×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ревматолог от Бургас алармира: Десетки пациенти твърдят, че имат остеопороза, но се оказва грешна диагноза


Ревматолог от Бургас алармира: Десетки пациенти твърдят, че имат остеопороза, но се оказва грешна диагноза
На ул. Транспортна 33 в Бургас разполагат с последно поколение апаратура DХА за диагностика на тихия убиец
28 Юли 2022, Четвъртък, 23:35 ч.
Автор: Флагман.Бг

В МЦ „Д-р Стайков“ стартират програма за безплатно лечение на болестта при жени над 60 години

Лекарите ревматолози от Медицински център „Д-р Стайков“ Бургас алармират, че от началото на годината десетки пациенти, идващи в кабинета за преглед, заявяват, че страдат от тежка форма на остеопороза. След направени замервания с апарата за костна плътност, се оказва, че показателите им са с минимални изменения и изобщо не могат да бъдат определени като болни от това заболяване. „Тези случаи вече са над трийсет. Но реално, единствено около 5% от изследваните наистина са в напреднал стадий и при тях е необходимо да се назначи специализирано лечение с бифосфонати или Пролия“, коментира д-р Иван Стайков.

Ревматологът е категоричен – широкоразпространеното схващане, че почти всеки втори от рисковитве групи е с това заболяване, не е вярно.

„Има различни нива в развитието на остеопороза и в много малко от случаите се изисква проследяване и лечение с медикаменти. Основният процент пациенти имат някои отклонения в данните на изследванията за костна плътност, но те не налагат медикаментозни терапии, а е необходимо единствено промяна на някои хранителни и двигателни навици, за да се оптимизира минералната обмяна в организма“, уточнява д-р Стайков.

В продължение на своята основна цел – да дават на пациентите по-добро качество на живот, от МЦ „Д-р Стайков“ стартират ПРОГРАМА ЗА РАННА ДИАГНОСТИКА, ПРОФИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ОСТЕОПОРОЗА, насочена към дами над 60-годишна възраст. „При провеждането на първия преглед е необходимо направление за ревматолог от личния лекар, допълват от центъра.

Програмата включва безплатно изследване на костна плътност с последно поколение апарат, редовни профилактични прегледи, както и безплатни лекарства, но само ако ревматолозите установят необходимост от предписването им. „Акцията е безсрочна и можете да се запишете по всяко време. Тя е инспирирана от нашето желание да помогнем на пациентите в най-рисковата група за развитие на остеопороза – жени нар 60 години“, заявяват от МЦ „Д-р Стайков“.

Д-р Иван Стайков алармира и за друга тенденция: „Много от пациентите са предубедени към лечението с медикаменти. Често коментират с мен „в интернет четох, че имат много странични реакции“. Не твърдя, че нямат, но хората не се замислят, че всеки ден приемат лекарства, които могат да доведат дори до по-тежки странични реакции според листовката, приложена в опаковката им. Прочетете какво пише за аналгина, парацетамола, бетаблокерите, ваксините..., но без тях няма как да лекуваме, нито ще е възможно овладяването на световната пандемия“.

Ревматологът съобщава и за втора група пациенти, при които пък няма налични достатъчно показатели, за да бъде назначено лечение, а те настояват за такова. „Тук вече опасността от странични реакции е в пъти по-голяма. При липса на медицински критерии за прилагане на определени лекарства, приемът им е изключително рисков и има обратен ефект.

Имам и пациенти, които прилагат неправилно медикаментите. Идват след като вече са започнали да си поставят инжекции Пролия, без да е необходимо това, защото са в по-лек стадий на остеопороза или обратното, продължават да пият бифосфонати, които повече им вредят, отколкото да им помагат. При такива пациенти се получават атипични фрактури“, разяснява  д-р Стайков.

Ревматолозите в центъра – д-р Десислава Попова, д-р Иван Стайков и д-р Ана Стайкова, са категорични, че лечението на остеопороза е различно при всеки пациент и не може да се прилага една и съща програма за всички. „Факторите, които следим са много – степента на заболяването, фрактурният риск, начин на живот, придружаващи заболявания, прием на медикаменти и др. Спрямо тези спецификации се назначава, следи и променя лечението на пациентите“.

Специалистите коментират и най-новото направление в превенцията на заболяването – хранителните добавки. „Ние я наричаме това направление – нискодозова медицина. Тя се изразява в прилагаме на медикаменти, които се произвеждат от организма в дозите и концентрацията характерна за човешкото тяло. Например, при пациенти с намалена костна плътност (остеопения), но не дотолкова, за да се започне лечение, предписваме точно такъв тип продукти, както и витамин D за подобряване на минералния обмен. На годишната конференция по остеопороза в България, която се проведе в Бургас реди дни, бе представено проучване, доказващо, че при точно тези пациенти хранителните добавки действат благоприятно и подобряват състоянието на костната плътност и проблемът не авансира“, разясняват ревматолозите от МЦ „Д-р Стайков“.

Изследванията за костна плътност в центъра стартираха от януари тази горина. Цената на теста е 50 лв. Часове за прегледи и тест се записват на регистратурата или на тел.: 056 996006 или 0892 996006, 0896 996006. Центърът се намира на бул. „Транспортна“ №33 (до мол Бургас плаза).


В категории: Здраве , Бургас


България Всички новини
Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Първите туристи у нас пристигнаха на 2 май и са от Великобритания Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката
Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори