×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа


Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа
Някога Аралско море е било четвъртото по големина езеро в света, а днес изглежда така
10 Май 2024, Петък, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си

В наши дни село Караузяк в Западен Узбекистан е прашно място. Всред пейзаж от сухи треви и солени почви, е трудно да се повярва, че селото някога е било разположено по бреговете на пълноводна река, на 48 км от брега на четвъртото по големина езеро в света. За последните 50 години това езеро, Аралско море, е почти напълно пресъхнало в резултат на събитие, което често се нарича „най-лошата екологична катастрофа в света“. Днес е трудно да се отглеждат каквито и да било култури в Караузяк - с изключение на халофит (Atriplex), пише nationalgeographic.bg.

В парцел земя от 3,5 хектара, намиращ се близо до селото, екип от японски изследователи отглеждат соленолюбивото растение, за да видят дали то може да бъде жизнеспособна култура за фермерите в региона, като фуражна храна, подпомагаща млечната индустрия. Докато хранят с него крави в местна ферма, те откриват, че растението помага да се улови оскъдната влага в жадната почва и също така може да се отглежда без интензивна употреба на торове.

Докато държи прашна зелена клонка халофит, Кристина Тодерик, експерт по халофили от Университета “Тотори” в Япония, обяснява защо соленолюбивото растение вълнува учени като нея: „То не се нуждае от вода. Не се нуждае от нищо.”

Тодерик е един от водещите изследователи по проект, използващ пресъхналото дъно на Аралско море и речна делта като жива лаборатория. Проектът е част от по-голяма японска инициатива за чуждестранна помощ и научно сътрудничество, наречена SATREPS. Работейки с хидрометеорологичната служба на Узбекистан (UZGIP), изследователите събират климатични данни в реално време и сателитни изображения, за да разберат по-добре условията в района на Аралско море: колко вода е останала, колко бързо изчезва и какви култури се отглеждат там.

Въз основа на резултатите те изготвят модел за устойчиво земеделие в региона, като препоръчват на фермерите да възприемат нови методи за напояване и да засаждат култури, които са по-устойчиви на сол и суша, казва Кенджи Танака, хидролог, който изучава ефектите от климатичната промяна по отношение на водните ресурси и ръководител на проекта SATREPS.

„Кои области са сухи? Кои райони имат достатъчно вода?“ “Като отговорим на тези въпроси всъщност ние можем да насочим водата там, където има нужда от нея“, казва Танака.

Тяхната крайна цел е да съживят регион, който е бил опустошен в резултат на интензивно земеделие.

Тези екологични промени не са уникални за Аралско море.

Конвенцията на ООН за борба с опустиняването предупреди, че площ земя с размерите на Централна Азия е деградирала от суша, засоляване и прекомерна експлоатация от 2015 г. насам. Като научи какво може да вирее в Аралско море, SATREPS може да предостави решения за други части на света, които са изправени пред подобни проблеми - от басейна на езерото Чад в Западна Африка до Голямото солено езеро в Юта.

Защо пресъхна Аралско море

От 60-те години на миналия век съветските власти започват да отклоняват реките, вливащи се в Аралско море, за да произвеждат памук в близките полета. Без реки, които редовно да захранват морето, голямото езеро започва да се изпарява и нивата на водата да спадат. Оттеглящото се море оставя след себе си все по-солена почва, където обикновените култури не могат да растат. Днес отглеждането на памук продължава в сух регион, който получава средно само 10 см дъжд годишно.

Не е ясно дали правителството на Узбекистан ще приеме препоръките, направени от екипа на SATREPS. Но страната изглежда отворена за промяна. Президентът Шавкат Мирзийоев, който обеща да разхлаби строгите политики от съветската епоха на своя предшественик Ислам Каримов, прекрати изискването всички граждани на Узбекистан да берат памук, ако бъдат призовани, и говори в ООН за ефектите от опустиняването и деградацията на земите в неговата страна.

Изменението на климата прави тези адаптации още по-неотложни. Средните температури в басейна на Арал са се повишили от 1968 г. насам. А самото свиване на Аралско море е повлияло на климата: с изчезването на водата, въздухът е станал по-сух, загубил се е и охлаждащият ефект на близкото езеро. Всичко това създало затворен кръг, водещ по-горещо и по-сухо време. Сега пясъчните бури разпространяват прах и токсични тежки метали в близките села, докато оттеглящата се вода причинява натрупване на соли в почвата.

Проектът на Танака има няколко компонента. Освен халофит, изследователите на SATREPS засаждат култури като сорго, боб мунг и амарант в изследователски парцели, за да научат кои от тях могат да оцеляват най-добре в суха, солена почва. Досега те са разработили обещаващи сортове зимна пшеница и ечемик.

Екипът събира и сателитни данни за измерване на валежите, слънчевата радиация и влажността на почвата в района на Арал, които могат да се използват, за да помогнат на фермерите да решат кои култури да засадят или кога да ги напояват. Този вид анализ в реално време, известен като прецизно земеделие, вече се използва широко в Япония. Танака се надява, че предоставяйки данните безплатно от следващата година, проектът SATREPS може да помогне на компаниите и правителствените агенции да разработят инструменти, които фермерите да използват, докато планират своите стратегии за напояване.

​Адаптиране към бъдещето

Партньорите на SATREPS също провеждат свои собствени експерименти. Каракалпакският институт по земеделие и агротехнологии тества различни методи за напояване, като капкови системи, които доставят вода до определени растения, за да види коя технология използва водата най-ефективно. А Международният иновационен център за басейна на Аралско море, отглежда издръжливи растения в почвата, събрана от някогашното езерно дъно.

ези данни не са полезни само за селското стопанство.

Опустошителна пясъчна буря през 2018 г., унищожила посеви и убила добитък в невиждан досега мащаб, беше сигнал за събуждане за региона, казва Бахитжан Хабибулаев, директор на Центъра. Стратегията на правителството на Узбекистан включва засаждане на саксаул, вид местен халофит, в сухото езерно дъно, който да задържи почвата и да се бори с прашните и солените бури.

Но изследователите предупреждават, че е малко вероятно Аралско море някога да бъде „спасено“ или върнато в предишното му състояние. Вместо това учените се фокусират върху нови форми на селско стопанство и индустрии, които могат да помогнат на местните общности да се адаптират към настъпилите промени, както и към тези, които тепърва предстоят.

„Изминаха 50 години“, откакто Аралско море започна да пресъхва, казва Темур Худжаназаров, изследовател от Университета в Киото, който работи с Тодерик и Танака, за да проучи потенциала на халофитното земеделие в района на Аралско море. Вместо да чакаме морето да се върне, казва той, “трябва да продължим напред, трябва да гледаме към бъдещето.”


В категории: Животът


Флагман.БГ 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс 20/05/2024, Понеделник 22:00 0
Топ 4 на най-съблазнителните зодии
Топ 4 на най-съблазнителните зодии 20/05/2024, Понеделник 21:20 0
Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 9
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
6
Коментара по темата
6.
ee
11.05.2024 12:10:22
0
2
Някога е имало
5.
Географ
11.05.2024 09:43:38
1
3
Аралско "море" е соленоводно езеро. Истинските морета имат връзка с океана.
4.
КомуниZмът не води до нищо добро
11.05.2024 09:10:41
4
8
Това можем да научим
3.
G04O
11.05.2024 00:41:35
1
6
Краят е близо.Амин.
2.
black rock
10.05.2024 21:33:51
3
16
нарича се геноцид над човечествоти
1.
Я
10.05.2024 21:14:15
11
25
Абе,кой ви плаща да популяризирате постоянно най-голямата измама наречена "зелена сделка".Или ви е страх да не ви пресъхне на вас корумпираното кранче.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Бургаският бизнесмен Златко Кънев е натопен от полицай, твърди ключовият свидетел Йордан Стойков от Айтос, заради когото Кънев лежи в затвора 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс Ето кои са те Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Ако решите да си тръгнете, направете го безвъзвратно, веднъж завинаги Топ 4 на най-съблазнителните зодии Топ 4 на най-съблазнителните зодии Ето кои са те  Рецепта за кюфтета фрикасе Рецепта за кюфтета фрикасе Вижте как да приготвите вкусен бял сос с кисело мляко за кюфтетата Меню и цени в ресторанта от 80-те Меню и цени в ресторанта от 80-те Направо не е за вярване След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори