Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

От две години правя коледна баклава с шамфъстък по тази рецепта, винаги става перфектна

Ключови думи: коледна баклава, баклава за коледа, рецепта за лесна баклава

Има десерти, които не просто се приготвят, а се чакат с търпение. Тази коледна баклава е точно такава – златиста, ухаеща на масло и канела, със сладък сироп и хрупкави кори. Когато я извадиш от фурната и залееш с охладения сироп, в кухнята настъпва тишина – онази тиха радост, която носи празникът. Тази баклава със шамфъстък е класическа, богата и идеална за коледната трапеза.

Необходими продукти за коледна баклава с шамфъстък
За сиропа
300 мл вода

300 г захар

1 щипка канела

Няколко капки лимонов сок

За баклавата
400 г фини точени кори

200 г шамфъстък (смлян или едро нарязан)

150 г масло (разтопено)

50 мл олио

Начин на приготвяне на коледна баклава с шамфъстък
Приготвяне на сиропа
В тенджера смесете водата и захарта. Оставете да заври и варете около 5 минути.
Добавете канелата и няколко капки лимонов сок и варете още 5 минути.
Свалете от котлона и приберете сиропа в хладилник, за да се охлади напълно.
Подготовка на мазнината
Разтопете маслото и го смесете с олиото. Разбъркайте добре.
Подготовка на тавата
Намажете тавата обилно с част от маслената смес.
Подреждане на първия слой кори
Наредете половината кори, като мажете всеки лист с масло и олио.
Добавяне на шамфъстъка
Равномерно разпределете шамфъстъка върху корите.
Втори слой кори
Покрийте с останалите кори, като отново мажете всеки лист с масло.
Нарязване
С остър нож нарежете баклавата на равни парчета.
Печене
Намажете отгоре с останалото масло.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 50 минути, до наситен златист цвят.
Сиропиране
Извадете горещата баклава от фурната и я залейте със студения сироп.
Оставете да поеме напълно и да се охлади.
Поръсете всяко парче с едро смлян шамфъстък.
Съвети за перфектна коледна баклава от Домашна кухня с Дани
Сиропът винаги трябва да е студен, а баклавата – гореща.
Шамфъстъкът е ключът към истинския вкус – не го заменяйте.
Не бързайте с рязането – остър нож прави красиви парчета.
Оставете баклавата да престои няколко часа, най-добре една нощ.

Тази коледна баклава се поднася бавно, с уважение и тиха наслада – хрупкава отвън, сочна отвътре и винаги празнична.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
2025: Рекордна година за златото - поскъпване, търсене и интерес от българските инвеститори Цената на благородния метал скочи с близо 60%, а интересът у нас бележи исторически връх Мария Цънцарова не е освободена от работа бТВ води разговори за нови проекти с участието на Цънцарова през 2025 г.
РИОСВ потвърди: Производството на „Кроношпан“ е в екологичните норми Контролните измервания на РИОСВ и ИАОС не отчитат превишения на нормите за качество на въздуха във Велико Търново Тези шишарки са принцесите на Коледа! Впечатляват и с визия, и с вкус! Зарадвайте себе си и близките си с тази лесна рецепта за коледни бисквитки
Явор Дачков: Мария Цънцарова е партиен журналист на ПП-ДБ Сега Мария може да си направи подкаст и да види каква е реалната ѝ тежест Дядо Коледа ще раздава подаръци на „Тройката“ В понеделник и вторник, от 17:30 до 19:30 часа, добрият старец ще ви очаква до картичката с трона
Синът на Джон Траволта има неочаквана връзка с наследниците на Елвис Пресли Съдебен спор извади наяве документи, които хвърлят нова светлина върху една от най-пазените тайни в Холивуд Разкрита е тайната съставка, която прави питката за Бъдни вечер пухкава и мека При направата на печивото не се използват никакви продукти от животинки произход, така повелява традицията
Внимание шофьори! Блокират глоби и услуги на МВР заради еврото Незавършените електронни плащания ще бъдат анулирани, ако не се приключат до 30 декември  По-малко фирми планират коледни бонуси Несигурната икономическа среда кара все повече работодатели да се въздържат от празнични доплащания 
На директора на 138-о училище му прилоша в съдебната зала Заседанието започна със закъснение Задържаха 29-годишен мъж за разпространение на порнографски материали с малолетни Материалите са сваляни от чуждестранни сайтове и споделяни чрез торент клиенти, разследването продължава