Не яжте козунак и яйца едновременно - може да стане проблем, предупреждава проф. Донка Байкова
07 Април 2018, Неделя, 02:21 ч.
Автор: ФлагманДомакинята с висока здравна култура трябва да приготви обяда с различни зеленчукови гарнитури
На празничния великденски обяд трябва да наблегнем на леките зеленчуци и да не смесваме месото с ориз и картофи. Това казва диетологът проф. Донка Байкова пред Агенция „Фокус“ във връзка с правилното хранене на Великден.
„Препоръката на нас, специалистите, е да не преминаваме стресово към съвсем различно по съдържание и вид на храните меню, тъй като това би било стрес за организма. Добре е в първия ден от великденските празници да разпределим видовете кулинарни шедьоври поне по приеми през деня“, каза още проф. Байкова. По думите ѝ за закуска е добре да приемем филия козунак с чаша плодов сок, кафе или чай и да не я комбинираме с друга, животинска храна като яйца, защото това може да доведе до стомашно-чревен проблем.
Малко след това вече можем да си позволим едно яйце.
„Великденският обяд домакинята, която е информирана, знаеща и с висока здравна култура, трябва да го приготви с различни зеленчукови гарнитури. И би било добре те да бъдат от гамата на зелените листни зеленчуци – зелен лук, спанак, лапад, коприва, киселец, магданоз, джоджен и пр. Така по-лесно той ще усвои, ще храносмила, ще се справи с агнешкото месо, което винаги си представяме, че е малко по-тлъсто от останалите червени меса. За тази цел хубаво е то да се поднася леко охладено, за да могат да изкристализират лоените капчици и да бъдат тактично отстранени с ножа от домакинята, преди да поднесе на членовете от семейството порциите нарязано на тънко агнешко месо. Това е моята препоръка за обяда. Да не забравяме и че тук със сигурност ще има различни напитки. Добре е да не се предозира с различни видове алкохол, защото това допълнително би натоварило храносмилателната система и в частност черния дроб и панкреаса“, обяснява проф. Байкова и уточнява, че е важно винаги едното ястие да се отсервира, преди да се сервира следващото. По думите ѝ трябва бъде много лека, с малко калории – само една салата с добавка яйцата или с малко риба или с малко млечен продукт.
„Изобщо последните години препоръките на специалистите са разнообразно хранене в малки количества. На този ден трябва да наблягаме на по-обилните зеленчукови гарнитури, да доминират леките зеленчукови разновидности с високо водно съдържание, а не нишесте съдържащите картофи, зърнени гарнитури като ориз, като булгур. Всички те ще дойдат на втория ден – тогава ще можем да опитаме дроб сармата, която е едно доста мазно и високо калорийно оризово ястие. Важно е те да не бъдат сервирани с печеното месо“, обяснява диетологът.
В категории:
Здраве
Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента
Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна
Магдалена след "Ергенът": Проблемът не е в мен
Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия”
Съд касира избора за кмет на Омуртаг
3 урока за любовта, които повечето жени научават късно
19/05/2024, Неделя 22:00
0
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла
19/05/2024, Неделя 21:53
1
Любовен хороскоп за 20 – 26 май
19/05/2024, Неделя 21:39
0
10 начина да възстановите емоционалната интимност с партньора
19/05/2024, Неделя 21:07
0
Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна
19/05/2024, Неделя 20:53
1
Съд касира избора за кмет на Омуртаг
19/05/2024, Неделя 20:26
0
Измама в интернет: Изтеглиха 200 лева от сметката на 20-годишна жена
19/05/2024, Неделя 20:02
2
Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш
19/05/2024, Неделя 19:31
2
Участничка в "Игри на волята" преживя ужасяващ инцидент. Възстановяването ѝ се определя като чудо
19/05/2024, Неделя 19:27
0
Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп
19/05/2024, Неделя 19:20
1
Ергенът бил смотаняк
19/05/2024, Неделя 19:16
6
Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото
19/05/2024, Неделя 19:13
3