×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кметът Жабов от ГЕРБ стигна твърде далеч - ще затвори с фотоволтаици най-голямото село в община Средец


Кметът Жабов от ГЕРБ стигна твърде далеч - ще затвори с фотоволтаици най-голямото село в община Средец
Димитър Янков гостува на Флагман, за да обяви своята кандидатура за кмет на есен, водач на листата ще е Живко Гърков - другият опозиционер на досегашното безвремие на ГЕРБ
02 Юни 2023, Петък, 13:51 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимка: Емел МАХМУД

От Областната дирекция "Земеделие" ясно и точно предупреждават за последствията от беззаконието на вносителя на скандалната докладна за фотоволтаиците, които ще опасват Дебелт, става ясно още от документа, с който Флагман разполага

Димитър Янков е общински съветник в община Средец трети мандат – има два последователни от 2007 до 2015 г. и от 2019 г. до настоящия момент. През 2011 г. е кандидат за кмет. На 58 г. По професия е инженер-лесовъд, дългогодишен директор е на Държавното горско стопанство в Средец.

- Г-н Янков, много добре познавате местната политика през годините. Досега имало ли е по-слаб мандат на общинската администрация?

- Проследявал съм работата на общинската администрация още от времето, когато Тодор Пройков от БСП беше кмет, впоследствие и при първия мандат на Иван Жабов от ГЕРБ. Определено мога да кажа, че в настоящия, трети мандат на Жабов, има сериозно отстъпление. В общинската администрации има хора, които биха могли да работят много по-добре, повтарям - биха могли, но по причини, свързани най-вече с действията на кмета, те живеят и работят под необясним за мене страх. И това не се отразява добре на работата и на хората в общината. Имам предвид обаче най-вече работата на Общинския съвет, пред който кметът отдавна не счита за нужно да се явява на сесии.

Бъдещи фотоволтаици в Дебелт и Сливово разпалиха пореден скандал в община Средец, кметът пак се скри

- Подобва картина едва ли има в друга българска община? Обиден ли е? На кого? Та той има достатъчно голямо мнозинство от свои хора вътре.

- Не би следвало да е обиден. Не може да се обижда на 17 човека, на целия състав на ОбС и поради тази причина да не се явява в залата. Друго по отношение на поведението му – това е меко казано неетично. Не се изпълняват решения на Общинския съвет, важни за общността, както беше м.г. през август м.г. за преместването на Централния пазар в парка, където беше устроен по традиция преди ковид кризата от 2020 г. Там е по-широко, по-удобно за хората. На мястото, на което е сега, просто няма капацитет.

Кметът на Средец Жабов с трети опит да прокара скандална докладна за фотоволтаици в Дебелт и Сливово

- На пук ли го направи това?

- Предвид факта, че няма реален отговор нито от него, нито от администрацията му до ден-днешен, при условие, че от ГЕРБ дори гласуваха „за”, вие си правете извода. Зададохме въпроса „има ли някаква пречка?”. Нищо не ни беше отговорено. Имам усещането, че някой и да знае нещо в веговия екип, той не смее да каже нищо. От миналия октомври досега това решение не е изпълнено.

Кметът-фантом на ГЕРБ оттегли съмнителната докладна за фотоволтаиците в община Средец, но не се яви пред протестиращите

- Сега се сещам и за друг подобен случай - кощунствен и за вярата ни. Г-н Жабов е узнал, че гласуваното предложение за укрепване на оградата на Голямобуковския манастир е дошло от опозицията, той се е възпротивил да преведе символичната сума от 2000 лв. Впрочем така ли е?

- Предложението беше, ако не се лъжа, на г-н Иван Кичев. Сумата беше от порядъка на 2000 лв., да, така беше. За съжаление съм се сблъсквал неведнъж с твърде дребнавото му поведение. Сега може и да са отпуснати парите от него, не знам. Още повече, че месец по-късно пак гласувахме подобно решение, в което бе изрично посочено, че новите средства ще се отпуснат, след като се изпратят оригинално гласуваните около 2000 лв. за манастира в Голямо Буково. Не мога да кажа дали това е изпълнено. Не съм се и интересувал впоследствие.

- Кога решихте да се кандидатирате за кмет наесен?

- До началото на кампанията все пак има време, но твърдо възнамерявам да се кандидатирам за кмет. Това решение е плод на събития, които се натрупаха през времето. От една страна поведението на Жабов, от друга, че доста хора в годините са идвали при мен за помощ и съвет, но и още повече – че г-н Живко Гърков, с когото сме съидейници, дойде при мен в края на януари т.г. и ми предложи този път аз да бъда водеща фигура в предстоящата кампания. Впоследствие Гърков пък прие поканата да е водач на листата с кандидатите ни за общински съветници.

- Гърков от каква политическа сила беше издигнат на предходните избори?

-  Не, че не е от значение, но последният път, през 2019 г.  успяхме да осъществим контакт със СДС. Тогава още не бяха в коалиция с ГЕРБ. Опитахме да направим по-широка коалиция на местно ниво. Макар че нито той, нито аз сме партийно обвързани. Гърков стигна до балотаж. За съжаление 36 гласа не му достигнаха.

- На чия подкрепа ще се надявате Вие сега?

- Възприемам се като алтернатива на управлението на Жабов. Разчитам на избирателите на Средец и общината. Считам, че съм бил последователен в отношението си към тях и като общественик съм свършил доста работа през годините. Освен кариерата си като директор, имам и 12 години стаж като общински съветник зад гърба си. Дали ще бъда признат за достоен за кмет, избирателят ще реши.

- Всъщност причината да водим този разговор е поредната проява на, как да кажа по-елегантно гьонсуратлък,  от страна на на г-н Жабов, на последната сесия вчера, когато за пореден път е внесъл прословутата си докладна за фотоволтаичните паркова в двете села Дебелт и Сливово. Пак без успех. Бихте припомнили хронологията?

- Вносителят е кметът на общината. Беше внесена за първи път тази докладна през февруари и бе отхвърлена. През март пак беше внесена и пак отхвърлена. Искат повече гласове – квалифицирано мнозинство от две трети. Увеличи се броят на хората „за” през март, но пак не му достигнаха. Беше в дневния ред и на априлското заседание, но тогава в последния момент вносителят я оттегли. И на 31 май, вчера,  пак беше внесена и пак отхвърлена. Жабов не беше на сесията. Не достигна пак броят на гласовете. И се чудим защо го прави изобщо.

- До кога може да внася тази докладна той и беше ли този път в залата?

- Не беше, защото бил в болнични. За голямо съжаление това позволява правилникът на Общински съвет-Средец, който бе приет основно от управляващата група и ние не успяхме да нанесем корекции. Оказва се, че може да я внася колкото си иска пъти, за разлика от Бургас, където все пак има ограничения.

- Дали г-н Жабов е информиран за становището на г-жа Лидия Станкова – директор на Областната дирекция Земеделие-Бургас към Министерството на земеделието, от 26 май т.г. Тя се обръща към него загрижено, към областния управител на Бургас, към председателя на ОбС-Средец и зам.-министъра на земеделието. И казва, че е „...силно обезпокоена от обсъжданите идеи за изграждане на фотоволтаични паркове в землищата на Дебелт и Сливово, защото става въпрос за имоти с начин на трайно ползване – пасища, мери, ливади”. Тя настоява тези имоти от Общинския поземлен фонд да се стопанисват съобразно Закона за собствеността и ползването на земеделските земи - от животновъдите, а не върху тях да се направят фотоволтаици. Дали г-н Жабов знае това? Вие запознахте ли се със становището?

- Аз се запознах два дни преди сесията, на 29 май, преди заседанията на Постоянните комисии на ОбС. Беше получено в деловодството на ОбС-Средец. Аз съм един от четиримата общински съветници, които по молба на жителите на село Дебелт разписахме писмо до г-жа Лидия Станкова с молба да се произнесе. Сезирахме и останалите институции.

- Колко подписа имахте в писмото?

- 340. Но не е било проблем да се съберат повече, просто не е имало достатъчно време за организаторите.. А за Жабов, както вече казах, администрацията му твърди, че е в болничен. Говоря за деня на сесията. Останалата част от администрацията му със сигурност е запозната и няма как да не му е докладвано, че пристигна такова становище. Още повече, че той е и вносител на докладната. Тя не бе оттеглена.

- А Жабов безприсъствено на какво се надяваше на тази сесия?

- Нужни са му  12 от 17 общински съветници да гласуват „за”, за да се приеме. И пак не успя да събере 12-те гласа. За Сливово не стигна един глас. От Дебелт дойдоха граждани, които пак протестираха. И не се събраха гласове.

- Вашето мнение за този абсурден казус? Докъде води това?

- Абсурдите са много. А Дебелт е най-голямото село в общината – и като жители, и като размер. Забележете – част от площите за фотоволтаиците са планувани в околностите на селото. Много коментари съм правил, че не бива да се допуска.  Считате ли за уместно да затворим за 50 години напред с фотоволтаици едно село, което се развива?! Има пасища, мери и други земеделски площи, които са с плодороден слой. Около 1050-1100 дка общо се предвиждат за фотоволтаици, а животновъдството е приоритет.

- Какви животни се отглеждат там?

- Гледат се и говеда, и овце. Близо 1/4 от говедовъдството в регион Бургас е от община Средец. То е приоритет и на държавата. Затова са и измененията от 2015 г. в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Не съм юрист, но моята дейност изисква  юридическа основа – затова им казах, че дори да се вземе това решение, то ще бъде незаконосъобразно. Най-малкото няма да бъде спазен духът на закона. Животновъдството не е моментна дейност. То се очаква да се разраства. В крайна сметка е основен поминък за общината.

- Защо не се намери вариант за по-отдалечени села, малко населени, пустеещи зони? Пълно е с такива в тази обезлюдена община.

- В такава урбанизирана територия като Дебелт, всичко опира до комуникации и инфраструктура. Трябва да е по-далеч от селата, да не пречи по никакъв начин на развитието и поминъка.  Ако терените не се ползваха, пречка няма. Най-големият проблем е, че двете фирми-инвеститорки са създадени през май месец 2022 г.  и са кръстени предвидливо „Сливово Солар” и „Дебелт Солар”.  Убеден съм, че общинската администрация е запозната много по-отрано и много по-отрано трябваше да си свърши работата – да се направят обществени обсъждания, да се  запознаят хората, да се изберат терени, които са подходящи и да не пречат.

- Мирише ли на корупция, г-н Янков?

- Не мога да кажа.

*Разговорът с кандидат-кмета на Община Средец за идния мандат до 2027 година Димитър Янков бе проведен вчера вечерта в редакцията на Флагман. Разполагаме с официалното становище на Областната дирекция "Земеделие", откъдето ясно казват, че са силно обезпокоени от идеята на кмета на ГЕРБ Иван Жабов и му припомнят най-важните алинеи от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които той настоява да се погазят.

 


В категории: Средец


Флагман.БГ Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър 16/05/2024, Четвъртък 17:21 0
България Всички новини
Елена Параскова във Ф Студио – за цените на недвижимите имоти и тенденциите на пазара Елена Параскова във Ф Студио – за цените на недвижимите имоти и тенденциите на пазара Все по-често се търси ново строителство, в затворени комплекси с паркомясто  Баба си купи масажор и „подаръци“ за 4390 лв. от презентация Баба си купи масажор и „подаръци“ за 4390 лв. от презентация Това ми бяха всичките пари, казва потърпевшата Карнобатски студент спечели титла от Национален шампионат Карнобатски студент спечели титла от Национален шампионат Проблем: Все повече ученици употребяват алкохол Проблем: Все повече ученици употребяват алкохол Специалистите съветват да се потърси навременна помощ Кирил Петков катастрофира с кола на НСО Кирил Петков катастрофира с кола на НСО Не е ранен, но има пострадали от другия автомобил  37-ото Европейско първенство по карате киокушин ще се проведе във Варна 37-ото Европейско първенство по карате киокушин ще се проведе във Варна Мащабното мероприятие се организира от БКА – ИКО България, с председател световният шампион Шихан Емил Костов Хванаха криминоген от Средец с 9 гр канабис Хванаха криминоген от Средец с 9 гр канабис В раницата му ченгетата намерили буркан с глави суха зелена тревна маса Каквото е новото нормално: Детето ти да отиде училище преоблечени като котка и да мяукат в час по математика ли? Каквото е новото нормално: Детето ти да отиде училище преоблечени като котка и да мяукат в час по математика ли? Това, разбира се е голям купон, а и учителката е притисната от новите морални норми и няма да може да го изхвърли от стаята за да не бъде дадена под съд за дискриминация Скандални разкрития за федерацията по вдигане на тежести, парите отишли за екскурзии в Куба и Швейцария Скандални разкрития за федерацията по вдигане на тежести, парите отишли за екскурзии в Куба и Швейцария Извършени били много сериозни нарушения, което е причина за спряното финансиране от страна на Министерството на младежта и спорта към нея Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър Церемонията, с която ще бъде отбелязано началото на летния сезон у нас, ще започне в 18 ч., пред портите на Старинен град Несебър
Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори