×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Напук на Путин, газът в Европа драстично поевтиня


18 Февруари 2023, Събота, 13:41 ч.
Автор: Флагман

Делът на руския газ в европейския внос падна от над 50% на под 13%

Надеждите на руския президент Владимир Путин, че ще нанесе удар по европейската солидарност с Украйна с високите цени на природен газ, продължават да не се сбъдват. Тенденцията е точно обратното - цените да падат все повече. Отделно от това, делът на руския газ в европейския внос падна от над 50% на под 13%

Европейските фючърси на природния газ поевтиняха в петък под 50 евро за мегават час за пръв път от 17 месеца насам с оглед на отшумяващата най-сериозна енергийна криза в региона от десетилетия насам, но се появяват сигнали, че по-нататъшни спадове на цените са малко вероятни, предава БНР.

Продължаващото поевтиняване на синьото гориво е в резултат на по-мекото от обичайното за този период на годината време, все още значителните запаси в европейските газови хранилища към края на зимата и рекордния внос на втечнен природен газ (LNG).

Краткосрочните фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняха с 5% към 49,40 евро за мегаватчас, достигайки най-ниски ценови нива от септември 2021 г. 

Цените вече бележат спад с над 80% от рекордния връх в края на август 2022 г. малко под 350 евро за мегаватчас, когато намаляващите доставки на руско синьо гориво засегнаха Европа, навреждайки на икономиката в региона и тласкайки инфлацията до най-високите нива от десетилетия. Сега обаче старият континент е свидетел на рязък обрат с оглед на сравнително мекото зимно време, усилията за намаляване на енергийното потреблението и силните притоци на втечнен природен газ от САЩ до Катар. 

В същото време, с приближаването на Европа към края на зимния сезон газохранилищата са пълни на около 65% - доста над 10-годишната осреднена стойност от 54% за този период на  годината. Има и нарастване на производството на електроенергия от алтернативни енергийни източници, включително вятърна и ядрена енергия. Освен това усилията за пестене на енергия от домакинствата и предприятията помогна да се избегне енергиен дефицит. Нови данни показват, че търсенето на газ в Германия е било с около 8% по-ниско в началото на февруари от четиригодишната средна стойност, докато през 2022 г. Междувременно Европа продължава да търси алтернативи на доставките на руски газ, включително от Катар и Оман, докато вторият по големина износител от САЩ на втечнен газ Freeport възобнови доставките след няколко месеца на прекъсване заради пожар.

Анализаторите обаче се съмняват дали спадът в цените ще продължи още дълго. С наближаването на края на зимата и намаляването на търсенето на отопление, по-ниските цени могат да направят газа по-икономичен за производството на електроенергия в Европа от алтернативи като въглища.

'Цените на газа паднаха до диапазон, който предполага, че сега е по-изгодно да се управляват газови инсталации с най-висока ефективност в сравнение с най-нискоефективните въглищни инсталации“, отбеляза Щефан Улрих, анализатор в агенция Блумбърг.

Също така се повишава търсенето на газ от Индия до Китай. Цените могат да се повишат, ако има и продължително студено време преди края на зимата или ако има прекъсвания на доставките.


В категории: Войната в Украйна


10
Коментара
Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
10
Коментара по темата
10.
Голата истина
19.02.2023 14:20:47
0
0
Интересно съждение. Напук на Путин?
След като гръмнаха северните потоци въпросния Путин на практика е продава газ ЕС. Падането на цената основно се дължи на намаленото потребление- студени домове,закрити заводи и басейни с неопренов костюми. Също и препълнени газохранилища с газ купена на тройна цена,която сега е непродаваема.
Ако това е НАПУК то всичко останало е детска игра.
9.
8 до 7
18.02.2023 16:32:09
0
0
Шегувам се, разбира се! Няма, как някой да коментира мойта личност, при положение, че дебатите, мненията и изразаяването на мисли в писменна форма, тук са анонимни. Може да се коментира, да се спори и иронизира написаното, но при тази анонимност да се говори за личност при неизвестна личност, това може да го твърди, само...... Обратното би означавало, че аз, трябва да си пия хапчетата.
8.
До 7
18.02.2023 16:10:22
1
2
Колко много думи за моята скромна личност.
Вълнувам ли те ?
Мислиш ли за мен ?
Но щом те правя щастлив тогава коментирай мен а не статията.
Жив и здрав да си !
И не забравяй да си вземаш хапчетата редовно.
7.
Сорос се е надървил от кеф!
18.02.2023 15:39:32
5
5
И да добавя! Прочетете какво съм написал и не питайте, дали съм куку и питомствено проЗ! Аз съм от тези, които чакаха ЕС и България да загинат тази зима, понеже хич не съм проЗ, та сега отново съм икономист, финансист и капацитет. Не ме питайте, като падна произвидството в Европа и загива, колко от близките ми и познатите ми се върнаха дричави и гладни и отпрашиха за Русия?
Ще ударя бутилка домашнярка и ше ви кажа, че всички се върнаха и заминаха за мойта Русия.
Руски не знам и за Русия не знам нищо, обаче, нали виждате, че за България и ЕС, знам всичко.
Дали съм единствения изпростял русофилустик в родата ни?
Абсурд! Такава простотия в едно поколение не се култивира. Ще напиша още коментари и по пристотията, ще ме познаете, защото, когато е въпиюща, е отличителна, като ДНКто и пръстовия отпечатък!
6.
1122
18.02.2023 15:25:15
4
11
Дайте да видим и графика на търсенето...да не излезе,че и то е паднало и затова цените са надолу. Щот ми се струва,че това се случва...на потъваща икономика и производство газ не и трябва ;)
5.
мда
18.02.2023 15:20:59
4
7
Шок и ужас за Z-патротете. Не стига, че светът оцеля без руския газ, без който животът е невъзможен, ами и цените са надолу. Миризливия зелен чорап, гълъбарника му и останалите руски подлоги чакат да им спуснат следващата опорка, с която да плашат бабите.
4.
Сорос се е надървил от кеф !
18.02.2023 15:10:17
11
7
Кога ще е денят на Победата над Путин ?
Смешно е и тъжно.
Поради неконкурентната среда в ЕС всичко икономическо активно се изнесе от тук.
Индустрията баталясва. Търсенето на газ пада и от там и цените.
Какво значи тук някакъв си Путин ?
На Путин след една година му дреме на путинката за съсипана Европа караща в цялата си икономика на дотации.
Германия я унижиха публично като и взривиха газопровода а тя дори не смее да гъкне затова.
А Германия е основата и лицето на ЕС.
А лицето на ЕС се оказа .. задник.
Печатниците на евро работят в непрекъснат режим за да плащат сметката Украйна.
Хартия след хартия ... инфлация, стагнация.
Диви и щастливи.
3.
Баба ви
18.02.2023 14:41:29
2
12
“Ще се мре без РуZки газ”- бяха прогнозите за тая зима( която свърши )
2.
Пфффф
18.02.2023 14:35:28
4
14
Ни гъ вярвам таз работа, ни мое да бъде! Без мойтъ Русоспия, свитът шъ загини. Щом обещават по 150 000 рубли - 2 000 долара общо за 6 месецъ на някой руцки войници, ако оживеят, начииии пара бол, богата работа. Нищо че в ЕС един тираджия на месец зима 3 000 евро хахаха. Русоробо тъпир съм и се вярвъх чи Русоспия която не произвежда нищо технологично и въобще нищо, а само изнася ресурси без да ги превръщъ в продукция, ще цъфтииии кът майска роза. Даже и когато спрът да и купуват енергиресурсити. Дажи съ учудих от изявлението на Росийская МинФин, която обяви че за януари 2023г има 46% спад в износа на енергоизточници в сравнение с януари 2022г А общия дефицит в бюджетъ е 34%.
Ни мъ интирисува имам идин пузнат руснак, той каза че Русоспия цъфти и той знае по-добре от Финансовото министерство на пРосия.Само той и ний полугръмотнити русфилидиоти, знаем по-добре!
1.
Продължаваме Педерастията
18.02.2023 14:21:53
15
6
А сметките на всичко кога?. Мижи да те лъжем сте
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори