×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Министър на транспорта Георги Гвоздейков ще посети днес Бургас
  • Днес започна приемът на документи за първокласници в Бургас
  • 27 сигнала за изборна търговия на гласове за ден в Бургас
  • В Окръжния съд стартира процесът срещу Омар Аднан, обвинен в убийството на полицейските служители Атанас Градев и Йордан Илиев, очаквайте подробности
  • Велико Минков ще се опита да докаже днес пред Бургаския окръжен съд, че е баща на едно от децата на убийцата Габриела Славова, очаквайте подробности във Флагман
  • 12 май е Международен ден на медицинските сестри
  • В Атина и Солун протестираха в подкрепа на палестинците в Газа
  • Официално: Байдън забрани вноса на руски обогатен уран
  • Новата помощ от САЩ за Киев вече е на фронтовата линия
  • Вдигат пенсиите с 11% от 1 юли
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

На вниманието на ВСС! Събчо Събев закри без причина дело от изключително обществено значение


На вниманието на ВСС! Събчо Събев закри без причина дело от изключително обществено значение
Днешният процес е от изключително обществено значение, липсата на репортери в зала със сигурност ще се усети
09 Август 2019, Петък, 15:10 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

44-годишният Васил Тончовски бе осъден на първа инстанция за притежание на марихуана, от която произвеждал лечебно масло, за да се лекува

Бургаският окръжен съдия Събчо Събев не допусна журналист на Флагман.БГ до изключително важното дело срещу Васил Тончовски – мъж, претърпял жестока катастрофа, останал парализиран и лекуващ се с масло от коноп. Протоколът казва, че той е длъжен да мотивира решението си делото да се гледа на практика при закрити врата - това трябва да стане след искане от прокуратурата, искане от защитниците или по преценка на съдията. Първите две страни не са имали такива искания. Ако обаче съдията е преценил, то решението му трябва да бъде обосновано. Това днес не се случи, а напротив - магистратът Събев просто махна с ръка и каза "Не!", след въпрос на нашия репортер дали може да присъства в залата, за да проследи развоя на делото. Всъщност наказателният процес в България е публичен, а изключения се правят само в ситуации, където е необходимо самоличността или лицето на жертвата да бъде прикрито - обикновено такава е практиката, когато става въпрос за непълнолетни.

Припомняме, че преди 2 месеца Васил Тончовски бе осъден от Бургаския районен съд на първа инстанция на 3 месеца затвор за това, че държал наркотици – марихуана  в караваната си на к-г Градина. 

Случаят Васил Тончовски: 44-годишният инвалид влиза в затвора, защото се лекувал с марихуана

Делото днес бе особено важно, тъй като случаят с Тончовски е прецедент, който създава предпоставки за промяна в българското законодателство спрямо леките наркотици, в частност конопа – растение, което е напълно легализирано в много европейски държави за медицински цели. От два дни насам пък Люксембург се превърна в първата страна, където той вече е на практика със статут на цвете – може да се отглежда свободно, да се използва като лекарство, продава се в магазините и дори може да се използва с цел забавление.

Трябва ли да се легализира марихуаната за медицински цели или е по-лесно да вкараме в затвора хиляди тежко болни

Репортер на Флагман.БГ се срещна с Васил Тончовски и адвоката му Радослав Николов минути преди началото на делото, което бе насрочено за днес от 9:40 ч. 44-годишният мъж е изключително трудно подвижен, ходи с две патерици и се движи бавно, но въпреки това всеки път идва на крак до Съдебната палата, без помощ и без инвалидна количка.

„Не съм само аз в такова положение в страната. Хиляди са страдащите като мен, чийто единствен лек е маслото от коноп. В толкова много държави в Европа растението вече е легализирано и дори медицински продукти от него се продават в аптеките... Тук в България сме отново с една крачка назад“, каза Тончовски, който вече изглежда уморен от проточила се извънредно дълго процедура срещу него. И допълва: „Очаквах делото да е през септември, но честно казано се радвам, че е през август. Време е вече да се приключва с всичко това“.

Припомняме, че името на съдия Събчо Събев бе замесено в жесток скандал миналия месец, след като Флагман.БГ публикува информация за това, че адв. Галина Колева – член на Бургаската адвокатска колегия – е подала сигнал против него за „непристойно поведение в зала“. Засега остава неясно какъв е мотивът на окръжния съдия да не допусне нашия репортер на днешното дело.

Факт е обаче, че днешният процес има огромно обществено значение и липсата на журналисти в зала определено ще се усети. Подчертаваме, че делото е отворено и съдията няма право да гони дори и граждани от залата, камо ли представители на медиите без да се обоснове.

ВСС образува дисциплинарно производство срещу окръжния съдия Събчо Събев

Вижте разтърсващата изповед на парализирания Васко, марихуаната изцели болките му, но сега искат да го вкарат в затвора (ВИДЕО)

За съжаление днешното дело бе предшествано и от тъжна новина. Единият свидетел – бургазлията Дмитрий Димитров, който дойде в редакцията на Флагман.БГ на 12 юли м.г., за да разкаже невероятната си история за това как се е излекувал с масло от коноп от левкимия, е починал преди броени дни. Причина за кончината му обаче не е злокачественото заболяване, което по негови думи той излекувал с маслото, а изненадващ мозъчен кръвоизлив.

Ексклузивно! Вижте изповедта на болния от левкемия Митко и как марихуаната спасила живота му (ВИДЕО)

Ние, като журналисти, сме длъжни да уважим решението на съдия Събев да не ни допусне до делото днес. Друг е въпросът обаче, че то вероятно ще резонира в бъдеще и ще остане в историята като „Случаят Васил Тончовски“.

Изходите са два – България да продължи да е 10 години назад по отношение на употребата на коноп за медицински цели, или решението на един съдия да създаде прецедент, който да задейства силите, способни да променят законодателството. При всеки случай, конкретния казус е по-скоро морален, отколкото съдебен.

Очаквайте подробности!
 


В категории: Темида


11
Коментара
Почина известен нотариус
Почина известен нотариус 14/05/2024, Вторник 07:53 1
11
Коментара по темата
11.
Даа
10.08.2019 08:43:02
0
5
Подкрепям коментар 10. Дори да са в залата, журналята нищо не разбират от това, което се случва. После се питат един друг и пишат невероятни глупости.
10.
Брон
09.08.2019 23:27:55
1
7
Каква трагедия е предизвикал съдията!
Подкрепям решението му да ви спре да си бутате зурлите там където не ви е работата
9.
Адвокат
09.08.2019 18:03:45
2
2
Щом в закона пише затвор нека бъде затвор. Дано променят закона и всичката дрога стане свободно продаваема навсякъде. Тогава няма да е такова търсенето и няма да има наркодилъри. Както цигарите се продават така и всички видове наркотици.
8.
кате
09.08.2019 17:50:10
8
9
какво му е изключителното на делото. обикновен наркоман
7.
Шарманд Колосанте
09.08.2019 16:16:28
13
10
Наркоманите се активизираха в подкрепа на наркоманията.
6.
Шарманд Колосанте
09.08.2019 16:06:26
1
21
Не разбраха, че трябва да се легализира марихуаната за да могът наркопласьорите да измрът от глад, но няма как да стане, защото по веригата много хора на държавни постове кълват и се облагодеталстват.
5.
nyakoi
09.08.2019 16:03:12
8
16
Голям пич е Събчо. Влезте в дело при Мая Стефанова да видите и чуете за каква селяния става въпрос. А нея ВСС кога ще я провери?
4.
Шарманд Колосанте
09.08.2019 15:59:59
17
11
Няма лечебно няма учебно 10 години каторга тва е!
3.
Евала на пича
09.08.2019 15:48:20
2
9
кефи ме
2.
До Флагман
09.08.2019 15:36:08
3
17
А вие спазвате ли винаги законите в Р. България!? И ако не ги спазвате, имате ли моралното право да изисквате от другите да ги спазват?
1.
Jalki pagoni
09.08.2019 15:21:23
5
19
Che vii kvi jyrnalisti ste . Toi e sadq i da ne zabravqme che vi osudi
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Този тв водещ е любима мишена на крадците, пет пъти го обират Този тв водещ е любима мишена на крадците, пет пъти го обират Задигнали му джипа, обрали го в супермаркет... Цената за нощувка в този летен курорт е смешна, а бирата е по 3 лева Цената за нощувка в този летен курорт е смешна, а бирата е по 3 лева Опитваме се да запазим цените на същото ниво като миналата година въпреки инфлацията, увери Клаудио Суичила Отглеждаме инфантилни поколения, жадни за низки страсти Отглеждаме инфантилни поколения, жадни за низки страсти о нашите ширини обаче такива младежи обикновено живеят с чувство за безнаказаност Университет „Проф. д-р Асен Златаров” представя архитектурния проект на бъдещия Факултет по фармация Университет „Проф. д-р Асен Златаров” представя архитектурния проект на бъдещия Факултет по фармация Сградата на Факултета по фармация ще се намира между корпус „Mедицински науки” и общежитие N3 Измамници на лов за наивници край Пловдив, плащат им с фалшиво злато Измамници на лов за наивници край Пловдив, плащат им с фалшиво злато „Ужилените“ създадоха работа на златарите в града под тепетата, десетки пръстени с печати за 18 карата се оказаха ментета Опел потегли сам и прегази собственика си в бургаския ж.к. "Изгрев" Опел потегли сам и прегази собственика си в бургаския ж.к. "Изгрев" Мъжът се оказа леко пийнал - с 0,32 промила Природата няма прошка, силни бури връхлитат България тези дни Природата няма прошка, силни бури връхлитат България тези дни Над Източна вероятността за валежи ще намалява, но температурите като цяло ще са ниски за средата на май Явор Божанков проговори за ужаса в Арбанаси и разкри как е простреляна сестрата на жена му Явор Божанков проговори за ужаса в Арбанаси и разкри как е простреляна сестрата на жена му Разминахме се с малкият дявол и не искам да си представям как можеше да завърши всичко това, сподели той Тази чалгаджийка тотално си ремонтира лицето Тази чалгаджийка тотално си ремонтира лицето Диона започна с тунинга още преди години Мистерия с инфекцията в ДГ „Елица“ в Сливен! 48 деца се натровиха, а причината още не е ясна Мистерия с инфекцията в ДГ „Елица“ в Сливен! 48 деца се натровиха, а причината още не е ясна Директорът на РЗИ в града на 100-те войводи д-р Николина Иванова призна, че не е открит причинителя, но намекна, че може и да е в сандвичите
Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсни очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсни очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори