×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Той носи златен ролекс, вози се в скъпи коли и ще стане новият български патриарх


01 Декември 2023, Петък, 15:00 ч.
Автор: Флагман

Въпреки спорната си репутация, въпреки прословутия си златен „Ролекс“ и някои скандални изявления в миналото, той има много поддръжници не само в своята епархия, но и в църковните среди като цяло и поддържа много добри отношения с държавната власт

Здравословното състояние на патриарха Неофит не е добро. Всеки път, в който бъде съобщено, че е в болница и здравословното му състояние е сериозно разклатено, изниква дежурният въпрос кой ще е евентуалният му наследник, който ще оглави БПЦ, ако с него се случи най-лошото, пише Уикенд.

Съгласно Устава на Църквата условията, на които трябва да отговарят кандидатите за патриарх, са само две – да са навършили 50 години и да са управлявали епархия като митрополити поне 5 години. Третото условие е малко по-субективно – кандидатът да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Към момента Синодът е съставляван от 15 членове, заедно с Негово Светейшество. При нужда, се събират 14 владици, които свикват патриаршески избирателен църковен събор, като всички те, заедно с епископите, светски и духовни представители от всяка от 15-те епархии, представители на манастирите и духовните училища гласуват на събора. Поне седмица преди събота Светият Синод с тайно гласуване избира трима кандидати за патриаршеския престол, които отговарят на условията.

Бърза проверка показва, че десет от 14-те владици отговарят на изискванията за навършени 50 години и от поне 5 години да са с митрополитски сан. Петима от тях обаче са над 70-те, а някои дори са прехвърлили и 80-те години. Ветеранът по възраст сред владиците – Игнатий Плевенски е на 85 години, следван от 84-годишния Йоаникий Сливенски, който от години едва се държи на краката си и почти не участва в църковния живот.

В България митрополитите и патриархът служат до живот, освен ако не решат да подадат оставка, но това се случва много рядко с тежко болни владици. Йосиф Американски също е сред ветераните в Синода – той е на 81 години. Гавриил Ловчански и Григорий Търновски са на по 73 години, отдавна са владици и са сред дейните висши духовници. Те реално може да участват в битката за патриарх, но се предполага, че дори и да се кандидатират, нямат особени шансове.

Дядо Гавриил, който и без това е доста недолюбван от клира, вече бе кандидат за патриарх през февруари 2013 г., когато бе победен от Неофит.

Запознати издават, че най-големи шансове да се окичи със златната патриаршеска корона има Пловдивският митрополит Николай. Въпреки спорната си репутация, въпреки прословутия си златен „Ролекс“ и някои скандални изявления в миналото, той има много поддръжници не само в своята епархия, но и в църковните среди като цяло и поддържа много добри отношения с държавната власт.

Николай е на 54 години и е владика от 17. Има много солиден стаж и позиции в Синода и в Църквата. Смята се, че Николай Пловдивски се ползва с протекциите на доста важни и влиятелни политици. Евентуален проблем при него обаче би могла да се окаже „руската връзка” и прословутата му любов към лукса във вид на скъпи автомобили и часовници, достойни за олигарси, коментират запознати.

Още четирима владици от т.нар. младо поколение в Светия Синод може да претендират за наследници на дядо Неофит при фатален изход. Това са Даниил Видински, Григорий Врачански, Наум Русенски, Йоан Варненски. И четиримата влязоха в Синода преди малко повече от пет години и минават за „младежи“ сред синодалните старци, макар да са малко над 50-годишни.

Четирима от сегашните членове на Синода автоматично отпадат от битката. Доростолският владика Яков е на 52 години, но не е служил 5 години като митрополит. Едни от най-харесваните митрополити сред миряните, които са и доста отворени към света – Антоний Западноевропейски, Киприан Старозагорски и Серафим Неврокопски имат стаж като владици, но са под 50 години. Дай Боже и този път благият патриарх Неофит да има и духовни, и физически сили да преодолее тежката болест и отново да се изправи на крака и да служи, както и досега, достойно на Бога и на Православната църква.


В категории: Животът


Флагман.БГ Ето какво време ни очаква днес Ето какво време ни очаква днес 16/05/2024, Четвъртък 08:02 0
Путин пристигна в Китай
Путин пристигна в Китай 16/05/2024, Четвъртък 07:03 6
10
Коментара по темата
10.
Геоги
03.12.2023 10:34:08
0
1
Този келеш, подлизурко, така стана владика. Много попове, малко религия у нас, защото има такива като него
9.
Вярващ
02.12.2023 11:34:21
0
0
Николай пловдивски е един влюбен в себе си нарцис. Грандоман и с дранкулсите му ро него-. Часовници коли момимета е по сколо един махиот с расо маскиран
Астолюбив което няма нищо общо със смирение. Отвлат и развратник.
8.
Бг
02.12.2023 08:39:54
0
1
Когато, свали ролекса, откаже се от лукса и стане смирен, ще бъде достоен за този пост.
7.
Квито
02.12.2023 03:37:20
0
1
Са православните скотове такъв им и сегашния и бъдещия патриарх.
6.
Ал
01.12.2023 21:46:19
0
1
Пази боже
5.
Ах
01.12.2023 19:34:20
0
1
Т.нар пловдивски владика Николай е болезнено амбициозен човек.Той се мисли за нещо особенно,а всъщност избива комплекси за малоценност.Публична тайна е колко хора е излъгал с обещания,в колко далавери е участвал.Да не говорим как се държи с миряните!Тоя долнопробен боклук се движи с охрана !!Питалисте се защо?Нищой не го обича и иска.Неговите изпълнения понякога са достойни за ,,Оскар,,Ако го изберат за патриарх,не дай си Боже,ще настъпи такъв разкол в църквата какъвто тя не помни!!Нека журналистите да се поразровят и запитат дали е избран канонично за владика?!!
4.
Tуй е
01.12.2023 19:33:20
0
1
Лудото коле дет го еве шабан гарена и още коджа манастирски манафи
3.
Ник
01.12.2023 19:20:09
0
2
Този никога няма да стане Патриарх !
2.
J. C.
01.12.2023 16:22:05
0
9
Измет.
1.
Дернев
01.12.2023 15:47:55
0
10
ББ сред светите. Ще ни накарат да спрем да ходим в църквата.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стряскаща статистика! Над 1 млн. българи нито учат, нито работят, нито чакат помощи Стряскаща статистика! Над 1 млн. българи нито учат, нито работят, нито чакат помощи Средностатистическият профил на неактивните у нас е жена на 56 години, със средно образование, която живее в град Ще спрат ли бунта на ректорите с обещаните 39 млн. лева? Ще спрат ли бунта на ректорите с обещаните 39 млн. лева? Още 184 млн. лева трябват за заплати, каза проф. Миглена Темелкова Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Първите туристи у нас пристигнаха на 2 май и са от Великобритания Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично
Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори