×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

19 партии, 2 местни и 4 национални коалиции се регистрираха в ОИК-Бургас, очаква ни шарен ОбС


19 партии, 2 местни и 4 национални коалиции се регистрираха в ОИК-Бургас, очаква ни шарен ОбС
344 лв. за председател на СИК, 250 - за член, надявам се партиите да се разберат за състава, каза председателят на ОИК-Бургас Фани Семерджиева
19 Септември 2023, Вторник, 19:30 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Авторът

Единствено софтуерът на машините ще трябва в рамките на три дни да се препрограмира за съответния вид избори за балотажа

Председателят на Общинската избирателна комисия в Бургас Фани Семерджиева пред Флагман.бг за подготовката за вота на 29 октомври.

- Г-жо Семерджиева, приключи регистрацията за местните избори – колко са партиите и коалициите, които ще участват в община Бургас?

- До 17 часа вчера, когато беше крайният срок, се регистрираха 19 партии, 2 местни коалиции, 4 коалиции, регистрирани на национално ниво, и 4 инициативни комитета за издигане на независими кандидати в селата Твърдица, Маринка, Драганово и един независим кандидат за община Бургас.

От днес започва регистрацията на кандидатските листи за кметове, кметове на общини и общински съветници, като срокът е 26 септември до 17 часа. Очакваме всички кандидати. Ако някой има затруднения, винаги може да се обърне към нас за информация как да си оформи документите. Очакваме и подписките, които се събират от инициативните комитети. Знаете, че подписите подлежат на проверка и силно се надявам всички да са на реални хора, да са с постоянни адреси в кметствата или в общината, откъдето се издигат кандидати. Това е императивно изискване на закона – само хора с постоянни адреси могат да се подписват за издигането на кандидати от инициативни комитети. Срокът за внасяне на подписките също е 26 септември.

- Имаме ли отказани регистрации?

- Не. Мисля, че културата на партиите и коалициите в общината е на доста добро ниво, всички са си подготвили изрядно документите. Единични са случаите, в които се налагаше да дадем кратки указания, но нередностите бяха отстранявани в срок и не се стигна до откази за регистрация.

- В сравнение с минали избори по-малко или повече са регистрираните партии и коалиции?

- Лично аз не съм участвала в избори за общински съветници в община Бургас, така че не мога да направя сравнение. Елка Стоянова и Михаил Хаджиянев досега са били председатели на Общинската избирателна комисия, но при регистрация от 59 партии и 9 коалиции на централно ниво очаквахме, че при нас работата също ще е доста повече. Вероятно повечето от партиите са се коалирали и затова за Бургас се регистрираха 19 партии.

- Има ли яснота кога ще бъде балотажът, имаше предложение в ЦИК да е 14 дни след първия тур, с цел по-добра организация?

- Доколкото ми е известно, това трябва да се въведе с промени в Изборния кодекс. Не виждам как би могло да се случи – няма време, в момента не се и обсъжда да бъде удължен срокът. И така да остане – 7-дневен, за нас няма да е проблем. Единствено софтуерът на машините ще трябва в рамките на три дни да се препрограмира за съответния вид избори.

- Има ли единомислие между парламентарно представените партии за членовете на СИК-овете?

- Днес са консултациите в Община Бургас и се надяваме да протекат нормално и партиите да се споразумеят. Назначаването на СИК-овете е изключително тежка работа за нас като комисия. До последния ден и час извършваме непрекъснато промени в СИК-овете. Ако не се разберат парламентарно представените партии, на нас се пада цялата тежест да назначим СИК-овете. Не, че няма да се справим, но това създава допълнителна работа за и без това изключително малката Общинска избирателна комисия. Ние сме 13 души на 340 секции. Няма друга такава комисия, която да отговаря за толкова много секции в такъв размер – 13 души.

- Какви ще бъдат хонорарите за членовете на СИК, има ли яснота?

- Този път смятам, че възнагражденията са прилични. За нас е радващо, че има предвидено възнаграждение от 40 лева за участие в обучение и се надяваме, че този материален стимул ще накара хората да дойдат и много внимателно да слушат това, което ние им обясняваме. Традиционно и по време на парламентарни и общински избори ние правим минимум пет обучения в община Бургас. За нас е много важно какво ще свършат СИК-овете, за да можем ние да работим на база на техните протоколи. Има предвидено заплащане за тези, които ще дойдат да предават документите, 15 лв. са отпуснати за съботния ден, когато ще приемат документите и ще подреждат залите. За председател на СИК, който е участвал във всички активности – обучения, предаване на документи и подреждане на залата, възнаграждението е 344 лв., което е съвсем прилично. За членовете е около 250 лв.

- В колко населени места ще избираме кмет на кметство?

- В девет населени места. Това са Българово, Брястовец, Димчево, Драганово, Извор, Изворище, Маринка, Равнец и Твърдица. В селата ще се гласува с три бюлетини, силно се надявам хората да се справят с протоколите. Две от селата, които на предни избори са били с избор на кметове на кметства, са отпаднали поради намаляване на населението им под 100 избиратели.

- Каква беше общинската избирателна квота на предишни избори и очаквате ли в момента да падне драстично поради избирателната активност, което да доведе до много по-шарен Общински съвет в Бургас?

- Общинският съвет при всички положения ще е шарен. Тази година не сме изчислявали все още квотата, но при всички положения преференциите ще окажат голямо влияние за подредбата на местния парламеннт. Мисля, че ще има доста кандидати за общински съветници, които традиционно са с доста преференции, така че ще видим. 

- Наследихте доста добре организирана ОИК от г-н Михаил Хаджиянев, смятате ли, че ще се справите с трудната задача на председател след него?

- Тази организация ще бъде съхранена при всички положения. Добрите практики трябва да се продължават. РИК и ОИК винаги се справят чудесно със задълженията си в цяла България, а ние сме най-големият МИР. Всичко по приемане на изборните резултати е много добре стиковано с Община Бургас и с „Информационно обслужване“, така че там няма да правим никакви промени. Надявам се и този път да приключим отлично, както е било винаги.

С г-н Хаджиянев работихме заедно четири поред избора и смятам, че съм добре подготвена за всичко, което трябва да бъде свършено от Общинската избирателна комисия.

Изключително сме благодарни и за логистичната подкрепа, която получаваме от Община Бургас, както и за любезното домакинство на Областна администрация и за тяхната цялостна подкрепа. Благодарим на областния управител Пламен Янев. Комфортът на ОИК е от изключително значение, защото имаме доста голям обем от работа, която трябва да приключим.

 




Флагман.БГ Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан 16/05/2024, Четвъртък 12:40 0
Флагман.БГ Никога не печете тези храни във фолио! Никога не печете тези храни във фолио! 16/05/2024, Четвъртък 10:40 0
България Всички новини
Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан Пиленцата от Монако возят Нора Недкова и Михаела Стоичкова Бургас ще е домакин на голям образователен форум, една от темите е изкуственият интелект Бургас ще е домакин на голям образователен форум, една от темите е изкуственият интелект EduBurgas ще се проведе на 29 – 30 май в Конгресния център Почина светило в хирургията, спасил хиляди животи Почина светило в хирургията, спасил хиляди животи Проф. д-р Петър Ангелов Учиков, дмн е хирург . Той е сред водещите специалисти у нас, изтъкнат учен и преподавател по хирургия Извънредно! Пожар в сградата на Кадастъра в Бургас, евакуират служителите Извънредно! Пожар в сградата на Кадастъра в Бургас, евакуират служителите Един от сървърите на Агенцията е дал на късо Победителят от капките Зомбори стигнал до финал и в "Х фактор" преди 13 години Победителят от капките Зомбори стигнал до финал и в "Х фактор" преди 13 години Ергенът Алекс ще си тръгне от шоуто с една от тези лелки Ергенът Алекс ще си тръгне от шоуто с една от тези лелки В снощния епизод си тръгна стюардесата Йоана Съдебен инспектор удари две чашки и налетя на камериерки Съдебен инспектор удари две чашки и налетя на камериерки Александър Мумджиев се опитвал да накара камериерки да си легнат с него Министърът Цоков обеща професорите да не получават заплати като хигиенисти Министърът Цоков обеща професорите да не получават заплати като хигиенисти Разпределението на парите на университетите обаче няма да се дават на калпак, увери той Новите депутати ще взимат по-ниски заплати от сегашните Новите депутати ще взимат по-ниски заплати от сегашните Народните представители ще получават месечно под 6700 лв., при над 7000 за сегашните депутати Алексей Петров осъди посмъртно прокуратурата Алексей Петров осъди посмъртно прокуратурата Вдовицата и дъщерята ще получат обезщетение по делото "Октопод"
Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори