×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Асен Василев: Кризата идва по-бързо в България, защото сме по-бедни


Асен Василев: Кризата идва по-бързо в България, защото сме по-бедни
Асен Василев говори на учредяването на "Продължаваме промяната". Той и Кирил Петков бяха избрани за съпредседатели
15 Април 2022, Петък, 19:25 ч.
Автор: Флагман.бг

До две седмици вероятно ще има нов антикризисен пакет, съобщи вицепремиерът

 

Навсякъде има инфлация в Европа, но в България тя се усеща по-бързо защото сме по-бедни. Това заяви финансовият министър Асен Василев в Пловдив на учредяване на партия "Продължаваме промяната". Конгресът избра него и Кирил Петков за съпредседатели.

"Енергийната и хранителната част заемат най-много място в потребителската кошница на българите, затова кризата идва при нас по-бързо, отколкото в останалите държави", посочи Василев.По думите му в момента най-голямото предизвикателство е да не се допусне цените на храните и торовете в България да продължат да растат.

"Ние сме единствената държава в ЕС, която от миналия юли не е повишавала цените на тока и е дала най-много помощи за компенсация на бизнеса. Енергийната криза е много повече овладяна у нас, отколкото например в Гърция", твърди Василев. Той подчерта, че никой не е очаквал войната и икономическите щети, които ще предизвика тя.

Вицепремиерът определи като много "добър и балансиран" последният доклад за МВФ в България. Документът прогнозира двуцифрена инфлация у нас през 2022 г., В него се препоръчва премахване на диференцираното ДДС за някои стоки и услуги, въведено заради COVID пандемията. "Моята позиция винаги е била, че да има много на брой ставки, води до загуба на данъци. По-добре е да има директно подпомагане, там, където то е необходимо. Евентуално може да се помисли за ставки на регулирани цени, каквито са тези на енергията за бита. Eфектът от това обаче трябва да е много добре обмислен. До седмица-две ще можем да обявим един нов антикризисен пакет“, съобщи той.

Асен Василев коментира и горещата тема за управител на БНБ. По-рано в петък Народното събрание отхвърли кандидатурата на Любомир Каримански. Той подчерта, че кандидатът на ИТН не е имал безупречна репутация, каквото е изричното изискване за заемане на поста.

Вицепремиерът е убеден, че следващото предложение за гуверньор трябва да бъде общо на управляващата коалиция. "Ако няма общо решение по-скоро няма да има и предложение", допълни Василев.


В категории: Политика


21
Коментара по темата
21.
Либерализация и Деградация
17.04.2022 01:10:15
0
1
Глобалният елит представлява репресивен тоталитарен апарат за потискане на инакомислието, включително до унищожаването на дисиденти. Днес за инакомислещ в глобален мащаб се смята този, който е несъгласен с глобалния либерален елит, отрича американските, западните ценности и се противопоставя на американската хегемония. Именно поради това съвременният либерализъм се смята за тоталитарен – това е трети тоталитаризъм. Той дава свобода да бъдеш само либерал: десен либерал, ляв либерал, дори крайно ляв либерал или крайно десен либерал, но само – либерал. Ако човек не е либерал, той е лишен от статута на пълноценен човек и е представен като „екстремист”, „радикал”, „терорист” и т.н. Доминирането на либералния елит се осъществява фино, за разлика от тоталитарните движения през ХХ век. Вместо пропаганда се използват PR технологии или реклама, вместо директни политически репресии – икономическо задушаване на всякакви опасни за глобалистите инициативи, вместо арести и мъчения – очерняне, отхвърляне, демонизиране на противниците, тоест на всички онези, които се осмеляват да оспорват либералния расизъм и неговите принципи, без значение дали е държава, лидер, политическо движение, религиозна организация или отделен човек. Залагайки основите на либералния расизъм в съзнанието (чрез медиите, образованието, културата, рекламата, т.е. дискурса), манипулирането на обществото се превръща в техническа работа. Окупацията протича в началото на символично ниво, след което следва пряк военнополитически и икономически контрол от страна на Запада. В случаите, когато този контрол се установява по друг начин, първата работа на либералния елит е да подчини сферата на съзнание – епистемологичната окупация е най-дълбоката и най-надеждната.
При това глобалният елит може да действа при всякакви условия: може да се внедри като опозиция, като технокрация вътре в системата, като икономически актьор, като на пръв поглед изолирани и спонтанни граждански инициативи, НПО (неправителствени организации), културни течения, образователни инициативи и т.н. Но всички те са управляеми сегменти на глобалната мрежа, управлявани от единен център. При това в условията на глобалната доминация на либерализма на отделните страни, все още настояващи за определен суверенитет, е изключително трудно да противодействат системно – нали всички правила в глобален мащаб са задавани от този либерален елит, поставящ своите принципи и норми във всички международни споразумения, декларации, актове, конституции и пр. Дори в ООН се приемат страни, които трябва формално да съответстват на изискванията на политическия Модерн, поне номинално. Това господство на либералите е представено в българскато общество неравномерно: то преобладава в икономическия и отчасти в политическия, административен елит, в медиите, в културата и в образованието. Но сред населението, напротив, тази линия не среща подкрепа, тъй като самото общество в неговия масов сегмент си остава традиционно. Оттук е и линията на конфликта на окупационния либерален елит срещу традиционните маси.
20.
Евах
16.04.2022 11:14:00
0
3
Евах та във грозника
19.
...
16.04.2022 08:11:46
0
7
бахти изчадието на природата е тва скопено педерче....ама то от усанката му лъха на класа...ум...интелект...величие....БОЖЕ ГОСПОДИ МОЛЯ ТЕ ОПАЗИ БЪЛГАРИЯ И ТЕЯ ДВАМАТА С Кирчо Тъпото гръм да ги удари у да заличи грешките ти!!!!
18.
Пешо кура от Поморие
16.04.2022 07:39:44
0
9
Некадърно скопено правителство . Това сте вие. Свалихте предните защото строяха магистрали и асвалт не се ядял .Вие сте по некадърни от всички предни правителства
17.
Диагнозата
16.04.2022 07:32:26
3
5
Тоя народ е беден, защото никога не е могъл да види по-далеч от джоба си. Нито знае, кой му е приятел и кой враг, на кого може да разчита и кой му точи ножа. Изгубихме Северна Добруджа, Македония, Одринско, изгубихме си достъпа на Беломорието, ОБАЧЕ сме приятел с дядо Иван (грозни). А чичо Вова ви трепе ли българи в Украйна, извозва ли ги, като роби на север? Голяма работа . Той е приятел. Ще го посрещнем с хляб и сол.
16.
13 ти,
16.04.2022 06:54:23
0
9
нали се пренаредиха, нали имаше "смяна на модела","рестарт на системата", "промяна", "разбиване на статуквото" и какво стана? Нали "мутрите" ги няма вече и ги преборихме. Борците за промяна нулираха ни отвсякъде, а дали са си занулили банковите сметки и чекмеджетата? Всички авиатори от Фердинандова са директори на топло. А бедните, бедните сами са си виновни, що не бяха по-богати! Че не се роди още един, като Левски...изедници.
15.
Българина
16.04.2022 04:44:50
0
6
До 10. Кажете си къде са парите

Много точно.
Нали ГЕРБ и Патреотите били крали 8млрд лева годишно. КЪДЕ са бе?..
14.
Голямото Нулиране 2022
16.04.2022 03:44:41
0
11
Каквито и да бъдат резултатите на предстоящите избори, те със сигурност няма да променят политическата картина в страната. Днес българското общество има нужда не от пренареждането на столовете около масата, а от решителна подмяна на самия национален политически елит. Единствено изпълнението на тази задача ще даде възможност да започне решаването (макар и трудно) на еднакво наболелите два основни въпроса - национално-държавния въпрос, който касае стабилизирането на българската държавност и отвоюването на националния суверенитет като базово условие за всяко обществено развитие. И едновременно с това решаването на другия нетърпящ отлагане въпрос - социалния въпрос на България, който буквално заплашва страната с истински демографски колапс.
Въпрос на въпросите днес за Българи е не процентното съотношение на силите в следващия парламент, а радикална подмяна на националния елит. Единствено нова национално отговорна политическа класа - със своите съответни леви и десни формации - може да постави и да реши задачите от национално-демократичен тип, които стоят днес пред българското общество.
Съвсем не е сигурно, обаче, че абсолютно необходимата подмяна на днешния български елит е задача, която може да се реши по парламентарен път.
13.
Хроника на една предизвестена смърт
16.04.2022 03:42:10
0
8
Чрез политическата формация Б.Б (Тато реплика) в България окончателно се утвърди и укрепи по необратим начин позициите си съсловната и родово-племенна власт на късната социалистическа номенклатура, на нейните деца и на нейната челяд (феодалната природа на днешната българска власт налага да припомним смисъла на позабравената вече дума „челяд” - това са не наследниците или членовете на семействата и рода, а хранените хора, т.е. юрисконсулти, адвокати, охранители, фризьори, шофьори, приближени архитекти, опитомени или направо купени депутати, редактори и ръководители на медии, писачи на речи, чесачи на пети, майстори на интимни подстрижки - и всякакъв друг обслужващ персонал).
Независимо от настоящата политическа нестабилност на днешния български политически живот, нищо по същество не се е променило в политическата формула на България. Тази формула гласи: цялата политическа власт в България принадлежи единствено и само, изцяло и завинаги, необратимо и непоклатимо на цялата българска политическа класа, която няма никакво намерение да я изпуска и да я отстъпва на когото и да е било.
Колективният политически субект на Българи т.е. колективният български Луканов (който използва като персонификатор личността Б.Борисов) се чувства съвсем комфортно и през последните седмици успешно подготвя своето възпроизводство във властта чрез очакваните нови избори. Може да се прогнозира, че предстоящите избори ще променят персонификатора на българската власт. Но дори и това да стане (а то съвсем не е сигурно), няма да се промени природата на колективния политически субект в страната.
Със сигурност ще бъдат възпроизведени олигархизма и компрадорщината на досегашните управленски формули. Най-вероятно е - тъй като последните български правителства бяха par exellаnce комитети (своеобразни изпълнителни бюра) на българското нео-феодално властно съсловие за уреждане на вътрешно-съсловни въпроси, очакваното правителство да бъде от същия тип. И тъй като властта в България доста отдавна има своята цена (която впрочем непрекъснато пада), някоя по-влиятелна съсловна групировка може да плати между 10 и 30 милиона евро, за да си купи следващото българско правителство, като необходим инструмент за решаване на разни насъщни задачи.
A “насъщните задачи” на всяка българска изпълнителна власт днес не могат по никакъв начин да бъдат други освен икономически. Проблемите на социалната защита в широк смисъл са табуирани в българското общество твърде отдавна, като всеки опит да се постави някакъв социален проблем е априорно заклеймен като рецидив на комунизма. Официалната идеология на почти всички български политически власти през последните десетилетия утвърждаваше две прости истини - че в едно демократическо общество, каквото без съмнение е българското - всеки получава заслуженото (т.е. Jedem das Seine), и че социалната структура в този смисъл е оптимална, и второ, същата истина, но изказана още по-просто във формулировка, удобна за масова пропаганда: “Драстичното разделение на бедни и богати е първо условие за успешно икономическо развитие на всяко общество”. Голямата политика не тежи върху плещите на българската политическа класа, тя успешно прехвърли отговорността за българската държавност като политически Дом на българите върху своите по-големи и по-опитни западни партньори. Казано накратко, всички тайнства на българската политика днес имат преобладаващо икономическа природа и касаят явно и скрито разпределяне и преразпределяне на икономически блага - това е характерно за всеки колониален режим.
12.
Бат Петьо от Свиленград
16.04.2022 03:25:51
0
7
Номенклатурното съсловие, което узурпира властта в България (нека напомним - с руска помощ и с американско съгласие) не можа да превърне себе си в класа. Днешната власт в България си остана такава, каквато беше в момента на зараждането си. Съсловната власт си остана съсловна, именно поради това тя не е в състояние да спазва писаните закони, които тя самата огласява, не успява да създава и поддържа обществени отношения, които да имат своята историческа трайност и които да не се срутват под собствената си тежест. Българската “корупция” не е страничен ефект, а е всеобща задължителна норма, закон на държавно функциониране, фундаментален принцип на държавно управление. Съдържателни аналози на днешното българско държавно управление, основаващо се – да повторим - на системно нарушаване от страна на българската политическа класа на своите собствени закони, може да се търси в такива екзотични исторически моменти и места като пиратската република на остров Тортуга през 17 - 18 век, в пиратската свободно управляваща се зона на северната покрайнина на полуостров Ютланд (това е днешна Дания). От подобен тип са били и криминално-политическите зони в Бахрейн в арабското Средновековие, а също и някои свободни политически зони в далечния изток и тихоокеанския регион в първата половина на 19-ти век. Важното тук е да се разбира, че т.нар българска корупция е не грешка в системата – напротив, това е самата Система, не е патология – а тържествуваща Норма, „закон на живота”.
11.
мен
15.04.2022 23:05:01
0
11
БОКЛУК НИЕ СМЕ НАЙ БЕДНИ ОСТАВКА
10.
Кажете си къде са парите
15.04.2022 21:23:18
0
23
Лорер е раздал 13 млрд., никой не знае колко харчи Василев, не знаем в бюджета има ли пари.
9.
Хахахах
15.04.2022 19:58:20
3
34
Избирателите на "кокорчо", е по-добре да мълчат, защото се издават, че са идиотизирана долна измет! Малоумни добитъци търсещи новото, но се оказва, че са получили "фар" в ауспуха! Лакеите на евроатлантизма-говеда малоумни, не мислят за вас, а за облагодетелстване на тези, които са ги сложили, да ви доят! Малоумни тъпанари!
8.
Др Иванов
15.04.2022 19:51:32
3
35
ТОВА ЛИ НАУЧИ В ХАРВАРД,БЕ ТЪПАНАР НЕЩАСТЕН ???
КОКОРЧО,КОКОРЧО.......НИКАКЪВ Х-Й НЕ СТАВА ОТ ТЕБЕ,ИДИОТ ОБЛЕЩЕН
7.
Окрадоха парите за пътища
15.04.2022 19:44:03
4
47
Свалиха Борисов, защото строил пътища.
А сега пътищата ще ги свалят от власт.
Бумерангът на Съдбата!
6.
Xxx.
15.04.2022 19:37:51
5
54
Кризата идва бързо в България,защото вие сте на власт,некадърници прости! Лъжлива сган!
5.
Стига е Шерлок
15.04.2022 19:37:32
2
47
Наистина ли при нас затова се усеща повече, понеже сме по-бедни... ай стига ве леек, бахти финансовия експерт верно, как ни отвори.
4.
_nib_
15.04.2022 19:36:54
3
35
,,...и по-продажни."....Трябваше да допълниш мухльо мръсен.
3.
Бургазлия
15.04.2022 19:35:55
5
41
Не е ли щото сте некадърници, кокорчо?
2.
Hahah
15.04.2022 19:33:09
6
37
Гаден кокор, да ядеш моя кор! :D
1.
Особено
15.04.2022 19:30:55
6
42
След като вие сте на власт,сме осезаемо по бедни
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Първите туристи у нас пристигнаха на 2 май и са от Великобритания Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката
Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори