×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Онлайн търговията върти 8 млрд.лева годишно, данъчни погват търговците с помощта на куриерите


Онлайн търговията върти 8 млрд.лева годишно, данъчни погват търговците с помощта на куриерите
Сиана Димитрова(на преден план), директор на дирекция "Обслужване" в НАП Бургас, Пенка Жекова, дирекция "Контрол" и Светослав Синков, дирекция "Събиране" застанаха пред медиите днес
21 Декември 2017, Четвъртък, 09:38 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Иван КОЛЕВ

Получаваме данните от куриерските фирми и чрез софтуер стигаме до продавачите

Онлайн търговията в България върти между 5 и 8 млрд.лева годишна, показват докладите на Националната приходна агенция(НАП). Това стана ясно на днешната пресконференция на данъчната агенция в Бургас.

Голяма част от интернет търговията е в сивия сектор, отчитат инспекторите, но има начин как да го извадят на светло.

От няколко месеца всички териториални дирекции на НАП ползват специализиран софтуер, който помага да стигнат до физически и юридически лица, продаващи продукти и услуги в интернет.

„Изискана е информация от куриерските фирми и с помощта на софтуера, който ползва агенцията са направени извадки, констатирани са лица, извършващи електронна търговия в големи мащаби. Възложени са проверки на някои от тях, на други, които са получили по-малка сума, са изпратени предупредителни писма, показали сме им, че знаем какво правят и ако не си декларират приходите, ще предприемем мерки срещу тях”, обясни Пенка Жекова, директор на дирекция „Контрол” към НАП Бургас.

„Вече има декларирани доходи от лица, упражняващи тази дейности, направени са регистрации по ДДС, ако това е необходимо и тази мярка започна да работи”, допълни Сиана Димитрова, директор на дирекция „Обслужване” към НАП Бургас.

Данните на НАП показват, че делът на онлайн търговията е нараснал сериозно за няколко години. Секторът обаче е изключително динамичен, появяват се нови търговци и досетрудно можеха да се контролират до този момент.

С интересната мярка за сътрудничество с куриерските фирми обаче много лесно може да се стигне до лицата, които въртят сериозен оборот от онлайн търговията.

В категории: Бизнес


14
Коментара
Флагман.БГ Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан 16/05/2024, Четвъртък 12:40 1
14
Коментара по темата
14.
Курти
25.12.2017 01:50:32
0
2
А кой ще проверява данъчните
13.
*********
25.12.2017 01:44:51
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
12.
Без значение
24.12.2017 00:09:22
0
1
Ако на тази държава й трябват пари и на НАП включително да спрат да си затварят очите за доходите на лекари, зъболекари и джипита. По незаконна дейност от тази не знам дали има. Няма лекар или зъболекар, който да ти издава касова бележка за преглед. Джипитата взимат хиляди левове годишно от преглед на пациенти. Прегледите могат да бъдат засечени с РЗОК и да се проследят получените такси от пациенти, но това не се прави. Същото е и с зъболекарите, кой зъболекар ти дава касова бележка, когато ти е извадил зъба. Няма такъв. Става въпрос за укриване на милиарди левове. Вързали били касовите апарати с НАП, че какво от това. Търговеца сам си решава дали ще ти даде касов бон или не. Те НАП нека да си стоят вързани. Защо ли НАП си затварят очите? Тръгнали да хващат дребните рибки - ще отчитат дейност.
11.
Без значение
24.12.2017 00:09:22
0
0
Ако на тази държава й трябват пари и на НАП включително да спрат да си затварят очите за доходите на лекари, зъболекари и джипита. По незаконна дейност от тази не знам дали има. Няма лекар или зъболекар, който да ти издава касова бележка за преглед. Джипитата взимат хиляди левове годишно от преглед на пациенти. Прегледите могат да бъдат засечени с РЗОК и да се проследят получените такси от пациенти, но това не се прави. Същото е и с зъболекарите, кой зъболекар ти дава касова бележка, когато ти е извадил зъба. Няма такъв. Става въпрос за укриване на милиарди левове. Вързали били касовите апарати с НАП, че какво от това. Търговеца сам си решава дали ще ти даде касов бон или не. Те НАП нека да си стоят вързани. Защо ли НАП си затварят очите? Тръгнали да хващат дребните рибки - ще отчитат дейност.
10.
неолиберализъм
21.12.2017 20:00:54
0
1
Всеки път, когато думите "НАП", "данъци" или "облагане" ви минат през ума, си спомняте, че:

а) 10-те най-големи компании в България допринасят 2% за бюджета на държавата, като оборота им е малко над 1/4 от БВП.

б) Луойл не е плащал корпоративен данък от 4(до тук) години, като се възползва от данъчните облекчения за претърпени загуби(на хартия), ЕВН не плати данък за 2016 на същото основание.

в) 5-те най-големи български компании получават данъчен КРЕДИТ въпреки, че общият им оборот(обявен) е повече от 8 млрд. евро. За 2016 година, българските пенсионери и работещи бедни са субсидирали тези компании с почти 250 млн. лева.

г) Около 30% от постъпленията в бюджета идват от непреки облози(ддс) върху основни потребителски стоки. Други 25% идват от акцизи.

д) Над 65% от преките данъци се плащат от хората, които получават под 30% от съвкупният доход, ако прибавим и различните видове осигуровки процентът става над 70.

е) Данъците върху заплатите са 10%, докато данъците върху дивидентите са 5%. Тоест хората, които си вадят прехраната с труд се облагат по-високо от онези, които притежават акции и облигации, и трупат богатствата си докато спят.

Има още толкова много примери. От торбите с цимент и плочките за някоя държавна поръчка през ваучерите за храна до премахване на принципа "невинен до доказване на противното" ама само за потребителите. За политици и бизнесмени неравностойните икономически отношения са определението за справедливост - бедните субсидират богатите. Във всички икономически сектори картината е аналогична - група собственици, чрез представителите/покровителите си в законодателна/изпълнителна/съдебна/информационна/международна власт, обогатяват себе си, за сметка на всички останали. Кой ще се бори с корупцията, като всеки, който е позициониран да участва в борбата е олицетворение на институционализиран клиентелизъм?

Всички признаци показват, че Цветан Василев, Делян Пеевски, Прокопиев, Ганчев и т.н. са в тясно сътрудничество. Такава е и глобалната тенденция. Съществото на международните отношения и икономика е в насърчаване на подобна организация на управление. От известно време наблюдаваме агресивен трансфер на власт от (полу)демократичните граждански институции на мнозинството, който се развиха след втората световна война, към тоталитарни структури от консолидиран частен капитал, подобни на онези, които доминираха обществото до средата на 20 век.
Забравете думата демокрация и свиквайте с думата плутокрация.
9.
нап
21.12.2017 16:53:05
0
3
Погваме тези,които ни позволяват. Лукойл е наше божество, има и други такива...
8.
Наблюдател
21.12.2017 16:31:41
2
3
Инвестират в биткойни, иди ги хвани после.
7.
честна фризьорка
21.12.2017 15:22:15
3
12
Ами повечето фризьорки, козметички , маникюристки да не би да дават касова бележка. Такива цени на услугите. Ама нали и данъчните обичат да ходят на безплатен маникюр и фризьор.
6.
4554
21.12.2017 15:14:37
3
9
Всички крият доходи,И таксиметровите,и недвижимите имоти,и автомонтьори и всички. Здрави проверки трябват. Нека данъчните си оправдаят многобройния щат,който им плащаме ние!
5.
*********
21.12.2017 14:56:33
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4.
оффф...
21.12.2017 14:47:58
2
10
"данъчни погват търговците" да се чете "рекетьори обират пари изкарани с честен труд"
3.
Лили
21.12.2017 14:16:37
2
5
Синков е сладур!
2.
Министерство на финансите
21.12.2017 13:55:05
0
9
Това не е Пламен Синков, а Светослав Синков! Влезте в час малко!
1.
Г Делев
21.12.2017 13:41:19
1
3
По пресекла на вицето Винкиларий
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Успех за Приморско! Държавата прехвърли 14 дка на Общината, ще се изгради градски парк Успех за Приморско! Държавата прехвърли 14 дка на Общината, ще се изгради градски парк Това е сред най-значимите събития за развитието на община Приморско като туристическа дестинация, каза кметът Иван Гайков Бургаският знахар Камен цери Румен Радев Бургаският знахар Камен цери Румен Радев Почти няма човек от бг-звездите, който да не знае за лечителя и ефективността на неговите методи Българинът предпочита да живее в собствено жилище Българинът предпочита да живее в собствено жилище Собствено жилище обитава най-голяма част от населението на Румъния Ивайло Вълчев, ИТН: Зелената сделка ще убие индустрията на Европа, ще превърне континента в магнитче за хладилник Ивайло Вълчев, ИТН: Зелената сделка ще убие индустрията на Европа, ще превърне континента в магнитче за хладилник Ще станем една туристическа дестинация, която не произвежда нищо и е зависима от всички, обяви водачът на евролистата на ИТН Вече ще взимат на работа в МВР и хора със затлъстяване Вече ще взимат на работа в МВР и хора със затлъстяване Максималният индекс на телесна маса за кандидатите ще е 34,9 По-вкусна и от пица: Тази хайдушка пърленка ще ви остави без думи! По-вкусна и от пица: Тази хайдушка пърленка ще ви остави без думи! Става за 15 минути и си е като за вечеря Става ясно колко кожи ще ни свалят с новата цена на тока Става ясно колко кожи ще ни свалят с новата цена на тока "Булгаргаз" ще претендира неустойка в размер на 400 млн. евро към "Газпром „Булгаргаз” ще съди „Газпром” за 400 млн. евро претърпени вреди „Булгаргаз” ще съди „Газпром” за 400 млн. евро претърпени вреди Това заяви на брифинг служебният министър на енергетиката Владимир Малинов Президентът Радев с нова критика към партиите - заради бюджета за образование Президентът Радев с нова критика към партиите - заради бюджета за образование Това е поредна критика на държавния глава към организациите, които промениха Конституцията Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан Родни плеймейтки нападат червения килим в Кан Пиленцата от Монако возят Нора Недкова и Михаела Стоичкова
Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори