Мечките нападат, но каква е истинската причина в Япония да се яде месото им
В Япония от април насам рекорден брой от 230 души са били убити или ранени при нападения от мечки, сочат данни на Министерството на околната среда. Тринадесет от пострадалите са загинали. Само преди седмици мъж беше нападнат от мечка в обществена тоалетна, а конкретният случай се превърна в символ на нарастващото напрежение между дивата природа и човека.
Експертите обясняват увеличението на инцидентите с комбинация от фактори, като слабата реколта от жълъди и букови ядки, климатични промени и обезлюдяване на селските райони. Гладните мечки слизат все по-близо до супермаркети, автобусни спирки и училища, особено в северните части на страната.
Но твърдението, че японците ядат мече месо заради нападенията, е подвеждащо. Истината е, че консумацията му има дълбоки културни и исторически корени. В региони като Хокайдо и планинските части на Хоншу ловът на мечки е част от традиционната кухня от векове. Месото се счита за „дивечово“ (gibier), които термин в Япония напоследък дори се завръща като кулинарен тренд.
В миналото мече месо е било важен източник на протеини за отдалечени общности, особено през дългите зими. Смятало се е и за лечебно, а според традиционните вярвания дава сила и издръжливост. Днес консумацията му е строго регулирана, а ловът е разрешен само при определени условия и квоти.
Модерната Япония не насърчава масов лов, но при нарастващите конфликти с диви животни местните власти все по-често разрешават контролирано отстрелване. Именно това месо понякога попада в специализирани ресторанти, а не защото „мечките нападат и трябва да бъдат изядени“.
Междувременно Великобритания и САЩ издадоха предупреждения към туристите да бъдат внимателни в засегнатите райони. В големите градове обаче популярните туристически зони остават безопасни, а звънчетата за мечки се превръщат в неочакван, но полезен аксесоар за планинските разходки.
Добави Коментар