Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Българската бира от соца: Каква беше тя тогава и различна ли е днес?

Народната власт построява 13 бирени фабрики, разположени са така, че да покриват равномерно цялата територия на страната
Ключови думи: бира, пивоварни, бургаско, загорка, ариана, соц, ретро флагман, бургас, флагман
Може да изглежда странно, но рекордът по изпита бира у нас е 1990 година – 700 млн. литра. Това е още социалистическото производство, без промяна в технологиите и системата на дистрибуция. После потреблението рязко пада. Най-ниската точка е 1997 г., когато достига 303 млн. литра. Оттогава потреблението бавно върви нагоре, за да достигне 511 млн. литра през 2013 г. Причините са не само в навици на пиене, а и защото от 1990 г. до днес България е изгубила около 20% от населението си.
Бирените фабрики в България често изтъкват историята си, как са основани в миналия век от някой чешки или немски пивовар. И понякога си приписват имена и марки, какъвто е случаят с бирата „Ариана”. Както e ставало дума тук, тази марка като име и рецепта е създадена през 90-те години във фабриката в Горубляне (виж тук). Тя няма нищо общо с братя Прошек, както се опитва да ни убеди една реклама.

Но малко се знае за историята на бирата от социализма, когато са построени повечето фабрики, приватизирани през 90-те години, след падането на комунизма.


Каква бира се е пила тогава, каква сега?

В годините на социализма „народната власт”, за да задоволи „все по-нарастващите потребности на населението” (както се казваше тогава), построява 13 бирени фабрики, основно през 50-те и 60-те години. Някои от тях са модернизирани стари бирени фабрики, построени преди войната. Други са съвсем нови. Разположени са така, че да покриват равномерно цялата територия на страната с бира. Това е важно защото по онова време бирата не е пастьоризирана и стабилизирана и не може да се съхранява дълго и да се транспортира надалеч. Разваля се за 1-2 седмици и това означава бързо да се транспортира от завода в магазина.

Казаните за варене са медни, технологията е предимно пилзенска, някои майстори от пивоварните заводи са изпращани на специализация в братска Чехословакия, където независимо от идеологията на власт, бирата се прави както преди 150 години.


В България т. нар. „специално пиво”, се появява по-късно, има трайност от един до три месеца и е в по-ограничени количества на пазара. Повечето видове бира до средата на 70-те години се продават в бутилки без етикет, а понякога и с обикновени капачки без марка на производителя.

Така до към 80-те години бирите в България са били основно регионални. Благоевградчани са пиели „Пиринско пиво”, пловдивчани – „Каменица”, бурзаглии – „Бургаско пиво”. Северозападна България е оставена на пивоварните в Лом и Мездра. Централна България пие великотърновско и плевенско пиво, североизточна – шуменско и варненско. В София властва „Столично пиво” и „Люлин”, но от края на 70-те години и през 80-те години в столицата започват да прииждат бири, произведени и от други пивоварни.

Търговията между отделните „бирени” области ставала само с писмени молби и устни кандърми. При ремонт на някоя фабрика или при внезапен остър дефицит, чиновници от стопанско обединение „Българско пиво” се съгласявали да пренасочат камиони с каси към жадуващи градове и курорти. През зимата, заради намаляващото потребление, бирените фабрики затваряли. През 50-те и 60-те години българинът още няма навици в пиенето на бира. Българи, като ходели по командировки в Чехословакия, с учудване разказвали – „Абе, те, чехите, като идат в магазина, заедно с хляба си купуват и бира в шишета”. Тогава изглеждало необичайно, у нас пиели бира само през лятото и предимно в кръчмите.


„Загорка” е една от пивоварните, която прави пазарен пробив и променя навиците на българина. На тази пивоварна принадлежи първата реклама на бира. Известна волейболистка старозагорка е снимана по бански, нещо невиждано дотогава в България. Еротика и реклама за пръв път у нас (за съжаление снимка на тази реклама не се намират, показаната тук е с друг модел). Снимката е голям формат, отпечатана върху гланциран картон, с фирмения знак и краси стените на заведения и хотели. Шофьори успяват да се докопат до снимката и украсяват с нея кабината си. Много брадясали българи са скърцали със зъби и пили бира под погледа на красавицата. Днешните собственици на „Загорка”, ако знаят какво е направила тази жена за тяхната марка, ще я издирят и ще й дадат пенсия.

Статистиките показват, че от 60-те до 70-те години „Загорка” е утроила производството (нещо, за което сегашната „Загорка” не може и да мечтае). Наложило се е разширение и модернизация на пивоварната. Средства обаче плановата икономика не отпуска. За техника е трябвала валута „по второ направление” както се казва тогава. Валутата не се отпуска току-така и директорът на „Загорка” Генчо Станчев, който е начело на пивоварната от 50-те години до 1975, проявява инициативност и пазарен нюх при тогавашната икономика. С преварения отпадъчен малц пивоварната започнала да угоява прасета и телета в помощно стопанство. Това е широка разпространена практика в бирените страни, дори има термин „малцови свине”. Изнасяли прасетата и телетата чрез ДСО „Родопа” на Запад. Станчев издействал част от доларите да му ги отпуснат за модернизация. През 1973 г. обновил завода с техника от Германия и той бил тържествено открит от тогавашния пръв партиен и държавен ръководител Тодор Живков. От тогава „Загорка” става една от най-търсените бири у нас. За дефицитната „Загорка” при соца стават опашки, бой, рушвети.


Днешната „Загорка” се прави в нов модерен завод, а не по старите чешки технологии. Сега бирените фабрики са като нефтохимически инсталации, бирата минава по тръби от един стоманен съд в друг. По-старите пиячи знаят, че вкусът вече е друг. Пивоварните днес търсят по-масов вкус, използват видове хмел с по-малко горчивина. Ферментират при по-висок градус, отлежаването е по-малко. Вкусът се нагажда към женската аудитория, което според маркетинг стратегиите носи растеж на продажбите.


До средата на 70-те години у нас се произвежда само непастьоризирана бира. За пръв път бутилки с пастьоризирана бира излизат от пивоварната „Шуменско пиво”. Това са прочутите ниски и тумбести бутилки с Мадарския конник на етикета. „Бомбичките” от 330 милилитра с „Шуменско специално” стават въпрос на престиж за всеки български ресторант. Към края на 70-те на пазара излиза и „Загорка” със зелен етикет в средата с жълт ечемичен клас. С въвеждането на новите технологии през 80-те години се оформят три асортимента – обикновено пиво, наричано още „светло”, с трайност до 14 дни, специално пиво, с трайност 30-90 дни и луксозно, с трайност 90-180 дни. Разликата между тях освен в трайността е и в концентрацията на екстракта (10%, 11%, 12%  – това е съотношението на количество ечемик към количество вода).


Днес бирите са пастьоризирани и стабилизирани, трайността им е от 6 месеца до 1-2 години, според вида. Затова повечето пиячи най-харесват най-леката бира – „светло”, с най-малка концентрация на екстракта. Според повечето пиячи от специалните и луксозни видове остава вкус в устата, боли глава, ожадняваш.

По правило в бирените страни в Европа най-много се пие наливно и непастьоризирано пиво, и жива бира, от малки местни пивоварни. Сега у нас най-много се пие от пластмасови бутилки, заради цените. Бирата в кегове, пластмасови и стъклени бутилки е една и съща, еднакво пастьоризирана.

Удължаването на трайността на бирата дава отражение на вкуса, но е необходимо на производители и търговци. Така един вид бира може да се транспортира надалеч, да престоява в складове и магазини, да покрива пазара на територията на цялата страна и да се рекламира чрез телевизиите като марка. Отпада регионалния принцип и нуждата от 13 пивоварни от времето на социализма. Затова новите собственици на българските пивоварни закриха плевенската, бургаската, варненската, софийската (в Горубляне) и др. Останаха няколко по-големи завода, които произвеждат различни видове бира.

Автор: Иван Бакалов
Източник: http:socbg.com
28
Коментара по темата
28.
До 27
22.08.2015 14:54:14
До 27 ти като много разбираш от IP къде го виждаш тъпак kaто никакво IP не се вижда?
27.
Бургас
22.08.2015 14:14:49
Флагман, удобно ли ви е от 25 коментара 21 да са на един човек. Това някой малоумник от редакцията ви ли е или външен луд?
Вие за блокиране на IP не сте ли чували?
26.
Холандската Преса
22.08.2015 14:13:06
Най голямата илюзия в че държавата създава хахаха държавата само взима и краде, хаха. Ограничи държавата дай свобода на хората да правят бизнес!!!!
25.
До 14
22.08.2015 13:40:46
Промити дебили от комунистите, що не пишете как "държавата" ограби собсвениците на тези заводи!!!!!! Учебниците ви са още втора класа поонерче.
Нищо хубаво не очаква Европа със такива слабаци които си мислят че държавата прави нещо.
24.
гошо
22.08.2015 13:37:03
Много добре се вижда че Шуменско Пиво има собсвеник през 1882, не е на "държавата" или както писа човека диктатурата. Кой е истинския собственик!!!!! Защо не пишете статии за тези велики хора създали бизнеси!!!!!
23.
Холандската Преса
22.08.2015 13:34:29
До 22: заминавай за Северна Корея, там ще се радваш на нехимия ;) хаха тъпак.
22.
_nib_
22.08.2015 13:15:35
Всичко вече е химия,вследствие на алчността,на стремежа за бързо забогатяване.Преди малко жена ми сложи като гарнитура отгоре да се запече кашкавал,скъп.За 5 мин даже и помен не остана от него.Изпари се.Само един много солен вкус придобиха пържолките.Правете си изводите сами.
21.
Пияч-разбирач
22.08.2015 11:32:46
К.р за бирата - бачкаторско питие, два за виното - женско! Само само само ТВЪРДО ГОРИВО с тежки мезета!!!
20.
д
22.08.2015 11:13:28
Шефа на фабриката се слагаше от партийния секретар хахахаха от шурея на свако му.
А експертите бягаха на запад!!!!
19.
ебал съм ти руснаците кухи
22.08.2015 11:10:03
Силните държави са на капиталистически основи.
Колкото повече има свобода и пазар за капитала, толкова по бързо става финансирането на идеи и технология.
18.
раковски
22.08.2015 11:05:16
Като знам какви убитаци работеха във завода без образование бих казал че беше различна и никаква.
17.
Бург 2030
22.08.2015 11:02:33
Целия експеримент беше за да може крадците да окрадат индустриалците и собсвениците на България. Аз го сравнявам все едно циганите да се вдигнат и да ни окупират и да кажат че това е държавата ни.
16.
Фасол
22.08.2015 11:00:18
Май нещо не се виждат Ферарите и Поршета, Фордове и Шавролети на снимките....май не се харесаха на руския ви шеф.....?
15.
Бай Хуй
22.08.2015 10:56:33
Стига си тролил бе, ИДИОТ!
14.
Samuil + Simeon Kings of Bulgaria
22.08.2015 10:50:05
Един пагубен експеримент във който лъжци които се представят за комунисти крадат собствеността на собствениците!!!
Как не ви е срам!!!! Как не ви беше срам!!!
13.
Важно!!!
22.08.2015 10:46:19
Историята пак ще се повтори, май не сте си научили урока, семето ви е тъпо. Дори една Турция не се подлъга под руския комумаймунизъ, лъжи, и крадене!!!
12.
Руско гето
22.08.2015 10:44:37
Каква държава когато нямаше избори.....хаха не се ли сещате колко управляваше Партизанина колкото искаше и колкото му кажат от Червения Московски Затвор! Като говеда бяхме! Затворени от Европа!
11.
J
22.08.2015 10:41:02
Понякога се чудя кой спонсорира тези промиващи статии, първото което ми идва в главата е че Флагман е финансиран от диктатурата на Путин. Примерно масово се пропуска да се прави връзка между правата и свободите на човека, и това което Флагман нарича "държава"....как не ви е срам, хората в Европа които не са имали комунизъм са поне 1 заплата по напред, а в случая на Щвейцария 10!
10.
Glaruss
22.08.2015 10:35:28
За Мишо бирата барем нещо да бяхте писали. Мир на праха му.
9.
Политиката на Русия за пре-ебаване на Европа
22.08.2015 10:33:12
Май не помните че се нареждахме на опашки за месо, по 2 часа, и хляб по 1.
8.
помня
22.08.2015 10:31:45
Помня как Българи бяха изпратени да потушават Чешкото въстание през 1968 и преди това в Унгария, под указ на Русия, да СВ убиват тези които искат свобода, жалка картинка, до ден днешен дължим на Унгарците и Чехите извинения че наши войници стреляха срещу тях да се подчаВст на диктатурата в Москва
7.
гето
22.08.2015 10:28:46
Във Берлин има още изложби на източно германци които се опитват да избягат на запад и биват убивани от тяхните......простотия!!!!! Кървав режим!!!!
6.
раковски
22.08.2015 10:27:10
Унищожението на българските индустриалци и Българското Царство което успешно бе вдигнало глава стана защото Москва влезе със танковете през 1944 и ни обяви война въпреки ме ние бяхме неутрални и мирни, като Щвейцария! Така ни искаше Царя.
5.
Явор
22.08.2015 10:24:44
Сещам се как нямах доларче да си купя Тоблеронче от Корекома, а синовете на партийните секретари имаха.
4.
Руско гето
22.08.2015 10:22:01
Ами то май звучи че ние сме били като Северно Корейци, на тяхното равнище и затвореност. Колко хора избягаха през 1944-1951, към 2 милиона...през граници под влаци под автобуси
3.
История на поробване
22.08.2015 10:18:04
Мили хора, драги читатели,

Първо Флагман трябваше да напише едно изречение как комунистическата диктатура (моля не ги наричайте държава, ако се сещате това бяха кукли-партизани на конци поставени от Московската военна диктатура).
Ако знаете какво значи държава, най основното би било да има свободи, частна собственост, демокрация и закони --- нито едно не съществуваше при комунизма. Явно дори вие като журналисти показвате че учебниците ви още са написани от прости заблудени от Москва хора.

Искам да кажа че преди 1944 имаше частни бирени фабрики които бяха конфискувани и собсвениците им пропъдени и обявени за "врагове на народа" и някой от тях изпратени във лагери като Белене или Сибир.

След това почна да се произвежда бира която беше такава повърня, ама я траехме щото друго нямаше.

След това, вие да не мислите че соц статистите брояха населението че да знаете дали България е имала 20% повече хора. Това са пълни измислици, никой не броеше нищо или пък цифрите де надуваха за да изглежда че сме повече отколкото сме.

Моля правете тези забележки на всички които продължават да използват думата "държава" при комунизма. Единствената дума бе диктатура или режим!!!!
2.
Българин
22.08.2015 10:04:54
Половината "бира" вече се прави от китайско ГМО пшенично нишесте
1.
Узунджата
22.08.2015 08:38:53
Изпратили българските производители бира за експертиза в Чехия и от там дошъл отговор : КОНЯ ИМА БОЛНИ БЪБРЕЦИ !!!
  Добави Коментар
Кои са най-лошите места в самолета Вижте разказа на стюардеса Кола падна в 6-метрово дере, почина жена На задната седалка е пътувало и 12-годишно дете, което не е пострадало
Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Камелия обезобрази и устните си Огън момичето на родния фолк изглежда си е уголемила джуките
Вижте новия звяр на Асен Блатечки Актьорът е собственик и на спортна „Хонда прелюд“, зад чийто волан сяда рядко Тази учебна година студентите ще си плащат таксите Занимаваме се с популизма на Асен Василев и Денков, смята той
В опит за проверка: Патрулка удари кола в Пловдив Взето е административно отношение спрямо служителя на реда Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно
Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Морският ни глас е претендент и в класацията за Албум на годината на БГ радио Как се нарича най-здравото яйце на Великден в различните части на България? Яйцето олицетворява разпятието и възкресението
Пребита жена избяга от насилника си в Стара Загора Жертвата е настанена в болница Учениците от ОУ "Васил Априлов" ще изнесат истински спектакъл Събитието е част от поредицата „Пролетна Етно палитра“