×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво точно се случва в държавата на Меркел?


Какво точно се случва в държавата на Меркел?
Германия десетилетия наред си затваряше очите за милионите гастарбайтери и бежанци и смяташе това за временно явление
02 Септември 2018, Понеделник, 00:16 ч.

Милионите бежанци и мигранти, пристигнали през последните три години, имат не само задължения и отговорности към приелата ги страна

В източногерманския град Кемниц, бившия Карл-Маркс-Щат, 35-годишен германец почина от раните си, след като беше намушкан с нож. Полицията арестува един иракчанин и един сириец, които са заподозрени като извършители. В резултат в Кемниц се стигна до сблъсъци между крайно десни и крайно леви демонстранти, които полицията не успя да овладее, а в цялата страна се отприщи бурна дискусия. Какво точно се случва в държавата на Меркел?

Случва се всъщност почти същото като преди 25 години, когато в Германия се надигна ксенофобска вълна срещу чужденците и кандидатите за политическо убежище. Тогава горяха бежански приюти, загинаха и хора. Обществеността и политиците бяха шокирани, но очевидно не си направиха необходимите изводи. Четвърт век по-късно тези ненаправени изводи направо ще ни избодат очите. Те се отнасят до миграционната политика, до закона и до десния екстремизъм в една страна с много мрачно минало.

Как се стигна дотук

Германия десетилетия наред си затваря очите за факта, че милиони чужденци искат да се заселят тук. Гастарбайтерите, бежанците от югославските войни и от конфликта в Сирия - всички тях (а и много други) политиката смяташе за временно явление. И не се погрижи за трайното им интегриране, не се погрижи и за това обществото да ги приеме.

По исторически причини в Германия има съпротива срещу мигрантите. През 19 век германците по-скоро са бягали от своята разпокъсана страна, отколкото да приемат мигранти. А колониалното минало на страната е кратко и - за разлика от Франция и Великобритания - не ѝ е набавило съответния опит. В годините на националсоциализма пък доминират маниакалните идеи за „чиста раса", която трябва да бъде освободена от всякакви чужди елементи - независимо дали са евреи, славяни, роми или синти.

Независимо от всичко това днес Германия реално е мигрантска страна, където около 20% от хората има чуждестранен произход. И се нуждае от още хора, защото населението застарява, а процъфтяващата икономика иска работна ръка. Но поради изброените исторически и манталитетни причини политиците все не посмяваха да кажат: „Да, ние сме мигрантска страна“. И да изработят съответните правила за миграцията: колко годишно, кои точно, при какви условия. Едва сега, когато наяве излезе и проблематичното положение на пенсионните каси, законът за миграцията сериозно влезе в дневния ред.

Вторият извод от изстъпленията се отнася до закона и до правовата държава. Убийството в Кемниц е ужасно престъпление и трябва да бъде наказано. Няма значение дали извършителите са германци или чужденци - правото е еднакво за всички. Но ако убийците наистина се окажат бежанци, строгостта на закона трябва да стане видима за всички около милион новопристигнали в Германия. И властите са длъжни последователно да прилагат закона към всички тях - да ги наказват за извършени нарушения и престъпления, да репатрират онези, които подлежат на репатриране, да гарантират сигурността на всички граждани.

В същото време тези около милион бежанци и мигранти, пристигнали през последните три години, имат не само задължения и отговорности към приелата ги страна. По нейните собствени закони те имат и права: на честна процедура за даване на политическо убежище, на условия за живот, които не накърняват достойнството им, на шанс да започнат начисто и най-вече - на равенство пред закона с изконните граждани на страната.

Една разделена страна

Побеснелите тълпи в Кемниц смятат обаче, че някак „по кръв" притежават повече права от мигрантите. Нещо повече: че могат да вземат закона в свои ръце и да раздават улично, „народно" правосъдие. А това е недопустимо, както в един глас заявиха водещите политици. И са прави, макар че малко гузно премълчават собствената си вина за надигналите се отрицателни емоции. Защото действията на Ангела Меркел и нейното правителството в началото на бежанската криза бяха недообмислени, несъгласувани и хаотични, а последвалите опити проблемите да се решават на парче не успяха да убедят част от избирателите. От всичко това спечелиха популистите от „Алтернатива за Германия”, а големите партии се оказаха в положението на догонващ. И така центробежните сили в страната закономерно им сервираха Кемниц.

Източник: DW.COM



12
Коментара
Флагман.БГ Над 46 000 зрелостници се явяват на втора матура Над 46 000 зрелостници се явяват на втора матура 20/05/2024, Понеделник 07:08 0
12
Коментара по темата
12.
*********
16.01.2022 06:44:05
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
11.
Аз до СтанчУ(9)
04.09.2018 08:57:00
0
0
Имам фирма за търговия с автомобили от 15 години в Кемниц!!Дали знам немски според теб Троле от Пънчево?Но не това е важното.Важното е,че от години храня поне 10 от тия с черните дрехи,които толкова вдъхновено защитаваш.И не само не се крия като ги видя,ами през месец ми навират поне по 2 такива безполезници на обучение в сервиза.Така,че не ми обяснявай за интеграция,либерализъм и други.Знам,че искаш да се почувстваш значим и някой да те забележи,но точно тук не ти е силата.Айде,че отивам да се правя на стойкаджия в родното село!Майка ти даде ли ти парички за баничка днес?
10.
C4000
04.09.2018 01:41:10
0
0
Ne rabotqt imat po 5 гяурчета и понеже са еврейски турски мангали влачат от помощи и от робите бели хора без договори масово са купуват къщи за даване под наем и са окупират държавните институции Пощи Болници И другите от които зависят
9.
Станчо от Пънчево
04.09.2018 00:09:46
0
0
8-ми,естествено, че заглавието е глупаво,все пак Дойче велето е либерална пръдня,която трябва да вмерише общественото мнение.Този прънзел отдолу дето се е изказал,че скинарите разхождали кучета,не работели и пиели само бира откровено лъже,а съм сигурен,че и езика не знае и като види такива се оглежда като лалугер и се чуди къде да се скрие,защото те нормални хора не закачат,а само такива полуграмотни навлеци,които няма и как да се интегрират след като цял живот не могат да научат езика,но пък са първи стойкаджии като се приберат по родните села.Другите утайки са тези,с които са се сблъскали.Интересно е защо такива като дойче веле никога задават въпроса кой и как организира неокомунистическите утайки,пънкари и наркомани, които може да видиш как просят във всеки град и преживяват за сметка на няколко улични псета,чийто помощи за отглеждането им прибират.После такива либерални пръдни се мъчат да ни убеждават как немското общество било против и се противопоставяло без да уточняват кой,как и защо организира тези наркомани и ги праща на контрапротести, за да предизвикват сблъсъци и саморазправа и после цялата вина се хвърля на протестиращите.
8.
Ние
03.09.2018 13:37:50
0
11
Ние живеем в западна Германия.Имаме чувството, че се намираме в някоя мюсюлманла страна.През деня в работно време масово по улиците се разхождат бурки млади мъже и жени в разцвета на силите си.Вместо да са на работа, те се разхождат по улиците и си типчат с по 1-2 пазарски колички със хранителни стоки от до своите лъскави нови коли и джипове.По улиците тук там се разхождат немци,но немци пенсионери.Младите немци ходят на работа,гастарбайтерите като нас ходят на работа,а бурките им плащат помощи на наш гръб,плащат им квартирата,взимат детски за 4-5 деца,карат нови коли.Това е живота в Германия.За едни сватба,за други брадва!
7.
D
03.09.2018 13:29:19
1
2
Заглавието е глупаво.
Останки от комунизма.
Държавата не е на Меркел а на народа и бизнеса.
Меркел се грижи за бизнеса.
Истинското заглавие е: какво се случва с бизнеса на Германия.
Меркел е пионка НИЩО. Няма такова нещо като държава.
6.
Аз
03.09.2018 12:41:45
5
6
Ще ви кажа какво се случи в Кемниц.Този град от десетилетия се крепи на чужденците.След падането на стената всичко кадърно и с ценз издуха на запад.Затова и до ден днешен всяка 4-та сграда е пуста.Останаха само утайки,които освен да разхождат по 3-4 кучета и да лочат бира друго не се сещат,а и не могат.Затова е нормално да виждат естествена заплаха в чужденците които работят вместо тях и ги хранят.Затова и почвата е благоприятна за виреенето на крайно десни и откровенни нацисти,които повярвайте ми съвсем не са новост за града.И то далеч преди да се появят каквито и да са бежанци в Кемниц.Защото града съсвем не е заринат с такива в сравнение с Кьолн,Дуисбург,Дюселдорф и т.н,където положението е трагично.Така че ако мислите,че това е целенасочен бунт срещу мюсолманите и исляма то сте в абсолютна заблуда.Лумпените крещят:Чужденците вън!!В това число влизате и Вие които толкова им се радвате по форумите във всички медии.Аз лично не вярвам на тези дебили от снимките.Половината от тях даже и не знаят за какво са там.Просто ги мързи да работят и запълват време.Виж ако западна Германия се вдигне,хората с нормален живот и доходи,ще се съглася че положението е сериозно.В Кемниц масата е от безработни комплексари и организирани екстремисти.
5.
Турчин
03.09.2018 12:14:49
3
0
Es ist schon dunkel. Türken kommen. Türken kommen.
4.
Айнцу цвайцу
03.09.2018 10:27:48
0
7
В такива размирни времена един човек с мустак почна агитации по бирарийки и клубове,очаквайте включване
3.
Б.О.С
03.09.2018 08:38:41
0
6
Tия германци-саксонци да почерпят опит от бургаско-Аитошките прокурори ,ако тва беше в Бургас нарьгания щеше да излезе виновен а мангала НОЖКАР НЕвинен даже нарьгания посмьртно щеше дае виновен по член 131 за дребно хулигантсво и глобен до 1ооо лв а ножкаря ше продьлжи да коли с ножа щоту не му стигат парите и е беден
2.
JimmyWolf
03.09.2018 08:26:02
2
11
Първо си оправете малоумните правописни грешки. Второ, не по презумпция, а изкарва правото принадлежи на гражданите изградили държавата. Следователно, не могли, не политици, а народа има право да вземе закона в свои ръце и да поправи грешката на правителството, което не си върши работата. А що се отнася до миглите, германците ще ги съдят, както биха били съдени в държавите, от които са се домъкнали да си показват липсата на човещина и първобитност. Ще се изкажа, като тръгнат така и срещу малоумното меркел.
1.
mathur
03.09.2018 08:24:01
2
20
Стига с това бежанци , това са нашественици и немците взеха да се събуждат и искат да си Изчистят държавата от тази болест...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Край на евтиния ток заради скъпото ядрено гориво? Синдикален лидер очаква цента да не скочи с над 30 на сто Край на евтиния ток заради скъпото ядрено гориво? Синдикален лидер очаква цента да не скочи с над 30 на сто Това ние да си избираме доставчика след либерализацията и да следим борсовите индекси е безумие, коментира Димитър Манолов Защо злодеите, които пребиха афганистанец и карат жена му да го зареже, още са на свобода Защо злодеите, които пребиха афганистанец и карат жена му да го зареже, още са на свобода В края на март мъжът бе удрян с метални пръти в София, а по съпругата му хвърляха камъни  Ако ПИН кодът ви е такъв - имате проблем, сметете го незабавно! Ако ПИН кодът ви е такъв - имате проблем, сметете го незабавно! Изcлeдoвaтeлитe aнaлизиpaxa 3,4 милиoнa ΠИH ĸoдa, изтeĸли oнлaйн и ycтaнoвиxa, чe тaзи ĸoмбинaция пpeдcтaвлявa пoвeчe oт 10% oт изпoлзвaнитe Тя е дъщеря на една от най-известните българки и имаше доста състоятелни мъже до себе си, но днес... Тя е дъщеря на една от най-известните българки и имаше доста състоятелни мъже до себе си, но днес... Днес е близка единствено с мениджъра на майка си - Евгени Боянов Протест на таксиметровите шофьори в София Протест на таксиметровите шофьори в София Кметът Терзиев не е отговорил на исканията им нито за среща, нито за връщане на закритите стоянки Дават по 300 лева на стотици хиляди българи, ето как може да ги получите Дават по 300 лева на стотици хиляди българи, ето как може да ги получите Половината от средствата се получават след отпускането на помощта, а остатъкът – в началото на втория учебен срок Депутатите се събират извънредно утре заради пенсиите Депутатите се събират извънредно утре заради пенсиите Искането за заседанието в парламента е заради съмнения сред някои политици, че дохотие на старите хора ще бъдат актуализирани с 10, а не с 11% Над 46 000 зрелостници се явяват на втора матура Над 46 000 зрелостници се явяват на втора матура Над 20 хиляди ученици от професионални гимназии ще защитават дипломен проект Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов
Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Няма признаци на живот в останките, съобщи ръководителят на иранския Червен полумесец Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори