Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Старинен обичай дарява Перловата ракия от Карнобат с аромат на жасмин

Президентът на Винпром Карнобат Миню Стайков и изпълнителният директор Десислава Николова на молитвата към Свети Трифон за добра реколта тази есен
Ключови думи: Карнобат, Трифон Зарезан, Георги Димитров, Васил Едрев, шато, вино, лозе, зарязване, Миньо Стайков, винпром

В деня на Свети Трифон най-младите лозари на Карнобат бяха посветени в тънкостите на майсторлъка, накарал познавачите да изберат „Перловата” ракия за своята трапеза.
Навръх празника „Винпром Карнобат“ обяви инициативата „Да познаваш традицията“, в рамките на която ученици от местния лозаро-винарски техникум ще усвояват ценни професионални умения. Най-добре подготвените сред бъдещите агрономи бяха провъзгласени за „Майстори на традицията“ и получиха шанса да овладеят старинния обичай по зарязване на лозята. Той се предава в Карнобатския край от поколение на поколение, а най-старият лозар, който го практикува, днес е на 82 години. Агрономите разказаха, че навремето той лично ги е обучавал, а сега те предават ценните знания на бъдещите си последователи.

„Проектът „Да познаваш традицията“ не просто приобщава младите карнобатлии към труда и грижите за земята. Вярваме, че най-добрият начин да съхраним хилядолетната традиция на Карнобатския край е като я предадем на нашите деца. Това е начинът да ги уверим, че лозята и избите на Карнобатския край са мястото, където знанията им ще бъдат оценени, а талантът ще намери поле за изява“, разказа изпълнителният директор на „Винпром Карнобат“ Десислава Николова и увери, че образованите и подготвени хора са най-ценният капитал на „Винпром Карнобат“.


„Перловата“ ракия от Карнобатските лозя е невероятно ароматна и пивка   заради старинен обичай, прилаган хилядолетия наред от прочутите местни майстори. Способът дарява гроздето с божествени ухания на жасмин, трендафил и карамфилова пъпка, като гарантира отлична зрялост и висока захарност. Агрономите разказаха, че тероарът, върху който „Винпром Карнобат“ засажда лозята за „Перлова“, притежава уникални свойства, а слънчевото греене, почвите и климатът там са оптимални за отглеждане на висококачествени български сортове.

Елитната ракия се дестилира в единствените по рода си посребрени казани, които чрез електролиза от вътрешната страна съхраняват изключителните й аромати и едновременно я пречистват до съвършенство. Богатият цветист букет се извлича като гроздето ферментира с ципата в продължение на 15 денонощия, при изключително ниски температури. Отлежаването й в стари дрянови бъчви прави вкуса комплексен и балансиран, с богатство и мекота, присъщи за най-класните дестилати.
Днес лозарите от най-голямата и просперираща винена компания в Югоизточна България почетоха Свети Трифон край своята изба с греяно вино, мезета и по стар обичай с хора и песни, а после зарязаха в близките масиви. 

Гости на президента на „Винпром Карнобат” Миню Стайков и на изпълнителния директор Десислава Николова бяха областният управител на Бургас Павел Маринов, кметовете на Карнобат Георги Димитров и Васил Едрев, представители на едрия бизнес, политиката и образованието.

Разположен  на площ от  83 000 кв.м. в землището на с. Церковски, община Карнобат винпромът е наследник на вековните традиции в Карнобатския край, свързани с отглеждането на лозя и производството на вино и ракия.
Днес Винпром Карнобат съчетава богатото историческо наследство с най-високите производствени технологии и опита на отлично квалифицирани специалисти.

Компанията обработва 20 000 дка, от които 8 000 дка собствени земеделски земи и 12 000 дка под аренда. Винпром Карнобат е лидер в закупуването, арендоването и наемането на земеделска земя в общините Карнобат,Сунгурларе и Стралджа,нейната концентрация и комасация.
4
Коментара по темата
4.
Буден
15.02.2014 17:01:23
Хвала на Флагман, от вас разбрах,че в Карнобат кметовете са двама !!!
3.
До 2
14.02.2014 22:35:00
Те написали правилно журналистите на каква площ в кое землище е разположен Винпромът, ама няма кой да чете...
2.
1+1=5
14.02.2014 21:11:01
абе заспали убити журналя,като сте ходили на зарязване на лозя,кьорави ли сте да видите табелата на селото където сте били,че не е Церковски а прокълнатото от бога ВЕНЕЦ
1.
Дядо Митю
14.02.2014 19:25:19
да е жив и здрав ТОЯ ДЕ Е ИЗМИСЛИЛ ЕСЕНЦИЯТА , И ОНЯ ДЕ Е ИЗМИСЛИЛ ПЕЧАТАНЕТО НА ЕТИКЕТИ ,другото е само спирт
  Добави Коментар
Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Причината за усилване на валежите е, че България се намира под южната периферия на антициклон, позициониран над Украйна и Молдова Мъж спука от бой 19 г. момиче, после го качи в колата си и си плю на петите Малко по-късно двете лица са открити в частен дом в града. Установени са видими следи от насилие върху момичето
Хапвайте това на закуска и кажете „сбогом” на излишните килца Днес сме решили да ви кажем какви неща трябва да включите в менюто си за закуска, ако искате моментално да се сбогувате с мазнинките Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм”
Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Тази вечер ще има кулинарно състезание  Хайде на бас, че не сте яли такъв картофен разкош Това картофено хлебче няма общо с пататник, много по-вкусно е! 
Красотата в Бургас има ново име –„Sunny Shape“ (СНИМКИ) Местните и гостите на града ще могат да се грижат за своето здраве и красота, посещавайки партерната зона на бл. 158 в ж.к. Славейков. Локацията е изключително удобна точно срещу мол Галерия Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Танците са вълшебство, което открих. Благодаря на Михаела, че не се отказа от мен, каза Виктор
Чуждите работници излизат на хотелиерите ни до 50% по-скъпо от нашенците Чуждите сезонни работници, които идват за до 90 дни у нас, струват с около 50% по-скъпо, защото за тях има постоянни разходи – за самолетен билет, медицинска застраховка и жилище, които работодателят е длъжен да осигури Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Само в 6-ия сезон на кулинарното риалити вече има цели две съвсем нови двойки, който се залюбиха по времето на шоуто
Кошмарни дни за тези 2 зодии, да се готвят за най-лошото! Те трябва да бъдат много внимателни, предупреждават астролозите Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цънцарова не може да си прочете текста