×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой развенча нелепия мит за Бургас, че нямал древна история? РАВНЕНИЕ ПО ПРОФЕСОРА!


Кой развенча нелепия мит за Бургас, че нямал древна история? РАВНЕНИЕ ПО ПРОФЕСОРА!
Митко Иванов издигна тежкоболния проф.Иван Карайотов за „Личност на годината“ в опит да поправим заедно една голяма несправедливост
Тема в развитие
Кой развенча нелепия мит за Бургас, че нямал древна история? РАВНЕНИЕ ПО ПРОФЕСОРА! Личност на годината: Ваня Христова – жената, помогнала на над 200 бургаски бебета да дойдат на бял свят Личност на годината: Динко Раднев – за приноса му в развитието на родната математика Личност на годината: Лъчезар Колев – за безценната му помощ към бургаското село Маринка Отворено писмо на народния представител Диана Саватева до Флагман.бг Личност на годината: Проф. Сотир Сотиров – новаторът в образованието, който иска да превърне Бургас в ИТ център Личност на годината: Д-р Стилияна Томова – нежната фея на най-крехките бебета Личност на годината: Станимир Богданов – криминалистът, заловил с голи ръце бандити в почивния си ден Личност на годината: Художникът Иван Бахчеванов – за амбицията да преобрази родния Созопол Личност на годината: Диана Саватева – за подкрепата на Тони да стъпи в живота с нови крака Личност на годината: Пламен Карашев – непознатият герой от бедствието (ВИДЕО) Започват номинациите за Личност на 2017 г. Флагман очаква предложенията от своите читатели
виж още
скрий
05 Януари 2018, Петък, 15:15 ч.
Автор: Флагман.бг

Комисията по номинациите за „Личност на годината“ ще разгледа това необичайно предложение

В редакционната поща на Флагман пристигна писмо от председателя на Дружеството на бургаските художници, историографът и иконописец Митко Иванов, в което той смята, че медията е призвана и трябва да поправи, макар и доста късно, една голяма историческа несправедливост.

„Приветствам инициативата да издирвате в края на всяка година хора, които са направили добро или са проявили героизъм, но са останали незабелязани и за тях узнаваме чрез Вашите читатели. Радващо е, че номинациите идват отвън, а не са нагласени субективно, състезанието за единствената статуетка „Флагман“ наистина се води почтено.

Пиша ви заради един Човек с главна буква. Той заслужава специално внимание и неговите заслуги за България не са от настоящата година, но единственото признание, което е получил досега е титлата „почетен гражданин“ - преди две столетия.

Предлагам, наред с отличието „Личност на годината“ Флагман да помисли и върху възможността да се популяризират постижения на наши съграждани през целия им живот – за цялостен принос, за изключителен принос и за специални заслуги, какъвто е случаят с проф. Иван Карайотов.

Ето и моите мотиви:

Преди 14 години потърсих Иван Карайотов, който по това време беше почетен гражданин на Бургас и старши научен сътрудник І степен, в Археологическия музей. Посрещна ме човек с леко прегърбена фигура и изпитателен поглед. Поводът беше издадената през 2000 г. книга “Бургас. Вечното пристанище” (в съавторство с Петя Кияшкина и Константин Господинов).

Кое беше забележителното в тази книга?

На нейните страници за пръв път бяха сумирани археологическите резултати на поколения археолози от територията на днешния Бургас. В голяма част от разкопките беше участвал лично самият Иван Карайотов. По този начин беше развенчан нелепият мит за града, който уж нямал древна история. За пръв път се обосноваваше приемственост в историческото развитие на Бургас поне през последните осем века.

Изследването удивяваше и с още нещо – с доказателства, че центърът на града не е толкова беден на археологически материали, както обичайно се представя.

През следващите няколко години тази скромна на външен вид книга се превърна, освен в библиографска рядкост, във фундамент на няколко изследвания и на десетки статии за историята на града. Самият професор
Карайотов (удостоен с тази титла през 2005 г.) оттогава стана автор на още няколко издания, които бяха плод на натрупан през десетилетията изследователски материал:

“Остров Света Анастасия. Бургас, 2004.“

“The coinage of Mesambria, Vol II, Bronze coins of Mesambria. Burgas, 2009, 500p.” (издание, което запази мястото на Професора на европейската нумизматична карта).

“Йови Воденичаров. Възрожденец, държавник и общественик в следосвобожденска България, Айтос и Бургас. Бургас, 2010.“

“История на Бургас. От древността до средата на ХХ в. Бургас, 2011.“ (в съавторство със Стоян Райчевски и Митко Иванов).

Друга, по-малко известна страст на Иван Карайотов – подводните проучвания, също даде своите резултати, които бяха представени в някои от тези изследвания.

Младите хора винаги са били важни за Професора – повече от 15 г. той преподаваше в Бургас в ЦУРК, в БСУ и в Колежа по туризъм към Университет “Проф. Асен Златаров”. През последните години Иван Карайотов неуморно пътуваше между Бургас и Шумен, където преподаваше “Класическа археология” и други предмети в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”.

Днес фигурата на Професора е все така леко прегърбена, а погледът му – все така изпитателен. Той умее да слуша внимателно, използва силен и точен изказ, вплитайки често оригинални метафори и афоризми.

Кое обаче прави този човек необикновен?

Опитвам се да си спомня – дали има друга личност с богословско и класическо образование едновременно, владееща няколко езика – древни и съвременни, с толкова богат опит в археологическите разкопки и с практика в подводните проучвания на щедрия Бургаски край. Личност, която дори на 70 г. е готова за новаторство и за контакт с младите.

Затова: РАВНЕНИЕ ПО ПРОФЕСОРА!

P.S.: Иван Карайотов е роден на 20 декември 1941 г. в село Лозен, Хасковска област. Завършва гимназия в Бургас. От 1963 до 1965 г. следва пет семестъра теология в Духовната академия „Св. Климент Охридски“. През 1971 г. завършва Софийския държавен университет със специалност Класическа филология, след което две години работи като археолог в Градския музей в Сандански. От април 1972 г. е завеждащ отдел „Археология“ в Областния исторически музей в Бургас.

През 1974 г. Карайотов е избран за научен сътрудник по антична археология. В 1985 г. защитава кандидатска дисертация, а шест години по-късно и докторска. И двата му доктората са посветени на месамбрийското монетосечене. От 1996 г. Карайотов е старши научен сътрудник II степен, а от 2003 ст. н. с. I степен в Регионален Бургаски музей.

От декември 2005 г. Иван Карайотов е професор по антична археология в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и преподавател по класическа археология и други археологически дисциплини. През 2001 г. е избран за Почетен гражданин на град Бургас.[1]

През 2011 г. издава заедно със Стоян Райчевски и Митко Иванов книгата История на Бургас. От древността до средата на ХХ век.

Днес наш екип направи опит да се свърже с професора, с когото журналистите на Флагман се познават добре от доста години – с цел да подготвим тази публикация с подходящи кадри от творческия му живот. Оказа се, че се бори с тежко онкологично заболяване, което, за огромно съжаление, е в напреднал стадий. Снимката на Митко Иванов и проф.Карайотов е от 2009 г.и е на колегите от Дарик – по време на презентация на общия им труд

В категории: Бургас


Две коли изгоряха пред къща
Две коли изгоряха пред къща 21/05/2024, Вторник 14:59 0
Мъж почина при пожар в Трявна
Мъж почина при пожар в Трявна 21/05/2024, Вторник 13:20 1
България Всички новини
Димитър Найденов – кандидатът, който провежда мащабна кампания без аналог в България Димитър Найденов – кандидатът, който провежда мащабна кампания без аналог в България Опитвам се да убедя все повече хора да гласуват, защото когато отвратените не отидат до урните, ще управляват отвратителните, каза кандидат-депутатът от ПП-ДБ Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо Повечето хора използват гнездото за запалка, която обикновено осигурява 12V Милионер подари джип за 800 бона на Маги от Ергенът, вижте G-класата, която получи Милионер подари джип за 800 бона на Маги от Ергенът, вижте G-класата, която получи Изоставената блондинка от "Ергенът" има връзка с мъж на годините на баща й 12 търговци на гласове отиват в ареста 12 търговци на гласове отиват в ареста За друг вид престъпления в рамките на операцията са задържани още 33 лица Делян Пеевски: Христо Иванов искаше да стане президент с подкрепата на ДПС Делян Пеевски: Христо Иванов искаше да стане президент с подкрепата на ДПС Пеевски посочи още, че предложението на лидера на ДБ е включвало пенсиониране на Бойко Борисов Ексобластният управител и купувачът на Митницата в Созопол с реакция след статия на Флагман.бг Ексобластният управител и купувачът на Митницата в Созопол с реакция след статия на Флагман.бг Според бизнесмена Крепостната стена и терасата върху бойната кула на Стария Созопол били съвсем различен казус с незаконно строителство, свързан с друг областен управител - Константин Гребенаров Мариян Шангов ще е №1 в новата ранглиста за клас ILCA6 Мариян Шангов ще е №1 в новата ранглиста за клас ILCA6 Голям успех за бургаския ветроходец  Българският нокаутьор Борислав Велев Рой срещу носителя на Интернационалната титла на WBF Омар Сиала “Гринча” на MAX FIGHT 58 Българският нокаутьор Борислав Велев Рой срещу носителя на Интернационалната титла на WBF Омар Сиала “Гринча” на MAX FIGHT 58 Гринча е в серия от 3 поредни победи, а в последния си мач печели Интернационалната титла на световната боксова федерация WBF с нокаут в 9-ти рунд, срещу коравия Дауди Мгая „СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас „СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас Трите вечери предложиха незабравима емоция на участниците и публиката Забравете за такива спасители, тази година дядовци ще ни вадят от водата Забравете за такива спасители, тази година дядовци ще ни вадят от водата 70-годишни ще работят като лайфгардове 
Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори