Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Карнобатските лозари и винари се обединиха в кооператив

Изпълнителният директор на "Винпром Карнобат" Десислава Николова заряза заедно с карнобатлии в масивите край с. Венец
Ключови думи:
Лозарите и винопроизводителите от Карнобат вече заедно ще обработват лозята и ще търсят общи пазари за вината и ракиите си. На Трифон Зарезан „Винпром Карнобат“ подаде ръка за обединение на местните стопани, за да възродят основания през миналия век Лозаро-винарски кооператив „Карнобат“. Към гроздопроизводителите от карнобатските села Огнен и Венец се присъединиха енолозите на „Братя Минкови“, земеделците от Лозенец и Деветак, изба „Грозден“, лозарите от Житосвят и Искра, ЕТ „Агрокомерс“ както и ЕТ „Златен грозд“-Карнобат.

Кооперативът ще защитава интересите на дребните земеделци като гарантира достойна цена за реколтата им. Целта е да се постигне затворен цикъл на производство - от засаждането и отглеждането на лозята, през преработката на гроздето във винарските изби, до съвместни продажби на Карнобатските вина и ракии на много по-добри цени, както у нас така и на международните пазари. Мисията на съкооператорите е да защитават родното производство от нелоялната конкуренция и да се борят напитките от региона да заемат подобаващо място в ресторанти, магазини и търговски вериги.

Президентът на "Винпром Карнобат" Миню Стайков и изп. дир. Десислава Николова приветстваха обединението и зарязаха в Карнобатските лозя

Обединените в Кооператива винопроизводители ще обезпечават лозарите със земеделска техника, а агрономите ще ги съветват как да обработват масивите екологично и да извлекат най-доброто от уникалната карнобатска природа. Гроздоберът ще се извършва със гроздокомбайните на „Винпром Карнобат“, а за лимитираните винени селекции технолозите на „Братя Минкови“ ще организират ръчно бране в оптималното за всеки сорт време. Масивите на Кооператива ще имат обща целогодишна охрана, която да ги пази от набезите на крадци и нелегални изкупвачи.

Стотици ценители на хубавото вино дойдоха край с. Венец да зарежат и да се хванат на кръшните хора

Членовете на Лозаро-винарския кооператив ще развиват съвместно винен туризъм, използвайки богатото историческо, археологическо и архитектурно наследство на Карнобатския край. В резултат на съвместната работа се очаква в общината да се разкрият над 150 нови работни места за висококвалифицирани енолози и специалисти по селско стопанство, което ще допринесе за връщането на младите хора по родните им места.
В деня на Свети Трифон, кметът на общината Георги Димитров изтъкна, че модерното лозарство и винопроизводство се случват там, където хората са единни и работят за общата кауза. Той се обърна към стопаните от Лозаро-винарския кооператив „Карнобат“ с прочутия завет на хан Кубрат: „Докато всички вие – земеделски стопани и винопроизводители сте заедно и се поддържате като сноп лозови пръчки, никой няма да ви победи. Знайте, че силата се крепи на единството“. Изпълнителният директор на „Винпром Карнобат“ Десислава Николова пък сподели, че населени места с високоразвита култура се изграждат само там, където хората се подкрепят и подпомагат. Тя припомни, че още преди сто години икономическият подем на България е бил тясно свързан с окрупняването на стопанствата и работата в колектив.
Събитието уважиха зам.-областният управител на Бургас Владимир Крумов, депутатът Стефан Кенов, кметът на Карнобат Георги Димитров, кметът на Айтос Васил Едрев, директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Георги Митев, най-големите зърнопроизводители в областта Ангел Ангелов и Бенчо Бенчев, общински съветници от Бургас и Карнобат, представители на бизнеса и културата.
Много хора от цялата Бургаска област дойдоха край с. Венец, за да отбележат празника и да зарежат лозята по покана на "Винпром Карнобат". Те извиха кръшни хора и се насладиха на изпълненията на ансамблите „Чинари“, „Карнота“ и Пъстрица“ с ръководител Стефка Динева.

ЯПОНИЯ И КИТАЙ ОТЛИЧИХА СЪС ЗЛАТНИ МЕДАЛИ ВИНАТА НА КООПЕРАТИВА
Изба “Братя Минкови“ спечели признанието на Далечния изток


Още със създаването си, лозаро-винарският кооператив „Карнобат“ получи признание и четири златни отличия от най-влиятелните икономики в Далечния Изток. Ценителите в Япония и Китай с удовлетворение научиха, че членовете на Кооператива създават вината си следвайки високите стандарти за качество,  с грижа за природата, почтеност към потребителите и съпричастност със земеделските стопани, обработващи лозята на Карнобат.

Тези дълбоко почитани в източната култура етични норми винаги са били водещи за енолозите на изба „Братя Минкови“, които са сред основателите на Кооператива. Те влагат само най-доброто и екологично чисто грозде и така продължават хилядолетните традиции, завещани от предците им.

Не случайно невероятните MINKOV BROTHERS Cuvee и MINKOV BROTHERS White Cuvee бяха отличени със златни медали в престижния японски конкурс Sakura Wine Awards. За него се твърди, че награждава само най-качествените вина на планетата заради изключително строгите си критерии. Ден по-рано изисканият Ризлинг на Le Photographe се окичи със злато от China Wine and Spirit Awards в Китай. Златен медал от същата надпревара получи и друг член на кооператива - „Винпром Карнобат“ за елегантното си розе Chateau Karnobat. Форумът е наричан „входна врата към Поднебесната империя“, защото се журира от 100-те най-влиятелни местни дегустатори, търговци, собственици на ресторанти, енолози и дистрибутори.

MINKOV BROTHERS Cuvee покори енолозите от Sakura Wine Awards с високо ценения в японската култура аромат на зряла вишна. Заради красотата си вишната Сакура е наричана „Принцесата на цветята“, обявена е за национален символ, а вино с нейния аромат е считано за символ на изтънченост и класа в Страната на изгряващото слънце. Купажът на Шардоне и Вионие в MINKOV BROTHERS White Cuvee пък бе обявен за едно от най-добрите допълнения към традиционното японско суши. Китайските ценители пък нарекоха ризлинга на Le Photographe “владетел на белите вина“ заради изискания му минерален вкус и заслужено поставиха виното измежду най-добрите световни образци на този сорт, разказаха участниците, представящи лозаро-винарския Кооператив на най-престижните конкурси в Далечния изток.

Президентът на "Винпром Карнобат" Миню Стайков с уникален дар от отец Павел - гроздоберачката от 1955 г. (Очаквайте нейната невероятна история във Флагман.БГ)  

Очаквайте утре репортаж от дегустацията на най-добрите вина на "Винпром Карнобат".










Шерцингер гледа българско предаване Направи й впечатление пантомима Гери от Игри на волята потъна в скръб (СНИМКА) Инфлуенсърката загуби майка си
Какво се случва с Крисия и Никола Цолов? Гаджета ли са? В Национален парк „Пирин“ откриха мъж, обявен за починал преди години Служители на парковата охрана открили мъжа, който проявил агресия, когато му били поискани  лични документи за да му бъде написан акт за нарушението
Не купувам безобразно скъпата Нутела, а си я приготвям сама у дома от обикновени банани: Здравословна и вкусна! За разлика от класическата Нутела, тя не съдържа палмово масло или рафинирана захар Тази течност може да предотврати редица здравословни неприятности Какаото е много полезно, сочат експерти
Тайна съставка прави перфектни тези палачинки Рецепта без дупки за солен и сладък пълнеж! Масова стрелба до България Има жертви в Гърция
Подарък за учителите в Деня на будителите: Увеличават заплатите им Kонкретните параметри все още се обсъждат със синдикатите и директорите, посочи министърът Сърбин с гръмко изказване за Мони Николов Подчерта, че Симеон е бижу в спорта
Вкусна, топла и ароматна гъбена супа с пиле Идеална за студените есенни дни Наводнение във Варна Получиха се водопади