Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Пилетата пълни с вода и соли, с тях месото ставало по-крехко?

Скъпите пилета не винаги са по-качествени от евтините. Това бе доказано с експеримент.
Ключови думи: експеримент, пилета, некачествени, храни, Сергей Иванов, Жоро Иванов

Експеримент на БНТ доказа, че пилешкото месо е пълно с вода и соли. Производителите твърдят, че водата в месото се добавя с цел да стане по-крехко и лесно за готвене, но готвачът на президента Жоро Иванов опроверга това. Той сготви три пилета, купени на различна цена. Едното е по 4,29 лева за килограм, другото – 5,39, а третото – 7,89. След като бяха печени 45 минути във фурна с малко сол, без никакви добавки и мазнина, се оказа, че не винаги цената съответства на качеството. Пилето, което бе на средна цена – за 5.39 лева за килограм, е с най-много вода.
Д-р Сергей Иванов от Независимия център по биология на храните пък потвърди, че водата в пилешкото достига до 50 процента.
“Откакто съществува Европейската система за оповестяване на опасни храни, българските контролни органи нито веднъж не са хванали пилешко с някакви проблеми. Когато родното пиле “прехвръкне” граница, контролните органи в съседните ни страни от общността отчитат нарушения и то при почти нищожния ни износ. Типично за България е в него да има остатъци от ветеринарно-медицински продукти. Това води като следствие до повишаване на солевото съдържание на пилешкото месо. Това се отразява много зле на хората със сърдечно-съдови проблеми”, предупреди д-р Иванов. Най-често в нашенските пилета се добавят вода и соли с цел да се увеличи неговото тегло.
“Водата в пилето е резултат от технологична обработка и не е опасна за здравето, не е наказуемо. Следим единствено за веществата, които са опасни за човешкия организъм”, каза пък шефът на Българската агенция по безопасност на храните проф. д-р Пламен Моллов в „Денят започва“. Той увери, че Агенцията провежда постоянен контрол и не са открити антибиотици в продуктите. Той добави, че практиката с вода е обичайна европейска практика и тя се слага, за да се подобрят технологичните характеристики на самото месо.
1
Коментара по темата
1.
игор
27.01.2015 14:25:44
Браво на такъв шеф на контролната институция БАБХ за изказването което е направил! Ама какво ли разбира той от безопасна и качествена храна. Той разбира от друго - да си пълни гушата само, пък обикновените хора да ядат вода, тя е безвредна и насища много. Браво на такъв специалист!
  Добави Коментар
Експерт разкри дали климатикът да работи през целия ден, или да го пускаме само когато сме вкъщи Ето как да изразходваме по-малко енергия Плажният дневник на една кифла: Целта е да чукна поне 483 лайка, батка с бургаски Мерцедес и една морска разходка с яхта Слънчево е. Много по-горещо, отколкото ми се иска, но в името на перфектния тен трябва да издържа
Тези зодии са склонни към вредни навици и зависимости Обръщайте внимание не само на вашия слънчев знак, но и на асцендента БТПП: Законопроектът за въвеждане на еврото крие рискове за бизнеса и пазара Палатата предупреждава, че предлаганите мерки създават несигурна среда, отварят врати за произвол и подкопават доверието на инвеститорите
Забраняват промоциите в големите вериги Законопроектът за веригата на доставки на земеделски продукти и храни гласи, че отстъпката от цената не може да бъде повече от 10% БТПП: Държавата ходи по пари, а не се навежда да ги вземе Ще станем световни шампиони по пожари, притеснен е зам.председателят на палатата Красимир Дачев
ЕК позволява авансови плащания до 85% към земеделците в ЕС Новата мярка цели да облекчи ликвидните затруднения на фермерите, засегнати от климатични аномалии и търговско напрежение Сънувам я тази турска баница с кашкавал и сирене, откакто я опитах миналото лято! Днес ви предлагаме един специален вариант на бюрек, който се приготвя в района на оживения южен турски град Адана
Лошо ми е! Помните ли Али Ръза? Нещо се случва с него, неузнаваем е В момента актьорът е кожа и кости, а на лицето му е изписано страдание Отново печалба от над един милион
Чака трето дете (СНИМКИ) Антония Петрова е бременна Земетресение разлюля Югозападна България, епицентърът е... Сеизмолозите следят обстановката, като засега няма повишена тревога