×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вкарват и „интимната връзка“ в закона за домашното насилие заради случая с Дебора


Вкарват и „интимната връзка“ в закона за домашното насилие заради случая с Дебора
Парламентът се събира на извънредно пленарно заседание в понеделник, за да гласува законови поправки
01 Август 2023, Вторник, 14:40 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка-архив: Авторът

Депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС са внесли извънредно проектопромени

Депутатите ще прекъснат парламентарната си ваканция заради казуса с 18-годишната ученичка Дебора Михайлова от Стара Загора, която бе обезобразена от 26-годишния Георги Николаев. Случаят разбуни обществото и предизвика сериозни протести в цялата страна вчера. Чуха се и призиви парламентът да прекъсне почивката си - тя по правилник е през целия август, и да приеме спешни законови промени, което е напът да се случи. 

Депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС днес са внесли два законопроекта, с които да се адресира проблемът, сочи справка на "Флагман". Очаква се и извънредно заседание на правната комисия в Народното събрание. 

Депутатът от ПП-ДБ Искрен Митев обяви пред "Флагман", че в понеделник - 7 август, се свиква извънредно заседание на Народното събрание. В четвъртък щяло да има заседание и на правната комисия, която да гласува поправките на първо четене. 

Увеличаване на защитата от домашно насилие и по-строги наказания предвиждат два законопроекта, внесени днес общо от парламентарните групи на ДПС, ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България", съобщиха пък от пресцентъра на партията на Ахмед Доган. Повод са поредните случаи на насилие над жени, най-драстичният от които е зверството в Стара Загора над 18-годишната Дебора Михайлова. В резултат на садистично нападение с макетен нож, извършено от 26-годишен мъж, тя има 400 шева по главата и цялото тяло, освен това е със счупен нос и обръсната коса.

Първият проект е за промяна на Наказателния кодекс. С него се завишават наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда.

Който причини другиму средна телесна повреда, вече ще се наказва с до 8 години затвор, предвижда общият законопроект. В момента наказанието е до 6 години лишаване от свобода. Промяната е в чл. 129 от НК.

Възможността да се налага пробация при нанасяне на лека телесна повреда отпада от чл. 130 на НК. Наказанието е до 2 години затвор. Глобата се завишава и става от 500 до 1000 лв. В момента тя е от 100 до 300 лв.

Домашното насилие вече ще се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, гласят поправки в чл. 2 на Закона за защита от домашно насилие, внесени отново с общ законопроект от трите парламентарни групи.

"Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или интимна връзка", гласи новият текст от закона. Той постановява, че „интимна връзка е доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения", посочват от ДПС.

Въвежда се и още една промяна. Защита по закона може да търси всяко лице, "което е роднина по права или по съребрена линия до четвърта степен, включително на лицето, с което се намира или е било в интимна връзка“.

С предлаганите изменения в Закона за защита от домашното насилие се разширява кръгът на лицата, които попадат под защитата му, като по този начин се попълва една празнота по отношение на значителна група лица, които са в интимни фактически отношения, независимо дали споделят едно домакинство, гласят мотивите на вносителите.

Водени от дълга си пред обществото предлагаме промени, които да дадат адекватен отговор на зачестилите напоследък зверства, заявяват в мотивите си за промяна на НК трите групи в парламента, се посочва в прессъобщението от ДПС.

 


В категории: Крими , Политика


7
Коментара по темата
7.
странно
02.08.2023 09:05:34
0
1
насилието дали домашно, дали интимно, дали обществено, не е ли насилие. Има ли нужда от конкретизиране. Насилие в общия си вид включва всичко. Защо е нужно да се пенят разни депутати, какво щели да включват. Защо не потърсят отговорност от съд, прокуратура, болници, лекари - няма нито един осъден в тези гилдии за некомпетентно и недобросъвестно изпълнение на задълженията си. Ако не могат да потърсят отговорност да променят тези разпоредби, че да има контрол
6.
до 5
02.08.2023 07:35:31
1
0
...и като се събуди от изпукването на корковата тапа на дупето ти, чу вежливия лос да ти казва "добро утро"...
5.
До 1
01.08.2023 16:58:38
3
0
Много си тъп бе ,Мишок! Интимна е и връзката когато чукам жена ти в ауспуха.
4.
Педали сър !
01.08.2023 16:49:38
5
8
ПП изпълняват нарежданията на ПосолствоТО.
Вкарват ни изодзат Истамбулската.

Дебора ако не съществуваше щяха да ни я измислят.

И нито дума за убитият и заровен Николай.
Убиецът му е на свобода но за чувствителните ни уж медии, това престъпление не е тема.
3.
Много е важно
01.08.2023 16:18:00
1
4
за социопата дали ще получи затвор ДО 6 години, или ДО 8 години ??!
Или пък дали ще плати глоба ДО 300 лв или ДО 1000 лв ...?!
Всеки купен съдия ще наложи долната граница , а след изтичане на половината наказания ръб ще бъде освободен "за добро поведение"!
2.
Мдаа
01.08.2023 15:50:41
6
5
Да си дойдем на думата! Трябва да се защити разврата,за да не преминава във фаза на агресия, Никаква защита срещу домашно насилие, никаква защита на семейството, просто защита от ескалация на безразборните полови контакти, които често преминават в малтретиране, заради липсата на нормални чувства при тях.!
1.
трябва, трябва - за тъпаците...
01.08.2023 15:06:04
2
7
Лично аз, винаги съм приемал, че една трайна, а не инцидентна, интимна връзка, се приравнява на фактическо съпружеско съжителство - термин, който се употребява в Закона за защита от домашното насилие. При съвременните условия много от съпрузите или партньори без брак, но с деца, не живеят заедно постоянно, например поради работа в друго населено място или в чужбина. Когато се върне мъжът след няколко месеца и понабие жената, тя може да се ползва от защита по ЗЗДН, Какъв е проблемът тогава от защита в тази хипотеза да се ползва и жената, която изпълнява подобни на съпружески задължения, без формално да живее в един дом с насилника, но прекарва част от времето си, по-голяма или по-малка, с него и дамата имат емоционална връзка? Такова е тълкуването и на много други практикуващи юристи. Това, че някои "книжни тигри" и гьоневици четат закона буквално, а не според смисъла, духа и целта му, не могат да го тълкуват и прилагат правилно, не означава, че за жертвите на домашно насилие е нямало осигурена защита, нито че е необходимо да се приема Истанбулската конвенция... Сега реално заменят израза фактическо съпружеско съжителство с интимна връзка - нищо ново и съществено, с оглед така или иначе установената съдебна практика.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Първите туристи у нас пристигнаха на 2 май и са от Великобритания Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката
Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори