×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Когато оставяхме ключа под изтривалката


Спомени от соца: Когато оставяхме ключа под изтривалката
При социализма беше прочут вицът, че градът свети като дискотека – ту има ток, ту няма
14 Юли 2018, Неделя, 00:01 ч.
Източник: retro.bg

Репликата - „прибирам се, че ще ми звъннат по телефона”, днес звучи комично


Днес децата не знаят какво е да връщаш бурканчетата от кисело мляко и бутилките от олио в магазина. Да си оставиш ключа под изтривалката, когато излизаш. Да пишеш писма на другарче в чужбина. Да отидеш на сладкарница и да ти налеят от кранчето една боза от шест. Да отключваш с ключа, който ти виси на ластик от врата. Така живеехме ние при социализма и детството ни мина щастливо.

На децата ни днес е трудно дори да им обясним за старите стационарни телефони с шайба или копчета. За нас обаче това е един мил спомен. Репликата - „прибирам се, че ще ми звъннат по телефона”, днес звучи комично. Тогава трябваше да се разберем с приятелите в колко часа ще сме си вкъщи, за да може да се чуем по стационарния телефон. Ако беше по-модерен, го носехме до банята или килера, за да може да имаме малко усамотение за така важните ни разговори със съучениците. Чакахме дуплекса най-накрая да затвори, за да може ние да наберем. Сега децата имат мобилен телефон едва ли не от детската градина и рядко го изпускат от ръцете си.

Много зависи от самите нас като родители дали детето ще обикне и познава книгата. Но електронните книги придобиват все по-голяма популярност. Децата ни едва ли ще отворят старите ни речници и енциклопедии – те просто ще влязат в гугъл. Кварталните библиотеки, в които сме писали курсови работи или сме взимали книги за четене през ваканцията, вече почти не съществуват.

При социализма беше прочут вицът, че градът свети като дискотека – ту има ток, ту няма. Тези неща, заедно с купоните за олио и захар, връзката банани за Коледа и празните магазини, разбира се, са неща, които е хубаво, че децата ни няма да ги преживеят.

В категории: Ретро Флагман


20
Коментара
Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
20
Коментара по темата
20.
набор 70
17.07.2018 18:52:55
0
1
навремето ходехме със сандалети -нямахме маратонки ,и късите ни гащи бяха по къси с картинка еделвайс на задното джобче
19.
Гражданаин
15.07.2018 18:29:20
0
0
До Любимец 13. Аз ти говоря за входните врати, а ти ми плещиш глупости. С това което съм написал в т.12 не означава, че съм фен на социализЪма. Проблема си беше шуробаджнашщината или на съвременен език - липса на демокрация. Сега е пак СЪЩОТО, че и по зле. Това че има частна собственост не означава, че демокрацията е дошла. Напротив хем демокрацията стана "тъмен балкански субект", ами мутрите си купиха и властта. Само не ми се оправдавай пак с комунистите. Бате Бойко вече брада пусна в управлението и . . . . . .основната идея на сегашните уж демократи е Истанбулската конвенция. . . . . та питай поне преди да пишеш . . .
18.
...и още нещо
15.07.2018 17:08:29
0
4
Тъй като винаги подобен род статии предизвикат поляризация на мненията в обществото, което е съвсем нормално, то апела ми към върлите защитници на специфичната българска демокрация е да прочетат в нета всичко свързано с плана "Ран_ът". Със сигурност ще откриете много неща за вас, ще си направите нови изводи за нещата от БГ живот след като научите за крайната му цел. Не се учудвайте защо сме заобиколени само и единствено от пошлост, агресия, злоба, коварство, нещастие и чувства на обреченост. Тези най-долни животински нагони и влечения от човешката природа се проявяват в коментариите ви. Това са плодовете на плана, респ. на българската демокрация. Бог да пази България!
17.
15.07.2018 16:02:11
2
1
И защо изобщо сте заключвали, щом всички са знаели, че ключът е под изтривалката!
16.
до 14
15.07.2018 15:58:09
0
2
Като се пишеш зад това бюро каквото и да означава в тъпата ти глава, не пише "Бих " направил това и онова, ами го направи!
15.
каква престъпност?
15.07.2018 15:52:57
3
6
нямаше наркотици пред училищата, нямаше толкова кражби по домовете, нямаше телефонни измами, нямаше джепчийство в такива размери, нямаше кражби и геронтофилство по селата, нямаше укриване на данъци, нямаше имотни измами, нямаше проституция, нямаше корупция, нямаше нарушения в качеството на храните и стоките, нямаше дрехи втора употреба, нямаше 30 г леки автомобили по пътищата, нямаше мръсни улици, нямаше толкова бедни, отчаяни и болни хора, нямаше бандити, които да парадират със скъпите си автомобили и луксозен живот, нямаше милионери, които се водят безработни.
14.
От бюрото на Васил Левски и Роберт Лорд
15.07.2018 15:11:36
6
0
Ясна е работата. Това са платени статии от БСП.
Да ви просълзят. Обаче как ги хванах Флагман в крачка? В нормалните държави това се нарича реклама. Затова често четете че Флагман пише за БСП защото е платено от тях да пише такива лъжи и глупости за дебили.
Всички сме живяли при комунизма (Нямаше соц защото никой не можеше да излиза от държавата освен ако не му разрешат от партията).
Бих осъдил Флагман в Страсбург с кеф за тея лъжи.
13.
гражданин
15.07.2018 14:14:36
4
5
Аха,пак митове и легенди "тогава нямаше престъпност" ! Имаше и още как,просто не се занеше за нея,понеже нямаше интернет,и единственият вестник беше партиен !
12.
Гражданин
15.07.2018 13:45:39
2
9
На цялата тая помия дето се е изляла тук уж като спомени от соца, ще добавя само едно - никъде, ама никъде в никой блок входната врата не беше заключена или даже затворена. А сега входовете са с . . . ., а пък 1-те етажи приличат на затвори. За млякото . . . . киселото повече от 1 - 2 дни и ставаше "резняк", само за айрян, а сега колкото повече седи, толкова по сладко става . . . даже и вкуса не е на мляко. Прясното, като го свариш - отгоре 1 пръст масло
11.
Арменският поп
15.07.2018 11:40:44
11
20
Много ви здраве от арменския поп.
Това с "ключа под изтривалката" си го имаше, само като далечно ехо от ония времена, които комунистите унищожиха. Тогава училището и семейството е възпитавало децата в уважение и страх от Бога - "не кради, не лъжи, не убивай"... След окупирането на България от пияните орди на Червената армия на власт идват комунистите, познати още и като - крадци, лъжци, убийци и манипулатори. Как така крадец ще те учи да не крадеш и убиец ще ти казва да не убиваш? Това "ехо" от по-предишни времена (ключът от изтривалката) постепенно изчезна - първо в градовете, след това и в селата. Излязоха поговорки като - "Тарикат момче излезе - дори и баща си измами". И макар, че стоките тогава бяха пълен боклук и не бяха атрактивни за крадене - пак се крадеше. Масово се крадеше от фабрики и заводи - щом комунистите уверяваха, че всичко е "общо", следователно си е наше. Крадяха бензин и нафта, крадяха дори чистачките от колите. Коли не крадяха, не защото не искаха, а защото бяха много малко като брой и нямаше на кой да ги продадат после - границите бяха затворени за свободния свят. Крадяха се велосипеди. Крадяха дори прането - да се катериш като маймуна по терасите, с риск да се пребиеш - за едни стари и прокъсани дънки. Разбиваха мазите по блоковете, за да крадат зимнина или битова нафта за отопление. Масово се разбиваха вилите на хората. Дори нашумя един случай, когато собственик на няколко пъти разбивана и ограбвана вила оставя бележка на вратата - "Не разбивай! Вътре няма нищо", намира отново вратата разбита и надпис - "Длъжни сме да проверим". Свинщината беше повсеместна, но се криеше. Имаше и масови убийци като "Жоро Павето". Един друг масов убиец, син на комунистически началник (и с комунистическа отрова в главата) след като гледал филма "Кръстникът" взема пистолета на баща си и изпозастреля доста хора, ей така - без нищо. Както се казва, крушата не пада по дълеч от дънера. Имаше си и проституция, имаше си и наркомани, които тогава бяха повечето в София и предимно деца на големи комунистически началници, като Владко Принца - син на комунист № 1 - правешкият цървул - Тодор Живков.
Така, че относно внушенията за "ключът под изтривалката" и "блажените" времена през скапания СОЦ - много ви здраве от Арменския поп.
10.
Муравей до Бай Ставри
15.07.2018 11:02:54
12
10
Байчо и сега има мляко с бактерия,поразходи се до Родопите,но е по хубаво и истинско от колкото онези говна от социализма.
9.
Димата Руснака
15.07.2018 10:59:53
0
0
Аз и ся си го оставям под изтривалката...
Не ме питайте за адреса :Д
8.
Славчо Жеков Ярето
15.07.2018 10:25:33
12
2
koma intersuwa toq sozializam shiva iva i dartacite,hemoroidni pencioneri
7.
7
15.07.2018 10:12:35
0
15
Моят ключ беше вързан с ластичка и си го носих като герданче.Забраняваха ми да оставам ключ под изтривалката ,защото имахме скъпа аудио и визуална техника и много хора можеше да е откраднат.
6.
комуняга
15.07.2018 10:03:24
8
19
Ключ под изтривалката, ама друг път. Митове и легенди. Вярно е, че нямаше какво да се открадне, всички имахме еднакви боклуци. Но мазите се разбиваха и се крадяха буркани, луканките ни ги крадяха от терасата, разни спайдермени.
5.
бай Ставри
15.07.2018 09:59:22
7
23
Муравей, киселото мляко за което казваш, че е било "гадно" беше всъщност истинското, наистина полезното кисело мляко. Бактерията Лактобацилус булгарикум, на която най-вече се дължи киселия вкус на киселото мляко поставена в млечна среда се размножава лавинообразно, затова след 3-4-ия ден млякото ставаше много кисело. Млекозаводи имаше във всички по-големи населени места и всички магазини бяха заредени с прясно произведено кисело мляко. Смятай от какво правят сегашните кисели млека след като бактерията отказва да се размножава в тях. И половин година да го държиш няма да прокисне. Със същите ментета и боклуци ни тровят и вместо кренвирши, наденици и какво ли не.
4.
самото детство е щастие
15.07.2018 09:04:28
24
9
Кой дебил е писал тези глупости че и хонорар сигурно е получил.ВСИЧКО ТЕЧЕ И ПРОМЕНЯ!!!!!
3.
самото детство е щастие
15.07.2018 09:04:28
22
8
Кой дебил е писал тези глупости че и хонорар сигурно е получил.ВСИЧКО ТЕЧЕ И ПРОМЕНЯ!!!!!
2.
Муравей
15.07.2018 09:01:51
26
17
Хора стига с тези спомени от соца,стига с тези глупости,сега сме 21век.Как може спомените ви да са:кренвирши,олио,лютеница,русенско варено,бира с парцали и гадно кисело мляко.Пълна трагедия!
1.
Славчо Жеков Ярето
15.07.2018 08:59:36
4
6
С кръстосаните крака съм аз, по средата е Диян Тончев Камбаната, а в ляво е Млякото.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори