Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Коледната трапеза след 100 години: Водорасли, нахут и погача с брашно от щурци

Ключови думи: коледна трапеза, флагман, нахут

Измененията в климата вече променят начина на живот на хората, включително и отглеждането на земеделски култури за лично ползване. Прогнозите на специалистите са, че в бъдещите десетилетия глобалното затопляне ще повлияе сериозно върху растенията и това се свързва с промяна в хранителните навици на човечеството в различните региони.

За това как би могло да изглежда коледното меню в предстоящия век разказа инж. д-р Ивайла Сопотенска, технолог на храните, в декемврийското, последното за 2025 г. издание на „Научно кафене“, организирано от Фондация „Красива наука“ в София.

Предизвикателството пред очакванията бе видно още в темата на дискусията – „Сарми с ориз и кисело зеле срещу водорасли и нахут? Коледното меню от бъдещето“. Харесва ли ни или не, измененията в климата ще повлияят необратимо на бъдещето на храните ни и затова е най-добре да различаваме още отсега факта от фикцията и да премахнем митовете от менюто, смята инж. д-р Сопотенска. Тя самата има и изследователски, и личен опит в новостите в храненето. Дисертацията й в Университета по хранителни технологии в Пловдив е по темата за безглутенови изделия, за която разработва безглутенови кексове и бисквити от нетрадиционни за нашия пазар продукти – нахутено и кестеново брашно. Прави и сладолед от грах.

Инж. д-р Сопотенска е финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab („Лаборатория за слава“) от 2014 и 2021 г. и умее да представя научните достижения популярно, посочва БТА.

Тя представи актуални данни от научни изследвания, прогнозиращи глобално затопляне с от два до пет градуса до 2125 г. Дори оптимистичните прогнози за ръст в средните температури от около два градуса по Целзий означават глобално намаляване на добивите на основните хранителни култури, на които разчита човечеството – пшеница, царевица, ориз. Това би означавало, че трябва да се търсят подобрения в сортовете, които да устояват на климатичните промени, както и заместители на тези култури в хранителните навици.

Една от алтернативите сред зърнените култури е нахутът, посочи Сопотенска. Бобовите култури като цяло ще са основен хранителен източник в бъдеще, защото са много устойчиви, добави тя.

Колкото до месото в диетата като източник на протеини и други хранителни вещества, там връзката с климата е друга. Земеделието и животновъдството произвеждат 10-12 на сто парниковите газове. Добитъкът отделя метан, торовете и обезлесяването също допринасят за вредните газове в атмосферата. Животновъдството е източник на почти 60 на сто от емисиите, свързани с производство на храна, каза Сопотенска.

Тя цитира данни, според които към 2050 г. нуждата от храни ще се повиши. Недостигът и свързаната с това повишена цена на традиционните култури ще изисква възприемането на нови модели на хранене. Ще е нужна технологична, културна и политическа адаптация, която ще е свързана със селекция на устойчиви растителни култури, с приложение на технологични достижения като технологията CRISP-R – генетичната ножица, възприемане на вертикална и пермакултурно земеделие.

Алтернативни източници на протеини за храните са водораслите, добави инж. д-р Сопотенска. Те са богати не само на протеини, но и на омега-3 мастни киселини и биологично активни вещества. Отглеждат се лесно, отделят по-малко въглеродни емисии и допринасят за намаляване на отделянето на метан от животните, ако се използват за храна на животните.

Друга алтернатива е лабораторно отглеждано месо, което елиминира нуждата от пасища и намалява отделянето на метан и въглероден диоксид в атмосферата. Технологията вече се развива, макар че цената му все още е висока, а има и психологически бариери пред тази алтернатива, обясни експертът. Протеините, които се извличат от насекоми, също са подходящ заместител, те вече се произвеждат и продават.

Тя представи и варианти на коледно меню след сто години, което би могло да включва блюда с водорасли, нахут, разнообразие от бобови култури, погача с брашно от щурци.

2
Коментара по темата
2.
Фрън дрън
25.12.2025 13:22:00
Абе вас за кръговрата в природата не са ли ви учили в трети клас в училище или още оттогава сте започнали да спите по чиновете?Кравите мноо пърдели,затуй мноо газове у въздуха...боже,боже...
1.
Сериозну?
25.12.2025 13:17:14
Че кво пък им има на щурците?Хрупкавите препечени крачета на достатъчно големи хлебарки са чудесен деликатес също!Едно време като са докарали доматито в европата също са били отвратени,ама сега ги ядете и с колците,ха,ха,ха...
  Добави Коментар
Киара: Краси не е дал и 5 лв. за мен, силикона си го платих сама! Той е нарцис, който искаше 2 кокошки да се бият за него След „Ергенът“ двамата скорострелно са се разделили, като дори не са останали в нормални отношения Основателят на „Телеграм“ Павел Дуров забременява безплатно всяка неомъжена жена до 38 години Потвърдените биологични деца ще имат право да наследят част от състоянието на предприемача, оценено на около 17 милиарда долара
Огромен интерес и впечатляващи коледни украси и аранжировки в 19-ото издание на „Да украсим Бургас" Всички те са обединени от едно общо желание – да създадат красота и топлина, уют и споделеност Мъже в черни роби нахлуха с пушки в казино и започнаха да стрелят, има ранен Смел клиент се хвърля самоотвержено срещу въоръжените, останалите също скачат и започват да ги гонят
Какви ястия трябва да присъстват на коледната трапезаКакви ястия трябва да присъстват на коледната трапеза Коледната трапеза не се вдига цял ден, сяда се направо на вечеря. Коледните празници продължават 3 дни, до 27 декември – Стефановден Това е най-подходящият месец за забременяване Фактори като хормонален баланс, сезон, излагане на слънце и начин на живот определят кога зачеването е най-благоприятно
Какво да правим с паричката от питката на Бъдни вечер Паричката в питката за Бъдни вечер се поставя с надеждата за просперитет и благополучие през новата година Маколи Кълкин обмисля завръщане като Кевин Маккалистър в „Сам вкъщи“ Актьорът, който превърна малкото хлапе в световна звезда, споделя идеи за нов сюжет и разкрива как празниците отново събуждат носталгията по култовата поредица
Изкарахме парите от дюшеците и бурканите Депозитите преминаха границата от 100 млрд. лева Калоян от "Ергенът" разкри, че имал амбиции да става политик Изказване, което рязко го отличава от повечето му съучастници в шоуто и поставя името му в съвсем нов контекст
Кметът на Царево с трогателно коледно послание В дните на Рождество Христово нека в домовете ни се възроди онова, което прави хората истински – добротата, любовта и светлината Зимен хаос по пътищата: Снежни и хлъзгави настилки затрудняват движението в цялата страна Пътищата са покрити със сняг, а шофьорите са призовани да карат внимателно, един тир вече се обърна по трасето