×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще плащаме повече за сянка през лятото? Държавата вдига концесионните такси


Ще плащаме повече за сянка през лятото? Държавата вдига концесионните такси
В Царево голяма част от плажовете ни пострадаха при наводненията и за мен това не е нито справедливо, нито целесъобразно, каза кметът Марин Киров на срещата на НСОРБ
28 Януари 2024, Неделя, 14:03 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Спорно предложение на Министерството на туризма за системата ЕСТИ пък още повече ще ощети хотелиери и общини

Държавата е увеличила концесионните такси на плажовете. Между 9 и 11 % е ръстът и касае всички концесионери. Това стана ясно на срещата на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Темата повдигна кметът на община Царево Марин Киров, който алармира, че това ще доведе до увеличаване на услугите. 

„В Царево случаят е специфичен, защото голяма част от плажовете ни пострадаха сериознo при наводненията и за мен това не е нито справедливо, нито целесъобразно. Ние, като Община, даваме наеми на язовири, които не могат да се ползват, а държавата изведнъж решава да повиши таксите на хора, които са пострадали от бедствието. Не защитавам концесионерите, но се получава лавина. Увеличават им таксите, те увеличават цените на услугите - на заведенията и т.н. И всичко това се отразява на крайния потребител - някой трябва да плати сметката. Едва ли концесионерът ще работи про-боно в полза на хората“, обясни пред Флагман.бг Марин Киров. 

На срещата с кметовете е засегната темата и за системата ЕСТИ и по-скоро спорно предложение от Министерството на туризма и от Народното събрание. То е свързано с категоризациите – да не се извършват от Общината, а от друг субект. 

„Всъщност това, от наша гледна точка, е неудачно. Първо, че изтегля дейности от общини и второ натоварва контрола върху нещо, което не е минало през нас. На следващо място се предлага да отпадне категоризацията на част от заведенията за хранене, което за нас също не е приемливо“, каза Марин Киров и допълни:

„Изказахме съображение, че системата ESTI, която е единствената, с която разполагаме, е доста трудна за контрол и категорично затруднява дребните хотелиери, което ги кара да са изцяло в сивия сектор. Те избират нито да се категоризират, нито да е ползват системата. И от там идва голямото разминаване в данните. Правили сме анализ, няма да говоря в конкретни цифри, но има причина за това. Голяма част от хората, които отдават обекти за нощувки не се регистрират там и това, разбира се, е проблем. Тези, които се регистрират пък.. контролът е неясен, разчита се изцяло на репресивни проверки, за да установим ние дали регистрираните стаи отговарят на категоризацията“.

На въпрос как си обяснява това, че Министерството на финансите за пръв прави път стъпка към децентрализация, а Министерството на туризма - точно обратното, кметът на Царево отговори, че едната институция работи по-адекватно за времето. 

„МФ за пръв път тръгва в правилната посока - да инвестира в бюджета на общините. Когато се инвестира в общински проекти, се завърта икономиката и това е правилният подход. Защо в Министерството на туризма правят точно обратното не мога да кажа. Притеснителни са сигналите от държавата и по отношение на къмпингуването. Имаше готов проект на наредба, ще се използва ли той, или се тръгва в друга посока. Забелязва се слабост в това Министерство“, категоричен бе Киров.

По отношение на дивото къмпингуване кметът на Царево смята, че е твърдо „За“, когато то е легално,с ясни правила и със съвременни стандарти. 

„Къмпингуването се представя като алтернатива на престрояването. Но това означава да отговаря на елементарни условия за пожароопасност, хигиена, събиране на отпадъците. Дори да се даде възможност на хората със земеделски земи да правят къмпинги, вместо да застрояват“, обясни още Марин Киров.

За защитените зони е на същото мнение – за урегулирането на Парк „Странджа“, да има рестрикции, включително за строителство. Но е против подхода, по който се действа. 

„Докато няма граници на парк Странджа, някак си се отваря страничен вход да се прокарват защитени зони - през други защитени зони, които на практика дублират територията на парк „Странджа”. Просто ни се казва дословно - вие не си знаете интереса, хората печелят от защитени зони. Да, така е, просто в България не е показан механизмът, по който това се случва, но съм против ощетяването на местния и националния интерес“, допълни кметът на община Царево. 

На срещата на НСОРБ са излъчени членове на Управителния съвет на област Бургас, както и за регионалния съвет към министъра на МРРБ. Марин Киров е избран за член на Регионалния съвет за развитие към МРРБ. 

„Този тип срещи са много успешен модел за свързаност между общините. Обсъдихме въпроси, свързани със санирането, с възможността за инвестиции в общините, за финансова децентрализация“, допълни Киров. 

Следващата среща на национално ниво ще е още през февруари, този път в София, каза още той.
 


В категории: Царево


Аня Пенчева: Вече нямам снаха!
Аня Пенчева: Вече нямам снаха! 29/04/2024, Понеделник 17:17 1
Флагман.БГ Христо Ковачки се срещна отново с Нийл Буш Христо Ковачки се срещна отново с Нийл Буш 29/04/2024, Понеделник 16:40 0
Кои са най-лошите места в самолета
Кои са най-лошите места в самолета 29/04/2024, Понеделник 15:56 0
Камелия обезобрази и устните си
Камелия обезобрази и устните си 29/04/2024, Понеделник 15:05 0
26
Коментара по темата
26.
Капитана
30.01.2024 20:12:06
0
2
Общината трябва да стане концесионер на всеки плаж и да вземе концесията от държавата!Реве се безработица, общината може да осигури стотици работни места на атрактивно заплащане от май до септември.Реве се за работна ръка, стотици чакали стоят в бюрата по труда и чакат подаяния.Ама пък няма да има куфарчета под масата и партията ще фалира.Лоша работа.
25.
До 22
28.01.2024 20:12:59
0
2
Много добре казано
24.
До 22
28.01.2024 18:38:51
1
17
Логиката тук приятелю се нарича КОРУПЦИЯ ! Капиталистите заграбиха почти всичко. Земята, планината, язовири, езера, заводи, злата, всички природни държавни богатства НО морето официално не могат да го заграбят. Морето и плажът са държавни, не общински. Та понеже не става, политиците които са и бизнеса, капиталисти, раздават плажът на свои хора концесионери. Най вече групировки, мутри и тъпанари които пък се имат за производители. Смятай колко са нагли и тъпи. Какво произвеждате бе льольовци ? Ами сянка... Все едно швейцарски часовници произвеждат да е . и тъпирите им. Абе я си махайте чадърите, сянката сам ще си я произвеждам бе идиоти. Та поставят тези свои хора, че да плащат и на министрите на туризма рушвети със стотици хиляди. Или да дават магазини, заведения на близките им. Капиталистите са и управляващи. Власт и пари на едно място. Престъпност, корупция, бандитизъм и гърбене на бедния народ.
23.
292
28.01.2024 18:23:33
2
12
До 19. В бюрото по труда е пълно с получаващи обезщетение за безработица. Включително такива, които нямат никаква или са с ниска квалификация, които нямат право на обезщетение, ако откажат да предлагана им работа. Та как смяташ, ако на общината им трябват 50 човека да почистват ежедневно плажа, дали няма да могат на намерят там десет пъти по толкова? Ама не щат. И те и бюрото. Щото да не са луди да си развалят и рахатлъка, и далаверата.
22.
292
28.01.2024 18:16:58
1
13
Каква е икономическата логика да има концесионери на плажа? Общината може да осигури всички дейности по безопасността и поддръжката без това да и струва нищо. Много добре знаят как, няма да обяснявам. А сега какво? Лятото плажът зает от бардаци, в които хигиената е нула, а от крайбрежната алея, от бункера до евиния плаж, човек не може да види морето. И от всеки самообявил се за капан бардак вони та се не трае. Зимата тези бараки са безобразно "обезопасени" със всякакви подръчни материали, а около тях камари боклуци. Април, май и юни всякакви пишман дюлгери се упражняват в строителство по тях, като вдигат шум "до небесата" и превръщат алеята в паркинг, а пясъка в склад за строителни материали. С две думи - пълно осиране. И при това положение чакаме туристи да харчат пари в града. Ще идват, ама такива, дето са с по 10 лева на ден за 100 грама пържена в прегоряло олио цаца и 1-2 бири.
21.
19
28.01.2024 17:07:17
0
13
Собственика бе, кой може. Държавата. Било е преди, и пак трябва да бъде. Плажът беше безплатен
20.
БурГъз
28.01.2024 16:49:09
6
16
Живеем на минути от морето, но от години не сме стъпвали и няма да стъпим на този кенеф.

Олл инклузив в Турция излиза по-евтино, а качеството на храната, услугите и хотелите ... няма сравнение!
19.
оффф... до 2 и 3
28.01.2024 16:42:06
5
9
Всеки е свободен да ходи на плажове БЕЗ концесионери и това е супер.

Само да попитам, като няма концесионер, който да има ПОЛЗА от това да е ЧИСТО, кой ще чисти плажовете от лайна, гнили водорасли, фасове, пластмасови кутийки, опаковки от вафли и сладоледи?

Кой ще наеме спасител, за да си рискува живота когато се напиеш като свиня и си повярваш, че можеш да плуваш сред вълните като Посейдон??

Да, няма да има кой да ти взема 5 лева за чадър, защото чадър няма да има.

За това: плажове с концесионер с ниски такси + плажове без концесионер, за да може българина да има ИЗБОР за всеки негов каприз
18.
Боли ма фара
28.01.2024 16:40:08
0
17
Вместо да плащам по 100лв за сянка на плажа и някое кафе и сладолед за семейството, мисля да почивам в Турция на ол инклузив за същите пари. Нашите да правят като вятъра и да броят туристи, които се чудят как да не харчат пари заради такива изедници
17.
Луди жаби
28.01.2024 16:36:08
1
18
Направете чадъра по хилядарка и шезлонга по хилядарка и приключвайте с туризма
16.
голям праз
28.01.2024 15:53:04
3
10
Никой не е умрял без плаж с мръсна вода. Не е толкова модерно да висиш в жегата на 5лв. бирата!
15.
До 11 и 13
28.01.2024 15:26:21
1
18
Яд ли те е педалче бизнесменско, мутренско, че хората все повече започват да виждат истината и да ви мразят неистово. Ще се пукнеш от яд идиотче капиталистическо че си прост гърбач и народа му се иска на кол да ви набучи и не иска да ви слугува повече. Не можеш ги залъгва вечно хората. Вие ги окрадохте, прогонихте, избихте, разболяхте мааами..ви. Не Белене, трепане по улиците ви чака шибан педал. Обиждай народеца беден още, давай, ще ви дойде реда помни
14.
11
28.01.2024 15:15:46
1
15
Това е истината бе идиотче неземно невежо ! Думата демокрация преведена от гръцки означава народовластие. Няма никаква политика тук тъпир недостижим. А заграбването на природните ресурси, богатства от една малка група хора и трайното печелене на капитали от тези хора, наречени бизнес, капиталисти на гърба на работниците се нарича КАПИТАЛИЗЪМ дебил нещастен. Не обърквай хората с глупости кое е политика кое икономика. Шибаните ти опити да ги лъжеш не вървят.
13.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
28.01.2024 15:11:50
12
0
До 9 КОЧА НА СТАДОТО ХАХА ????????ГЛЕЙ СИ РАБОТАТА ПО РАЗМНОЖАВАНЕТО !!!!!!!!!!ТОВА ПО ДОЛО В ЕЖЕДНЕВНИКА """ОВЧА МИСЪЛ""ЛИ ГО ЧЕТЕ ТА ГО ПРЕДЛАГАШ НА СТАДОТО БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
12.
Бай Цоло
28.01.2024 15:07:05
0
22
Плаж в неделя със семейството
1. Зареждам колата с 20 лв нафта
2. Обикалям 30 мин да търся къде да паркирам и плащам още 10-20 лв
3. Нося си чадър да не дам още 10 лв
4. 2 сладоледа за децата и кафе на жената още 10 лв
Надявам се да се приберем до обяд за да не ядем навън защото ще фалирам. В най добрия случай 50 лв плаж ми излиза, а аз работя 1 ден за тези пари.
11.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
28.01.2024 15:06:44
11
0
ХАХА ДЕ СИ ГИ УЧИЛ ТЕЯ НЕЩА БЕ ИДОТ ?????????????КАКВО ОБЩО ИМА ИКОНОМИЧЕСКИЯ ТЕРМИН ""КАПИТАЛ" С ПОЛИТИЧЕСКИЯ ""ДЕМОКРАЦИЯ ""?????????????УМИШЛЕНО ОБЪРКВАШ ОВЧИТО СТАДО А ТО ПРИТЛАСЯ БЛЕЕЕКИ БЕЕ ..БЕЕЕЕЕЕЕЕ..........БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
10.
До 9
28.01.2024 14:56:00
4
21
Това не е демокрация, това е капитализъм. Няма нищо общо с демокрацията. Демокрацията е народовластие, самата дума означава това. Диктатурата на капитала се нарича КАПИТАЛИЗЪМ, по лошо е от робството даже. Не слушайте медиите. Нарочно не казват нещата с точните думи за да не цапат капитализма
9.
Кочо
28.01.2024 14:46:25
3
22
Ето демокрация, ето 'свобода', ето ви едни банани, домати, краставици и пр. пълни с ГМО-та и какви ли не други отрови дето целогодишно ги има по магазините от нищо не сме лишени. Някой да ми каже по добре ли живее сега при наличието на всички тези 'удобства' които демокрацията ви дава? Бай Ганьо не виждал, до сега(по време на комунизма) живял като на самотен остров, и гледа да граби от предоставената му възможност колкото може повече за да няма за другия, напълни се държавата с мафии, с мутри, с корумпирани служители от властта на всяко едно ниво, крадливи, неграмотни и ниско интелегентни управници на които главите им освен схеми за заграбва ни на пари друго не им ражда. И от цялата тая шепа от неграмотни мутренски, алчни за пари и власт люде страда обикновения гражданин.
Питам се... На кой му е нужна такава 'демокрация' в която да се чудиш как да свържеш двата края, да нямаш пари да си купиш от това което добрата, хубава демокрация ти предлага, а вместо това да стоиш пред препълнената витрина като гладно циганче и да се облизваш ама да нямаш пари да си купиш нищо? То ако това ще е демокрацията за която толкова много драпаха и искаха то благодаря, по добре си беше стария лош комунизъм в който всеки имаше работа, всеки имаше жилище за което не се чуди как ще го плаща и как да си плати тока и водата на края на месеца. Е... Вярно че бананите и портокалите се появяваха само за един месец около нова година и до там, също и Малборо и уиски Джони Уокър бяха само по витрините на корекома ама сякаш живота беше по спокоен и нямаше такъв стрес в който сега живеят дори и тези с многото пари. Жалко за родината ни, жалко че бяхме една хубава нация, гостоприемна и с топъл нрав а сега всичко това вече изчезна, както е на изчезване и българина от собствената си държава... Жалко
8.
6
28.01.2024 14:34:36
3
23
Те не са собственици. Плажовете са изключително държавна собственост. Тези наглеци нямат собственост, те печелят от посредничество само. И корумпират.
7.
До 1
28.01.2024 14:32:08
9
19
Не прехвърляй вината на държавата бе концесионерче нагло. Държавата сме всички ние. Тя трябва да спечели нещо. Проблема сте вие, милионерчетата концесионерчета. Ако държавата вдига вие защо ще вдигате ? Вие сте ги вдигнали още като ги взехте десетки пъти. Недейте вдига бе, и без това печелите много. Дайте от вашите пари, защо от хората пак ще ги гърбите. Или се отказвайте. Защо не се отказвате ? Хайде на бюрото за безработни
6.
Ужасен ужас
28.01.2024 14:31:47
1
29
Продължавайте с вдигане на всичко и ще си стоите сами кадето си пожелаете!!! Хората ходят на почивки в чужбина вместо в нашата кочина! Нагли собственици, арогантен и невъзпитан персонал/ с малки изкл./, храна, обслужване никво! Сами ще си останете и ще продължавате да ревете, че няма туристи а и няма и да има!!! Айде със здраве
5.
Ей го е
28.01.2024 14:29:24
1
6
Малкия Соломон Паси
4.
Дааааа
28.01.2024 14:17:37
3
27
Всички мутри концесионери, вън от плажовете
3.
!!!!!!!!!!!!
28.01.2024 14:13:45
3
26
Освободете плажовете от посредници концесионери - милионери и плажовете не само няма да поскъпнат, ами и ще поевтинеят с 90 %
2.
Дааа ама не..
28.01.2024 14:11:04
5
28
Ще плащаме ама друг път. На наглите концесионери плажовете ще стоят празни. На концесионер пари не давам никакви. Ще ходим на свободните.
1.
оффф...
28.01.2024 14:09:58
12
16
ДЪРЖАВАТА вдига таксите, но омразата, ще се излее върху обикновения концесионер
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Морският ни глас е претендент и в класацията за Албум на годината на БГ радио Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Срокът за изпълнение е 10 месец, летният сезон не е застрашен, подчерта кметът на община Приморско Иван Гайков Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август "Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал", посочва районната прокуратура ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да Прогнозата на Флагман.бг е, че оттук може да изпратим трима министри и двама зам.-министри Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Нашенецът я пази в тайна
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори