×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Активи за милиарди на близки до Путин бяха замразени по света


24 Март 2022, Четвъртък, 11:41 ч.
Автор: Флагман.бг

Никой обаче не знае реалното измерение на богатството на олигарсите извън Русия

Оръжието на Европейския съюз, САЩ и Великобритания срещу Русия е списък с хиляди имена на олигарси, които са забогатели чрез контактите си с Кремъл и имат пряк достъп до властта в Москва. Дори държави, отдавна известни с това, че укриват финанси и не задават въпроси като Швейцария и Монако, се присъединиха към мерките, пише вестник Сега.

Освен че прие списъка на санкционираните от ЕС руснаци, Швейцария забрани на банките да приемат депозити от руски граждани, компании или юридически лица, установени в Русия, ако общата стойност надвишава 100 хил. швейцарски франка. Транзакциите с Руската централна банка бяха забранени, както и продажбата или износа на банкноти, деноминирани в швейцарски франкове или евро, към или в рамките на Русия. Президентът Игнасио Касис обяви, че страната му замразява активите на Путин, премиера Михаил Мишустин, външния министър Сергей Лавров и още 367 лица, посочени от ЕС.

Княжество Монако, приютяващо яхтите на най-богатите руснаци, също въведе санкции срещу Москва. Стана ясно обаче, че олигархът и президент на футболния отбор ''АС Монако'' и белгийския ''Серкъл Брюж'' Димитри Риболовлев засега няма да бъде санкциониран. ''Това не означава, че санкциите не са възможни на по-късен етап'', каза източник, близък до руснака за френския спортен всекидневник "Л`Екип". 

Роман Абрамович, собственик на английския футболен клуб ''Челси'', също бе застигнат от санкции. Именно Обединеното кралство е една от най-любимите на руските олигарси дестинации, защото там имат възможност да укриват богатството си във финансови активи или недвижими имоти. Това печели на английската столица прякора ''Лондонград''. Освен жилищните имоти от висок клас, Лондон предлага и правни ресурси, и помощ за управление на богатството, както и световноизвестни пансиони и университети за наследниците на милиардерите. Руски олигарси притежават около 1,5 млрд. паунда собственост в Лондон в желани райони като Кенсингтън, Челси и Хампстед. Това са парите, които са били проследени и запорирани след въвеждането на санкциите от Великобритания. Смята се, че сумата в действителност е много по-голяма.

Франция ''пази'' неправомерно спечелените пари на руските олигарси по южното крайбрежие, в тузарски квартали в Париж и като имоти из алпийските курорти. Имоти в Ница и Сен Тропе са проследени до близки до Путин олигарси и вече са обект на санкции. Според АФП, засега никой не е успял да оцени мащаба на западните владения на руския елит извън Русия. 

Френските власти замразиха активи на Централната банка на Русия на стойност 22 млрд. евро, както и сметки и недвижими имоти на олигарси, съобщи пред медиите френският министър на икономиката и финансите Бруно Льо Мер. Той заяви, че "партньорите на олигарсите, техните деца, техните холдингови компании" също ще бъдат обект на санкции, "така че няма да могат да се крият зад финансови конструкции". 

Испания временно конфискува яхта на стойност 140 млн. долара на руския олигарх Сергей Чемезов, бивш офицер от КГБ, който оглавява държавния конгломерат ''Ростех''. 85-метровата супер яхта,която се намира в Барселона, е регистрирана на името на доведената дъщеря на Чемезов, Анастасия Игнатова, чрез компания от Британските Вирджински острови, според статия от 2021 г., публикувана след изтичането на информация от ''Пандора Пейпърс''.

Италия пък замрази активите на руски олигарси на стойност над 800 милиона евро. Преди това полицията конфискува вили и яхти на стойност най-малко 140 млн. евро, сред които вилата на милиардера бизнесмен Алишер Усманов в Сардиния и имот на руския телевизионен водещ Владимир Соловьов на езерото Комо.

Носи се слух, че гигантската яхта ''Шехерезада'' на тосканския бряг принадлежи на самия Владимир Путин. На хартия руският президент притежава много малко, но се смята, че реалното му богатство надхвърля 100 млрд. долара, пише в. ''Ню Йорк Таймс''.

Първоначално имаше опасения, че Италия ще се въздържи от налагането на строги санкции срещу Москва поради дългогодишните отношения между италианските политически сили и Кремъл. Връзките на двете страни датират от Студената война. Но нещата се промениха през 2021 г., когато премиерът Марио Драги встъпи в длъжност със силно проевропейска и пронатовска позиция. 

За допълнителни санкции съобщиха Нидерландия и Белгия. Министърът на финансите на Нидерландия Зигрид Кааг каза, че в страната са замразени руски активи на стойност почти 400 млн. евро. Министерството на финансите на Белгия пък е замразило около 10 млрд. евро руски активи през последните седмици. Сумата включва 2,7 млрд. евро запорирани в банкови сметки и 7,3 млрд. евро замразени транзакции, съобщава агенция ''Белга''. Това е допълнение към 25,5 млн. евро, които Министерството на финансите замрази малко след нахлуването на Русия в Украйна.

БАЗА ДАННИ

Вестник ''Гардиън'' и неговите партньори стартираха система за проследяване на руски активи(link is external), най-изчерпателният досега публикуван одит на богатство, държано извън Русия, свързано с някои от могъщите олигарси и длъжностни лица в страната. Проверена е собствеността на 145 актива на стойност над 17 млрд. долара, включващи недвижими имоти, яхти, частни самолети и бизнес дялове. Информацията е събрана в сътрудничество с Проекта за докладване на организирана престъпност и корупция и 26 новинарски издания.

 


В категории: Войната в Украйна


Коментари
Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори