×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Милен Ненчев, НФСБ: Държавата е длъжник на българина - трябва да изготви паспортизацията на сградите за своя сметка


Милен Ненчев, НФСБ: Държавата е длъжник на българина - трябва да изготви паспортизацията на сградите за своя сметка
Иначе в България почти няма да остане незасегнат човек, а страната има финансов ресурс да ги облекчи, смята кандидата за народен представител от коалиция „НФСБ-ВОЛЯ“
29 Март 2021, Понеделник, 10:38 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Според кандидата за народен представител от патриотична коалиция „ВОЛЯ и НФСБ“ не е морално собствениците да плащат в заварено положение

Милен Ненчев е роден в Бургас, дипломиран инженер, с магистърска степен по специалността „Бизнес мениджмънт, маркетинг и правна дейност на фирми". Има повече от 10 години професионален стаж в управлението и реализацията на инвестиционни проекти, насочени в областта на строителството. От 2006 до 2010 г., е началник на РДНСК -Бургас. Негова заслуга е събарянето на кървавата чешма, издигната в с. Трънак в памет на четирима протурски терористи, организирали кървавия атентат на гара Буново през март 1985 г. Един от дарителите на храм „Св. Георги Победоносец“ в бургаския квартал „Победа“. Към момента е началник на РДНСК – Бургас. Общински съветник от ПП НФСБ в общински съвет Бургас втори мандат. Кандидат за народен представител от патриотична коалиция "ВОЛЯ и НФСБ" с номер 24 и преференция 102.

-Инж.Ненчев, в последните месеци усилено се заговори за техническа паспортизация на сградите, строени преди 2007 година, но сякаш обществото не е много наясно какво е това. Можете ли да ни обясните накратко?

-Накратко, всяка сграда, която е построена до 2007 година, следва да има своя технически паспорт. Техническият паспорт е техническа оценка какво представлява сградата- дали тя е годна да понесе бъдещите предизвикателства на времето и на своите обитатели. В паспорта се отразява цялата история на сградата- материали, сертификати за съоръженията, качество на електро и водопроводната инсталация, извършените реконструкции и преустройства, както и срокове за обследване, реконструкция и обновяване. Като човек, който цял живот се занимава със строителен надзор, смятам, че е абсолютно задължително това да се случи и всяка сграда да има такъв паспорт.

-Въпреки това имате малко по-особена позиция по темата?

-Да, моята лична позиция е малко по-различна относно поемането на този разход, отколкото е разписана в наредбата. Наредбата категорично задължава собствениците на сгради сами да организират този процес и сами да заплатят този разход. В случаите, в които собствениците не заплатят този разход от своя бюджет, разходът се заплаща от общинска администрация, след което общинска администрация събира по законов ред изразходваните средства- дали с политиката по събиране на местни данъци и такси, дали  с частни съдебни изпълнители или по други законови начини. Нормативно единствено и само собственикът следва да заплаща този технически паспорт. Тук е различният начин на мислене от моя страна, конкретно за техническите паспорти. Да, аз съм твърдо за всяка сграда да има своя технически паспорт, но се противопоставям по вътрешно убеждение този разход да бъде поеман от собствениците. Считам, че не е морално, не е етично и не е справедливо този разход да бъде за тяхна сметка. Държавата като регулатор на тези отношения трябва да поеме своята функция и този разход, който засяга прекалено много от нейните граждани. Всъщност, почти няма да остане незасегнат човек в България. А България има финансов ресурс да облекчи целия процес.

-Вероятно имате сериозни мотиви да искате държавата да поеме разходите за техническата паспортизация?

-Според мен са сериозни мотивите ми, да. Мисля, че всеки ще ме подкрепи тук.  Собствениците се намират в заварено положение. Когато един човек купува имот, в процедурата по изповядване на сделката и придобиване на нотариален акт никой не му казва, че на по-късен етап, но все пак не толкова късен, ще трябва да задели допълнително пари, за да поеме нов разход по имота. Разбира се, непознаването на законодателството, колкото и ново да е то, не лишава собственика от отговорност, но не е ли малко задкулисно изискване това?

Ако нещата бяха ясни и по време на всяка една сделка, която се е случила след 2007 година, собствениците бяха наясно, че им предстои допълнителен финансов ангажимент- да, тогава ще е морално да бъде за тяхна сметка. Да ги поставяме в ситуация, в която години по-късно да им искаме още пари-за мен това е скрит данък, с който допълнително ще бъдат натоварени българските граждани и бизнеса. Това ми е мотивът държавата да се намеси и да изготви паспортизацията за своя сметка. Тя отново е длъжник на обществото.

-Имало ли е други подобни „скрити“ такси в строителния сектор?

-О, да, имало е. Надали има гражданин на тази страна, който в последните десетина години да не е станал свидетел как след приемането на Закона за кадастъра и имотния регистър се оказа, че е налице почти във всеки имот разминаване между площта на имота по кадастрална карта и по регулация. Собстениците нямат вина, те не са длъжни да отговарят за допуснатите технически грешки от държавата. Но какво стана и как е разписан законът- всеки собственик е длъжен сам да си поеме този разход, да го заплати от своя джоб. В случая, обществото е направило реверанс към държавата по отношение на разминаванията на кадастрална карта и имотна граница- хората заплащат тези грешка на държавата от своя джоб. Затова сега е честно държавата да върне този жест на обществото и да поеме разхода за паспортизацията за своя сметка. Не знам доколко примерът, който дадох за разминаването на площите на самостоятелните обекти по закона за кадастъра и ангажиментът собствениците да си поемат разхода е познат в обществото, но тези, които са извървели процедурата, ще ме разберат. Сега ще се случи в много по-голям мащаб.

-Вие сте не само едно от най-разпознаваемите лица в Бургас като директор на РДНСК и общински съветник, но и кандидат за народен представител в момента. Защо се насочихте към парламента?

В целия си трудов и личен живот съм се водил само от принципите да бъда полезен. И в момента да вляза в парламента не е самоцел. Има неща, които смятам, че трябва да бъдат направени на национално ниво и съм готов да се заема лично с тяхната реализация. Хората в Бургас ме познават, разчитат на мен, надявам се и тези, които не ме познават да се припознаят в идеите ми. Това, което ще заявя е, че всеки един от тях отново ще може да разчита на мен, както го правят досега. И ако в бъдеще стане така, че не съм подкрепил някого, водейки се от личния си комфорт, вместо това да бъда полезен на гражданите на Бургас, този някой може да бъде критичен и да ми потърси отговорност защо това, което съм обещал не съм го изпълнил.




Ще превали... пак
Ще превали... пак 20/05/2024, Понеделник 09:31 0
Флагман.БГ Над 46 000 зрелостници се явяват на втора матура Над 46 000 зрелостници се явяват на втора матура 20/05/2024, Понеделник 07:08 0
България Всички новини
Има ли раздор в Сливенската епархия? Новият митрополит ще е избран в неделя Има ли раздор в Сливенската епархия? Новият митрополит ще е избран в неделя Само двама духовници от Малко Търново и от Бургас подписаха с особено мнение протокола за епархийския избор, разкри варненският владика Йоан Край на евтиния ток заради скъпото ядрено гориво? Синдикален лидер очаква цента да не скочи с над 30 на сто Край на евтиния ток заради скъпото ядрено гориво? Синдикален лидер очаква цента да не скочи с над 30 на сто Това ние да си избираме доставчика след либерализацията и да следим борсовите индекси е безумие, коментира Димитър Манолов Защо злодеите, които пребиха афганистанец и карат жена му да го зареже, още са на свобода Защо злодеите, които пребиха афганистанец и карат жена му да го зареже, още са на свобода В края на март мъжът бе удрян с метални пръти в София, а по съпругата му хвърляха камъни  Ако ПИН кодът ви е такъв - имате проблем, сметете го незабавно! Ако ПИН кодът ви е такъв - имате проблем, сметете го незабавно! Изcлeдoвaтeлитe aнaлизиpaxa 3,4 милиoнa ΠИH ĸoдa, изтeĸли oнлaйн и ycтaнoвиxa, чe тaзи ĸoмбинaция пpeдcтaвлявa пoвeчe oт 10% oт изпoлзвaнитe Тя е дъщеря на една от най-известните българки и имаше доста състоятелни мъже до себе си, но днес... Тя е дъщеря на една от най-известните българки и имаше доста състоятелни мъже до себе си, но днес... Днес е близка единствено с мениджъра на майка си - Евгени Боянов Протест на таксиметровите шофьори в София Протест на таксиметровите шофьори в София Кметът Терзиев не е отговорил на исканията им нито за среща, нито за връщане на закритите стоянки Дават по 300 лева на стотици хиляди българи, ето как може да ги получите Дават по 300 лева на стотици хиляди българи, ето как може да ги получите Половината от средствата се получават след отпускането на помощта, а остатъкът – в началото на втория учебен срок Депутатите се събират извънредно утре заради пенсиите Депутатите се събират извънредно утре заради пенсиите Искането за заседанието в парламента е заради съмнения сред някои политици, че дохотие на старите хора ще бъдат актуализирани с 10, а не с 11% Над 46 000 зрелостници се явяват на втора матура Над 46 000 зрелостници се явяват на втора матура Над 20 хиляди ученици от професионални гимназии ще защитават дипломен проект Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства
Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Няма признаци на живот в останките, съобщи ръководителят на иранския Червен полумесец Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Хороскоп за деня – 20 май 2024, понеделник Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори