×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Учен разкри кои сгради са най-устойчиви при земетресение


Учен разкри кои сгради са най-устойчиви при земетресение
Българското строителство е по-добро от това в Турция, уверява проф. Петър Павлов
10 Февруари 2023, Петък, 09:20 ч.
Автор: Флагман.бг

В панелните блокове възникват сили на триене, които десипират сеизмичната енергия, обясни проф. Петър Павлов

Панелните сгради показват най-добро реагиране на сеизмичния трус. Това каза пред бТВ ръководителят на Националния център по сеизмично инженерство проф. Петър Павлов,

„Преди три години в Албания стана земетресение и там участвах в международен консорциум за оценка на състоянието на сградния фонд. От трите типа конструкции, които се наложи да изследваме, панелните сгради, които са близки по конструкция на нашите, се оказа, че имат най-добро реагиране на сеизмичния трус. Опасенията, че не са устойчиви, не са верни“, добави той.

Благодарение на възлите, които ги свързват, се осигурява движение на панелите, при което възникват сили на триене, които десипират сеизмичната енергия, обясни професорът. 

Той коментира и доколко новите сгради са сигурни. “Новото строителство има два периода - единият е от 1987 г. до 2007 г., когато се спазва Българския държавен стандарт, след 2012 г. се използва “еврокод 8”. Ако са спазвани тези изисквания, то не би трябвало да има проблем със сградите”, подчерта Павлов.

“Българското строителство е по-добро от това в Албания и Турция. Никога не трябва да оставаме без мерки и подобряване на качеството на строителството”, каза още той.


В категории: Животът


13
Коментара по темата
13.
Някой
11.02.2023 16:16:17
0
1
Как ги мотивирват хората да си продават панелките и да пълнят джобовете на някой хора..

Панел 80кв се води 3стаен а 80кв тухла са направо малки стай и като сложиш мебели и всичко се запушва...

Затова гледам как хората се спукаха да купуват панелки и цените в центъра на Бургас панелките са по 1300-1400евро на кв а тухлата си седи на 1000-1000евро и явно народа иска просторен апартамент.

Знаеш че един 70кв панел е като един 120кв тухлен и наглоста на някой хора да те мотивирват "КУПУВАЙ ТУХЛА, ПАНЕЛ НЕ !" и все дават 'грозни били' 'стари били' вие хора сте грозни и стари не блоковете :).

Аз ако съм инвеститор на нова кооперация и аз щя лая "ПРОДАВАЙ ПАНЕЛ, ВЗЕМИ МОЯТА ТУХЛА С ЕВТИНИ МАТЕРИАЛИ И МНОГО ОБЩИ ЧАСТИ ЗА СЪЩИТЕ ПАРИ И Е БЕЗОПАСНО !!!!"
И стадото офце слушат и взимат малка кв,много пари, малки стай и течове и влага още първите 5-10г.
Ама нали.... тухла е не панел :).

Панелни сгради почти не се продават в Бургас и то на хубавите места защото седят за има няма 1-2 месеца и се изкупуват.. разбира се, и тухлата се изкупува,но квадратурата на панела и тухлата има голяма разлика...
Само дано няма трус, че да не плащате кредитчето с години а нямаше жилище
12.
Някой
11.02.2023 06:31:17
0
1
Гледам и не вярвам на ушите си. Това може да е вярно ако връзките се правят от неръждаема стомана. Всички знаем, че фугите, колкото и да са малки, а на много места те не са малки пропускат влага. Тези фуги се отварят в следствие на температурни разширения, неравномерно слягане, предишни земетресения и други фактори. Процесът е ескалиращ с времето. В този ред на мисли след 50 г а много панелни блокове са и по-стари корозията започва да изчерпва вложения проектен запас в дебелината на армировката в следствие на корозия. Блоковете разбира се стоят, тъй като при обичайно експлоатационно състояние опънните напрежения да минимални, но при земетръс нещата се променят драстично.
11.
Дарт фейдрър
10.02.2023 23:41:28
0
0
Нищо подобно за панелките нокти момченце.точно панелите за най слабо строителство.и ши стане мазало в България Ко ни тресне един тръс.
10.
При комунизма
10.02.2023 19:30:31
1
3
Имаше желязо бол цимент не се жалеше ,да не спазваш проекта и да икономисаш,забрави .Никой не е мислил даже да икономисва.А сега ????????
9.
Да
10.02.2023 19:26:23
1
3
1975 г.земетресението в Стражица ,7 по Рихтер,една панелка не мръдна ,къщи сринати бол.Преживях го на 6 -ти етаж, на панелка,справи се перфектно/панелката/.
8.
mnogo lo6o
10.02.2023 19:01:19
1
3
teq deto sa v panelkite sa dobre, ama az sum prieban za6toto jiveq v nova tuhlena kooperaciq, a vsi4ki znaem 4e te sa nai golemiq bokluk i nai paqntovoto stroitelstvo, mai 6te prodavam tuhlata, 6te si doplatq i 6te kupq panelka 4e edno zametresenie kato tova v turciq i sum 4ao
7.
Асв
10.02.2023 15:17:22
0
8
И, не само това, бетона с годините става все по здрав. Но, за да го знаеш трябва да учиш и след това да практикувш. Не да си попълват статиите за някой лев, и да даваш невярна и формация
6.
Холивуд
10.02.2023 14:38:06
2
14
На идиота каквото и както и да му обясняваш няма да те разбере,защото е безмозъчен идиот.
Панелното строителство е устойчиво стига заварките между панелите да не са компрометирани най вече от влага.Както за всяко нещо така и при тях трябва да се полагат грижи.Не може фугите на теракота или мозайката в банята да пропускат влага и това да не окаже влияние на заварките или пък ВиК да изгние и никой да не го подменя.Външните фуги на фасадата трябва да се обработват и санират винаги когато е необходимо.
За всичките тези неща трябва да се грижат живущите в блока.Нооо когато стане въпрос за събиране на пари с които да се решават технически проблеми настава един вой,едно реване.Е как да стане?Самите панели се правиха в домостроителен завод по стандарт БДС.
А сега дрънкате глупости,че нали точно тези панелки ви изкараха от керпича на село и ви направиха граждани,а вие нямате пари даже да ги поддържате.Градските къщи на по 100 години на гредоред ,които приличат на гробници без никаква поддръжка през годините или най много да се боядисат с една бака фасаген да не са по устойчиви.
5.
81
10.02.2023 12:49:09
11
11
Изравят ги подобните на този учени, за да успокоят балъците закупили панелки. Това е акцента на статията.
Иначе да, панелните блокове наистина са много здрави, НО само ако са здрави и заварките помежду им. Срокът е 60 години.
4.
zapoznat
10.02.2023 12:15:10
1
21
Всички знаем как са строени сградите в края на 90-те, началото на 2000-та година. Без никакъв контрол, пестене на материали и работна ръка без опит...Така, че не знам за какъв БДС говори господинът...
3.
Бургазлия
10.02.2023 11:23:19
2
17
В Гърция ми направи впечатление в такива силно сеизмични зони как се строи - максимум два етажа с в пъти повече желязо и бетон. Стари къщи имаше - килнати , пусти , но цели. Но при новото строителство с много желязо и бетон - никакви проблеми и правилото - максимум - 2 етажа, не повече.
2.
до1
10.02.2023 10:59:51
1
19
Недей взема на село, че там ще е по съвсем никакъв стандарт. Спокойно панелките са издържали повече земетресения през годините от новото строителство.
1.
А така
10.02.2023 10:45:47
10
15
Започнаха да успокояват раята по панелките да не изпадаме в истерия да си седим мирни.Щото се засилих да търся къща в близките села.Много ме е страх да не падне блокът отгоре ми.На хапчета съм от 06.02....:-)))
То като стане белята ще е за всички,така че хич да не Ви пука.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Първите туристи у нас пристигнаха на 2 май и са от Великобритания Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката
Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори