×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Агент “Гора” шумкарства в Средец, овладява ловните полета с фалшиви дружинки


Агент “Гора” шумкарства в Средец, овладява ловните полета с фалшиви дружинки
Агент “Гора”, известен още и като Пейчо Върбанов, бе издигнат от това правителство в мега-шеф на новообразуваното Югоизточно държавно предприятие-Сливен
Тема в развитие
виж още
скрий
16 Септември 2011, Петък, 14:01 ч.
Автор: Пелагия Майска

Прокуратурата се чуди дали изобщо има смисъл да го проверява, същото се отнася и за депутата Стоян Гюзелев от ГЕРБ, който отрича съучастие в делата на Върбанов, защото е действал справедливо като народен избраник

Депутатът от ГЕРБ Стоян Гюзелев и шефът на новообразуваното Югоизточно държавно предприятие-Сливен (ЮИДП) инж. Пейчо Върбанов се правили на комити в Средец, където натискали ловците от местната дружинка да се присъединят към дружеството “Орловец” на техен приятел. Това става ясно от жалба до Върховната касационна прокуратура и Народното събрание, подписана от председателя на Ловното дружество в Средец Ангел Ангелов. Целта на операцията била да се сложи ръка върху по-голяма част от ловните терени и горите в тях – всяка ловна дружинка, присъединявайки се към едно или друго дружество, внася в активите му и съответната ловна територия.

“От наши членове в с. Богданово (община Средец) научихме, че в домовете им ги посещават някои лица, за да ги канят на събрание на тяхната дружинка на 06.09.2011 год. На него уж щяло да се вземе решение за преминаването й в другото ловно сдружение. Като мотив за свикване на събранието те посочвали, че лично Директорът на сливенското предприятие инж.Пейчо Върбанов щял да ръководи операцията по прехвърлянето”, обяснява в жалбата си Ангелов. От текста става ясно, че Върбанов пристигнал в района на Средец още на 3 септември, за да проконтролира заверата. Тъй като ловците се опънали и не се включили в сценария, бил съставен фалшив списък на несъществуващи членове на дружинката, които трябвало да “гласуват” за преминаването си в “Орловец”. “Ловците били подканяни с думите: „Големият началник от Предприятието в Сливен и директора на горското в гр. Средец гарантират сигурното преместване на ловната дружина, защото с това е ангажиран лично заинтересованият народен представител от ГЕРБ г-н Стоян Гюзелев”, се обяснява в жалбата.


Депутатът Стоян Гюзелев също бил заинтересован от сливането на ловните дружинки


Въпреки, че нещата вървели към провал, събрание все пак се провело, но по фалшивия списък. Тоест, в присъствието на фантоми. Като резултат обаче ловните терени в околностите на Средец били зачислени към “Орловец”, тоест към интересите на дуета Гюзелев - Върбанов.

Ангелов настоява прокуратурата да установи “законосъобразно и в правомощията ли е на народния представител от ГЕРБ г-н Стоян Гюзелев и на директора на ЮИДП г-н Върбанов да лобират и да защитават частни интереси на ловно сдружение, като с общественото си положение пряко оказват натиск и влияние върху държавни служители”.


Ангел Ангелов е един от големите агробизнесмени в региона, общински съветник и собственик на ловно поле в Странджa


Югоизточното държавно предприятие в Сливен бе едно от няколкото мега-организации, създадени от земеделския министър Мирослав Найденов по-рано през годината, за да се окрупни управлението на горите. Сливенското предприятие ръководи огромна територия, простираща се от Нова Загора до Малко Търново. Още с назначаването на директорите на тези мега-организации обаче стана ясно, че

целите на Найденов може би са съвсем други.

Трима от шестимата им директори се оказаха агенти на Държавна сигурност, а четвърти бе проверяван за злоупотреби. Шефът на Северозападното предприятие Юри Миков е работил към УБО, а колегата му от Северноцентралното предприятие Иван Недков е бил щатен служител -разузнавач на ДС. Йордан Радославов, който управлява Североизточното предприятие, беше заместник на разследвания заради заменки Стефан Юруков и също бе разследван. Най-забавно-развлекателен от всички обаче е Пейчо Върбанов. Откакто е в горите, винаги развива и паралелна партизанска дейност. Най-напред Комисията по досиетата разкри, че докато градял кариера в горското в Сливен, обслужвал и явочна квартира. Вербували го, когато станал директор на държавната дивечовъдна станция “Тунджа”. Агентурният му псевдоним е “Гора”.

След демокрацията Върбанов не дава признаци да е приключил с манията си да работи и на втори стан. Преди две години

Върбанов дирижира най-големия скандал в Сливен,

при който няколко декара на най-апетитното място на Карандила – около езерото, станаха собственост на приятеля на Йордан Лечков – Жечо Стоянов Брадата. Аферата стана възможна, след като Брадата се сдоби с пълномощно от възрастна баба, живееща в близкото село Тополчане, че от нейно име има да си връща гори, които обаче не са налични. Тогава Брадата поиска от местната земеделска служба да му върне равностойни терени не къде да е, а в защитения Природен парк “Сините камъни”. Прокуратурата в Сливен установи, че Върбанов лично е притискал шефа на лесничейството в Сливен да подпише документа, с който се разрешава реституция на земи в парка. Казал му, че ако не подпише, Бойко Борисов ще го уволни. Така декарите бяха връчени на Брадата, тоест на Лечков. Това бе и причината точно в този период сливенския кмет френетично да настоява управлението на “Сините камъни” да бъде преотстъпено на общината. Докато паркът се контролира от държавата, там няма как да се строи.

Стоян Гюзелев освен депутат е и крупен агробизнесмен. В началото на тази година той беше осъден да плати 5 000 лева глоба, защото се е намирал в конфликт на интереси, като е предложил, а после и гласувал поправка в Закона за земята, която пряко облагодетелства големите играчи в земеделието. Според нея, ако собственик на земеделска земя я предостави за обработване на арендатор срещу рента, но по-късно реши да я продаде, той е длъжен да я предложи първо на арендатора. Едва, ако той откаже, собственикът може да търси други купувачи, но след дълга, тромава и мъчителна процедура. Така на практика се убива реалният пазар на земя и цената се определя не от търсенето и предлагането, а от това колко ще благоволи да ти даде арендаторът.

Тази скандална поправка бе внесена от Стоян Гюзелев и неговия колега и съпартиец Димитър Аврамов и дори гласувана от депутатите на първо четене. Това обаче предизвика грандиозен скандал и в края на миналата година Гюзелев и Аврамов бяха дадени на съд от парламентарната комисия за конфликт на интереси. След обвиненията в лобизъм от всички парламентарно представени политически партии и личната намеса на Бойко Борисов, те оттеглиха своето предложение, но Върховният административен съд реши, че това не е оневиняващо обстоятелство. Гюзелев обаче не бе освободен от длъжност, защото притежава депутатски имунитет.

Ето какво казва по темата със слетите  ловни дружинки депутатът от ГЕРБ Стоян Гюзелев, който отговаря за община Средец в своята партия: "Опитват се да ме вкарат в темата, предизборно. Аз съм народен представител, длъжен съм да изслушам и двете страни. Това е спор между две сдружения и решаването му е регламентирано с новия закон за лова и опазването на дивеча. Запознат съм с проблема в Средец, но  няма как да влияя на тези процедури, които са напълно в духа на Закона,  той дава отговор на това кой какви права има в нашите гори. С жалбата на г-н Ангелов не съм запознат".

От Върховната касационна прокуратура обясниха днес, че са препратили жалбата по компетентност на колегите си в Бургас, където все още не е образувано дознание, научи “Бесове”.


В категории: Разследване


2
Коментара
Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
2
Коментара по темата
2.
vqra
31.03.2012 20:36:11
1
3
A бе ВИЕ не разбрахте ли,4е ПЕИ4О ВЪРБАНОВ Е ПО ГОЛЯМ И ОТ,ДОГАН,ПЪРВАНОВ,СТАНИ6ЕВ И дори БОИКО БОРИСОВ,А ЦИМНАСТИКА ИОРДАН ИОВ4ЕВ ПАСТИ ДА ЯДЕ ПРЕД ПЕИ4О.
1.
alen
27.03.2012 19:25:03
3
1
ottoq po glolqm nqma,a e direktor ot 37 godini,a mojebi za vinagi i po sm1rtno 6te upravlqva.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори