×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Само във Флагман! Нелегален запис от опита на платени експерти да наложат завода за птича тор в Карнобат


Само във Флагман! Нелегален запис от опита на платени експерти да наложат завода за птича тор в Карнобат
Бизнесменът Минчо Гроздев твърди, че ще преработва безвредно за хората 16 тона птичи изпражнения в денонощие
Тема в развитие
виж още
скрий
04 Ноември 2016, Петък, 15:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Флагман.бг разполага с 80-минутен аудиозапис от среща в залата на Общинския съвет, където не бяха поканени медии

Експерти, наети от "Агрошанс Комерс" ЕООД – собственост на бизнесмена Минчо Гроздев, пристигнаха в Карнобат, за да представят пред общинските съветници бъдещия му завод за високотехнологично производство на компост от птичи изпражнения. Темата е болезнена за  жителите на града, които през миналата година алармираха отговорните институции за разнасящата се воня от експерименталното пускане на производството. То бе спряно по разпореждане на екоминистърката Ивелина Василева, но наскоро стана ясно, че РИОСВ-Бургас и РЗИ-Бургас са дали зелена светлина на проекта.

Както вече е известно, дружеството иска да изгради инсталацията в района на бившето ДЗС, отстоящо на не повече от 1000 метра от първите къщи на града.

Медии на въпросното представяне пред Общинския съвет не бяха поканени, а пиар-агенцията, която го организира, разпространи на следващия ден текст, но не и снимки от катедрата, където са били настанени експертите. По тази причина не можем да покажем лицата им. Записът, близо 80-минутен, е направен неофициално, извиняваме се за лошото качество.

От този запис става ясно, че защитниците на проекта  са били проектанти, технолози и адвокати.  "Грууп интернешънъл" ООД  е автор на инженерния проект, а  "АТМ Консултинг Партнърс" ООД отговарят за предвижването на законовите процедури.

Срещата е проведена по инициатива на собственика на "Агрошанс Комерс" ЕООД  Минчо Гроздев.
Според общинските съветници и кмета  Георги Димитров,  наетите от "Агрошанс Комерс" ЕООД  консултанти не са успели да ги убедят в безвредността на производството.

"Ние искаме инвестиции и опазване на околната среда, но за нас най-важният елемент е човекът. Аз не искам да унищожим един град и да изгоним хората, каквато потенциална опасност има. Бих искал да видя подобна инсталация с преработка на птича тор. Ще отида, без значение къде е по света", категоричен е кметът Георги Димитров. Експертите са опитали да убедят кмета, че по тази американска технология имало заводи в Нова Зеландия, Англия, Швейцария, Италия и Германия.
"Не съм убеден, че този био филтър може така да абсорбира миризмата, че да излезе навън чист въздух", каза още кметът, за когото най-страшното е, че РИОСВ не смята за нужно да се прави ОВОС.
Според  независими еколози и специалисти по органична химия,  които са прослушали записа, изказаните от жителите на Карнобат притеснения са повече от основателни. Освен неприятната миризма, птичата тор отделя голямо количество амонячни съединения, оказващи пагубно въздействие върху здравето на човека - дихателна система, зрението и репродуктивни функции при жените.
"Въпросът е дали общината може да си позволи този риск при условие, че плодовете от така нареченото биоземеделие не са предназначени за хората в Карнобат", подчерта кметът и допълни, че на живеещите в общината им е нужна компостираща инсталация, но не за птича тор, а за битови отпадъци. Тя ще е от икономическо значение за гражданите и би облекчила разходите за сметосъбиране.

Наетият от "Агрошанс комерс" адвокат Тодор Карастоянов е бил  медиатор  на тази среща. Той декларира, че за тях най-добре ще бъде общината и инвеститорът да си подадат ръце и да намерят начин да се реализира инвестиционното предложение при гарантиране пред обществеността, че няма да има вредни емисии.

Адвокатът се позовава  на мултимедийната презентация, направена в началото на срещата. С помощта на картинки и слайдове, експертите обясняват какво представлява компостът като основа на биологичното земеделие. Заводът за компостиране в Карнобат ще използва за суровини птича тор - 40% ,слама и дървен чипс - 60%. Ще се прилага ускорен метод за компостиране, който е по-продуктивен и прогресивен. Това, което протича от шест до девет месеца навън в природата, тук ще продължава 72 часа, след това 11 дни компостът ще изстива. Процесите ще се развиват в затворен цилиндър, представляващ биореактор. В него, в резултат на разградителните процеси, температурата ще достига докъм 60 градуса. Така патогенните организми умират и по този начин се санира компостът. Торта ще се превозва до инсталацията в 20-тонен камион, покрит с брезент. В компостиращото предприятие ще се разтоварва в затворено помещение, като ще се пуска така наречената парова завеса. По лента всичко ще отива за съхранение в бункерите, които също са покрити. Пак по покрита лента и през шнеков механизъм, суровините ще попадат в компостера. В него вентилаторите са нагнетяващи. Те няма да извеждат въздуха навън, а ще го вкарват вътре за нуждите на процеса. Компостът се разбърква, получава се и на третия ден попада в съдове за бързо зреене/изстиване. След 14 дена той ще е готов за извозване. Въздухът, който ще излиза навън, ще минава през биофилтър и през озонатор. В общи линии това е рецептата, по която ще се обработват 16 тона дневно птича тор в непосредствена близост до карнобатлии, и която по думите на адв. Карастоянов е в интерес на жителите на общината.

Кметът обаче е категоричен: "Ние сме против птичата тор, а не против инвестиционното намерение, като основен компонент за това производство, защото тя генерира големите миризми и каквото и да ни обяснявате, не можете да гарантирате, че няма да мирише. Ние промишлено производство на птици нямаме. Най-близката ферма е в близост до Болярско. Хората се притесняват от тази воня, смрад и както искате го кажете, те вече го изпитаха през юли м.г. Първоначално консултантите ни говореха за компостиране с оборска тор, а след това се оказа птича тор.Притесненията ни са по отношение здравето на хората и онова, което се получи миналата година. Колко ще бъдат тези миризми. Розата на ветровете е такава, че в Карнобат сутрин и вечер при нас се движи бризът. Разстоянието е много малко, получава се тунел и обгазяването не може да се избегне.Миналата година не можехме да си отворим прозорците. Аз не разбрах къде по света има такава работеща технология, при която се получава компост в подобно съотношение на птича тор, за да мога да отида да го видя. На нас ни е необходим компост от битови отпадъци.Това ще ни облекчи разходите.Компост, но не за целите, които си поставя г-н Гроздев, а  за да торим градините".

Изразената категорична позиция от страна на община Карнобат изнервя един от гостите на Гроздеви, (по някое време в залата влиза малката му дъщеря, която на висок тон дава наставления на присъстващите да не се разсейват, вниматeлно да слушат, б.р.) Експертът съветва със заплашителна нотка в гласа: "Аз съм нервен. Недейте да казвате на инвестиционното предложение "Не", защото не се знае дали няма да стане основен поминък утре или у други ден".

ЧУЙТЕ ЦЕЛИЯ ЗАПИС ТУК



Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
6
Коментара по темата
6.
Кое е правилно?
05.11.2016 08:59:15
4
4
Къде има завод за птичи лайна в София? Що лъжете хората? Айде холан, може да сме от село, ама и ние в Корекома влизаме да си купим кецки на Филип Плейн. В София има завод за компостиране на битови отпадъци, от какъвто и Карнобат има нужда. Ама вие искате да направите града помийна яма за лайната на Градус. Кажете си го най-сетне да ви олекне.
5.
правилно
05.11.2016 07:55:28
2
4
Първо чуйте записа и сами ще си направите извод! Такова нещо има в София ама там няма умни кметове да го затворят и затова софиянци не копаят лозята а само пият виното. Хммм. А ако има някой да дава заплата кой ли ще иде да копа?
4.
ккк
04.11.2016 23:01:51
4
3
До карнобатски бек
Като те кефят лайната върви и бъркай тогава компоста на бумбала, а за нас остави мастиката и заплатата, която ти дават от Венец.
3.
карнобатски бек
04.11.2016 18:58:07
2
9
Мен ме кефи миризмата на лайна. Все едно съм на смяна във Венец и правим бъркоч за мастика. Муууааааа
2.
Корнелия <3 Бойко
04.11.2016 16:12:06
3
2
Червената депутатка Корнелия Нинова се подложила на зверска диета и непосилни фитнес тренировки, за да отслабне скоропостижно. Само за последния месец успяла да се втали с 10 кила и все по – усърдно събира погледите на народните представители, които имат слабост към женските прелести.

Интересното в случая обаче е, че БСП функционерката е взела за пример диетата не на кого да е, а на най – големия враг на социалистите и лидер на управляващата партия Бойко Борисов. Корнелия се допитала до близки на премиера и те издали, че той варди форма като спира тотално хляба и сладкото.
Столични журналисти пък припомниха, че именно заради фигурата си, Борисов отказа да си опита от топлата питка с мед, която му беше приготвила наскоро кметицата Йорданка Фандъкова при поредното рязане на ленти в София.

Депутати от червената партия пък завидяха за топлото отношение на Корнелия Нинова към министър – председателят Бойко Борисов и започнаха да шушукат, че си го е заплюла и иска да му се слага. Именно за да е в състояние да го впечатли, тя се подложила на тази толкова тежка диета и по три пъти седмично ходила да вдига щанги във фитнеса.
1.
този там ли беше
04.11.2016 15:44:52
1
6
Кой е Димитър Николов? - каре


Оказва се, че той е крупен контрабандист от близкото мафиотско минало на България. Кандидатът за Кмет е държал години наред добре разработен канал за нелегален внос у нас на сухо мляко от Молдова и ОНД през Дунав мост. Публикации за това вече се появиха в някои национални медии. Заради тази си престъпна дейност Николов е осъден с присъда на Бургаския районен съд и дори в момента срещу неговата Еднолична фирма “Бове – 1” има действащи следствени дела и прокурорски преписки. Николов е разкрит от Митническите власти да представя подправени фактури и да подменя истинските. Във въпросните фактури има различни доставчици и различни фирмени адреси на “Бове – 1”, нито един от които действителния по съдебно решение. Така той е укривал десетки хиляди килограми сухо мляко, което е вкарвал с ТИР-ове през Дунав мост. Заради престъпленията срещу Николов са съставени Митнически Актове, Наказателни постановления, Съдебни решения и Изпълнителни дела от Агенцията за държавни вземания за принудително събиране на сумите, с които е ощетил държавния бюджет. “Уикенд” разполага с документи, доказващи, че Кандидат – Кметът е измамил държавата с над половин милион лева, което за момента на престъплението са били страшно много пари. Източници от кухнята на подобни далавери са категорични, че никой вносител не би действал в продължителен период толкова смело в престъпна дейност, без да има сигурен гръб и протекции на политическо и държавно равнище. Добре покриван като Областен Председател на СДС, докато бе в управление, и настоящ водач на синята листа в Общинския съвет на Бургас, един изпечен стопански престъпник /признат от съда/ застава зад друг актуален политически чадър, за да се спаси от заслуженото наказание, което трябва да понесе за престъпленията си.. Ако разбира се България беше нормална законова държава по европейски стандарти и корупцията в страната не превръщаше вчерашните престъпници в настоящи управници, с власт да се разпореждат със съдбите на милионите българи.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори