Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Променяте вида на осигуряването до 31 януари

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителният директор на НАП
Ключови думи: осигуряване, нап, фонд пенсии

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от НАП. Те задължително се осигуряват във фонд „Пенсии” на Държавното обществено осигуряване, а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”. Те могат да изберат да внасят осигурителните си вноски на по-висок процент и  да се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица). Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. В този случай обаче, напомнят от НАП, самоосигуряващите се нямат право на обезщетения в определени ситуации (например т. нар. „майчински” при бременност и раждане).

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя  за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителният директор на НАП. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година.

В 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация по утвърден образец в компетентната териториална дирекция на НАП. При  прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност през календарната годинане може да се променя вече избрания и декларирания вид осигуряване.

Декларациите се подават в офисите на НАП лично или чрез  упълномощено лице или по пощата с обратна разписка.

Повече информация и консултации за попълването на данъчни и осигурителни декларации можете да получите на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

1
Коментара по темата
1.
Коя е Ваня Велева?
19.03.2013 13:16:43
Ваня Велева от НАП Ямбол – Това е най-тъпата и миризлива курва на града, която гради кариерата си като прави свирки и си предлага гъза на началници, властимащи и хора с пари. Г-да от Министерството на финансите, защо не си подбирате кадрите? С такива ли боклуци ще ни управлявате?
  Добави Коментар
Името на Ръждавичка от "Игри на волята" идвало от сорт череши Най-силната жена в шоуто е състезателка по спортна аеробика Нежно и вкусно тиквено ризото, няма го по ресторантите Това е рецептата
Средната пенсия ще е 541 евро, а за полицаи и военни ще е двойно по-голяма Прогнозата е броят на пенсионерите за 2026 г. да е около 2 066 700, Андре Токев готвел на Бил Клинтън с опрян до главата автомат Майсторът готвач разказа и за преживяванията си в затвора, влязъл там след като беше заснет да шофира пиян
Бременна ли е или е напълняла, питат фенове Почитателите на певицата отбелязват, че коремчето ѝ изглежда леко надуто напоследък Англичанин, живущ у нас, твърди, че за храна плащаме толкова, колкото и те
Над 3700 фиша за един ден, заради липса на зимни гуми и други пътни нарушения КАТ започна акция "Зима" Граждански патрули в Мадрид ловят нашенски джебчии и ги изобличават в интернет Класическият им метод е да прикрият ръката си с дреха, докато измъкват портфейли от чанти или джобове
Създателят на фалиралата турска борса за криптовалути се обеси в затвора Фарук Йозер излежаваше една от най-тежките присъди, издавани някога в Турция Имотен спор взе 2 жертви и рани 15 души Трагедията се е разиграла на остров Крит
Краставиците удариха 3,50 лв., но зелето държи цена - какво се случва със зеленчуците тази есен Производители отчитат високи разходи, а потребителите все по-рядко купуват за зимнина Това е вкусът на детството - топи се в устата, а рецептата е по-лесна, отколкото изглежда Ето как се приготвя