×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започна премахването на старите и опасни дървета до храма "Свети Александър Невски" в столицата
  • Израелски танкове обкръжиха източната част на Рафах
  • Официалният правописен речник на българския език вече е онлайн
  • Над 190 служители на 6 институции влязоха в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД, почна инвентаризация
  • Сърбия ще построи с китайски компании слънчева електроцентрала и петролопровод
  • Русия започна настъпление в Харковска област – това е нов фронт във войната
  • Повишението на пенсиите от 1 юли няма да е с 11 %, а с 10%, заради по-ниската инфлация
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Новото НС обеща на суверена светла съдебна система, но със стария рефрен за Гешев


Новото НС обеща на суверена светла съдебна система, но със стария рефрен за Гешев
Съдия Калпакчиев и разследваният депутат Радостин Василев ли са лицата на реформата?
20 Април 2023, Четвъртък, 12:10 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

ГЕРБ и ПП-ДБ са се разбрали за промените в НПК, с които се въвежда разследваща фигура на главния прокурор. Важните неща, нали така?

 “Поредно отлагане на делото за смъртта на Милен Цветков, подсъдимият Кристиан Николов е под карантина. Досега магистратите не намериха доказателства, че той е действал умишлено, като е седнал зад волана дрогиран” „Арестуваните, пребили шофьор на линейката в Руенско, са пуснати още на следващия ден” – това са само част от заглавията през последните дни.

Разбира се, крайно несъществена част от подобните заглавия през последните месеци и години. Медиите буквално преливат от идентични. Условните или скандално ниските присъди преобладават, редовно има съкратено съдебно следствие и наказанието се намалява с една трета, а дори и ефективните присъди, след някоя и друга година, биват намалени. Дали си убил човек или си откраднал, често няма значение за съдиите, поне наблюдавайки колко сходни са наказанията.

Ниски присъди

Споменавайки Кристиан Николов, е редно да припомним, че той от доста време вече е под домашен арест, защото Апелативният съд прецени, че е с примерно поведение, няма да се укрие и е...помагал в кухнята на затвора. Не, не е шега. Съвсем точно част от мотивите: „За пускането Софийски градски съд взе под внимание писмо с похвала от началника на Централния затвор, в което е отбелязано, че Николов има добро поведение, помага в кухнята и в администрацията на затвора”. Похвално, браво на него, а и на всеки се случва да убие някого по непредпазливост, нали така? Точно така е явно според съдиите.

За разлика от лошото държавно обвинение, което счита, че „деянието е извършено от подсъдимия при форма на вина „евентуален мисъл“, а наличието на наркотични вещества в организма на Кристиан, говорят за това, че той сам се е поставил в ситуация да има представата, че е употребил три вида наркотични вещества, че шофира под тяхно въздействие и се е съгласил с престъпния резултат“, съдът е милостив и щедър – нека си се прибере момчето у дома.

Междувременно майката на Николов успя отново да се омъжи, при това с пищна церемония, на която присъства родният „хайлайф”, докато Милен Цветков гние два метра под земята, а близките му очакват възмездие. Наивници...

Съдийски зависимости

И съвсем резонно възниква въпросът: „Великата съдебна реформа”, която ни размахват от години, по-точно, която е емблема на една от партиите в НС, защо включва предимно и основно отстраняването на Иван Гешев и овладяването на прокуратурата? Къде е съдът?

Великата съдебна реформа и интересите на „клиентите” на Темида

Нима е лъжа, че съдебните дела обикновено са безумно дълги, наказанията често са символични, дори за фрапиращи престъпления, а Наказателният кодекс и Наказателно-процесуалният кодекс също са безбожно остарели? Нима не е вярно, че липсва и политическа воля да бъдат приложени практики за подобряване на процеса?

Всъщност нали така е кръстена тази реформа – съдебна. Защо постоянно четем какво трябва да се промени в прокуратурата, защо дори да бъде премахната фигурата на главния прокурор, какви са слабите звена в МВР. А съдът, а съдиите? Или тяхната работа е само да участват в семинари, финансирани от различни НПО-та по теми като: „Признаване на пола при транс и интерсекс хора и подобряване на съдебната практика за смяна на гражданския пол у нас”. 

Може би е редно да припомним и че някои съдии от Софийския апелативен съд, например Калин Калпакчиев, беше и председател на състава, освободил Джок Полфрийман, получавал е награди и от БХК (Български Хелзинкски комитет), а при освобождаването на австралиеца, съдът взе предвид положителна характеристика на осъдения, дадена му от страна на председателя на организацията Красимир Кънев. Магистратът пък е получавал награди от БХК, а самата организация често организира семинари за съдии и следователи. Как му се казваше на това? Да не би да беше конфликт на интереси?

А съвсем между другото, Калпакчиев беше и председател на състава, която измени мярката на убиеца на Милен Цветков – вече споменатия Кристиан Николов с по-леката "домашен арест".

И на какво сме свидетели всъщност? Непрекъснато слушаме как Гешев трябва да си ходи, прокуратурата да се реформира и прочее, но какво трябва да се промени в съда, дали е редно съдиите да са в конфликт на интереси и да се колаборират с различни НПО-та – нито дума. Именно съдът е мястото, където накрая усилията на полицаите, на следователите, на прокурорите биват потъпкани и съдиите налагат обидно ниски присъди, даже на рецидивисти.
И отново между другото, вече споменатия Калпакчиев е един от най-големите радетели за съдебна реформа, както и за отстраняване на главния прокурор, а именно той, и то нееднократно, подарява свободата на тежки престъпници, намалява им присъдите, пуска ги под домашен арест.

А реална съдебна реформа?

Всички призиви за реформа, за промяна в системата, неизбежно и винаги стигат до втръсналия ни до болка рефрен, че премахнем ли главния прокурор, ще започне такъв живот, че само си викам данооо. Ама не!

Прокуратурата поиска депутатския имунитет на Радостин Василев

А една от последните новини, довяло ни новото НС, е, че Радостин Василев от ПП е включен в преговорната група на коалицията си за законодателната програма на НС и за съдебната реформа. Това е същият Василев, срещу когото има редици сигнали за злоупотреби в ролята му на служебен министър на спорта, както и този същият, който заплашваше своя бивша съпартийка от ИТН. И отново този, срещу когото има сигнали в прокуратурата и жалба до Европейската комисия, подадени от собствениците на спортен комплекс “Диана” в Дианабад. И още, все от този сорт. Възхитително, нали?

И за да е още по-прекрасно, ПП/ДБ ще изберат кой да стане председател на правната комисия в парламента, защото джентълменски са отстъпили председателското място на Росен Желязков от ГЕРБ.  Ееее, ще има и ротация, ако парламентът доживее 3 месеца...

Достатъчно е само да си припомним какви недоразумения и откровено комични ситуации наблюдавахме през последните години на изслушванията на Гешев във въпросната правна комисия, когато куцо, кьораво и сакато, начело с тогавашния министър на правосъдието Надежда Йорданова, хъкаше и мъкаше пред главния прокурор, уж опитвайки се да го притисне в ъгъла. Е, по-умните, като главния борец за съдебна реформа Христо Иванов не присъстваха на тези заседания, спестявайки поне малко от некомпетентността си.

Но най-хубавата новина е, че ГЕРБ и ПП-ДБ са се разбрали за съдебната реформа, по-точно, за промените в НПК, с които се въвежда разследваща фигура на главния прокурор. Важните неща, нали така? А иначе на суверена му се обещава реформа и отстраняване на пречките по пътя към светла и независима съдебна система.

 


В категории: Темида , Политика


7
Коментара по темата
7.
Руди Гела
20.04.2023 18:36:47
1
2
Абсолютно съм съгласен с тези изводи. Съдът е този, който налага наказанията, а за него никой не говори. Там е истинската корупция и ахилесова пета на липсващата справедливост. Всички се взряли в Гешев. Или пък в Борисов, чийто реплика е "Ние ги хващаме те (съда) ги пуска". Само че те не раздават присъдите. Сега тук едни "професори-недорасляци" взели да чоплят коя е тази журналистка, къде работила, а са напълно неадекватни и боси по юридическо право. Промити мозъци на Възраждане и Промяната - каквато стръв им хвърлят - я захапват. Няма критическо мислене, само лаене по който са им казали, че е лош и трябва да го мразят и обвиняват във всички грехове.
6.
ТБС
20.04.2023 17:38:27
0
2
И вие им обещаваме, да им намалим въглеродния отпечатък.
5.
Подлогите на Прокопи и мафията
20.04.2023 13:29:32
5
20
Следете пътя на парите и ще стане ясно, #Кой има управлява ПеПетките.Тропат с крачета по жълтите павета,няколко хюмнета! Адвокатчета без практика, адвокатчета лишени от права,интелектуалци без интелект, творци, на които никой не купува "творбите",същества с тъмно минало, продали се на забегнали престъпници! Паноптикум на човешки отрепки с мания за величие!
4.
Rando
20.04.2023 12:38:02
21
12
Джок Полфрийман какво общо има с другите утайки в този пост,човека е нападнат от 10+ ултраси дето са много големите мъже като са 10 човека и е приключил единия,и тези както са "брат за брата" и други подобни малоумни заучени фрази от нета,а реално с сърца на мишки,веднага са ударили кафявия печат на гащите и сега реват

Всеки би предпочел да излежи някаква си жалка утайка дето напада като е с още 10 идиота,отколкото да бъде убит от бой
3.
няма значение
20.04.2023 12:37:52
20
17
Авторката е добре ориентирана- слушкай, папкай и се издигай. Имаше една Калина от СКАТ, която дори не можеше да чете сутрешната преса, но напредна много...
2.
До 1
20.04.2023 12:19:27
31
19
Автор в герб медии, основно пик и труд, осираща тотално пп и дб и възхвали за боко и гешев, това е въпросната. Не е от вчера и днес, просто от флегс скоро са я забелязали.
1.
Калоян
20.04.2023 12:14:49
39
16
Всъщност, коя е Виктория Георгиева - автор на тази статия и защо счита, че е обективна и непредубедена?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Випуск 2024 на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" отпразнува завършването си с интересен спектакъл в Летния театър Випуск 2024 на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" отпразнува завършването си с интересен спектакъл в Летния театър Вчера абитуриентите представиха в Летния театър спектакъл, наречен „Като за последно“ Баскетболният отбор на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" е шампион на България Баскетболният отбор на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" е шампион на България Финалът, до който възпитаничките на бургаската гимназия достигнаха без загубена среща, се проведе в Търговище Изтъкнатият съдов хирург проф. Захариев ще преглежда в ДКЦ „Бургасмед“ на 17 май Изтъкнатият съдов хирург проф. Захариев ще преглежда в ДКЦ „Бургасмед“ на 17 май От 2023г. професорът е и методичен ръководител и консултант на Отделението по съдова хирургия на МБАЛ „Бургасмед“ Алек не спря да се мляска с всяка една, избухна Валерия Алек не спря да се мляска с всяка една, избухна Валерия След „Ергенът“ смята, че се справя доста добре и това й калява психиката. Няма любов в живота си, залага на кариерата си Община Бургас излезе с официална позиция по скандала със списание "Море" Община Бургас излезе с официална позиция по скандала със списание "Море" Общинската администрация не смята, че трябва да се намесва в творческия процес Жечо Станков: Голям открит урок по народни танци ще се проведе в Бургас, елате на „Тройката“ Жечо Станков: Голям открит урок по народни танци ще се проведе в Бургас, елате на „Тройката“ Началото на открития урок ще бъде дадено в 11 часа, неделя, на площад „Тройката“ Откриха мечтаната и дългоочаквана детска градина в поморийското село Гълъбец Откриха мечтаната и дългоочаквана детска градина в поморийското село Гълъбец Направихме всичко възможно, за да реализираме този проект и съм радостен, че децата на Гълъбец вече имат този прекрасен нов дом, каза на откриването кметът на община Поморие Иван Алексиев Семействата на трите руси финалистки от "Ергенът" подплашиха Алек Семействата на трите руси финалистки от "Ергенът" подплашиха Алек Родителите на момичетата добрали се до финала на „Ергенът” се срещнаха с евентуалния си зет Смазаха от бой в затвора касапинът от дискотека „Соло“ Смазаха от бой в затвора касапинът от дискотека „Соло“ Илян Тодоров бил откаран на носилка в лечебницата на пандиза Не се прави на Майка Тереза, чантата ти струва 4 хил.лева, избухнаха фенове на Ергенът към тази участничка Не се прави на Майка Тереза, чантата ти струва 4 хил.лева, избухнаха фенове на Ергенът към тази участничка  Всичко би било в реда на нещата, ако все пак тя не твърдеше, че луксът никак не я блазни и даже си пада по палатките
Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори