Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Постна шоколадова торта – пухкав, сочен блат, целият пропит с много крем!

Ключови думи: постен десерт, десерт за пости, флагман, постна торта

Просто, меко и интензивно шоколадово – без яйца, мляко и маргарин. Тази постна шоколадова торта е перфектен пример, че един постен десерт може да бъде богат, изискан и изключително вкусен.

Приготвя се с един блат, който остава мека и сочна благодарение на бадемите, водата и олиото, а след това се покрива с луксозен постен шоколадов крем, който прониква в кората и ѝ придава идеалната текстура.

Без сложни пластове, но с максимален вкус – десерт, който ви печели от първата хапка. Ето какво ви е необходимо:

Продукти:

За блата:

250 г брашно
100 г смлени бадеми
200 г захар
40 г какао на прах (качествено, тъмно)
1 пакетче бакпулвер
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 щипка сол
100 мл олио
250 мл хладка вода
150 мл растително мляко (бадемово, овесено или соево)
1 супена лъжица ябълков оцет
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
по желание: няколко нарязани ядки или кубчета нискомаслен шоколад
За нискомасления шоколадов крем / топинг:

200 г нискомаслен тъмен шоколад
300 мл кокосово мляко (или бадемово мляко)
2 супени лъжици какао на прах
3 супени лъжици пудра захар
2 супени лъжици олио
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
За украса:

настърган нискомаслен шоколад
нарязани бадеми или орехи, по желание
Метод на приготвяне:

В голяма купа смесете брашното, смлените бадеми, захарта, какаото, бакпулвера, содата бикарбонат и солта.

В друга купа смесете течните съставки: олио, вода, растително мляко, ябълков оцет и ванилия.

Добавете течните съставки към сухата смес и разбъркайте с телена бъркалка, докато получите гладка и мека смес.

Изсипете сместа във форма, покрита с хартия за печене (кръгла форма с диаметър 24 см или по-малка правоъгълна).

Печете в предварително загрята фурна на 180 °C за около 35–40 минути, докато проверите с клечка за зъби – трябва да излезе сухо.

Оставете блата да се охлади за кратко, след което го надупчете с вилица, докато е още топъл.

За крема:

В малка тенджера загрейте кокосовото мляко на слаб огън, като внимавате да не заври.

Добавете ситно нарязания шоколад, какаото и пудрата захар.

Бъркайте непрекъснато, докато шоколадът се разтопи напълно и сместа стане гладка и лъскава.

Накрая добавете олиото и ванилията и разбъркайте за кратко.

Бавно изсипете топлия крем върху блата, така че да се поеме равномерно.

Поръсете отгоре с настърган тъмен шоколад и по желание със смлени бадеми или орехи.

Оставете тортата да се охлади напълно и да стегне – най-добре е да я оставите да престои една нощ в хладилник.

Полезни съвети

• За още по-голяма сочност, преди да добавите сметаната, залейте блата с 3–4 супени лъжици топло растително мляко.

• Вместо бадеми, можете да използвате лешници или орехи.

• Кокосовото мляко му придава специална кремообразност и пълнота на вкуса.

• Тортата може да се съхранява в хладилник 3–4 дни, а на следващия ден е още по-вкусна.

Тази постна шоколадова торта е доказателство, че лесното приготвяне може да даде отлични резултати.

Сочен блат, богат шоколадов крем и фин бадемов аромат създават десерт, който изглежда и има вкус на истинска сладкарска класика – идеален както за пости, така и за всеки празничен повод.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Слави Трифонов: Ако реша да уволня някого, а на ПП-ДБ не им хареса, те ще направят протест под офиса ми, така ли? За да не се правят вредни илюзии, ще припомня, че аз не съм бил служител на bTV като Цънцарова, каза той Хонорарът на Азис за празниците удари 25 бона 20 хилки удрят Преслава и Галена, следват ги Меди, Мария, Теди Александрова и Джордан
Джан-Микеле пребил Габриела и я напуснал След края на Ергенът двамата активно демонстрираха връзката си Виктория Петрова се е омъжила тайно? Мистериозният й мъж е богаташ
Стотинка или евроцент – каква да бъде паричката в празничната питка Домашно приготвената питка със скритата в нея монета, освен че носи личен късмет, е и символ на берекет Киселова: Ще подкрепим кабинет, ако Борисов не е премиер и „ДПС-Ново начало” не участва в коалицията Бившият председател на парламента говори за кабинет 222А, „домовата книга” за служебен премиер и насилието в Народното събрание
Това е най-вкусната разядка за Бъдни вечер Днес ще ви споделим за една необикновено вкусна разядка, която се е приготвяла от нашите баби на този ден Трагедия край Варна: 18-годишна шофьорка загина, след като се вряза в тир Колата е поднесла, навлязла в лентата за насрещно движение
Александра Фейгин стана за девети път шампионка на България по фигурно пързаляне На второ място е съотборничката й Кристина Григорова със 132.45, следвана от Анастасия Юрчук Зелен билет за 1 лев заради мръсния въздух в София В същите дни паркирането в буферните паркинги на метрото ще бъде безплатно за всички жители и гости на столицата
Мъж съди ресторант, качили го в TikTok, докато вечеря с любовница Той казал на жена си, че е навън с колеги Перфектният тиквеник за Бъдни вечер Тиквеникът не е просто сладкиш – той е символ на плодородието и благоденствието, които семейството си пожелава за идната година