×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Падне ли монополът на Здравната каса, пациентът ще стане господар на системата - няма да се моли на джипито, нито ще целува ръка на лекаря


Падне ли монополът на Здравната каса, пациентът ще стане господар на системата - няма да се моли на джипито, нито ще целува ръка на лекаря
Семир Абу Мелих е категоричен, че ако падне монополът на Касата системата ще се промени до неузнаваемост
24 Февруари 2017, Събота, 00:30 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Преди 20 години Холандия бе на подобен кръстопът, направи реформата и сега имат най-добрата здравна система в Европа

Семир Абу Мелих е сред най-разпознаваемите лица на ГЕРБ в Бургаска област. Той бе част от 42-ото и 43-ото Народно събрание. Абу Мелих влезе в националната политика с една цел – да убеди депутатите, че демонополизацията на Здравната каса ще доведе до революционни и качествени подобрения.

Предложението му бе възприето едва преди няколко месеца и залегна като съществена част в предизборната програма на ГЕРБ. Семир Абу Мелих е на шесто място в бургаската листа и почти сигурно ще попадне в Народното събрание, но ако влезе само заради това, че ГЕРБ са спечилили шест мандата в региона, то той ще отстъпи позицията си, обяви Абу Мелих пред Флагман.бг. Бившият депутат обяви, че ще попадне в 44-ото Народно събрание единствено, ако получи мажоритарна подкрепа за кандидатурата си. Т.е. - минимум 7 % от гласовете за листата на ГЕРБ.

„Моята кауза е демонополизацията на Здравната каса. Търся тази подкрепа, за да е ясно, че ако бъда в следващия парламент, битката срещу монопола на Касата няма да е само моя борба, а например на 10 хил. бургазлии, които са ме подкрепили преференциално“, заяви Семир Абу Мелих. Какво ще се промени, ако падне монополът на Здравната каса и как Семир Абу Мелих вижда реформите в здравния сектор, вижте отговорите му в интервюто за Флагман.бг.


-Г-н Абу Мелих, първо обявихте,  че се отделяте от активната политика, после Ви видяхме в листата на ГЕРБ. На какво се дължи?Какво Ви накара да размислите?

-Дължи се само на едно. Това, че ГЕРБ прие в програмата си демонополизацията на касата в последния момент, а аз се боря за това вече 4 години. По-голяма награда за моя труд през годините- няма.

-Какво успя да убеди вашите съпартийци от ГЕРБ да приемат идеята за  демонополизацията?

-Видяха, че това е естественият начин на развитие на здравеопазването в ЕС. Не е българска измишльотина. В Европа има две системи - едната е демонополизация, другата е свръхмонопол. Вторият го има в Англия, където съществуват сериозни проблеми,  въпреки че държавата е една от най-богатите. Другата система на демонополизация съществува в Холандия. Това е страната с най-доброто здравеопазване в Европа. В Холандия харчат много по-малко пари  от Англия, а вече 4 години поред имат здравна система №1. Мнозина питат: „Защо е така?“, а отговорът е, че конструкцията на системата е по-добра от английската.

-Как ще се отрази евентуална демонополизация за обикновения здравен потребител?

-Той ще стане господар на тази система. Нито ще се моли на джипи, нито на специалист, нито ще има нужда да целува ръка като влиза в болница, нито да търси връзки. Като имаш нужда от медицинска помощ, ще можеш да отидеш някъде и няма да плащаш нито стотинка.

-Направихте много добър анализ, че демонополизацията ще бъде успешна, в тази връзка бихте ли приели пост в изпълнителната власт, за да може да реализирате стратегията си?

-Не, това не ми е тема, нямам такива амбиции. Много съм далеч от идеята да ставам министър и да се занимавам с изпълнителна власт. Чистосърдечно ви казвам: не е за мен тази работа. Човек като си признае слабите места и осъзнае силните, може много по-лесно да се развива. За изпълнителната власт не ставам, просто не ставам. Точка по въпроса! За демонополизацията на касата съм много подготвен- и теоретично, и практически, ще помагам, но не и заемайки пост в изпълнителната власт.

-В тази връзка, д-р Петър Москов справи ли се според Вас?

-Москов се справи добре в лекарствената политика, останалото му беше пълна боза. Това съм го казвал и от трибуната. Холандците, които давам за пример, са умна нация, те осъзнаха, че имат проблем. Имаха същата система като нашата преди 20 години и разбраха, че трябва да я променят. Казаха си: Време е да направим реформа и започнаха. Имаха сериозна съпротива, както има и в България, но реформираха сектора. При тях този процес продължи 12 години, но сега имат най-доброто здравеопазване в Европа. Те отчитат, че са постигнали този резултат, след като още в началото са махнали всички политици от ключови позиции в здравеопазването. Доверили са се на професионалисти, които знаят какво правят и са казали: Искаме една здравна система, в която да има справедливост. Всеки да получава услуги, адекватни на осигурителните вноски, които заплаща. Така и тези с ниските вноски ще бъдат лекувани, и тези с високите няма да остават с усещането, че им взимат парите без да получат нищо в замяна.

-Казахте, че ще работите и за откриването на Медицински университет в Бургас. Това безспорно беше новина №1 от пресконференцията на ГЕРБ преди две седмици?

-Да, това е една от целите ми. Това е уникална възможност за града -  да има един такъв университет, където нашите деца, нашите кадри, а защо не и чужди, да идват и да остават в Бургас. Това е част от общата визия за развитието на Бургас и ще помогне за утвърждаването ни като водещ център, не само в медицината.

-В какъв срок смятате, че може да се реализира Медицинският университет?

-Оптимално в рамките 1-2 години може да стане.

-Къде ще се помещава този университет?

-Ние се борим да стане част от университета „Проф.д-р Асен Златаров“.

-Колко бургазлии има в Медицинските университети в другите градове? Казахте, че е пълно с наши кадри.

-Точно така е и в това може да се убеди всеки. Ако отидете във ВМА, като пример я давам, сигурно 50% от персонала им е от Бургас или от Бургаска област. Някои от тях са стигнали на ниво доценти, професори. Самият началник на ВМА е от Средец (проф.Николай Петров, б.а.). Бургазлии не са глезени курортни деца. Те учат, интересуват се, имат желание за това. Преди време общината направи едно много интересно проучване и то показа, че 60% от децата искат да учат медицина. И те каква правят- като не намират специалността си тук, отиват да учат в София, запознават се с някоя софиянка и ... това е животът. Намери ли си хубава работа в София- отиде вече, забрави, никога няма да се върне в Бургас. Като обърнеш нещата, ако учи тук-тук ще се ожени, тук ще се реализира, тук ще си гледа децата. А Бургас има болници, които да предлагат условия, не е като преди.

-Да, в тази връзка, Вие сте доказателството. Болницата, която ръководи семейството Ви успя да привлече професори, доценти, уважавани лекари...

-Може би не знаете, но 70-80% от кадрите в УМБАЛ „Дева Мария“ не са от Бургас. Поканихме ги от други места - от София, от Пловдив, от Стара Загора и от Варна. Всички професори и началници на отделения не са от Бургас, но станаха бургазлии. Тук са жените им, децата им, апартаментите им, какво да иска човек.

-Но в бургазлии все още оставя усещането, че здравеопазването не е на необходимото ниво. Кметът Димитър Николов казваше, че 60 % от хората, които го търсят в приемния му ден, се оплакват от проблеми в този сектор.

-За това здравното заведение, което контролира моето семейство, малко по малко успя да промени нагласата на бургазлии към здравеопазването. Мога да се подпиша под това. Ние привличаме  и пациенти от София и Пловдив, които идват да се лекуват при нас. Аз знам къде е болката тя е държавната болница. Но там вече има нов директор и моите надежди са, че той ще успее да се справи.

-Каква цел си поставяте за новия мандат?

-Важно е да уточня още в началото на кампанията. Ако ме изберат и стана депутат, защото политическата сила ГЕРБ вкарва 6-7 депутата, няма да вляза в НС. Ще се оттегля. Единственият начин да попадна в парламента е да получа преференциална подкрепа. Моята кауза е демонополизацията на Здравната каса. Търся тази подкрепа, за да е ясно, че ако бъда в следващия парламент, битката срещу монопола на Касата няма да е само моя борба. Тя ще е на всички онези, които са ме подкрепили преференциално.

-Г-н Абу Мелих, това е много смела идея. Ще ви трябват между 4 и 5 хил.гласа, за да активирате преференциалното разместване на листата. Не считате ли, че това са много гласове и е трудно осъществимо.

-Страшно много са, но това е шансът да покажем, че имаме обществена подкрепа за демонополизацията на Касата. Пак казвам: Това ще промени толкова много системата, че ще се чудим досега как сме се лекували.

В категории: Здраве


България Всички новини
Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Според Златимир Йочев Гонзо си станал честно шеф на БФС НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения От приходната агенция напомнят: ползваме данъчно облекчение за деца с подаване на годишна данъчна декларация до 30 април Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала “Много сладък Геро, много го обичам. Геро, целувки!”, поздрави го тя от екрана Тази фолкаджийка се счита за много умна Тази фолкаджийка се счита за много умна Няма как да се откажа от певческата си кариера, обяви Мария  Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Кой ще отстъпи за Тагарев, е загадката 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане Полицаите ще патрулират на пешеходни пътеки до средата на април, изтъкна началникът на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас Пламен Николов Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Все още офциално годината на основаването на България е 861-ва, изцепи се Росица Йовчева  Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Младите да знаят, че за тази професия са необходими човеколюбие, сила и огромна отговорност да се грижиш за другия, казва Нина Андонова Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Бяхме Мечо и Клечо, а сега с Елена сме индийска храна и разстройство, сподели актьорът. Тя е индийската храна, а аз съм по-разстроеният, добавя той Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Имало е случаи на ужасни провинения, но не се е знаело, заради елемента на срам, жертвата се мести в друг град и се потулва
Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори