Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Хранителните стоки са задължително с нови етикети от днес

Така трябва да изглеждат витрините днес, но дали е така и дали написаното ще е вярно, проверяващите ще кажат
Ключови думи:

От днес влизат в сила новите правила на ЕС за етикетиране, приети от Еврокомисията през 2011 г.

Те ще гарантират на потребителите по-ясна, по-подробна и точна информация за съдържанието на хранителните продукти и ще им позволят да правят информиран избор за консумираните от тях храни, пише БГНЕС.

"От 13 декември европейските граждани ще видят резултатите от полаганите в продължение на години усилия за подобряване на правилата за етикетиране на храните. Ключовата информация за съдържанието вече ще се отбелязва по-ясно върху етикетите, а това ще помогне на хората да правят информиран избор за храните, които купуват. Благодарение на новите правила потребителите са поставени на първо място и получават по-ясна информация по начин, който не затруднява предприятията", каза европейският комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

Част от основните промени в правилата за етикетиране са:

По-четливa информация (въвежда се минимален размер на шрифта за задължителната информация);

- по-ясно и унифицирано представяне на алергените (напр. соя, ядки, глутен, лактоза) при предварително опакованите храни (видимо открояване от останалата информация чрез шрифт, стил и цвят на фона);

- задължителна информация за алергените при храните, които не са предварително опаковани, включително в ресторанти и кафенета;

- изискване за представяне на определена информация за хранителната стойност на по-голямата част от предварително опакованите преработени храни;

- задължителна информация за произхода на прясното свинско, овче, козе и птиче месо;

- еднакви изисквания за етикетиране при пазаруване по интернет, от разстояние и от магазина;

-списък на специално създадените наноматериали в съответните съставки;

- конкретна информация за растителния произход на рафинираните масла и мазнини;

- по-строги правила за предотвратяване на подвеждащи практики;

- посочване на съставката заместител при "имитациите" на храни;

ясно указване на "формовано месо" или "формована риба";

-ясно указване на размразените продукти.

Правилата за задължителното обозначаване на хранителната стойност върху етикетите на преработените храни ще се прилагат едва от 13 декември 2016 г. Стопанските субекти от хранителната промишленост разполагат с три години, за да осигурят плавен преход към новия начин за етикетиране на предварително опакованите храни и на тези, които не са предварително опаковани. Освен това регламентът предвижда клауза за изчерпването на складовите наличности на храните, които са пуснати на пазара или етикетирани преди 13 декември 2014 г.

Комисията работи заедно с предприятията, за да гарантира бъдещото правилно прилагане на новите изисквания. В момента се разработва и база данни за ЕС, която да улесни идентифицирането на всички правила за задължително етикетиране на равнище ЕС и на национално равнище. Това ще позволи на всички стопански субекти и МСП от хранителната промишленост да правят справки, използвайки лесно за употреба средство. Предвижда се работата по базата данни да продължи през 2015 г. /24chasa.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Опасна схема с фалшиви обяви за коли удря български купувачи в мрежата ГДБОП предупреждава: организирана международна група примамва с евтини автомобили и източва пари чрез фалшиви продавачи Защо не бива да мием пода в петък - традицията, която крие мъдрост, а не суеверие Психолози и етнографи обясняват защо тази народна забрана е актуална и днес
Вселената се усмихва на Рак и Скорпион: съдбата им се обръща от 18 декември Ново начало и дълбоко вътрешно пречистване за два знака, които излизат от сянката на ретроградния Меркурий Как се съставят годишни финансови отчети за 2025 г. следното въвеждане на еврото от 1 януари 2026 г. След въвеждането на еврото в България на 1 януари 2026 г. счетоводството на предприятията ще се извършва в евро
Кореспондентът на „Таймс” на Балканите който се пренесе за постоянно в София - Джеймс Баучер Статиите на „ирландецът с българското сърце“ са възможност английската общественост да се запознае със събитията в България НС реши: Родителите на деца до 12 години - на гъвкаво работно време целогодишно „За" промените в Кодекса на труда гласуваха 166 народни представители
Какво да правим с дребните пари при еврото - съвети от Л. Хампарцумян Преходният период, ограниченията за плащане с монети и най-сигурните варианти за хората след 1 януари Почина легендарният военен кореспондент Питър Арнет Името му става световноизвестно през 1991 г., по време на първата война в Персийския залив
Първи случай в България: Живи корали са задържани на „Капитан Андреево“ Екзотичните морски видове са открити в автобус от Турция за Северна Македония и са предадени за съхранение в музей Най-голямата изненада в края на годината ще преживее тази зодия Ако сте родени под нея, очаквайте безобразен късмет!
Лесна питка с късмети за Бъдни вечер Парчетата и скритите „късмети“ се тълкуват като знак за щастие през идващата година Евростат: Годишната инфлация в България през ноември е над средната за ЕС и еврозоната В Европейския съюз годишната инфлация през ноември 2025 г. е 2,4 на сто, което е спад спрямо 2,5 на сто през октомври