Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Работодатели и работници се надлъгват с болнични заради кризата

Лекари пък обясняват, че почти всеки вече има хронично заболяване и право да ползва отпуск по болест
Ключови думи:
Сериозно увеличение на болничните отчита Националният осигурителен институт (НОИ). През м.г. общо 1 614 799 души са получили обезщетение за временна неработоспособност за общо заболяване, сочи анализ на ведомството за 2013 г. За сравнение през 2012 г. те са били със 180 641 души по-малко - 1 434 158 души. През 2010 г. са били 1 599 727 души, през 2011 г. - 1 447 758 души. Средното обезщетение за м.г. е 150,72 лв., а година по-рано - 144,64 лв., съобщи „Преса”. Още при отчета на изпълнението на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2013 г. стана ясно, че предвидените средства за болнични са били 290, 4 млн. лв., а е отчетен преразход с над 39 млн. лв. Според експертите причините за това са различни - повече болни, ръст на доходите.

Наред с това работници от закъсали фирми, които бавят заплати, излизат в болнични, за да имат макар и по-нисък, но сигурен доход.

Сред причините за бума на болнични е това, че НОИ вече не следи строго какво става, тъй като не институтът, а работодателите плащат първите три дни от тях. Това смята председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

„Нямаме възможност да контролираме мнимите болни и фиктивните болнични листове, които плащаме. Нямаме лостове да въздействаме. Масова практика е например при прибиране на реколтата хората да си вземат отпуск по болест“, каза той.

Сега първите три дни от болничните са за сметка на работодателите, а НОИ плаща от четвъртия ден в размер на 80% от осигурителния доход. Работодателските организации за пореден път настояват да се върне старият режим. До 2010 г. бизнесът поемаше първия ден на болничния в пълния му размер, а от втория НОИ плащаше 80%.

Промяната беше въведена като временна мярка срещу злоупотреби в кризата. Тогава в сговор с шефовете си служителите излизаха в болнични, за да не се пускат масово в неплатен отпуск и да не се закриват работни места. Мярката обаче даде само временно резултат - до 2011 г.
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Странен въпрос втрещи мрежата: Изневяра ли е сексът с проститутка?  Не, бе - утринна зарядка е, коментира един от възмутените и съветва жертвата да потърси утеха в прегръдките на жиголо  Разсъблече се и запали пожар Водещата на "Островът на 100-те гривни" Диляна Попова сподели, че имала едно и също гадже със сестра си няколко месеца
Вкараха Андреа спешно в болница Феновете й са в потрес, надяват се да не е пипнала коронавирус Гамени крадат гайки от джантите в Пловдив, стотици животи са застрашени Има опасност гумите да изхвърчат в движение
Златка и Дънди: "Хелс Китчън" е истински ад Всеки път имахме таймер, което допълнително увеличаваше стреса, споделя бургазлийката Съпруга се разрови в телефона на мъжа си и животът й се преобърна на 180 градуса  Не мисля, че има някакъв начин да се справим с това, признава съсипаната жена
Галена по бански в скъп хотел Певицата показа и в каква топ форма е Наводнение взе над 100 жертви  Наводнението в Конго е причинено от проливните валежи и силните ветрове, които са довели до преливането на река Касаба
Зеленски към Путин: Украйна е готова за преговори „Целият свят чака това от много дълго време", заяви украинският президент Всяко четвърто дете е с психически проблеми Начинът на живот със стрес и социални медии води до стряскащата статистика
Сгафи жестоко Българският посланик смята, че НАТО остава ключов играч в глобалната сигурност, адаптирайки се към новите геополитически реалности, като същевременно остава последователен в основните си принципи на колективна отбрана За нищо на света не съхранявайте този продукт в хладилник Някои продукти изискват специфични условия за съхранение, за да се запазят в най-доброто си състояние, както по отношение на вкус, така и по отношение на безопасност