×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Китайската социална кредитна система – утопия или реалност?


28 Януари 2019, Понеделник, 12:26 ч.

Контролът върху гражданите на азиатската страна може да излезе извън нейните граници, достигайки останалите краища на света


Налице е засилен медиен интерес към най-скорошната авторитарна репресия, на която Китай подложи своите граждани – разработването и налагането на социалната кредитна система. Това е своеобразно натрупване на всички налични данни за населението в единна централна база данни, с което Пекин ще следи поведението на своите граждани в реално време, пише Барт Броър от EU-Asia Centre за Euractiv.

Поведение, което се счита за неблагоразумно спрямо социалната стабилност, може да бъде наказано чрез налагане на ограничение върху социалната и икономическата мобилност, пише investor.bg

Хванат да си играе с ключа за осветлението – забрана за достъп до високоскоростни влакове.

Уловен да използва частна мрежа за заобикаляне на защитната стена на операционната система – без повече възможност за запазване на хотелска стая без депозит.

Въпреки това националната система, създаваща индивидуални оценки за всеки гражданин на страната, е далеч от реализация.

Като се изключи ограничен брой местни пилотни програми, които вече предизвикаха широко обществено възмущение сред китайските социални медии, обществената стратегия на президента Си Дзинпин все още не разполага с необходимата сила на проникване в живота на хората.

Нещата, може би, трябва да се погледнат и от друг аспект.

91 на сто от пълнолетните американски граждани имат кредитен рейтинг. Поради недотам добре развитата кредитна инфраструктура в Китай само една четвърт от местните граждани разполагат с такъв рейтинг.

Това е възпрепятствало китайските финансови институции да преценяват ефективно платежоспособността на своите потенциални клиенти.

Според китайското министерство на търговията годишните икономически загуби, причинени от липсата на кредитна информация, възлизат на повече от 77 млрд. евро.

От гледна точка на Пекин основната цел на тази кредитна система е да засили националната киберсигурност, както и доверието във финансовите институции.

Съгласно плановете на Си Дзинпин физическите лица и предприятията могат да бъдат обект на порицание, само ако не изпълняват съдебно решение за погасяване на неизплатени задължения.

Важно е да се разбере, че до днес не е създавана подобна единна национална кредитна система в нито една страна.

Вместо това в публичния и в частния сектор се е развила „екосистема“ от рейтингови системи, като някои от тях наистина в даден момент са успели да попречат на част от своите клиенти да резервират полети или да кандидатстват за държавни работни места.

Финансовата кредитоспособност обаче не е единствената цел на кредитната система. Въпросната система е инструмент на политиката за постигане на набор от нормативни планове.

Алгоритъмът, който е използван в главната социална кредитна система на Alibaba Sesame Credit, оценява клиентите не само по тяхната договорна и кредитна история, но и по вида на посетените уебсайтове, придобитите покупки и съответните рейтинги за контактите кръг.

Системата се използва като средство за налагане на ценностите на режима върху чуждестранни юридически лица. Съществува твърдението, че това е пряка намеса в суверенитета на други държави.

Възможно ли е Пекин да започне да оценява и гражданите на Европейския съюз (ЕС), прилагайки същите кредитни стандарти, които са в сила за китайските граждани?

И ЕС трябва да бъде загрижен, смята Броър.

През 2015 г. люксембургското консулство в Шанхай се съгласи да ускори заявленията за шенгенска виза за кандидатите, които представят личен доклад за Sesame Credit.

Но Люксембург не е запозната с променливите, използвани при конструирането на оценката на кандидата, добавя Броър.

Трябва ли държава членка на ЕС безусловно да одобри система, изградена от китайски държавни компании, която оценява китайските граждани въз основа на местното възприемане на „честно“ и „добро“ поведение?

За момента участието в подобни кредитни системи остава доброволно.

Не съществува нито една агенция, която да управлява цялото количество генерирани данни, като в същото време не са определени отделните обобщени резултати.

Но е ясно, че занапред социалните кредитни планове ще се превръщат във все по-съществен компонент от външната политика на Китай.

Ето защо ЕС трябва да се ангажира с политиките на Пекин. Признавайки, че социалните кредитни системи са безпрецедентно приобщаващи и осигуряват доверие в кредитната инфраструктура на Китай, европейският блок трябва да гарантира, че компаниите и неправителствените организации от Стария континент, действащи в азиатската страна, ще бъдат защитени от зловредното въздействие на амбициите на Пекин.

Редица евродепутати предложиха ЕС да предприеме мерки за засилване на демократичната устойчивост, за да противодейства на опитите на Китай да повлияе на Европа чрез социалната кредитна система.

Чрез икономическа дипломация и други средства ЕС и неговите страни членки трябва да се ангажират с оформянето на китайската система, за да са сигурни, че въпросният алгоритъм е напълно прозрачен.

В категории: Политика


Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори