×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ВСС бави конкурсите за съдии, в Бургаския окръжен съд няма кадри, а 6 магистратски места висят празни


ВСС бави конкурсите за съдии, в Бургаския окръжен съд няма кадри, а 6 магистратски места висят празни
На един окръжен съдия се падат над 12 дела за месец, едва смогваме, каза административният ръководител на Бургаския окръжен съд Росица Темелкова
31 Март 2022, Четвъртък, 13:10 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Не може конкурси за повишаване на съдии да продължава 4-5 години без резултат, това води до абсолютен кадрови колапс, посочи съдия Темелкова 

Основният проблем за Окръжния съд в Бургас продължава да е кадровата обезпеченост, тъй като все още няма успешно приключил конкурс за повишаване на квалификацията, каза административният ръководител на Бургаския окръжен съд съдия Росица Темелкова. Тя уточни, че процедурата е обявена още през 2019 година от Висшия съдебен съвет (ВСС), но до този момент няма резултат, дори няма първоначално изготвено класиране.

"В Апелативния съд за Гражданско отделение беше обявен конкурс от ВСС 2018 г, който продължава да е висящ и все още няма класиране и назначени колеги в Апелативния съд. Това са срокове извън всякакъв разум. Не може конкурси за повишаване да продължава 4-5 години без резултат. Това води до абсолютен кадрови колапс в съдилищата, не само в Апелативния и Окръжния, но и в Районните, защото първият се опитва да попълни празните бройки чрез командировани съдии от втория, а той пък иска съдии от третия. Така потърпевши най-накрая се оказват районните съдилища, които няма откъде да вземат кадри. Абсолютен застои в системата", обясни Темелкова на брифинг пред журналисти днес, на който представи отчета си за 2021 година.

Затруднението идва от факта, че, за да започне конкурсът трябва да се изготвят атестациите във всички съдилища в национален мащаб. Окръжният съд  е свършил работа в тази насока, като атестациите на районните съдии, които участват в конкурса са били предадени още на 16 април м.г. И до днес обаче резултат няма, а острата липса на кадри се усеща все по-тежко. 

През последната година са се пенсионирали двама съдии – един в наказателно и един в първо гражданско отделение, а един магистрат бил повишен в Апелативен съд и неговата бройка съща е освободена. В момента има 7 души командировани от Районните съдилища - шестима са от Бургаския районен съд и един от Районния съд в Несебър. В Апелативен съд Бургас са командировани 5 души от Окръжен съд Бургас, уточни Темелкова.

Другият проблем, който бе засегнат по време на брифинга, бе свързан със съдебните служители. В Бургаския окръжен съд съотношението служители-магистрати е 1,71, а средната норма е 2,17. Разумната бройка е поне 1 към 2. Проблемът е основно в намирането на кандидати в тези длъжности, защото позицията „съдебен секретар“ изисква съответни умения – висше образование, машинопис, но и психическа устойчивост, защото някои съдебни заседания продължават много дълго.

Отделно наказателните производства натоварват психически и много малко хора биха издържали. Търсим кадри, които да могат да бъдат взаимно заменяеми, тоест ако назначим някой като „съдебен деловодител“ при нужда да може да го ползваме и като „съдебен секретар“. За първата позиция повече намираме кандидати. Много от желаещите имат висше образование, но като си намерят по-добре платена работа и напускат. Може би възнаграждението трябва да се преразгледа и да бъде увеличено, но и това е от компетенциите на ВСС, подчерта Росица Темелкова. 

Административният ръководител на Бургаския окръжен съд засегна и темата със съдебните помощните. В Окръжния съд  в момента са едва  7, но няма насока да бъде повишена тяхната бройка, тъй като се обмисля да бъдат дадени правомощия на съдебните помощници да извършат някои от по-елементарните процесуални действия по делата, за да може съдията да бъде разтоварен от тази дейност. Но и това е само план.

Закриването на Специализираните съдилища също ще изправи Окръжния съд пред редица изпитания. Голяма част от делата така или иначе ще стигнат до въззивна инстанция, но бройката наказателни съдии, с които разполага Окръжния съд, трудно би се справила с допълнителното натоварване от работата на Специализирания съд. В него се разглеждат сериозни дела, най-чест ОПГ-та. 

"Със сигурност ще имаме нужда от още кадри, за да поемем това допълнение в работния процес. Ще ни бъде трудно да разглеждаме делата в нормален срок. Важно е да помислим и къде ще настаним съдиите от Спецсъда. В Съдебната палата са поместени 4 органа – Районен, Окръжен, Апелативен и Административен съд , и 3 Прокуратури. Съдебната палата се оказа тясна, въпреки че има мащабна сграда", посочи още Темелкова. 

Въпреки трудностите, Окръжният съд в Бургас отчита перфектна работа за изминалата година. През 2021 г. в съда са разгледани 1519 наказателни дела, 1351 от тях са свършени, което представлява 88,94% от всички разгледани дела. 87,34% от свършените дела (1180 дела), са приключили със съдебен акт по същество.

Според Административния ръководител тези данни показват устойчивост в срочното решаване на наказателните дела, „което ни дава основание да заключим, че работата на съда отговаря на стандартите по чл. 6, т. 1 от ЕКПЧОС за приключване на съдебните производства в разумен срок“, коментира председателят.

През 2021 г. в Окръжен съд – Бургас са разгледани и 243 въззивни наказателни производства. През отчетния период в Окръжен съд - Бургас са образувани общо 24 дела по изпълнение на Европейска заповед за арест, издадени от други държави – членки на ЕС. По 11 от тях съдът е допуснал изпълнение на Европейска заповед за арест, а по 1 е отказал (за сравнение през 2020 г. в съдебната институция са образувани общо 14 дела по изпълнение на Европейска заповед за арест).

През 2021 г. в съда има и 4 образувани дела по молби за екстрадиция. Съдиите от Първо гражданско и търговско отделение на Бургаския окръжен съд са разгледали 1586 през 2021 г., от които свършените са общо 965 дела.

2377 са разгледаните въззивни граждански дела от съда. В тримесечен срок са приключили 61% от въззивните граждански дела и 93% от частните граждански дела.

Административният ръководител – председател на Окръжен съд – Бургас отчете и работата на осемте районни съдилища в градовете Бургас, Поморие, Несебър, Айтос, Карнобат, Царево, Средец и Малко Търново, които са част от Бургаския съдебен окръг.

В районните съдилища през 2021 г. са разгледани 28 724 дела и са свършени 25 430 дела, 86% от които в тримесечен срок. „Цифрите сами по себе си сочат, че въпреки големия брой дела, районните съдии отново са съумели да приключат максимален брой от тях“, отчете съдия Темелкова.


В категории: Темида


Флагман.БГ Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан 16/05/2024, Четвъртък 12:40 0
Флагман.БГ Никога не печете тези храни във фолио! Никога не печете тези храни във фолио! 16/05/2024, Четвъртък 10:40 0
България Всички новини
Бургас ще е домакин на голям образователен форум, една от темите е изкуственият интелект Бургас ще е домакин на голям образователен форум, една от темите е изкуственият интелект EduBurgas ще се проведе на 29 – 30 май в Конгресния център Почина светило в хирургията, спасил хиляди животи Почина светило в хирургията, спасил хиляди животи Проф. д-р Петър Ангелов Учиков, дмн е хирург . Той е сред водещите специалисти у нас, изтъкнат учен и преподавател по хирургия Извънредно! Пожар в сградата на Кадастъра в Бургас, евакуират служителите Извънредно! Пожар в сградата на Кадастъра в Бургас, евакуират служителите Един от сървърите на Агенцията е дал на късо Победителят от капките Зомбори стигнал до финал и в "Х фактор" преди 13 години Победителят от капките Зомбори стигнал до финал и в "Х фактор" преди 13 години Ергенът Алекс ще си тръгне от шоуто с една от тези лелки Ергенът Алекс ще си тръгне от шоуто с една от тези лелки В снощния епизод си тръгна стюардесата Йоана Съдебен инспектор удари две чашки и налетя на камериерки Съдебен инспектор удари две чашки и налетя на камериерки Александър Мумджиев се опитвал да накара камериерки да си легнат с него Министърът Цоков обеща професорите да не получават заплати като хигиенисти Министърът Цоков обеща професорите да не получават заплати като хигиенисти Разпределението на парите на университетите обаче няма да се дават на калпак, увери той Новите депутати ще взимат по-ниски заплати от сегашните Новите депутати ще взимат по-ниски заплати от сегашните Народните представители ще получават месечно под 6700 лв., при над 7000 за сегашните депутати Алексей Петров осъди посмъртно прокуратурата Алексей Петров осъди посмъртно прокуратурата Вдовицата и дъщерята ще получат обезщетение по делото "Октопод" Стряскаща статистика! Над 1 млн. българи нито учат, нито работят, нито чакат помощи Стряскаща статистика! Над 1 млн. българи нито учат, нито работят, нито чакат помощи Средностатистическият профил на неактивните у нас е жена на 56 години, със средно образование, която живее в град
Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори