Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Карнобатските лозари и винари се обединиха в кооператив

Изпълнителният директор на "Винпром Карнобат" Десислава Николова заряза заедно с карнобатлии в масивите край с. Венец
Ключови думи:
Лозарите и винопроизводителите от Карнобат вече заедно ще обработват лозята и ще търсят общи пазари за вината и ракиите си. На Трифон Зарезан „Винпром Карнобат“ подаде ръка за обединение на местните стопани, за да възродят основания през миналия век Лозаро-винарски кооператив „Карнобат“. Към гроздопроизводителите от карнобатските села Огнен и Венец се присъединиха енолозите на „Братя Минкови“, земеделците от Лозенец и Деветак, изба „Грозден“, лозарите от Житосвят и Искра, ЕТ „Агрокомерс“ както и ЕТ „Златен грозд“-Карнобат.

Кооперативът ще защитава интересите на дребните земеделци като гарантира достойна цена за реколтата им. Целта е да се постигне затворен цикъл на производство - от засаждането и отглеждането на лозята, през преработката на гроздето във винарските изби, до съвместни продажби на Карнобатските вина и ракии на много по-добри цени, както у нас така и на международните пазари. Мисията на съкооператорите е да защитават родното производство от нелоялната конкуренция и да се борят напитките от региона да заемат подобаващо място в ресторанти, магазини и търговски вериги.

Президентът на "Винпром Карнобат" Миню Стайков и изп. дир. Десислава Николова приветстваха обединението и зарязаха в Карнобатските лозя

Обединените в Кооператива винопроизводители ще обезпечават лозарите със земеделска техника, а агрономите ще ги съветват как да обработват масивите екологично и да извлекат най-доброто от уникалната карнобатска природа. Гроздоберът ще се извършва със гроздокомбайните на „Винпром Карнобат“, а за лимитираните винени селекции технолозите на „Братя Минкови“ ще организират ръчно бране в оптималното за всеки сорт време. Масивите на Кооператива ще имат обща целогодишна охрана, която да ги пази от набезите на крадци и нелегални изкупвачи.

Стотици ценители на хубавото вино дойдоха край с. Венец да зарежат и да се хванат на кръшните хора

Членовете на Лозаро-винарския кооператив ще развиват съвместно винен туризъм, използвайки богатото историческо, археологическо и архитектурно наследство на Карнобатския край. В резултат на съвместната работа се очаква в общината да се разкрият над 150 нови работни места за висококвалифицирани енолози и специалисти по селско стопанство, което ще допринесе за връщането на младите хора по родните им места.
В деня на Свети Трифон, кметът на общината Георги Димитров изтъкна, че модерното лозарство и винопроизводство се случват там, където хората са единни и работят за общата кауза. Той се обърна към стопаните от Лозаро-винарския кооператив „Карнобат“ с прочутия завет на хан Кубрат: „Докато всички вие – земеделски стопани и винопроизводители сте заедно и се поддържате като сноп лозови пръчки, никой няма да ви победи. Знайте, че силата се крепи на единството“. Изпълнителният директор на „Винпром Карнобат“ Десислава Николова пък сподели, че населени места с високоразвита култура се изграждат само там, където хората се подкрепят и подпомагат. Тя припомни, че още преди сто години икономическият подем на България е бил тясно свързан с окрупняването на стопанствата и работата в колектив.
Събитието уважиха зам.-областният управител на Бургас Владимир Крумов, депутатът Стефан Кенов, кметът на Карнобат Георги Димитров, кметът на Айтос Васил Едрев, директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Георги Митев, най-големите зърнопроизводители в областта Ангел Ангелов и Бенчо Бенчев, общински съветници от Бургас и Карнобат, представители на бизнеса и културата.
Много хора от цялата Бургаска област дойдоха край с. Венец, за да отбележат празника и да зарежат лозята по покана на "Винпром Карнобат". Те извиха кръшни хора и се насладиха на изпълненията на ансамблите „Чинари“, „Карнота“ и Пъстрица“ с ръководител Стефка Динева.

ЯПОНИЯ И КИТАЙ ОТЛИЧИХА СЪС ЗЛАТНИ МЕДАЛИ ВИНАТА НА КООПЕРАТИВА
Изба “Братя Минкови“ спечели признанието на Далечния изток


Още със създаването си, лозаро-винарският кооператив „Карнобат“ получи признание и четири златни отличия от най-влиятелните икономики в Далечния Изток. Ценителите в Япония и Китай с удовлетворение научиха, че членовете на Кооператива създават вината си следвайки високите стандарти за качество,  с грижа за природата, почтеност към потребителите и съпричастност със земеделските стопани, обработващи лозята на Карнобат.

Тези дълбоко почитани в източната култура етични норми винаги са били водещи за енолозите на изба „Братя Минкови“, които са сред основателите на Кооператива. Те влагат само най-доброто и екологично чисто грозде и така продължават хилядолетните традиции, завещани от предците им.

Не случайно невероятните MINKOV BROTHERS Cuvee и MINKOV BROTHERS White Cuvee бяха отличени със златни медали в престижния японски конкурс Sakura Wine Awards. За него се твърди, че награждава само най-качествените вина на планетата заради изключително строгите си критерии. Ден по-рано изисканият Ризлинг на Le Photographe се окичи със злато от China Wine and Spirit Awards в Китай. Златен медал от същата надпревара получи и друг член на кооператива - „Винпром Карнобат“ за елегантното си розе Chateau Karnobat. Форумът е наричан „входна врата към Поднебесната империя“, защото се журира от 100-те най-влиятелни местни дегустатори, търговци, собственици на ресторанти, енолози и дистрибутори.

MINKOV BROTHERS Cuvee покори енолозите от Sakura Wine Awards с високо ценения в японската култура аромат на зряла вишна. Заради красотата си вишната Сакура е наричана „Принцесата на цветята“, обявена е за национален символ, а вино с нейния аромат е считано за символ на изтънченост и класа в Страната на изгряващото слънце. Купажът на Шардоне и Вионие в MINKOV BROTHERS White Cuvee пък бе обявен за едно от най-добрите допълнения към традиционното японско суши. Китайските ценители пък нарекоха ризлинга на Le Photographe “владетел на белите вина“ заради изискания му минерален вкус и заслужено поставиха виното измежду най-добрите световни образци на този сорт, разказаха участниците, представящи лозаро-винарския Кооператив на най-престижните конкурси в Далечния изток.

Президентът на "Винпром Карнобат" Миню Стайков с уникален дар от отец Павел - гроздоберачката от 1955 г. (Очаквайте нейната невероятна история във Флагман.БГ)  

Очаквайте утре репортаж от дегустацията на най-добрите вина на "Винпром Карнобат".










Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита
Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта
Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Рецепта мечта за козунак! Мек, пухкав, на конци и без месене! Няма никаква разлика с рeзултата от традиционнитe козуначeни рeцeпти, които отнемат часове  
Лоша прогноза за времето премества на друга дата откриването на островния сезон, обявено за 4 май Събитието с миди на тенекия и музика на плажа се измества за 6 май Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света
Хиляди ще изпълнят площада пред храм "Св. св. Кирил и Методий" за пасхалната служба, ето програмата Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започва в 23:30 часа Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Хапвайте тази здравословна шоколадова торта без никакви угризения Ще се влюбите във вкуса й Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент