×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Оневиняват Хизбула за атентата на летището в Сарафово заради страх от ответен удар?


Оневиняват Хизбула за атентата на летището в Сарафово заради страх от ответен удар?
Израелско издание разкри, че българските власти прикриват доказателства за участието на ливанската групировка в атаката
05 Февруари 2018, Понеделник, 03:25 ч.
Автор: Флагман.бг, превод: Георги Русчев

Jerusalem Post и Israel Herald съобщиха, че според българската прокуратура групировката не стои зад терористичния акт

Ливанската групировка Хизбула няма нищо общо с атентата на бургаското летище, при който загинаха петима израелски туристи и българският шофьор Мустафа Кьосов. Това е тезата на българската прокуратура, съобщава авторитетното издание Israel Herald
Jerusalem Post пък дори споменава, че имало операция по прикриване. Дали идеологически или поради страх от ответни удари, доказателствата за участието на Хизбула в атентата не са предадени на прокуратурата умишлено, пише изданието.
На 18 юли 2012 година камикадзе се взриви до автобус с израелски туристи на морското ни летище. Атентаторът и шестима души загинаха.
Израелците кацнали 20 минути преди атентата от Тел Авив и тъкмо щели да потеглят за Слънчев бряг с трансферния автобус.
Още на същия ден Хизбула е посочена за извършител на атентата. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че ливанската паравоенна организация е организатор и тя стои зад атаката. По същото време, през 2012 г., в Европейския съюз се водеше дебат дали организацията да се обяви за терористична. След атентата Хизбула влиза в черния списък.
Сега, години по-късно, изглежда, че Хизбула изобщо не е участвала в атаката. Дори се задават въпроси дали тя е всъщност е била терористична или не, съобщава Israel Herald.
Изданието припомня думите на бившия български вътрешен министър Цветан Цветанов, който каза след атентата, че двамата обвинени са били членове на паравоенното крило на „Хизбула”. „Имаме данни, които сочат, че между двамата обвинени и организацията има финансова връзка”, твърди Цветанов.
Пред Big News Network бившият опозиционен лидер Сергей Станишев на 6 февруари 2013 г. посочил като грешка на българските власти това, че се опитвали да изкарат Хизбула за извършител на атентата.
Директорът на полицията на Европейския съюз Роб Вайнрайт пък казва, че е съгласен с предположението, че атаката идва от Ливан, но добавя, че специфичната връзка с Хизбула не е толкова солидна.
Българската прокуратура окончателно „изхвърли” всички сведения за това, че Хизбула стои зад атаката. Главният прокурор казва, че няма доказателства за това, информира Israel Herald.
Попитани защо в обвинителния акт не се намира името на Хизбула, представители на Министерството на външните работи заявили, че съдържанието на обвинителния акт е изцяло в компетенциите на прокурора, който работи по делото.
„Изпълнителната и законодателната власт са разделени и независими една от друга. Прокурорският офис е част от законодателната власт на Република България, каза Милена Петрова от МВнР, цитирана от израелския сайт.
Двамата обвинени - ливано-австралийският гражданин Мелиад Фарах и ливано-канадският му приятел Ел Хаж Хасан, няма да присъстват на делото. Смята се, че те са избягали в Ливан. Делото, което започна на 17 януари 2018 г., ще продължи на 6 февруари.
Jerusalem Post е една от малкото медии, която съобщи за своеобразното оневиняване на Хизбула. В техен материал от миналата сряда се задава въпросът дали всъщност българското правителство не е участвало в операция по прикриване.
„Защо прокуратурата на България реши да извади Хизбула от обвинителния акт въпреки изказванията на предишните министри, на партньорите им от ЕС и от САЩ? Защо прокурорът, който води делото, заяви, че не е получил конкретни доказателства за участието на организацията в атентата? Може ли това да означава, че не са им предадени доказателствата умишлено. Какви са мотивите за прикриването на информацията – дали идеологически или са свързани със страх от ответен удар от страна на Хизбула?“, пише Jerusalem Post.
Отговор на въпроса дали българските власти участват в операция по прикриване на ливанската групировка, страхувайки се от ответни удари, ще потърси водещият на „Свободна зона“ Георги Коритаров. Публицистичното предаване по ТВ Европа е с начален час 9.

В категории: Темида


2
Коментара
Флагман.БГ Apple вкарва ChatGPT в iPhone Apple вкарва ChatGPT в iPhone 17/05/2024, Петък 13:20 0
2
Коментара по темата
2.
Мрп
05.02.2018 17:38:37
0
2
Иска им се на юдите да винят Ливан и Иран ,но историята помни хиляди атентаторски зверства прикрити зад терориатични организации,а всъщноат поръчани и озпълнени от израелски мосад-ски служби.Стотици хиляди разчленени, изнасилени и убити невинни деца и други палестинци и бомбандирани и изпепелени над 2000 палестинаки села и градове от еврейски нашествия,но това медиите никога няма да го кажат ! Този атентат бе дело на Израел и това само малоумник би го отрекъл.
1.
Горките хора
05.02.2018 11:13:48
0
3
Те си мислят, че думите казани от министър на вътрешните работи са истина. Да, да ама не. Защото министъра е Цвъки лъжеца, и неговите думи никога, ама никога не са базирани на истината.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Само двама от тях се решиха на интерпретативно съчинение за „Цената на компромиса“ във фейлетона на Смирненски Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Семенцата от канабис случайно се появили в градинката на ченгетата Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Топдиригентът Левон Манукян дирижира хора на затвора Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Народните представители ще изслушват премиера Димитър Главчев Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Вижте за кое произведение пишат зрелостниците Кандидат-депутатите на БСП откриват кампанията в червената крепост Созопол Кандидат-депутатите на БСП откриват кампанията в червената крепост Созопол Четвъртото място в листата е  за зам.-кметът на Созопол Тодор Дамянов, който провежда сериозна преференциална кампания Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Организацията в училищата е много стройна, видя репортер на Флагман в две различни софийски училища Пуснаха от ареста счетоводителка от случая порт „Европа”, вижте разказа на дъщеря ѝ Пуснаха от ареста счетоводителка от случая порт „Европа”, вижте разказа на дъщеря ѝ Жената била изведена от дома си в кв. Ветрен вчера в 8:30 ч. и досега е била разпитвана Адвокатката на осъдения за убийството на родителите си разкри, че се е предал заради скъсан кабел Адвокатката на осъдения за убийството на родителите си разкри, че се е предал заради скъсан кабел Венцислав Караджов е искал е да се самоубие тази сутрин, но е приел това като знак на съдбата, каза Зоя Тошкова
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори