×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бойчев поиска законодателни ограничения за Euronet - Ананиев обяви, че с БНБ обсъждат мерки


Бойчев поиска законодателни ограничения за Euronet - Ананиев обяви, че с БНБ обсъждат мерки
28 са АТМ-устройствата на Euronet у нас, стана ясно по време на обсъждането на казуса в парламента
Тема в развитие
виж още
скрий
18 Септември 2020, Петък, 12:18 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Нарушения при АТМ-устройствата обаче не са установени, те оперирали на база европейски регламент

28 АТМ устройства на Euronet има в България към края на юни 2020 г. Това обяви министърът на финансите Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата Димитър Бойчев по реда на парламентарния контрол.

Проблемът с високите такси, които се събират от тези „банкомати“, съществувал не само у нас, но и в други държави от Европейския съюз – най-вече тези, които са извън Еврозоната.

Бойчев изрази удовлетворение, че министърът се е заел „толкова насериозно“ с въпроса.

„Имахме такъв проблем и с чейндж-бюрата. Знам, че това касае международна регулация, но все пак ние трябва да обърнем внимание на това нещо, защото наистина няма как да позволим на една фирма да се облагодетелства върху един цял отрасъл. Тази фирма повлиява много негативно на туризма. Аз съм готов, а и моите колеги – ще подкрепим, ако трябва, и законодателна инициатива. Подайте ни някакви текстове, но наистина да намерим разрешение на този въпрос", призова бургаският депутат от ГЕРБ. 

Кирил Ананиев заяви от своя страна: „По данни на БНБ към края на месец юни 2020 г. на територията на Република България дружеството „Юронет сървисис“ ЕООД оперира общо с 28 броя терминални устройства АТМ. По-големият брой устройства са разположени в морските курорти, като има малък брой устройства в град София и на някои гранични контролно-пропускателни пунктове.

Считаме, че на този етап е целесъобразно да се повиши контролът върху изпълнението на изискванията на Закона за платежните услуги и платежните системи. Министерството на финансите и БНБ обсъждат възможността и целесъобразността на допълнителни мерки на национално ниво с оглед точното прилагане на изискванията на Регламента.“

От отговора на Ананиев стана ясно, че към момента нарушения не са открити. Работата на устройствата на Euronet била базирана на европейски норми.

Според министъра, отговорността за проверка на сигнали при оплаквания в случая е на Комисията за защита на потребителите. 

Министерството на финансите (МФ) не контролирало АТМ-устройствата, затова оттам се обърнали към Българската народна банка (БНБ). 

"Извършването на дейност като оператор на АТМ и обмяната на валутата при теглене на пари в брой чрез АТМ сами по себе си не попадат в обхвата на регулация по Закона за платежните услуги и платежните системи. Съответно за извършването на тази дейност не е необходим лиценз, освен ако съответното лице не предоставя и друга платежна услуга", заяви Кирил Ананиев. 

Председателстващият заседанието Валери Симеонов прекъсна отговора на Ананиев, като му направи забележка, че той не е съобразен с правилника на Народното събрание. 

"Той ви определя 3 минути за отговор. Дотука бяха зададени три въпроса - аз не успях да чуя отговор на нито един от тях", възропта Симеонов. 

След изразеното становище на Димитър Бойчев, Кирил Ананиев се възползва от правото си на дуплика и продължи да чете подготвения му отговор. 

"През март 2019 г. бе приет Регламент ЕС/2019/518, който влезе в сила от април 2020 г. и въвежда определени изисквания по отношение таксите за превалутиране в допълнение на изискванията за прозрачност по Закона за платежните услуги и платежните системи. Регламентът е с пряка приложимост и за нарушение на неговите изисквания, изискванията на закона предвиждат глоби и имуществени санкции. Съгласно него актовете за установяване на нарушения се съставят от лица, оправомощени от подуправителя на БНБ, ръководещ направление "Банково". Наказателните постановления се издават от подуправителя или от оправомощено от него лице", добави финансовият министър. 

Затова от МФ се обърнали към БНБ относно проверките на "Юронет сървисис". 

"Съгласно получения отговор, през 2019 г. от страна на БНБ е извършена проверка по повод сигнали, свързани с дейността на дружеството, в която е установено, че изискванията за предварително уведомяване на клиентите за приложимите такси за теглене и обмяна на валута, включително за обменния курс, посочени в чл. 50 и 54 от Закона, са изпълнени", каза още Кирил Ананиев. 

Дружеството предоставило като доказателство снимки от екрана на терминално устройство. На тях се виждала сумата на операцията в левове, сумата в другата валута, приложимият обменен курс, както и общата сума на разходите за превалутиране, изразена като процентна надбавка. 

На клиента се предоставяла възможност да приеме или да откаже операцията. 

"След 19 април 2020 г. - датата на влизане в сила на разпоредбите на Регламента, не е извършена друга проверка на дружеството относно спазване изискванията за предварително уведомяване на клиентите за разходите за превалутиране, но според получения от БНБ отговор, предоставената предварителна информация на клиентите отговаря и на тези изисквания и остава същата като установената при проверката през 2019-а", обясни още финансовият министър. 

Валери Симеонов отново прекъсна Ананиев с обяснение, че му е изтекло времето. Финансовият министър пък отвърна, че няма как да даде отговори, преди да разясни какво е българското и европейското законодателство. 

Председателстващият пленарното заседание в крайна сметка прикани Ананиев да предостави пълния отговор в писмен вид на Димитър Бойчев. 

Министърът и бургаският депутат пък след това се оттеглиха заедно за допълнителни разяснения в кулоарите на парламента. 

 


В категории: Политика


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат 16/05/2024, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица 16/05/2024, Четвъртък 20:40 4
Флагман.БГ Никога не пръскайте парфюм върху косата си Никога не пръскайте парфюм върху косата си 16/05/2024, Четвъртък 20:21 0
12
Коментара по темата
12.
до 10
18.09.2020 13:51:26
0
2
Могат да искат и хиляда ограничение реално няма. Това не ти е доставка на ток или вода. Това е частен бизнес с такса за услуга.
11.
до 15
18.09.2020 13:51:18
0
2
Могат да искат и хиляда ограничение реално няма. Това не ти е доставка на ток или вода. Това е частен бизнес с такса за услуга.
10.
до 5
18.09.2020 13:49:36
0
2
Много ясно, че като не могат да докажат че имат разход над 10 стотинки на транзакция няма да могат да искат 10-100лв за транзакция, ако има кой да ги следи и пляска през ръцете
9.
Генади Шавльов
18.09.2020 13:33:26
0
7
Бойчев да се замисли защо тройка кюфтета по морето е 18 лв и защо банките изтеглиха банкоматите си от курортите, та оставиха толкова място на други.
8.
Rob Petroff
18.09.2020 13:21:50
0
4
Б@_ тоз сайт... Постингите ми ту не се постват, ту се постват!
Я да пробвам мултипостинг...
7.
Rob Petroff
18.09.2020 13:19:16
0
5
Rob Ivanoff, аз внасям 200лв. в една кооперативна банка и ми вземат 1лв. такса! Влизам да внеса моите пари в моята сметка. Това е 0,5%. Лихвата на сметката ми е точно 0,00%. Най-високата лихва която дават е 0,025% на месец, това при едногодишен депозит!!!
6.
Rob Petroff
18.09.2020 13:13:38
1
3
До Rob Ivanoff, аз внасям 200лв. в една кооперативна банка и веднага ми вземат 1лв. че внасям пари в банка по моя си сметка!!! В момента една "държавна спестовна каса" дава точно 0,00% лихва по безсрочните си влогове.
5.
до 4
18.09.2020 12:45:50
0
2
Разхода за една транзакции не е нещо което се контролира. Попринцип ако има такава е за печалба или плащане към платежен процесор. Така е в цял свят.
4.
Има си начини
18.09.2020 12:40:03
1
2
Нека накарат операторите да докажат разхода за една транзакция и да има регулация в сектора.
3.
до 1
18.09.2020 12:37:09
1
3
Всичко е законно според нашият и европейският закон. Обичам да ми е всичко точно колкото и всеки друг, но законите и регулациите не са за сметка на личната отговорност. Това е просто. А всяка друга наредба ще усложнява и нормалните банкомати. Най-вероятно.
2.
До Иванов
18.09.2020 12:34:54
0
1
Ползвай дебитна карта или ако имаш мерак за кредит ипотечен или друг в бъдеще, кредитна. Това е положението.
1.
Действайте! Много говорите, а нищо не правите
18.09.2020 12:26:05
2
6
Наистина трябва да се забранят тези банкомати, но Бойчев какво ни разиграва театро и се прави на активен политик, все едно не са си направили сценария на говоренето предварително. В този парламент се симулира дейност само. Вместо празни приказки трябва повече действие и воля за справяне с проблемите. Въпросният господин го играе манекен и си прави PR, но не ми прилича на политик някак си
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Над 50 000 дванайсетокласници се явяват на първия задължителен зрелостен изпит Драмата в Пловдив приключи, барикадиралия се бивш полицай се предаде Драмата в Пловдив приключи, барикадиралия се бивш полицай се предаде След цяла нощ убеждаване от психолози и с полицаи, той не е изпълнил заканата си Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) На място има полицейски екип и психолози РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат Вижте в следващите редове кои качества силният пол намира за атрактивни 4 черти на поведение издават ниско самочувствие 4 черти на поведение издават ниско самочувствие Ето кои са те  Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Ето кои са късметлиите според астролозите Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Университетите са провокирани преди най-светлия празник да подготвят протестни действия  Рецепта за пълнен патладжан с кайма Рецепта за пълнен патладжан с кайма Ако обичате вкусните и засищащи ястия, то този патладжан е точно за вас. Гарантираме, че никой на масата няма да остане гладен Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица Подозренията се появиха след участие на чаровната брюнетка
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори