×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Минахме дълъг път, за да изчистим казуса с "Дупката", вариантът за делба е много добър


Минахме дълъг път, за да изчистим казуса с "Дупката", вариантът за делба е много добър
Златина Георгиева работи от самото начало по съдебните дела за този парцел, категорична е, че спогодбата е най-доброто решение
Тема в развитие
Минахме дълъг път, за да изчистим казуса с "Дупката", вариантът за делба е много добър Пробив! Сагата с Дупката в центъра на Бургас може да бъде разрешена до месец Чудо на природата! Изобилие от флора и фауна е създало джунгла в сърцето на Бургас Уловиха змия в центъра на Бургас, жабарникът ГУМ станал змиярник Само във Флагман.БГ! Вижте уникалния проект за бургаско НДК в дупката на площад „Тройката“ (СНИМКИ) Бургаски студент подари идеен проект за Дупката на „Тройката”, администрацията на кмета Николов залята с атрактивни предложения Идея: „Манежная площадь” да сътворим в Бургас край Альоша, вместо незавършения ГУМ Как да бъде преобразена язвата на „Тройката”? Музей, градски фонтан, подземни арт пространства... Кметът на Бургас: Язвата на Тройката да стане модерен площад с парк, тип пл."Жени Патева" ГИР-2 няма инвестиционен проект за МОЛ в центъра на Бургас. Съдът и Общинският съвет ще кажат какво ще строим Как бяха закопани 10 млн.лв. в трапа на ГУМ-Бургас или развръзката на тъмната сделка за мола на ГИР 2
виж още
скрий
23 Юни 2023, Петък, 14:59 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

4-те собственици на имоти ще получат по 500 кв.метра по протежението на ул."Хан Аспарух", те приемат това предложение, за да се реши веднъж завинаги този казус

30-годишната сага с т.нар. "Дупка" в центъра на Бургас може да бъде разрешена до началото на август. До положителната развръзка развръзка се стигна след множество дела, изчистване на собствеността, отмяна на отстъпеното право на строеж за мол и подялба на терена.  Преди години никой не вярваше, че Общината може да си извоюва този парцел.

Съветници от опозицията преди време дори критикуваха администрацията, че харчи пари на данъкоплатците за съдебни дела, които ще загуби. Времето обаче ги опроверга напълно, а Бургас е на път да си върне собствеността на имота. Идеи за това пространство има - от площадно пространство с музей до парк, амфитеатрална зона за културни събития и празници.

Ако общинските съветници проявят разум на предстоящата сесия на ОбС във вторник ще останат в историята на града с едно изключително важно решение - връщането на "Дупката", която при реализирането на добър проект ще промени цялостно центъра на Бургас. 

Вещите лица са изготвили 7 проекта за делба, а този, който е получил одобрение и от собствениците на частни имоти, и от администрацията е вариант 1 (вижте графиката в текста), според който 4-те фирми ще получат по 500 кв.метра по протежението на ул. "Хан Аспарух", а Община Бургас ще запази останалите 9 дка, за да реализира свой градоустройствен проект.

Как се стигна дотук, разговаряме с Златина Георгиева, директор на дирекция "Правно-информационно обслужване" в Община Бургас. 

- Г-жо Георгиева, безспорно постигнахте успех, след като извоювахте 80 % от т.нар. дупка в полза на Общината и сега най-после ще бъде решен казусът с една дългогодишна язва в сърцето на града.

- Действително считаме това за успешно приключване на спора. Доказахме, че Общината е собственик на голяма част от парцела и по този начин биха се реализирали намеренията, които имаме за облагородяване и създаване на едно голямо градско пространство. След бих казала една дълга съдебна сага, стигнахме до етап, в който да обсъждаме вариантите за спогодба. Оптимист съм, защото една от опциите среща одобрение и сред останалите собственици. Те заявиха желанието си имотите, които получат, да са разположение по протежението на ул. „Хан Аспарух“.

- Да разбираме, че това е тяхно желание, а не ваше предложение?

- Да, точно така. 4-те юридически лица, които имат собственост в този парцел са депозирали молби пред съда, че приемат предложения от вещите лица вариант 1. Ако погледнете внимателно скицата ще видите, че имотите са изтеглени в горната част – към площад „Баба Ганка“, за да може бъдещото пространство да се свърже с ул. „Алеко Константинов“ и да се направи плавен преход от една пешеходна зона в друга. Този вариант е повече от благоприятен за Общината. Разгледан е и от архитектите, и от урбанистите, които също го подкрепят. В парцела е предвиден и един имот от 900 кв.метра, в който Община Бургас да направи експозиционен център или обществена сграда. Освобождаваме и 400 кв.метра за инфраструктура, за да изградим кръгово кръстовище на ул.“Славянска“ и ул.“Хан Аспарух“.

- Един от тези собствениците „Мариета“ ЕООД (на старозагорския бизнесмен Лука Ангелов, който искаше да изгражда мол на мястото на ГУМ-а) преди време претендираше, че е платил за отстъпено право на строеж и искаше да бъде обезщетен с по-голям парцел. Постигнахте ли съгласие?

- Последната молба отпреди няколко години, която внесоха и в Общината, и в Съда съдържаше претенция за около 4 млн.лева, които те бяха платили за отстъпеното право на строеж. Добрата новина за нас е, че и времето е работило в полза на Общината, защото само преди няколко години от тази фирма искаха 28 млн.лева, после 24 млн.лева, стигнаха до 12 млн.лева, 9 млн. и накрая 4 млн.лева. Но ясно дадохме да се разбере, че няма да приемем тези предложения. Нашето предложение е  ясно - „Мариета“ ЕООД да бъдат обезщетени чрез квадратните метри в повече, които получават другите три юридически лица. 

- Доколкото разбирам сте постигнали съгласие с 4-те юридически лица със собственост в парцела, делбата да се извърши по изготвения от вещите лица Вариант 1. Но какво ще се случи, ако общинските съветници не одобрят това предложение?

- Това не е много добър вариант, защото ще прехвърлим казуса на съда, който отново ще ни прикани към спогодба. Ще се търси нов вариант за делба, а впоследствие, вероятно имотът ще бъде изваден на публична продан. При всички положения ще загубим много време. Години. Може би 4-5 години.

Вариант 1 за подялба на 11-те дка, изработен от вещите лица. Тази опция е одобрена от всички собственици, очаква се само решението на ОбС Бургас, за да се разреши дългогодишния казус

- Имате ли писменото съгласие на останалите собственици, че приемат Вариант 1?

- Да, съдът ги помоли и всички страни входираха молби, че приемат това предложение за подялба. 

- Г-жо Георгиева, вие от самото начало сте в този казус. Вярвахте ли, че ще стигнете до успешен завършек?

- Честно казано не вярвах. Още, когато оспорихме претенцията за правото на строеж не очаквах, че ще имаме успех. Бях убедена в правотата ни, но не смятах, че ще успеем.

- Спомням си, че общински съветници тогава ви обвиняваха, че ще харчите пари за дела, които със сигурност ще загубите…

- По тези дела ние се явявахме сами, не сме ползвали външна помощ. Направили сме всичките възможни възражения, опитали сме се да спестим максимално дори пари от такси на Общината, но въпреки всичко беше трудно и наистина не вярвахме, че ще спечелим. В крайна сметка се убедих, че има справедливо правосъдие в държавата след изхода на това съдебно производство.

- През какво преминахте, за да стигнете до тази фаза? Доколкото си спомням първо „съборихте“ отстъпеното право за строеж…

- Първо се борихме за собствеността на земята, включихме се в делото, което беше заведено между държавата и ГУМ АД. До 2007 година Общината беше привлечена като трето лице по делото. Когато Димитър Николов стана кмет разпореди да се промени позицията по делото и Общината направи т.нар. „главно встъпване“, оспорвайки правата и на едните, и на другите. Спечелихме делото и впоследствие, в производството за делба, оспорихме и правото на строеж на „Мариета“ ЕООД. Процесът беше продължителен, имаше много експертизи, но в крайна сметка на три инстанции имаше един и същ резултат, което е показателно, че сме били прави. Така се стигна до втората фаза на делбата, в която са изяснени правата, собствеността на всички. Целта тук е да се постигне компромис и усещане за справедливост от страна и на самите частни субекти, защото никой не оспорва тяхната собственост.

- При положително решение от ОбС във вторник, колко време ще е необходимо, за да завърши цялата процедура и да придобиете собственост върху имот с ясни граници? Председателят на Правната комисия към местния парламент Иво Баев даде едни доста оптимистични срокове – месец, месец и половина.

- Ако общинските съветници изберат вариант 1, действително ще е необходим около месец и половина, за да бъдат нанесени тези имоти в кадастралната карта и да влезем със спогодба, с конкретни параметри в Общинския съвет. Надявам се до началото на август да сме напълно готови.


В категории: Бургас


Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 0
31
Коментара по темата
31.
БРАТОЕВА
25.06.2023 13:48:56
0
1
Лъжлива шматка
30.
Алиса
24.06.2023 11:37:52
0
3
А защо никой не повдига варианта за изменение на ОУП и ПУП за озеленяване без застрояване с последващо отчуждаване на частната собственост в имота, която е само 637,99 кв.м?! Бургас може да получи на това място един хубав парк, защото центърът вече се задушава от бетон и огромни грозни сгради, но вместо това ни готвят още бетон (частно и общинско строителство)! Ясно е, че единици печелят много добре от това, но общественият интерес е грубо ощетен!
29.
Смях
24.06.2023 07:23:34
0
8
Значи 4те частни лица имат общо 638 кв.м. и общината предлага да дадем по 500 на всяко и отчита това,като грандиозен успех?
28.
хитър е ?
23.06.2023 22:35:56
1
7
"В парцела е предвиден и един имот от 900 кв.метра, в който Община Бургас да направи експозиционен център или обществена сграда."
Е кмете тази сграда май ще е доста кв.м. голяма и грозна, с неправелна форма и точно между два площада. Нещо май намирисва с този имот.
27.
До 26
23.06.2023 21:15:18
2
2
Какво да гледам изън България, дворци, паркове, педали, наркомани и бежанци. Като немога да живея в дворците, където ходите да им се наслаждавате, не ме интересуват.Ходи си ги гледай ти, думкайте се и ревете. Послепис: Да пазиш писмото ми в тай на,че е......л съм ти п........а майна .......
26.
До 25
23.06.2023 19:05:08
4
4
що не вземеш да излезеш малко извън България и тогава да ги говориш тия дебилщини?
25.
Ха ха ха
23.06.2023 18:48:04
8
5
Като искате, зеленина, дървета, идилия, ходете в Белеврен, Граничар, Вършилово. В градовете има блокове, бетон, молове, паркинги, така че думкайте се и хейтете.
24.
925n
23.06.2023 17:26:37
3
9
Taz li e Baba Ganka
23.
ураааа
23.06.2023 16:45:38
1
14
Е как няма да е Здравко нали леля му одобрява всичко в града.
22.
..... До 17
23.06.2023 16:34:08
0
12
Колега, от първият път, " без помощ от публиката, жокер, 50:50 " ..... ВЕРЕН ОТГОВОР .
БРАВО.
21.
уточнете
23.06.2023 16:33:43
0
15
Коя част е за Гергов, цялата ли?
20.
Соолс
23.06.2023 16:20:23
0
23
Четиримата собственика имат общо 638 кв. м. Обезщетяват ги с 2 декара. Ами... не знам, не знам...
19.
Запознат
23.06.2023 16:13:53
0
19
Познайте кой купи след 20г чакане от единия от наследниците 114 кв.м. за смешна сума/на човека не му се чакаше повече/ и сега получава 500 кв.м.
18.
Гошо
23.06.2023 16:11:08
0
17
Ето това е директен цитат от "Флагман" от 2018-та година:

"Сагата с „язвата“ в топ центъра на Бургас започва през далечната 1989 г., когато теренът е отреден за „Универмаг, базар и комплексно обществено обслужване“. Оттогава започват и съдебните дела по отношение на продажбата на право на строеж във връзка с ликвидацията на бившето дружество с общинско участие „НАР МАГ“ ООД. През 2003 г. ликвидаторът на „НАР МАГ“ ООД продава правото на строеж върху терена на частното дружество „ГИР 2“ ЕООД, към настоящия момент „Мариета“ ЕООД.

През 2008 г. Община Бургас предявява самостоятелни претенции върху собствеността на терена, вследствие на което към настоящия момент е собственик на близо 11 дка. Останалите 638 кв. м. са собственост на четири търговски дружества."

Как така 638кв.м. стават изведнъж 2 декара? И защо изведнъж съдебната битка спря преди 3-4 години, след като кметът декларира, че ще си върне и тях?
17.
да пробвам аз
23.06.2023 15:59:53
1
20
Здравко?
16.
Пйахахаххахаа
23.06.2023 15:55:10
0
17
подобни статии, че всичко било вече уредено се пускат винаги преди избори.
15.
.....
23.06.2023 15:54:13
0
27
Сегааа, една строителна фирма ще построи голяма сграда на мястото...
Аййй познайте името на " строителя " ????
14.
Гошо
23.06.2023 15:50:26
0
32
Няма никакви реституирани панели. Нито един от четирите собственици няма нищо общо с хората, чиито къщи събориха навремето, а го помня, защото братовчедка ми живееше в една от тези къщи.
Интересно, че преди 10-ина години точно Флагман направиха страхотно разследване на схемата, по която е "заграбена" собствеността върху дупката, после преотстъпване и т.н. Малко остана и мол да построят, но слава богу не им се получи.
Мисля, че г-н Василев направи невероятен материал как общинска собственост неправомерно преминава в частни ръце чрез различни схеми. Кметът беше заявил, че ще върне цялата собственост. Сега изведнъж харизва два декара. Случайност?
13.
до 9
23.06.2023 15:49:43
1
10
до 9 то още една огрома сграда ще изниква на място на хеликона и на долу , вече е подготвен терена с паркинга чака се нещо и ще има голямото бумм, соран център, слънце не остана
12.
Гошо
23.06.2023 15:45:58
2
14
Айдеее, видя се Флагман чия поръчка изпълняват... :-) Трийте, трийте. Да видим какво ще стане на ОС. Дали ще има достойни съветници да не клекнат пред лобитата.
11.
бетон
23.06.2023 15:45:53
2
18
Значи на 2 декара по цялата Аспарух ще има бетон на макс във височина и ширина нали вече 2000е квадрата. Голям е интереса!!! От де цъфнаха тия ресититуирани парцели?
10.
супер бУргаЗ
23.06.2023 15:44:49
1
20
направо небостъргач и да направи лифт от него до хотела МУ. Или по скоро хотелите МУ до морската гара. И от там едно мини лифтче до доГ 5. че кат се напият няма се морят хората да се мъкнат до хотела пак. Също така да се заграби и още част от морската градина и да се направи атракцион към великия МУ хотел - лабиринт. Той плажа и без това са го заграбили една част "вие от хотела ли сте ? - е тогава тук не може да бъдете " nice а?
9.
що не
23.06.2023 15:39:26
2
22
къв ви е проблема? Те тройката вече я осраха с двете високи сгради около дома на нефтохимика сега просто ще напляскат още 4-5 такива а може и още по високи. Направо небостъргач като истински супер център. Схеми няма всичко е за народа и гражданите. ТОЙ не може сън да спи за да огрее всеки гражданин на тоя град и да превърне града в новото Монте Карло...
8.
Напомня на
23.06.2023 15:35:29
2
18
Стадион Черноморец, стадион Нефтохимик, Колодрума и доста други акита
7.
Един от 4-те собственици!
23.06.2023 15:29:54
9
17
Моля, всичли Ямболски и Сливенски качори от близките исикии, закупили едностайни панелки с 50 годишна ипотека, да не коментират кой, как и защо!
Благодаря!
6.
Любопитна манджа с грозде...
23.06.2023 15:28:45
3
14
Не съм забелязвала дори един свободен парцел с такава големина по протежението на Хан Аспарух, камо ли четири, освен ако не съборят нещо и не изгонят хора... Последното се практикува в други гангстерски държави. Най-лесно би било да ги компенсират с излаз на море, като преместят комлушкото население някъде другаде. Така, хем вълкът сит, хем агнето цяло, т.е. градът дори ще ги приветства! ;-)

Сигурно сложиха манджата на котлона предизборно и ще го изключат през следващите 30+ години или поне до следващите избори.
5.
До 1,2,3
23.06.2023 15:23:26
11
7
Така е. Ще ви изчезне още една опорка преди местните избори. Тежко е битието и житието на трола
4.
*********
23.06.2023 15:22:57
0
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
3.
Гошо
23.06.2023 15:19:43
3
20
Върви много сериозна кампания, в която участват доста хора от Общината, която ни представя това едва ли не за нещо прекрасно и за победа, а всъщност е угаждане на определени хора, най-вероятно срещу известни придобивки. Много се надявам на сесията да има достатъчно общинари, които да проявят здрав разум и да се противопоставят на поредната схема.
2.
*********
23.06.2023 15:18:07
1
15
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
1.
Бургазлия
23.06.2023 15:10:37
2
22
Добър за кого?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори