×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започна премахването на старите и опасни дървета до храма "Свети Александър Невски" в столицата
  • Израелски танкове обкръжиха източната част на Рафах
  • Официалният правописен речник на българския език вече е онлайн
  • Над 190 служители на 6 институции влязоха в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД, почна инвентаризация
  • Сърбия ще построи с китайски компании слънчева електроцентрала и петролопровод
  • Русия започна настъпление в Харковска област – това е нов фронт във войната
  • Повишението на пенсиите от 1 юли няма да е с 11 %, а с 10%, заради по-ниската инфлация
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Навлизаме в период на разместване на ключови пластове в международната политика


Навлизаме в период на разместване на ключови пластове в международната политика
Очевидно Володимир Зеленски бе най-влиятелният политик в света през 2022 г., смята Владимир Шопов
01 Януари 2023, Неделя, 22:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Украинците и иранците за мен са нациите на 2022 г. - смелостта и волята им за свобода са впечатляващи, казва политологът

2022-а постави света пред сериозни изпитания след инвазията на Русия в Украйна. Потърсихме политолога Владимир Шопов за анализ и обобщение на ситуацията, както и за прогноза за 2023 година.

- Г-н Шопов, кое бе различното в геополитическата 2022 г.?

- Втората руска инвазия на Украйна отключи няколко дългосрочно значими процеса в международната политика. Завръщането на териториалната война и цялата тази логика на отношенията между държавите в Европа поставя край на ерата на презумпцията за мир, на мисленето за войната между държавите като преодолян етап в отношенията между тях. Сега допускането и подготовката за подобна политическа реалност ще започне отново да структурира действията на държавите на „стария континент“. Оформянето на стратегическа ос между Русия и Китай също ускорява процеса на разделение между Изтока и Запада, най-общо казано, и тази линия на разделение ще е ключова през идните години. Тя не просто затвърждава две политически общности, но и навлиза в икономиката, технологиите, инвестициите и други области. Ускореното изнасяне на производствата на микрочипове на Запад е може би най-точната илюстрация на тази макро процес. Ескалацията на противостоенето между Китай и САЩ е друг ключов елемент на външнополитическото бъдеще.

- Кои бихте отличили като най-влиятелни фигури по света през 2022-а?

- Очевидно най-влиятелната политическа фигура бе тази на Володимир Зеленски. И не просто защото направи очевидното, да защити съществуването и независимостта на страната си, а защото успява да поддържа голяма международна коалиция в защита на страната. Контрастът между неговата политическа поява и първи управленски стъпки и случилото се след 24 февруари 2022 година е удивителен. Бих изтъкнал, може би малко неочаквано, и президента на САЩ, Джо Байдън по няколко причини. Той успя да убеди останалите западни политици и обществено мнение, че Москва готви война в моменти, в които те предпочитаха рутината и спокойствието. Успява да удържа коалицията в подкрепа на Украйна. Успява и да върне позициите на САЩ в Азия, което малко се коментира, но изисква сериозни усилия и способности. Като колективни субекти, за мен украинците и иранците са нациите на 2022-а. Тяхната обща воля за свобода и смелост са наистина впечатляващи.

- Как се представи България в международен план през 2022-а?

- България имаше трудна и дори в немалка степен унизителна 2022-а от международна гледна точка. Политически и институционално, страната не успя да заеме убедителна позиция по напълно еднозначния казус с войната на Русия срещу Украйна. Нещо повече, тази ситуация ясно илюстрира задълбочаващата се амбивалентност на българските граждани относно наглед безалтернативната им идентификация и принадлежност към западния свят. Ние просто искаме да се скрием от случващото се в света и най-вече от дилемите и изборите, които застават пред нас. София реши да инвестира почти целия си остатъчен дипломатически капитал, за да наложи промени в преговорния процес за членство на Северна Македония в ЕС. Едва успя да се измъкне от разделяне от Румъния за влизане в Шенген, членството в еврозоната е все така несигурно. Пропускаме уникална възможност за едновременно модернизация и интеграция в рамките на НАТО. Страната е видимо маргинализирана в рамките на ЕС и Алианса. Функционираме с външнополитически капитал, който е на критично ниско ниво, особено на фона на войната в Украйна. Ако това не се коригира бързо, рискуваме по-дългосрочни рискове и извеждането на страната в една недекларирана сива зона заедно със страните от Западните Балкани.

- Как очаквате да продължи войната в Украйна през 2023 г.?

- Навлизаме в позиционна война, но тя не отговаря на целите на нито една от двете страни. Затова още след няколко седмици ще има опити за нарушаване на сегашния баланс. 2023 година може в най-добрия случай да донесе временно примирие, но има няколко процеса, които са вече видими и постепенно ще започнат да променят ситуацията. Западът остава достатъчно единен и предоставя все по-качествено въоръжение, докато Москва постепенно губи тихата подкрепа на Китай и Индия, до голяма степен остава единствено Иран. Второ, в Украйна вече стартира ускорена де факто интеграция в западната общност, най-вече военно, но и все повече икономически и институционално. Там ще минава голямата нова разделителна линия в Европа и това ще е все по-видно през идните месеци. Напредват и плановете за следвоенна подкрепа на страната, но това не е просто финансов пакет. Това ще е цялостна рамка за модернизация по западен модел.

- Кои очаквате да са сред най-ключовите събития в международен план догодина?

- Извън очевидното, войната в Украйна и реакциите спрямо нея, ще бъдем свидетели на нарастващ брой линии на напрежение и ескалиращи кризи. Например, усилващият се натиск от страна на Китай върху Тайван и видимото „затягане на примката“, което Пекин се опитва да приложи. Реакцията на Запада обаче също е все по-активна и е възможно да има припламвания през идната година. Същото се отнася до противостоенето между Северна и Южна Корея. Очевидно режимът в Пхенян интерпретира нарастващото напрежение между Китай и Запада като възможност да ускори не просто ядрената си програма и да опитва все нови и нови офанзивни операции над полуострова. Иран също може да стане още по-агресивен, най-малкото защото ще му се наложи да укрепва легитимността си след месеците на протести. Ускорената милитаризация може да се окаже най-ефективния начин за оцеляване на режима в Техеран. Китай и Индия отново се изправят един срещу друг в Хималаите в повторение на сблъсъка от 2020 година и това е напомняне, че Азия ще е все повече арена на сблъсък. Така че събития и конфликти ще има достатъчно, те дори ще стават все повече. Просто навлизаме в такъв период на разместване на ключови пластове в международната система.

- Виждате ли потенциал за сериозни кризи през следващата година, свързани с икономика, енергетика и др.?

- Мнозина ни успокояват, че и в икономиката, и в енергетиката дъното се вижда или вече сме стъпили на него и предстои да се оттласнем. Това може и да е така, но далеч по-важно е да се разбере, че навлизаме в нови макро преходи, в които страните трябва да се ориентират и позиционират. Икономически, върви процес на частична деглобализация и препозициониране на производствени вериги и инвестиционни стратегии, което включва връщането им обратно в Европа и САЩ. Китай е все по-рисков и много компании вече го напускат. Тук има множество възможности за югоизточна Европа и конкретно България. Енергийно, едновременно се ускорява зеленият енергиен преход и се преправят мрежите на снабдяване надалеч от по-несигурни играчи и пазари, най-вече Русия. Към екологичния императив се добави и геополитическият и тук промените са бързи и скоро енергийната карта на Европа ще е неразпознаваема. И двата процеса носят несигурност и инфлация, но те ще носят по-малко рискове през започващата година. Въпросът е да вдигнем поглед напред, да разберем тенденциите и да подготвим България за тях.

 


В категории: Политика


12
Коментара
12
Коментара по темата
12.
"да не обиждаме талибаните" Франсоа Асел
02.01.2023 15:33:02
0
3
Все пак някакво представяне на политолога от Окфорд, Лондон и Ню Йорк беше необходимо, защото той очевидно пише дописки по нечия поръчка - това е негова кратка биография: https://ecfr.eu/profile/vladimir_shopov/
А това е мнение на лидера на френската партия "Народен републикански съюз" Франсоа Аселино:
"Демонтирането на паметници на Екатерина II и Александър Суворов в Одеса наподобява действията на радикалното талибанско движение (забранено в Руската федерация) в долината Бамиян. Става дума за разрушаването на статуите на Буда в Афганистан през 2001 година.
Афганистанското движение има идеология и вяра. Киевските бандити нямат идеология – само желание да убиват руснаци. Така че няма нужда да обиждаме талибаните със сравнение."
11.
1
02.01.2023 13:41:25
5
3
Путкинофилите газ пикаят от ФАКТИТЕ пендели
10.
Нито един не го е подкрепил
02.01.2023 11:26:39
3
9
От толкоз поддръжници на Украйна, как никой не го похвали тоя хахаха? Смятай каква абсурдна мисъл му тече
9.
Смееееееееех
02.01.2023 07:04:25
3
19
Аааааааааа ха ха ха ха ха !
Аве , Флагман ?
Ама Вие наистина ли ни мислите за толкова прости бе ?
Да твърдиш . че КУКЛАТА ( в случая клоуна) на конци Зеленски, бил " влиятелен " , то това може да означава само ДВЕ неща :
1) Или автора на статията е УНИКАЛЕН ГЛУПАК , който хал хабер си няма от света в който живее ;
2) Или статийката му е ПЛАТЕНА ! ( при това нискобюджетно ) . Щото сериозни пари , за подобни евтини глупости едва ли някой би дал ...
8.
Ти да видиш!
02.01.2023 02:30:20
3
21
Колко трябва да си заблуден, за да твърдиш че Зеленски е бил най-влиятелният политик в света през 2022 г. Обаче сега е модно да се лансират такива тези...
7.
XX
01.01.2023 23:09:14
3
19
Какво ревете? ВИЕ гласувате за ЕС, който плаща на тоя.
6.
XX
01.01.2023 23:07:52
5
23
"Влиятелният" Зеленски беше спешно привикан в САЩ да прочете написаната от ЦРУ тясно партийна реч в Конгреса.
5.
идиокрация
01.01.2023 22:54:49
2
8
!
4.
*********
01.01.2023 22:52:38
3
13
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3.
Хаха
01.01.2023 22:48:37
2
24
Какъв политик е този палячо!? Същият, като в нашия мил парламент тъпанджии, сервитьори, общи работници и някви куци доктори ама не точно доктори ами такива по музика
2.
Б.Б.
01.01.2023 22:23:14
3
24
Тоя на какви наркотици е??? Ако не употребява, да търси помощ на 4-ти километър!
1.
88
01.01.2023 22:16:35
4
30
Ей такива анализатори показващи незнание по международните процеси и насочващи ни към еднополюсния модел на така наречената демокрация , правят опити за манипулация на обществено мнение.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Първият в нашия списък е Лъвът, сияйният лъв на зодиака Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Младежът също е украински гражданин, с фрактура на лъчевата кост на лявата ръка е Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Сервират се със соев сос за потапяне и много добро настроение БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ Партията призова избирателите да се доверят на опита Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Най-хищната риба в Черно море е леферът, той не спира да убива по-малките риби, с които се храни, дори когато се е наситил, реже ги с острите си зъби като с ножица, разказа Димитър Янчев Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Той насърчава дренажа на излишната течност от тялото, помага в борбата с подуването и дава усещане за лекота Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Сестрата на Мартин Иванов споделила на Ваня Щерева, че той си търси гадже Антибългарският патос на Силяновска ще се пренесе и върху политиката й към нас* Антибългарският патос на Силяновска ще се пренесе и върху политиката й към нас* София не разполага със значими ресурси за промяна на двустранните отношения Стартират областните състезания на младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец” Стартират областните състезания на младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец” Основен приоритет в дейността на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас е свързана с повишаване на противопожарната култура на подрастващите Внимание! Най-мощната магнитна буря удря Земята Внимание! Най-мощната магнитна буря удря Земята Заради силното слънчево изригване ще се появят и северни сияния
Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори