих казал, че беше  битка България да стане по-европейска страна. Защото демокрация, в която липсва свобода на словото, в която критичното слово се потиска, властва цензурата и
забраната да се говорят неудобни за държавните служители и властта истини,
такова общество не може да бъде наречено демократично. В България продължават да се водят дела за клевета и обида, в това число от политици, от държавни служители срещу различни публикации спрямо тях – нещо, което само по себе си не е свидетелство за много висока култура на политиците, или пък търпимост към критика. Това при западните политици стои по различен начин. Затова това беше битка не само на Катя и на нейния колега Божидар Божков, който беше осъден по същия казус, на нас, адвокатите, които водехме тези дела, но и на неправителствените организации, които се занимават със свободата на словото и изпратиха становища пред Европейския съд в Страсбург. Той, за разлика от нашия съд, прие тези становища.

- Какво точно постанови Европейският съд, бихте ли припомнили?

- Разбира се! Това е едно огромно по обем решение. Най-важното е, че се намира категорично нарушение в свободата на изразяване на Катя Касабова.
Подобни решения на съдилищата могат да доведат до така наречения Смразяващ ефект.
Тоест да попречат на журналистите да пишат свободно нещата, които откриват в своите проучвания. Специално Европейският съд по правата на човека приема, че проблемът в дадения случай не е в българския закон. Имаше аргументи по делото, че и той не е достатъчно добър, но Европейският съд по правата на човека отхвърли тези аргументи и прие, че изцяло проблемът с посегателството над свободата на словото на журналистката Касабова се състои в действията на националните съдилища.

- Имаше ли значение средата, в която е работила Катя Касабова, все пак Бургас е по-малък в сравнение със София. Ако тя беше в столицата, щеше ли да има дело?

- Това не мога преценя, защото за съжаление дела срещу журналисти има навсякъде и в това число в София. Но смятам, че гаранциите в едно по-голямо място, каквото е София, плурализмът, множеството медии и тяхната сила, множеството политически субекти и тяхното влияние, голямото количество съдии, които са с най-различни възгледи, в столицата пречат на подобно капсулиране, това, което се получава на много места в страната и може би тогава се бе получило именно в Бургас - едно свързване на местния елит, едно чувство на симпатия и солидарност между политици, бизнесмени, държавни служители и магистрати. Журналистите в такива места се смятат за неудобни досадници, освен ако не са ласкатели на властниците. Това е много неудобно за самите журналисти, но и за гражданите по тези места, защото дава възможност чрез връзките между хората да се изкривява справедливостта.




Флагман.БГ Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин 12/05/2024, Неделя 09:20 0
10
Коментара по темата
10.
wdibzjzs
16.01.2012 13:58:16
0
0
AFQZTN , [url=http://togrqyrqfajh.com/]togrqyrqfajh[/url], [link=http://weiuyhhdtmhh.com/]weiuyhhdtmhh[/link], http://zkqdrgorqcmm.com/
9.
chmmmeqaw
13.01.2012 16:01:17
0
0
htky4c , [url=http://witefjbgrriv.com/]witefjbgrriv[/url], [link=http://ajfakccpcnsx.com/]ajfakccpcnsx[/link], http://nezcdgnbhoxz.com/
8.
brltqg
12.01.2012 11:11:32
0
0
af4W2s <a href="http://ztabfrcheyue.com/">ztabfrcheyue</a>
7.
Parthena
11.01.2012 23:15:51
0
0
Essays like this are so important to boardennig people's horizons.
6.
знаещ
11.01.2012 13:01:43
0
0
Всички гнусотии срещу Касабова тук ги пише една дебела псевдожурналистка ,която скоро ще я вземат за рвеклама на свинеугоителния комбинат.Тя е от всякъде обозрима . окръглена като капра и като я поставиш между прасетата разлика няма -вони и грухти като тях
5.
Oпаааааааа
11.01.2012 10:54:14
0
0
Защото г-н Изумен, обвинения може да има само когато има доказателства. При неналичието на такива се изразява съмнение. Това се нарича журналистическа етика. А когато си имал "смелостта" да я пренебрегнеш това означава, че или си търсил сензация или някой ти е платил да го направиш. А сега познайте кое от двете е мотивирало Касабова да работи без доказателства. Ще Ви помогна! Не се двоумете защото е второто. Не случайно Касабова не е реабилитирана напълно от Европейския съд и не получи обезщетенията, които получи нейния колега.....Когато Касабова Ви говори нещо проверявайте го по няколко пъти.
4.
изумен
10.01.2012 20:41:35
1
1
Защо всички изведнъж забравиха, че делото беше заведено, защото Касабова бе отправила конкретни обвинения за вземане на подкупи и че това беше причината да я осъдят. Дори бяха цитирани суми, които не се доказаха. Защо отново тези манипулации?
3.
Опаааааааа
09.01.2012 21:33:05
1
3
Г - н Кашъмов, а по-ласкателска медия от тази на Вашата бивша подзащитна, Катя Касабова да сте виждали? На нейно място бих се срамувала да публикувам тази статия точно тук. Това е извратено!
2.
НАДЗИРАТЕЛ
08.01.2012 19:52:27
1
5
Миро, заради помияри точно като тебе на Касабова и се разката фамилията.Ти си много отворен ама като си при женката си под юргана и тука докато си анонимен,пимияр с помияр.
1.
Миро
08.01.2012 15:11:27
9
5
Касабова, не ти ли омръзна да занимаваш постоянно хората със себе си.
Герой няма да станеш, защото всички знает какъв помиер си, а съдийката ще остане зам. министър.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя спря инжекциите „Оземпик“ и пак стана дебела Тя спря инжекциите „Оземпик“ и пак стана дебела Мила Михова неотдавна успя да се стопи до под 50 кг. Ето как да почистим щорите, без дори да ги сваляме от прозореца: лесен лайфхак Ето как да почистим щорите, без дори да ги сваляме от прозореца: лесен лайфхак Ако пластмасовите щори са пожълтели или имат упорити петна, използвайте сода бикарбонат Цените отново тръгнаха нагоре, по-скъпи са сиренето, брашното Цените отново тръгнаха нагоре, по-скъпи са сиренето, брашното Повечето плодове и зеленчуци на борсите се продават с увеличение Вземат мерки срещу преписвачите на Матури 2024 Вземат мерки срещу преписвачите на Матури 2024 На 17 май е задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература Летният сезон започна, курортите по Северното Черноморие посрещнаха първите си туристи Летният сезон започна, курортите по Северното Черноморие посрещнаха първите си туристи По традиция в „Златни пясъци” по-голямата част от гостите са от Румъния Времето днес ще ни ошашави, ето какво да очакваме в неделя Времето днес ще ни ошашави, ето какво да очакваме в неделя Прогноза за неделя - 12 май 2024 г.  Томина неделя е! Необикновени имена черпят, а обичаят повелява да бъде "погребан" мъж Томина неделя е! Необикновени имена черпят, а обичаят повелява да бъде "погребан" мъж В народната представа се свързва с много по-древни езически повелители на небесните летни бури – град, дъжд, огнена стихия Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Примерът е взет от датските общности, които често обичат да празнуват заедно Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Пред съда Светослав обяснил, че прибрал тялото на Десислава, защото в къщата имало плъхове 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата
Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин У нас литър А-95 струва средно 2.72 лв., при съседите гони 4 лева 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори